Το νηπιαγωγείο μας  συμμετείχε και ολοκλήρωσε την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος ΧΟΠΑ Ήρωες. Το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την υποστήριξη της πρωτοβουλίας Angels, σχεδίασε ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-9 ετών. Η πρωτοβουλία Angels είναι ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και στοχεύει στην καλύτερη αντιμετώπιση των Εγκεφαλικών Επεισοδίων σε όλο τον κόσμο. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά εκπαιδεύονται στην εκμάθηση των 3 πιο σημαντικών συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου, συνδέοντάς τα με την άμεση κλήση του αριθμού 112. Τα παιδιά έχουν ως “συνοδοιπόρους” στην εκπαιδευτική διαδικασία 3 “συνταξιούχους Υπερήρωες”.

Τον παππού Πέτρο, τον παππού Χάρη, τη γιαγιά Όλγα και το μικρό Αλέξη. Περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.fastheroes.com. Σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις δραστηριότητές μας.

Γίναμε όλοι ΧΟΠΑ Ήρωες

5 2

Αξιοποιήσαμε τα βιβλία του προγράμματος.

6 1

Ζωγραφίσαμε τον παππού Χάρη με τα δυνατά του χέρια πριν και μετά το εγκεφαλικό. Παίξαμε το παιχνίδι με τα μπουκάλια νερού και παρατηρήσαμε πιο χέρι κουράστηκε πρώτο , έγινε αδύναμο και δεν μπορούσε να κρατήσει το μπουκάλι, συσχετίζοντάς το με αυτό που συμβαίνει στο χέρι του παππού Χάρη όταν παθαίνει εγκεφαλικό.

3 1 4 1

1 1 2 1

Και φυσικά μάθαμε να καλούμε στο τηλέφωνό μας τον αριθμό 112 και να λέμε σωστά τα στοιχεία μας και τη διεύθυνσή μας .

9 1

Το πιστοποιητικό συμμετοχής μας στο πρόγραμμα.

σχολείου 1

4ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ  Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

STEAM/ Εκπαιδευτική ρομποτική   ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “Μικροί μετεωρολόγοι”

Οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες, με έναυσμα τις καιρικές συνθήκες προβληματίστηκαν  για τις μεταβολές τους και τις κατέγραψαν καθημερινά χρησιμοποιώντας πολυτροπικά μέσα, ενώ τις συσχέτισαν  με τις επιδράσεις  που έχουν στην καθημερινότητά τους.

Οι μαθητές με απλά όργανα που κατασκεύασαν  οι ίδιοι συνέλεξαν δεδομένα και έγινε η σύνδεση των καιρικών φαινόμενων με τις επιδράσεις τους στις κοινωνίες και το περιβάλλον, μέσα από παιγνιώδεις διαδικασίες. Έγινε εισαγωγή στην Ρομποτική και τον προγραμματισμό με τη μελισσούλα  beebot.  Παρουσιάζουμε μερικές από τις δράσεις μας.

Ψηφίσαμε τον αγαπημένο μας καιρό και τον ζωγραφίσαμε σε ατομικό φύλλο εργασίας.

7 8

Ζωγραφίσαμε τον καιρό στις τέσσερις εποχές του χρόνου

9

Κατασκευάσαμε βροχόμετρο, πυξίδα, ανεμoύριο και θερμόμετρο. Τις ιδέες για τις κατασκευές τις πήραμε από την εξαιρετική συνάδελφο Μαρίνα Ζαχαρία.

2 3 1 6

 

Χρησιμοποιήσαμε το ρομπότ beebot  για την εισαγωγή στη Ρομποτική και τον προγραμματισμό.  Τα παιδιά προγραμμάτιζαν το beebot και  το οδηγούσαν στο καιρικό φαινόμενο που προέβλεπε  ο μετεωρολόγος.

 

5 1 4

Μια υπέροχη παράσταση από το Θέατρο Σκιών του Κοσμά Παναγιώκα παρακολουθήσαμε σήμερα στο νηπιαγωγείο μας . Τα παιδιά μαγεύτηκαν από τις φιγούρες του Καραγκιόζη και της παρέας του,  ενθουσιάστηκαν με τις μαριονέτες, χόρεψαν και διασκέδασαν.

BeFunky collage 55 BeFunky collage 54

 

 Σ ευχαριστούμε Κοσμά!!!!!

Κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαϊου είναι η γιορτή της Μητέρας. Στο σχολείο αφού συζητήσαμε για τη μαμά μας, τη ζωγραφίσαμε και είπαμε τι μας αρέσει να κάνουμε μαζί της. Παρακολουθήσαμε επίσης την αφήγηση του υπέροχου παραμυθιού της  Λιόρι Ντέμπι  “Θα σ΄ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Και  φυσικά φτιάξαμε τα δωράκια μας για τη μαμά μας.

 

5 BeFunky collage 51

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΜΑΔΕΣ!!!!!!!