Ένα λιβάδι διαφορετικό από τα άλλα…

Ο χειμώνας  μας αποχαιρέτησε εδώ και καιρό, δίνοντας τη θέση του  στην όμορφη άνοιξη…!!!

Ήδη από την πρώτη μέρα του Μάρτη, φορέσαμε, τηρώντας την παράδοση, το “μαρτακι” μας, για να μην μας “κάψει” ο ήλιος…Μιλήσαμε για τα υπέροχα πράγματα που συμβαίνουν αυτήν την εποχή. Τα λουλούδια ανθίζουν, τα λιβάδια πρασινίζουν, τα ζώα ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη, τα χελιδόνια επιστρέφουν για να φτιάξουν τις φωλιές τους και τόσα άλλα που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες της άνοιξης…και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έχουμε…λιακάδα!!! Μιλώντας για λουλούδια και λιβάδια, διαβάσαμε το βιβλίο:

Το χαρούμενο λιβάδι” της Φιλιώς Νικολούδη.
λιβάδι
Ένα λιβάδι που χωράνε “διαφορετικά” λουλούδια  κι έτσι γίνεται πιο όμορφο…!!! Συζητήσαμε για την αποδοχή και τη διαφορετικότητα και φτιάξαμε κι εμείς τα δικά μας λιβάδια, όπου συνυπάρχουν ευτυχισμένα μαργαρίτες και παπαρούνες!!!
Τα λιβάδια της ψυχής μας!!!

IMG 20230313 094320

“Τα ελληνάκια”-Μια ψηφιακή αφήγηση με αφορμή την 25η Μαρτίου

Στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου του 1821, γνωρίσαμε κομμάτι της ιστορίας μας και της παράδοσης μας μέσα από βιβλία αλλά και οπτικοακουστικό υλικό. Όμως, τη μεγαλύτερη εντύπωση μας έκανε η παρουσίαση μιας αυθεντικής ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς (από το Μεσολόγγι), από τον κ.Τασκώφ, γονέα μαθήτριας του σχολείου μας, που όχι μόνο μας έδειξε τον εξοπλισμό και τα μέρη της φορεσιάς, αλλά μοιράστηκε μαζί μας άγνωστες πληροφορίες και πραγματικές αφηγήσεις της εποχής εκείνης.

Ευχαριστούμε πολύ εκείνον και τη γυναίκα του για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Μαθαίνοντας όλο και περισσότερα για τη ζωή των ανθρώπων την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, σταθήκαμε περισσότερο στο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου “τα ελληνάκια “(εκδ. Κέδρος). Σχολιάσαμε την ιδιαίτερη εικονογράφηση του αλλά και τον ιδιαίτερο λόγο της συγγραφέως. Ell

Έτσι , αφού επεξεργαστήκαμε την πλοκή του παραμυθιού, θελήσαμε να το αποδώσουμε με τον δικό μας τρόπο. Τα παιδιά αφηγήθηκαν το παραμύθι και οι κυρίες εμπλούτισαν την αφήγηση τους. Τα παιδιά ανέλαβαν την εικονογράφηση και οι κυρίες την ηχογράφηση. Μην ξεχάσουμε και τη βοήθεια των γονέων, φυσικά.  Και απο αυτή τη συνεργασία, δημιουργήθηκε η ψηφιακή μας αφήγηση.

Με πολλή χαρά σας την παρουσιάζουμε…

Παράταση εγγραφών μαθητών/τριών για το σχολικό έτος 2023-2024

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι εγγραφές μαθητών/τριών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2023-2024, παρατείνονται μέχρι και τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023.

Συλλογή από καπάκια

Το νηπιαγωγείο μας από τη φετινή σχολική χρονιά 2022-23 συνεργάζεται ενεργά και δείχνει την έμπρακτη βοήθεια του, στον Πανελλήνιο Σύλλογο Πρόληψης και Συμπαράστασης ανήλικων θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, μέσω της συλλογής και παράδοσης πλαστικών καπακιών, τα οποία προορίζονται για ανακύκλωση. 

Σας καλούμε  όλους/ες να συμμετέχετε στη δράση αυτή φέρνοντας στον χώρο του Νηπιαγωγείου μας πλαστικά καπάκια από μπουκάλια νερού, γάλακτος, απορρυπαντικών κ.λπ., ώστε να βοηθήσουμε όλοι μαζί, με τον τρόπο αυτό, τους συνανθρώπους μας. Η συγκέντρωση από καπάκια στον χώρο μας θα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς, τόσο στο κεντρικό κτήριο, όσο και στο Παράρτημα.

Για τη δράση αυτή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και ιδιαιτέρως τον κο Λουμάνη, για την κατασκευή, τη δωρεά και την τοποθέτηση δύο μεταλλικών κατασκευών σε σχήμα καρδιάς (και για τα δύο κτήρια του 2ου Νηπ/γείου Γλ.Νερών), όπου συγκεντρώνουμε τα καπάκια!

καπάκια

 

 

Πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας (Μέρος 2ο)

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού («school bullying»). 

Ο σχολικός εκφοβισµός αποτελεί ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύμορφος – λεκτικός, σωματικός, ηλεκτρονικός εκφοβισμός κ. ά.- και μπορεί να είναι υπαρκτός ακόμα και στις μικρότερες ηλικίες, αν και με διαφορετική μορφή και περιεχόμενο. Η αντιμετώπιση του στηρίζεται, κυρίως, στην πρόληψη και προϋποθέτει τη δημιουργία ενός ασφαλούς μαθησιακού περιβάλλοντος όπου τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, να έχουν ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και να νιώθουν αποδοχή. 

bul 1

Για εμάς η 6η Μαρτίου αποτέλεσε έναυσμα προβληματισμού, συζήτησης και φυσικά δράσης.  Με οδηγό ορισμένα υπέροχα βιβλία και τραγούδια στρέψαμε, περισσότερο, το βλέμμα μας στην ενίσχυση της θετικής αντίληψης εννοιών όπως της προσφοράς, της ομαδικότητας, της αποδοχής, της βοήθειας, της διαφορετικότητας και  φυσικά της αξίας της φιλίας.

Xeria

Σύμμαχος μας σε όλα τα παραπάνω, για ακόμη μια φορά, η τέχνη. Έτσι, εκτός από τη λογοτεχνία και τη μουσική, εμπνευστήκαμε από τον ζωγράφο Keith Haring και τον τρόπο που χρησιμοποιούσε τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα σχέδια του, για να μεταφέρει μηνύματα αποδοχής και αγάπης σε όλο τον κόσμο. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, τον “Τοίχο της Φιλίας”, μια χρωματιστή πυραμίδα από τα ανθρωπάκια του ζωγράφου, που φωνάζει δυνατά και ξεκάθαρα:

“ΌΧΙ στη βία, ΝΑΙ στη φιλία!!”

.jpg

Με την ολοκλήρωση της εβδομάδας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, θελήσαμε να “φωνάξουμε” σε όλο τον κόσμο όλα όσα μάθαμε! Έτσι σκαρφιστήκαμε “τα μπαλόνια της φιλίας, της χαράς και της αγάπης” και τα αφήσαμε να ταξιδέψουν όλα εκείνα τα λόγια που φέρνουν χαμόγελα….Διότι τώρα πια είμαστε σίγουροι ότι:

“Κυρία, τώρα θα μάθει όλος ο κόσμος να αγαπάει!”

 

 

Πιστοποιητικό Αριστείας

Ευχαριστούμε EU Code Week  για το πιστοποιητικό Αριστείας που αφορά στη συμμετοχή μας στη δράση «IT’S CODE WEEK’S BIRTHDAY».

Ευχαριστούμε τη συνάδελφο Μαρίνα Ζαχαρία για την ευκαιρία συμμετοχής αλλά και όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στη δράση, για τη συνεργασία!

Και του χρόνου…!!!

224480 GXuiFRP5lq 1

6 Μαρτίου-Πανελλήνια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας (Μέρος 1ο)

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού συζητήσαμε με τα παιδιά τι σημαίνει ο όρος εκφοβισμός. Ανταλλάξαμε βιώματα και εμπειρίες, αν έχουμε δεχθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές και πως νιώσαμε για αυτό. Αναρωτηθήκαμε τι στάση πρέπει να έχουμε, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είτε σε εμάς τους ίδιους, είτε σε κάποιον άλλον. Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο από το διαδίκτυο στον διαδραστικό πίνακα, είπαμε συνθήματα:     

“ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ”

“ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ”

“ΜΙΛΑ”

και φτιάξαμε τα δικά μας ατομικά πανό. Τέλος, δημιουργήθηκε η επιθυμία να συνθέσουμε μια μεγάλη, πολύχρωμη καρδιά…που όλους τους αγαπά…!!!
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση