Μήνας: Ιούνιος 2023

«STE(Α)M και Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον κύκλο του Νερού και την Υδροδυναμική» Εργαστήρια Δεξιοτήτων

1ο εργαστήριο

Επιστήμες, ο κύκλος του νερού

Στη γωνιά του υπολογιστή,  με τη βοήθειά της νηπιαγωγού τα παιδιά χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά : «το ταξίδι του νερού» και «ο κύκλος του νερού βίντεο» βρήκαν στο διαδίκτυο ένα βίντεο στο youtube το οποίο είναι σύντομο και κατανοητό για τα παιδιά.

2ο εργαστήριο

ο κύκλος του νερού μέσα από τις τέχνες

Ζωγραφική

Ασχοληθήκαμε με τη ζωγραφική και δημιουργήσαμε τον κύκλο του νερού

2023 07 26 18 50

Δημιουργία μακέτας που να έχει ως θέμα τον κύκλο του νερού. Χωριστήκαμε σε 4  ομάδες όπου η κάθε μια ανέλαβε ένα κομμάτι του project: ο κύκλος του νερού

2023 07 26 18 47

3ο εργαστήριο

Τεχνολογία και νερό

Τα νήπια έρχονται σε επαφή με το Λογισμικό έκφρασης, δημιουργίας και επικοινωνίας (tux paint),το οποίο είναι εργαλείο γραφικών γενικής χρήσης με πολλαπλές σχεδιαστικές δυνατότητες με το οποίο τα παιδιά ζωγραφίζουν ελεύθερα σε ομάδες τις φάσεις του κύκλου του νερού και κατόπιν δημιουργούν με τις ζωγραφιές τους μια μικρή ταινία που αναδεικνύει το φαινόμενο

2023 07 25 18 33

4ο εργαστήριο

Μηχανική, η δύναμη του νερού

Μιλήσαμε για τη δύναμη του νερού και προσπαθήσαμε να κατασκευάσουμε ένα φράγμα με το οικοδομικό υλικό της τάξης.

5ο εργαστήριο

Μαθηματικά και νερό

Στα Μαθηματικά η μεταβολή του νερού και οι ιδιότητές του αποτελούν δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν μέσα στην τάξη. Ξεκινήσαμε να πραγματοποιούμε πειράματα προκειμένου να ελέγξουμε κατά πόσο ισχύουν οι «υποθέσεις» των μαθητών μας και τα παιδιά μελέτησαν πληροφορίες και δεδομένα που αρχικά τα καταγράψαμε και στη συνέχεια τα συνδύασαν με προηγούμενες γνώσεις καταλήγοντας σε γόνιμα συμπεράσματα . Τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία εξειδικευτήκαμε ήταν:  Η διαλυτότητα του νερού (Μαθηματικά – Mathematics), η Πήξη και Τήξη μέσω τέχνης αλλά και πειράματα με την βαρύτητα απλών υλικών μέσα στο νερό.

Η διαλυτότητα και η βαρύτητα στο νερό

Κάναμε υποθέσεις και προσπαθήσαμε πριν να πραγματοποιήσουμε τα πειράματα, να «μαντέψουμε» ποια από τα απλά υλικά που έχουμε στη διάθεση μας, διαλύεται στο νερό ή όχι.  Με επίκεντρο τις ερωτήσεις σχετικά με το τι παρατηρούν τα παιδιά, όχι μόνο παρέχεται η βοήθεια στα παιδιά να αναπτύξουν πολύτιμες δεξιότητες επικοινωνίας και παρακολούθησης αλλά χρίζεται η εμπιστοσύνη τους παρέχοντάς τους τις ερωτήσεις που μπορούν να απαντήσουν ως εμπειρογνώμονες • Τι συνέβη εκεί; • Τι προσπάθησες; • Τι παρατηρείτε σχετικά με… • Τι νομίζετε ότι θα συμβεί αν;..

Απλά υλικά όπως καφές, ζάχαρη, αλάτι, λάδι, νερό ανακαλύπτουμε εάν διαλύονται ή όχι.

2023 07 25 18 29

Στη συνέχεια πραγματοποιούμε το πείραμα με τη βαρύτητα των υλικών αφού πρώτα καταγράψουμε τα δεδομένα του κάθε πειράματος Και στη συνέχεια κάνουμε το πείραμα μαζί με τα παιδιά.

2023 07 26 19 21

 

Η τήξη και η πήξη μέσα από τη ζωγραφική

Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τι είδους φυσικό φαινόμενο είναι η πήξη και η τήξη του νερού βάζοντας νερό στην κατάψυξη και αφού το βγάλουν και το παρατηρήσουν να το βάλουν στον ήλιο. Πριν βγει το νερό από την κατάψυξη έχει προηγηθεί δραστηριότητα υποθέσεων –προβλέψεων  με ζωγραφική.

2023 07 25 18 36

Το πάζλ του κύκλου του νερού

Τα παιδιά  δημιούργησαν ένα παζλ στο οποίο περιγράφεται κατά χρονική ακολουθία, ο κύκλος του νερού. Το ζωγράφισαν, το έκοψαν και στη συνέχεια το συναρμολόγησαν .

2023 07 25 18 34

Κωδικοποίηση και αρίθμηση σταγόνων

2023 07 25 18 45

6ο- 7o εργαστήριο 

Παρουσίαση Bee-bot και προγραμματισμός

Η νηπιαγωγός παρουσιάζει στα παιδιά το ρομπότ Βee-bot, τις εντολές που μπορούν να προγραμματίσουν και τις κατευθύνσεις προς τις οποίες μπορεί να κινηθεί. Επίσης με μετρήσεις τα παιδιά κατανοούν τη σταθερότητα του μήκους βήματος του ρομπότ (η απόσταση που διανύει το ρομπότ σε κάθε του κίνηση είναι 15cm).

Χρησιμοποιούμε καρτέλες με σύμβολα (βελάκια ίδια με αυτά που υπάρχουν πάνω στο ρομπότ) για να κατανοήσουν τη χρήση του κάθε συμβόλου .

Τα παιδιά πραγματοποιούν με το σώμα τους σχεδιασμένες διαδρομές στο χώρο ακολουθώντας τα σύμβολα και εκτελούν τις ίδιες εντολές με αυτές της  Bee bot. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στα παιδιά το ένα να καθοδηγεί το άλλο.

Στο τέλος τα νήπια προγραμματίζουν τη  Bee-Bot προκειμένου να κάνει τη διαδρομή του κύκλου του νερού πάνω στο πλέγμα με τις ανάλογες εικόνες

2023 07 27 11 48

2023 07 25 18 49

 

«Οι Νερο…εξερευνητές! η σημασία της σωστής διαχείρισης νερού» Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Θεματική: Φροντίζω το Περιβάλλον 

Υποθεματική: Αειφόρος Ανάπτυξη, Οικολογική Συνείδηση

1ο εργαστήριο

«Εισαγωγή στο θέμα- Δέσιμο της ομάδας»

Αναφορά στο θέμα με κουκλοθέατρο

Μέσα από το κουκλοθεατρικό δρώμενο δίνονται στα παιδιά τα πρώτα ερεθίσματα και οι βασικές πληροφορίες σχετικά με το νερό και τη σημασία του για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη

Εικόνα1 1

πού υπάρχει νερό;2023 07 08 18 34

2ο εργαστήριο

«Ο Κύκλος του Νερού»

Γινόμαστε σταγόνες

Τα παιδιά με μουσική υπόκρουση και τις κατευθύνσεις μας παρουσιάζουν τον κύκλο του νερού. Δίνουμε οδηγίες: Είμαστε σταγόνες και κολυμπάμε στη θάλασσα… (κάνουμε ανάλογες κινήσεις) και ο ήλιος καίει πολύ… Θέλουμε να φύγουμε για να δροσιστούμε… Πετάμε ψηλά στον ουρανό… (κάνουμε ότι πετάμε) Μαζευόμαστε σε σύννεφα (κάνουμε ομάδες). Σιγά – σιγά γινόμαστε βροχή… Τα σύννεφα προχωρούν… Βρέχουμε τα λιβάδια… (κάποια παιδιά μπορεί να πέφτουν) τα ποτάμια… τα σπίτια… τους αγρούς… τα δάση… τους λόφους… τα βουνά… Εκεί έχει πολύ κρύο (κάνουμε ότι κρυώνουμε). Επειδή κρυώνουμε, μαζευόμαστε πολύ κοντά η μία σταγόνα με την άλλη… Ξαφνικά βαραίνουμε και πέφτουμε σα χιόνι… (πέφτουμε στο πάτωμα κατά ομάδες) Έτσι όπως είμαστε παγάκια (ξαπλωμένοι), ο ήλιος μας ζεσταίνει και μας λιώνει. Αρχίζουμε να λιώνουμε και να προχωράμε… (σερνόμαστε στο πάτωμα) Βρέχουμε τους λόφους, τα δάση, τους αγρούς, τα σπίτια, τα ποτάμια και καταλήγουμε στη θάλασσα. Επιτέλους βρεθήκαμε πάλι στο σπίτι μας. Μετά από λίγο, εκεί που κολυμπάμε με τις άλλες σταγόνες, ζεσταινόμαστε και εξατμιζόμαστε προς τον ουρανό… .(επαναλαμβάνουμε τον κύκλο του νερού άλλη μία φορά, με άλλες εκφράσεις αυτή τη φορά.

2023 07 08 18 40

ζωγραφίσαμε τον κύκλο του νερού

Εικόνα3 1και μάθαμε το τραγουδάκι:

3ο εργαστήριο

«Οι ιδιότητες του νερού»

Δίνουμε στα παιδιά ένα μακρύ γαλάζιο ύφασμα. Το σηκώνουμε όλοι μαζί ψηλά πάνω από το κεφάλι μας, το κουνάμε σαν ήρεμο και άγριο κύμα, το χαμηλώνουμε σαν ρυάκι και σιγά-σιγά καθόμαστε γύρω από αυτό. Αναφέρουμε στα παιδιά τις ιδιότητες του νερού: Είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να υπάρχει και στις 3 μορφές: στερεό, υγρό και αέριο και η επιστημονική του ονομασία: Η2Ο. Το γαλάζιο μακρύ πανί είναι μια λιμνούλα, όπου μέσα ρίχνουμε ζωάκια, φωτογραφίες από τις μορφές του νερού, Η2Ο και ό,τι έχει σχέση με το νερό. Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες, δεξιά και αριστερά του πανιού. Δίνουμε στους δύο πρώτους ένα καλάμι ψαρέματος και τα παιδιά ψαρεύουν μια κάρτα. Η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη (θα έχουν όλοι ψαρέψει), είναι η νικήτρια. Στο τέλος, εξηγούμε τι έπιασε ο καθένας.

2023 07 08 18 42Εικόνα4 1

4ο εργαστήριο

«Ρύπανση νερού-Πείραμα»

Δίνουμε σε ένα παιδί να κρατήσει ένα μεγάλο διάφανο μπουκάλι. Ένα άλλο παιδί προσθέτει στο μπουκάλι πετρούλες, ένα άλλο χώμα και ένα άλλο παιδί γεμίζει το μπουκάλι με νερό. Γυρίζει γύρω από τα παιδιά και δείχνει ότι το νερό πέρασε από όλες τις πέτρες, έβρεξε το χώμα και κατέληξε στον πάτο του μπουκαλιού. Με αυτό τον τρόπο σχηματίζονται οι υπόγειοι υδροφορείς. Και με αυτόν τον τρόπο περνά στους υπόγειους υδροφορείς η μόλυνση. Σε ένα άλλο μπουκάλι έχουμε ήδη βάλει νερό. Σηκώνουμε ένα παιδί και δείχνει σε όλους ότι το νερό είναι καθαρό. Κρατάει το μπουκάλι οριζόντιο και ένα άλλο παιδί προσθέτει λίγο χρώμα στο νερό. Περνάει το μπουκάλι γύρω από τα παιδιά για να διαπιστώσουν πόσο εύκολα περνά το χρώμα – μόλυνση – σε όλο το μπουκάλι. Το ίδιο συμβαίνει και σε κανονικές συνθήκες, σε όλους τους φορείς νερού.

Εικόνα5 1

5ο εργαστήριο

«Εξοικονόμηση νερού»

Βιντεο- εικόνες

Δείχνουμε στα παιδιά το βιντέακι και εικόνες  με την εξοικονόμηση νερού. Για ποιο λόγο πρέπει να μη σπαταλάμε το νερό; Μήπως το νερό είναι πολύτιμο και το χρειαζόμαστε όλοι; Ακολουθεί συζήτηση και τα παιδιά σκέφτονται άλλους τρόπους εξοικονόμησης νερού

Εικόνα8 1

Ώρα για εξοικονόμηση!

Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες και κάθονται σε δύο σειρές. Μπροστά από την κάθε ομάδα έχουμε λεκάνες γεμάτες με νερό, ένα πλαστικό κύπελλο κι ένα σφουγγάρι,  στα τέρματα τοποθετούμε άδειες λεκάνες. Με το σύνθημά μας, οι πρώτοι παίκτες γεμίζουν το κύπελλό  τους και μεταφέρουν το νερό στις άδειες λεκάνες χωρίς να τους χυθεί, χωρίς να το σπαταλήσουν  στη διαδρομή. Επιστρέφουν και οι επόμενοι παίκτες συνεχίζουν. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα αδειάσει πρώτη τη λεκάνη της αλλά δε θα έχει σπαταλήσει νερό στη διαδρομή.

2023 07 08 18 46

6ο εργαστήριο

«Χειροτεχνία»

Τα παιδιά δημιούργησαν μακέτα με τον κύκλο του νερού και αφίσες με μηνύματα για το νερό

2023 07 08 18 50               Εικόνα10 1 Εικόνα9 1