ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

  Στα πλαίσια ενεργειών που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων στη σχολική μονάδα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη οργανωμένη άσκηση ετοιμότητας σεισμού με τους μαθητές και μαθήτριες των δύο τμημάτων του Νηπιαγωγείου μας για τη φετινή χρονιά.

 Στόχος της σεισμικής άσκησης ήταν απόκτηση κατάλληλων γνώσεων και πρακτικών για τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου του σεισμού, σε μία χώρα με συνεχή σεισμική δραστηριότητα.

 Συγκεκριμένα, τα νήπια ενημερώθηκαν για το φαινόμενο του σεισμού, τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να ληφθούν πριν από έναν ενδεχόμενο σεισμό και τις απαραίτητες οδηγίες για το τι κάνουμε κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης σε όποιον χώρο και να παρευρίσκονται (λ.χ. τάξη, προαύλιο χώρο, σπίτι, δρόμο, καταστήματα κ.λπ.). Επίσης, δόθηκαν σαφείς οδηγίες για τον χώρο συγκέντρωσης (προαύλιο) και τον χώρο διαφυγής (χωματόδρομος δίπλα στην καγκελόπορτα του προαυλίου, πλησίον της δασικής έκτασης).  Ο συγκεκριμένος χώρος επιλέχτηκε καθώς σε εκείνο το σημείο δεν υπάρχουν κτήρια αρά η πρόσβαση για τους γονείς είναι ευκολότερη σε αντίθεση με την κανονική είσοδο του σχολείου η οποία ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο λόγω των κτηρίων που την περιβάλλουν.

 Αξίζει να αναφερθεί πως η κάθε τάξη έχει το δικό της σακίδιο σεισμού με όλα τα απαραίτητα αντικείμενα, τρόφιμα και στοιχεία επικοινωνίας γονέων/συνοδών σε ετοιμότητα. Επομένως, σε περίπτωση σεισμού, οι εκπαιδευτικοί θα επικοινωνήσουν με τους γονείς των μαθητών καθώς ενδέχεται λόγω διακοπής ρεύματος να είναι το τηλέφωνο του σχολείου ανενεργό.

Το χρονικό διάστημα της ενημέρωσης και προετοιμασίας των μαθητών, πραγματοποιήθηκαν κατά τις διδακτικές ώρες διάφορα σχέδια εργασίας, κατασκευές, ανάγνωση σχετικών μύθων για τον Εγκέλαδο, δραματοποιήσεις αναφορικά με τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό ατόμων μετά το σεισμικό φαινόμενο, μουσικοκινητικών παιχνιδιών για τη δημιουργία και την ένταση των σεισμικών δονήσεων, προβολή εκπαιδευτικών βίντεο και διαδικτυακών παιχνιδιών κ.α. Ενδεικτικά:

 

  • Ανάγνωση βιβλίου «Η οργή του Εγκέλαδου», συζήτηση και δραματοποίηση

 

  • Κατασκευή βαλίτσας σεισμού

 

 

  • Ζωγραφική αναπαράσταση του μύθου του Εγκέλαδου

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

 

  • Εξοικείωση με τον σεισμογράφο και την κλίμακα Ρίχτερ μέσω τεχνητής δημιουργίας σεισμικών δονήσεων με τουβλάκια
  • Διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι στον διαδραστικό πίνακα 

http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-6762

 

  • Προβολή εκπαιδευτικών βίντεο και τραγουδιών

https://www.youtube.com/watch?v=hIKK56lqFkg

https://www.youtube.com/watch?v=PDQFQfA4yKU

https://www.youtube.com/watch?v=9vkC5GBq6u0

https://www.youtube.com/watch?v=uLQZsF0d-Lk

 

  • Εκμάθηση γράμματος (Σ)… εισμός

Τώρα, οι μαθητές μας είναι ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι ψυχολογικά και πρακτικά για έναν ενδεχόμενο σεισμό. Ολοκληρώνοντας, αξίζει να αναφερθεί πως οι μαθητές μας κατά τη διάρκεια των  δράσεων ήταν ενεργοί συμμετέχοντες και έδρασαν συντονισμένα και ψύχραιμα με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια της σεισμικής άσκησης. Προσέχουμε λοιπόν και δεν πανικοβαλλόμαστε!