Η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, γι’ αυτό φέτος εορτάζεται την Κυριακή, 10 Μαΐου 2020.
Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα, όπου η μητέρα Γη (Γαία), η σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης που γεννά όλο τον κόσμο.
- Δραστηριότητα : Βλέπουμε την εικόνα με τα παιδιά, συζητάμε για το τι βλέπουν. Είναι κάτι που βλέπουμε στην σημερινή εποχή; Θα μπορούσαμε με πλαστελίνη να πλάσουμε ένα ανάλογο έργο;;
Αν δεν έχετε πλαστελίνη φτιάξτε λίγη με αλεύρι και αλάτι (δείτε εδώ πως)
Περισσότερες ιδέες για δημιουργία ενός «έργου τέχνης» :
Περισσότερα έργα ανά τον κόσμο :
- Δραστηριότητα : Τι μπορεί να λέει η μητέρα στο μωρό της στην εικόνα παρακάτω; Ζωγράφισε ή γράψε την σκέψη σου με την βοήθεια ενός μεγάλου.
- Δραστηριότητα : Μητέρα και παιδί – Η παρακάτω ζωγραφιά είναι του διάσημου ζωγράφου Πικάσο. Οι ζωγράφοι βάζουν την υπογραφή τους στα έργα τους, όπως γράφουμε και μεις το όνομά μας σε κάθε ζωγραφιά μας. Μπορείς να βρεις την υπογραφή του στην εικόνα; (βοήθεια : βρίσκεται επάνω δεξιά).
Παρατήρησε τα χρώματα, είναι χαρούμενα; Τι μπορεί να σκέφτεται η μαμά; Τι σκέφτεται το παιδί; Τι ιστορία κρύβεται πίσω από την εικόνα; (Συζήτηση με το παιδί – μπορείτε να αναζητήσετε στο ίντερνετ πληροφορίες και έργα του Πικάσο με τα παιδιά τα πλαίσια της συζήτησης)
- Δραστηριότητα : Κατεβάζοντας την παρακάτω εικόνα ή σε λευκό χαρτί ζητάμε από το παιδί να κάνει έναν πίνακα για την ΜΑΜΑ. Ρωτάμε το παιδί αν θέλει να ευχηθεί κάτι στην μαμά κι αν θέλει να το γράψει πάνω στην ζωγραφιά, το γράφουμε σε ένα χαρτί και με την βοήθειά μας μπορεί να το αντιγράψει). Γράφουμε όνομα και ημερομηνία πριν το χαρίσουμε στην μαμά!
- Μερικά ποιήματα για την ΜΑΜΑ :
- Τραγούδι για την μαμά :
Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου – Μανούλα
- Δραστηριότητα με Παροιμίες : Συζητήστε το νόημα κάθε παροιμίας. Τι σημαίνουν;
- Ο Θεός δε μπορούσε να είναι παντού, γι’ αυτό έπλασε τις μητέρες
- Ο θυμός της μητέρας είναι σαν το ανοιξιάτικο χιόνι, μπορεί να πέσει πολύ, αλλά θα λιώσει γρήγορα.
- Η αγάπη της μητέρας ποτέ δεν παλιώνει
- Από τη γη βγαίνει νερό κι απ’ την ελιά το λάδι κι απ΄τη μάνα τη καλή βγαίνει το παλικάρι.
- Δραστηριότητα : Από τι γράμμα ξεκινάει η λέξη ΜΑΜΑ – ΜΗΤΕΡΑ ;
Μπορείς να βρεις το γράμμα «Μ» στην παρακάτω εικόνα;
- Ένα παραμύθι για την ΜΑΜΑ : Πάτησε εδώ για να το ακούσεις
- Δραστηριότητα : Κατασκευή Κάρτας !
Υλικά : Σελίδα Α4, ρολό χαρτιού υγείας ή σφουγγάρι, τέμπερες-δαχτυλομπογιές.
Αν έχουμε ένα σφουγγαράκι για τα πιάτα το κόβουμε στη μέση και δίνουμε σχήμα καρδιάς ή και κύκλου. Αν δεν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σκληρό χαρτί από ένα ρολό υγείας.
Στην μία μεριά του προσπαθούμε να δώσουμε σχήμα καρδιάς και κολλάμε την άλλη άκρη για να μη χαλάσει το σχήμα, όπως φαίνεται παρακάτω:
Μπορούμε να βάλουμε την δαχτυλομπογιά σε πιατάκια μιας χρήσεως για να μπορεί το παιδί να βάζει μέσα το ρολό και να κάνει στάμπα καρδιάς.
Αντί για πιάτο μπορεί να χρησιμοποιήσει πινέλο για να βάψει την κάτω μεριά από το ρολό, αλλά μόνο την άκρη και όχι όλο το ρολό!!
Έπειτα, παίρνουμε το φύλλο Α4 (κατά προτίμηση χαρτόνι) και το διπλώνουμε στη μέση για να βρούμε το κέντρο.
Το παιδί μπορεί με το δάχτυλο (ή αν κόψουμε το σφουγγάρι σε σχήμα κύκλου) να κάνει κυκλάκια βουτώντας το στην μπογιά, ώστε να σχηματίσει καρδιά (όπως φαίνεται στην αριστερή μεριά την παρακάτω κάρτας).
Με το ρολό υγείας μπορεί να κάνει στάμπες με καρδιά στο άλλο μισό της σελίδας ( όπως φαίνεται πάνω δεξιά).
Στην μέσα μεριά μπορεί να συνεχίσει να κάνει καρδιές και στην μία μεριά να γράψει με μαρκαδόρο ή μολύβι τις ευχές του για την μαμά