Δράσεις ενεργού πολίτη “Τίποτα δεν πάει χαμένο”

Η  διαδικτυακή  δράση του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ιεράπετρας – Νεάπολης την οποία διοργάνωσε σε συνεργασία με την μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ‘’Μπορούμε’’  μας έδωσε πολλά ερεθίσματα για συζήτηση και σκέψη, γύρω από την διαχείριση των τροφίμων που περισσεύουν. Ιδιαίτερα η φράση “Καμία μερίδα φαγητού δεν πάει χαμένη” μας έβαλε σε σκέψεις και δώσαμε απαντήσεις για οικονομία, προσφορά, φροντίδα, για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Παράλληλα παρατηρήσαμε πως μετά το κολατσιό μας στο σχολείο, κάποια μέρη από τα φρούτα μας πηγαίνουν στα σκουπίδια. Τέθηκε το ερώτημα αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από το να τα πετάμε εκεί, ώστε να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε, για να βοηθήσουμε την οικονομία να προστατέψουμε και να  φροντίσουμε  το περιβάλλον μας.

Σαν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο και μάθαμε για την κομποστοποίηση. Σύμφωνα με αυτή, μπορούμε να κάνουμε λιγότερα σκουπίδια αν σε μια γωνιά του κήπου ή σε ειδικό κάδο βάζουμε φλούδια από φρούτα, ή λαχανικά, ξερά φύλλα, πριονίδι, χορτάρια από το βοτάνισμα του κήπου μας, χώμα, τα οποία με τον καιρό γίνονται λίπασμα χρήσιμο για τα φυτά μας. Επίσης μάθαμε πως όλη η διαδικασία θέλει χρόνο και υπομονή για να δούμε το αποτέλεσμα. Το κομπόστ, το φυσικό λίπασμα.

 

Πληροφορίες για κομπόστ

 

Η ιδέα αυτή μας άρεσε πολύ,  γιατί έτσι τίποτα δεν θα πάει χαμένο και το κομπόστ στο μέλλον θα το  αξιοποιήσουμε για τον λαχανόκηπό μας.

Αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Ζητήσαμε βοήθεια από τον δήμο μας, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα. Μας έφερε ένα ξύλινο τετράγωνο πλαίσιο το οποίο θα λειτουργήσει ως κομποστοποιητής.

 

20250318 083819

 

Πιάσαμε αμέσως δουλειά κόψαμε τα φλούδια από τις μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια, που φάγαμε στο κολατσιό μας, τα βάλαμε σε ένα πλαστικό για να τα μεταφέρουμε.

 

floydeς froyton

 

Πήγαμε στον κομποστοποιητή ρίξαμε μέσα τις φλούδες μας συμπληρώσαμε με αγριόχορτα από την αυλή μας.

 

Kompostopoihthς

 

Πέρασε μια βδομάδα και παρατηρήσαμε πως τα υλικά που περισσεύουν από το κολατσιό μας, είναι λίγα για αυτό ζητήσαμε βοήθεια από τους γονείς μας. Τις επόμενες μέρες είχαμε συγκεντρώσει αρκετό υλικό για τον κομποστοποιητή μας.

 

kompostopoihths goneis 1

 

Η δράση συνεχίζεται………  

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση