ΣΤΑΦΥΛΙ-ΤΡΥΓΟΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Μικροί αμπελουργοί

Οι μαθητές θα γίνουν μικροί αμπελουργοί: θα γνωρίσουν το αμπέλι,θα τρυγήσουν τα σταφύλια, θα τα πατήσουν, θα τα βάλουν στο βαρέλι και θα μάθουν τη διαδικασία για να μετατραπεί ο μούστος σε κρασί! Τον τρύγο συνοδεύουν μαθητές και εκπαιδευτικοί με το τραγούδι τους: «Πατάμε τα σταφύλια και βγαίνει το ζουμί, να πάρουμε τον μούστο, να γίνει το κρασί.» Οι μαθητές θα γνωρίσουν ακόμη ένα εύρος προϊόντων που παράγονται από το σταφύλι, όπως πετιμέζι, ξίδι, οινόπνευμα, σταφίδες,  μουσταλευριά, μουστοκούλουρα. Διαχρονικά ο τρύγος συνδέεται με την ιστορία της πατρίδας μας. Ήδη από την αρχαία εποχή προστάτης του αμπελιού ήταν ο θεός Διόνυσος.  Και αργότερα, όμως, ο τρύγος αποτελούσε σημείο αναφοράς για την αγροτική ζωή, καθώς η εποχή του τρύγου ήταν ένα πανηγύρι στο οποίο συμμετείχε όλο το χωριό. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί μέρος του τρίπτυχου: θέρος – τρύγος – πόλεμος. Όπως έχει γράψει και ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *