rESCue possible – eTwinning Έργο

 

 

Στην εποχή της πανδημίας COVID-19, όλοι ελπίζουν για την ανακάλυψη ενός εμβολίου…

Ο τύπος εμβολίου παράγεται στην Ευρώπη, αλλά… εξαφανίζεται! Κάποιος το έχει κλέψει…

Ο Dr. Sirius είναι ένας διάσημος επιστήμονας ο οποίος ανακάλυψε το εμβόλιο του Κορωνιού.  Άγνωστοι κλέφτες εισβάλουν στο εργαστήριο του και κλέβουν το εμβόλιο.  όμως αφήνουν πίσω του ίχνη. Τα ίχνη αυτά οδηγούν κάθε φορά σε διαφορετική Ευρωπαϊκή χώρα, δίνοντας μας την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε αυτή και μέσα από μια σειρά συνεργατικών δράσεων να τη γνωρίσουμε καλύτερα. Ο Dr. Sirius ζητά τη βοήθεια των παιδιών.  Στέλνει τα στοιχεία που βρίσκει και τις αποστολές στα  συνεργαζόμενα σχολεία  και η περιπέτεια αρχίζει!

Στην αρχή του έργου πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες γνωριμίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε σχολείο έπρεπε να βρει πληροφορίες και να δημιουργήσει  Αφίσες  για δυο Ευρωπαϊκές χώρες που θα κλήρωνε γυρνώντας τον τροχό. Το νηπιαγωγείο μας έκανε αφίσες για την Σερβία και τη Λιθουανία.

Βρήκαμε πληροφορίες για τη πρωτεύουσα, το νόμισμα , τη σημαία, τα αξιοθέατα των χωρών αυτών και φτιάξαμε τις αφίσες τους.

Γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα Ευρωπαϊκών Γλωσσών δημιουργώντας ένα συνεργατικό ηχητικό λεξικό με τους συνεργάτες του έργου. Μάθαμε τη λέξη «καλημέρα» σε πολλές γλώσσες και είδαμε πλούσιο εποπτικό υλικό.

 

Δημιουργήσαμε έναν συνεργατικό δια δραστικό χάρτη της Ευρώπης στον οποίο το κάθε σχολείο τοποθέτησέ τις αφίσες που έφτιαξε με τη μορφή qr code. Με μια εφαρμογή στο κινητό ή στο tablet μπορούν όλοι οι συνεργάτες να πατήσουν πιάνω στη χώρα που τους ενδιαφέρει και να δουν τις πληροφορίες για αυτή.

 

Δημιουργήσαμε την Ευρωπαϊκή γωνιά της τάξης μας!

Παράλληλα ένα «κουτί ταξιδιού» ξεκίνησε από το Νηπιαγωγείο Λητής και ταξίδεψε σε όλα τα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία πρώτα της Ελλάδας και μετά της Ευρώπης. Κάθε νηπιαγωγείο πρόσθετε στο κουτί ένα αναμνηστικό που είχε σχέση με τις Ευρωπαϊκές χώρες που είχε αναλάβει να παρουσιάσει.  Το «κουτί ταξιδιού» ήρθε και στο 2ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου.

Όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία μπορούσαν να παρακολουθήσουν την πορεία του κουτιού σε έναν δια δραστικό χάρτη!

Εβδομάδα Κώδικα!

Χωριστήκαμε σε ζευγάρια και το ένα μέλος έδινε στο άλλο έναν αλγόριθμο, τα βήματα- βελάκια οδηγούσαν σε μία συγκεκριμένη χώρα πάνω σε έναν χάρτη της Ευρώπης χωρισμένο σε τετράγωνα. Το άλλο μέλος έπρεπε να κάνει τη διαδρομή και να βρει τη χώρα στο χάρτη. Η δική μας διαδρομή οδηγούσε στην Ελλάδα!

Η επιβράβευση για τη συμμετοχή μας στην Europe Code Week 2020!

Ολοκληρώνοντας τις δράσεις μας, λάβαμε το πρώτο ηχητικό μήνυμα από τον Dr. Sirius. Μας ενημέρωσε για την κλοπή του εμβολίου και ζήτησε τη βοήθεια μας για την ανεύρεση του κλέφτη.

Και φυσικά συμφωνήσαμε να τον βοηθήσουμε!

Ήρθε και το πρώτο στοιχείο από τον Dr. Sirius….. ένας Λαβύρινθος!

«Αγαπητοί μου φίλοι! Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια σας. Αφήστε με να σας δώσω κι εγώ κάτι για να σας βοηθήσω. Αυτό το βρήκα στο εργαστήριο μου… το καθάρισα και …. κρατήστε το στην άκρη γιατί θα μας χρειαστεί στις έρευνές μας!»

Η πρώτη μας online συνάντηση με τα συνεργαζόμενα σχολεία!

Και το ταξίδι μας στην Ευρώπη για την αναζήτηση του κλέφτη ξεκινά!

1ος Σταθμός – Βέλγιο

O Dr. Sirius μας έστειλε τα πρώτα στοιχεία. Το δικό μας στοιχείο ήταν να αποκαλύψουμε το γράμμα B ( Belgium – Βέλγιο).Συνεργαστήκαμε με την Έφη και το 1ο Δημοτικό σχολείο Πύλου. Η ανταμοιβή μας ήταν το κομμάτι ενός αλγόριθμου.  Ενώνοντας όλα τα κομμάτια του αλγόριθμου όλοι οι συνεργάτες του έργου, τοποθετήσαμε το Beebot πάνω στον αρχικό λαβύρινθο και οδηγηθήκαμε στο ….. Βέλγιο!