Τα παιδιά έφτιαξαν τον αριθμό (με πλαστελίνη, με κοντάρια κλπ.) ένα φύλλο εργασίας όπου έκοψαν κα κόλλησαν 4 αράχνες κι μια κατασκευή του 4 όπου έκοψαν τον αριθμό κι κόλλησαν πάνω 4 φιγούρες.
Ξεκίνησε η λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης στο νηπιαγωγείο μας. Έτσι, κάθε εβδομάδα τα παιδιά δανείζονται ένα βιβλίο και το επιστρέφουν στο σχολείο τη Δευτέρα.
Διαβάσαμε το παραμύθι “Ο βασιλιάς και το βιβλίο – πουλί”, το οποίο έχει ως στόχο να μεταδώσει στα παιδιά τη μαγεία μιας ζωντανής ανάγνωσης.
Φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά τις ατομικές τους κάρτες της δανειστικής βιβλιοθήκης, τις οποίες τοποθετούν στην φωτοτυπία του βιβλίου που επιλέγουν κάθε φορά.
Ακόμη τα παιδιά ζωγράφισαν και όμορφους σελιδοδείκτες, που τους πήραν μαζί τους στο σπίτι για να τους χρησιμοποιούν στην ανάγνωση των βιβλίων.
Επιπλέον συζητήσαμε για τους κανόνες της δανειστικής βιβλιοθήκης και τα παιδιά μαζί με τους γονείς υπέγραψαν το συμβόλαιο της δανειστικής βιβλιοθήκης.
Τέλος ακούσαμε τραγούδια για τα βιβλία, που μας άρεσαν πολύ.
Στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων για το ανθρώπινο σώμα τα παιδιά αρχικά πήραν έναν καθρέφτη και περιέγραψαν το πρόσωπό τους. Περιέγραψαν τι χρώμα μαλλιά και μάτια έχουν και παρατήρησαν και τα άλλα μέρη του προσώπου τους. Είδαμε ότι όλοι έχουμε δύο μάτια, δύο αυτιά, ένα στόμα, μια μύτη, δύο μάγουλα, ένα μέτωπο, ένα σαγόνι. Επίσης, κατανοήσαμε ότι όλοι είμαστε ίδιοι αλλά και διαφορετικοί, αφού τα χαρακτηριστικά του καθενός είναι διαφορετικά από αυτά του άλλου. Έπειτα, φτιάξαμε πίνακες, όπου τα παιδιά κατέγραψαν το χρώμα των μαλλιών τους και των ματιών τους, μετρήσαμε και κάναμε συγκρίσεις.
Μετρήσαμε το ύψος των νηπίων με το μέτρο και τα παιδιά μπήκαν σε μια γραμμή σύμφωνα με το ύψος τους
Στη συνέχεια, τα παιδιά έφτιαξαν τα πορτρέτα τους.
Στη συνέχεια, έφτιαξαν το περίγραμμα σώματος ενός συμμαθητή τους και στη συνέχεια ζωγράφισαν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του και έγραψαν τις ονομασίες τους.
Διαβάσαμε διάφορα βιβλία για το σώμα και παίξαμε ένα παιχνίδι αντιστοίχισης εικόνας και της λέξης του σώματος.
Ακόμη τα παιδιά ζωγράφισαν ατομικά το σώμα τους και έγραψαν τα μέρη του σώματος όπως μπορούν.
Με τα παιδιά φτιάξαμε το ακόλουθο βιβλιαράκι – αερόστατο (ιδέα από το https://www.popi-it.gr/), στο οποίο έγραψαν το όνομά τους, την ηλικία τους, το αγαπημένο τους ζώο, το χρώμα και το φαγητό που τους αρέσει περισσότερο και τα παρουσίασαν στους συμμαθητές τους. Σε αυτό το σημείο συζητήσαμε για τις διαφορετικές προτιμήσεις που έχει κάθε παιδί και πως όλοι είμαστε διαφορετικοί και αρέσουν σε κάθε άνθρωπο διαφορετικά πράγματα.
Στη συνέχεια μιλήσαμε για το σώμα μας και ειδικότερα για τα εξωτερικά μέρη του σώματος ( κεφάλι, χέρια, πόδια, κλπ.) και έπειτα για τον σκελετό μας. Μάθαμε ότι ο σκελετός στηρίζει το σώμα μας και προστατεύει τα όργανά μας. Παρακολουθήσαμε και τα ακόλουθα videos:
Έπειτα, φτιάξαμε σε ομαδική εργασία τον Μίλτο τον Σκελετούλη. Η επιλογή του ονόματος έγινε από τα παιδιά. Ακολούθως, τα παιδιά έκοψαν, κόλλησαν και έγραψαν τα μέρη του Σκελετούλη.
Στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων για το δάσος επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μαστίχας και παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την χλωρίδα κι την πανίδα της Χίου.
Έπειτα τα παιδιά ζωγράφισαν με δαχτυλομπογιές για τα ζώα και τα φυτά της Χίου κι στη συνέχεια περπατήσαμε στον εξωτερικό χώρο του μουσείου και παρατηρήσαμε τους σχοίνους.
Τέλος επισκεφθήκαμε και την περιοδική έκθεση “Απέναντι”.
Τα παιδιά έφτιαξαν τον αριθμό 3 με τουβλάκια, διαβάσαμε το κλασικό παραμύθι “Τα 3 γουρουνάκια”, έφτιαξαν την ιστορία ως χειροτεχνία κι επειδή αρεσε πολυ στα παιδιά ζωγράφισαν χάρτινες κουκλες για κουκλοθέατρο, ώστε να παίζουν στην τάξη.
Σήμερα, λόγω βροχής ασχοληθήκαμε με τον κύκλο του νερού. Παρακολουθήσαμε τα ακόλουθα βίντεο για τον κύκλο του νερού, τα οποία βοήθησαν τα παιδιά να τον «γνωρίσουν».
Στη συνέχεια, διαβάσαμε το παραμύθι «Πέφτει, πέφτει η σταγόνα».
Επίσης, είδαμε εικόνες που απεικονίζουν τον κύκλο του νερού.
Έπειτα, κάναμε αυτό το φύλλο εργασίας.
Μάθαμε το εικονογραφημένο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Από που είσαι ποταμάκι».
Στη συνέχεια, κάναμε το παρακάτω φύλλο εργασίας:
Ακόμα, κάναμε το πείραμα του κύκλου του νερού.
Επιπλέον, ακούμε και μαθαίνουμε το τραγούδι για τον κύκλο του νερού, το οποίο μας άρεσε πολύ.
Το σκηνικό της γιορτής με τις εργασίες των παιδιών.
Η γιορτή έγινε με την παρουσία των γονέων και οι μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου μας είπαν ποιήματα και τραγούδια για τη Χίο κι χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς του νησιού.
Δραστηριότητες για την απελευθέρωση της Χίου στις 11 Νοεμβρίου του 1912.
Αρχικά τα παιδιά βρήκαν στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας τη Χίο μας και στη συνέχεια παρατήρησαν ένα γεωφυσικό χάρτη του νησιού. Έπειτα τα παιδιά σε ομαδική και ατομική εργασία ζωγράφισαν και έφτιαξαν το χάρτη της Χίου.
Επίσης, τα παιδιά έφτιαξαν το ακόλουθο κολλάζ:
Στη συνέχεια, μάθαμε το ποίημα “Χίος πατρίδα μας” και κάθε παιδί ζωγράφισε ό,τι του/της άρεσε περισσότερο.
Έφτιαξαν προσκλήσεις για τους γονείς για να τους καλέσουμε στη σχολική γιορτή
Ακούσαμε και μάθαμε τα τραγούδια “Ένα καράβι από τη Χίο” και “Ωραίο νησί και λέγοντας μονάχα τ’ όνομα σου”.
Έγραψαν τη λέξη Χίος με κοντάρια κι στεφάνια, έκαναν παρέλαση στην αυλή του σχολείου και είπαν τον Εθνικό Ύμνο.
Ζωγράφισαν την ελληνική σημαία ακολουθώντας τον κώδικα (χρωμάτισαν τα τετράγωνα με τον αριθμο 1 μπλέ κι τα τετράγωνα με τον αριθμό 2 άσπρο χρώμα)
Έκαναν πρόβες τα ποιήματα, τα τραγούδια και τους χορούς για τη σχολική γιορτή.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή