6 ΜΑΡΤΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ!!!

Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού με σκοπό την ενημέρωση και δράση απέναντι σε περιστατικά συστηματικής και επαναλαμβανόμενης βίαιης συμπεριφοράς. Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να εκδηλωθεί υπό διάφορες μορφές. Οι μορφές του  χωρίζονται στις άμεσες  όπως σωματικός, λεκτικός, συναισθηματικός και ηλεκτρονικός εκφοβισμός και στις έμμεσες  όπως αποκλεισμός, καταστροφή αντικειμένων του θύματος, διάδοση ψευδών ειδήσεων κ.λπ.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Πολυπληθή τα κρούσματα του, σε παγκόσμιο επίπεδο. Και τα θύματά του είναι μικρά παιδιά. Γι’ αυτό και εμείς αποφασίσαμε να οργανώσουμε δραστηριότητες προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τους μικρούς μας μαθητές ώστε μέσα από υποθετικά σενάρια ενδοσχολικής βίας να προβληματιστούν και να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση  και την αντίδραση που πρέπει να έχουν σε αντίστοιχες καταστάσεις.

Αρχικά, η μέρα μας ξεκίνησε με ένα πείραμα. Χρησιμοποιήσαμε δυο “φαινομενικά” ίδια μήλα. Στο πρώτο μήλο, μιλούσαμε με όμορφα λόγια (λ.χ. είσαι όμορφο, σ’ αγαπώ) ενώ στο δεύτερο μήλο κάναμε αγενή σχόλια. Στη συνέχεια, κόψαμε στη μέση και τα δύο μήλα και ιδού τα αποτελέσματα:

00d2ea8d 5f93 4572 8c3d c770119e7445

Μετά,  διαβάσαμε το παραμύθι “ΜΗΛΑ ΓΥΡΩ – ΓΥΡΩ, ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ” του  συγγραφέα Σακελλαρίδη Γ. και το δραματοποιήσαμε. 

 

Με αφορμή το σύνθημα “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ” από το Χαμόγελο του Παιδιού φτιάξαμε τη δική μας αφίσα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας.