Μήνας: Μάιος 2023

Σεμινάριο Ερυθρού Σταυρού

Στο χώρο του σχολείου μας υλοποιήθηκε στις 17 Μαΐου2023 και ώρα 18.30 σεμινάριο  παροχής Πρώτων Βοηθειών για γονείς και κηδεμόνες. Η ενημέρωση έγινε από τον Ερυθρό Σταύρο Πάτρας.

Εικόνα1

«Εγώ κι Εσύ … Δυναμώνουμε Μαζί» Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Ζω καλύτερα – Ευ ζην

1ο εργαστήριο

Από το άτομο στην ομάδα

Γνωριζόμαστε συνεργαζόμαστε, Χειραψίες                         Εικόνα6 1Εικόνα7 2Εικόνα13 1Εικόνα12 1

Συνεργασία σε μικρές ομάδες και παρουσίαση στη μεγάλη ομάδα- Ολομέλεια

Εικόνα4 2Εικόνα3 3

Εικόνα2 3Εικόνα1 4

2ο εργαστήριο

Συγκεντρώνομαι

Ο ένας θα προσπαθεί να μείνει συγκεντρωμένος σε κάτι ενώ ο άλλος θα προσπαθεί να του αποσπάσει την προσοχή με διάφορους τρόπους               Εικόνα8 1Εικόνα9 1

 

3ο εργαστήριο

Συνεργάζομαι

Παιχνίδι με τα μπαλόνια

Εικόνα11 1Εικόνα12 2           Εικόνα10 1Εικόνα13 2

Τα γαϊδουράκια σε συνεργασία

Στην αυλή του σχολείου  καλούμε 4 παιδιά χωρισμένα σε δυάδες και φορώντας την μάσκα του γαϊδουριού παριστάνουν δυο γαϊδουράκια που είναι δεμένα μεταξύ τους με ένα σχοινάκι . Σε απόσταση μεγαλύτερη από το μήκος του σχοινιού τοποθετούμε δύο δέματα  σανού και ζητάμε να φάνε και τα δύο γαϊδουράκια το φαγητό τους ταυτόχρονα. Αυτό πραγματοποιείται μόνο αν  τα δυο γαϊδουράκια  συνεργαστούν μεταξύ τους και φάνε μαζί πρώτα το ένα δέμα και μετά το άλλο, κάτι που δεν το λέμε στα παιδιά αλλά θα πρέπει να μόνα τους να προσπαθήσουν να βρουν αυτή τη λύση.

Εικόνα22 1 Εικόνα19 1 Εικόνα18 1

Εικόνα16 1 Εικόνα15 1 Εικόνα14 1

Αγκώνες και καραμέλες

Εξηγούμε  στους μαθητές ότι θα παίξουνε ένα παιχνίδι στο οποίο θα υποκριθούνε όλοι πως δεν μπορούν να λυγίσουν τους αγκώνες τους.

Δίνουμε σε όλα τα παιδιά καραμέλες και τους ρωτάμε: «πως θα καταφέρετε να φάτε την καραμέλα σας χωρίς να λυγίσετε τους αγκώνες σας»; Όλη η ομάδα θα πρέπει να βρει τρόπο να φάει τις καραμέλες.

Η λύση είναι να τεντώσουν όλοι το χέρι που έχει την καραμέλα και με αυτόν τον τρόπο να «ταΐσουν» το διπλανό τους ή αυτόν που είναι απέναντί τους.

Εικόνα9 3 Εικόνα21 1 Εικόνα20 1

4ο εργαστήριο

επικοινωνώ

Επικοινωνούμε ταυτόχρονα

 Προτείνουμε στα παιδιά να καθίσουν το ένα απέναντι με το άλλο. Και οι δυο μιλάνε ταυτόχρονα για το τι είναι αυτό που τους αρέσει πάρα πολύ στο σχολείο και τι είναι αυτό που δεν τους αρέσει και τους δυσκολεύει.

Ενώ μιλάνε θα πρέπει να προσπαθήσουν να ακούσουν.

Ερωτήματα:

Πώς νιώσατε;

Εικόνα5 1

Αδιαφορώ- Ακούω

Λέμε σε έναν από κάθε ζευγάρι να βγει έξω από την αίθουσα και να σκεφτεί ένα θέμα και να συζητήσουν με το ζευγάρι τους που βρίσκεται μέσα στην αίθουσα.Στα παιδιά που είναι μέσα στην αίθουσα δίνεται η οδηγία, όταν το ζευγάρι τους έρθει στην αίθουσα και θα θέλει να συζητήσουν για κάποιο θέμα, αυτοί θα δείξουν αδιαφορία με όποιον τρόπο επιθυμεί ο καθένας.Στη συνέχεια, τα παιδιά που είναι έξω έρχονται μέσα στην αίθουσα και… ξεκινάει η συζήτηση.

Αφού ολοκληρωθεί η παραπάνω φάση, ο εκπαιδευτικός ζητάει ξανά από τα ίδια παιδιά να βγουν έξω από την αίθουσα, λέγοντας να ξαναπροσπαθήσουν να συζητήσουν με τα ζευγάρια τους.

Στα παιδιά που είναι μέσα στην αίθουσα δίνεται η οδηγία να αλλάξουν συμπεριφορά, δηλαδή να δείξουν την αμέριστη προσοχή τους στους ομιλητές.

Στη συνέχεια, τα παιδιά που είναι έξω έρχονται μέσα στην αίθουσα και ξεκινάει πάλι η συζήτηση.

Ερωτήματα:

Πώς νιώσατε;

Μπορούσατε να ακούσετε;

Πως νιώθατε εσείς που μιλάγατε;

Εικόνα5 1

5ο εργαστήριο

Αναγνωρίζω και Εκφράζω τα συναισθήματά μου

Τα περπατήματα

Τα παιδιά σηκώνονται όρθια & αρχίζουν να περπατάνε ελεύθερα στον χώρο με το ρυθμό της μουσικής. Ο εκπαιδευτικός εξηγεί, ότι μόλις σταματάει η μουσική, τα παιδιά θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες της.Έτσι αρχίζουν να περπατάνε σύμφωνα με ορισμένους τρόπους:

Για παράδειγμα:

Ας περπατήσουμε σαν να είμαστε γέροι…

Ας περπατήσουμε σαν να είμαστε μωρά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα…

 Ας περπατήσουμε σαν να φοράμε πολύ ψηλά τακούνια… κτλ

Τα παιδιά παροτρύνονται να χρησιμοποιήσουν ολόκληρο το σώμα τους & όχι μόνο την έκφραση από το πρόσωπο

Εικόνα2 4

Δημιουργούμε το δικό μας πινάκα 

Τα παιδιά να απεικονίσουν σε μια ατομική ζωγραφιά το συναίσθημα που νιώθουν αυτήν την στιγμή. Στη συνέχεια, το κάθε παιδί παρουσιάζει στην ολομέλεια τη ζωγραφιά του και μοιράζεται στο βαθμό που το ίδιο επιθυμεί το συναίσθημα του.

Στο τέλος,  κάνουν μια σύνθεση των ζωγραφιών τους δημιουργώντας στον τοίχο της τάξης ένα μεγάλο πίνακα.

Εικόνα2 2

 

 

Τα νησιά των συναισθημάτων 

Κάθε παιδί παίρνει ένα φύλλο χαρτί και φτιάχνει μια βαρκούλα, την ζωγραφίζει όπως θέλει, γράφει το όνομα του παιδιού που κάθεται στα δεξιά του και του την προσφέρει σαν δώρο από εκείνον.

Παίρνουμε  κομμάτια  καφέ χαρτί του μέτρου και τα τσαλακώνουμε, έτσι ώστε κολλώντας τα πάνω σε γαλάζιο χαρτόνι να μοιάζουν σαν νησιά πάνω σε θάλασσα. Σε κάθε νησί γράφουμε από ένα συναίσθημα. Κάποια νησιά μένουν κενά γιατί ίσως χρειαστεί στο μέλλον να προστεθεί κάποιο καινούργιο συναίσθημα.

Στο τέλος της συνάντησης καθένας τοποθετεί τη βαρκούλα στο νησί με το συναίσθημα που τον εκφράζει εκείνη τη στιγμή.

Εικόνα28 Εικόνα29

6ο εργαστήριο

Μαθαίνοντας να διαχειρίζομαι το θυμό μου

Θυμώνω μαζί σου όταν…

Εικόνα1 2

Το φανάρι

Συζητάμε  με τα παιδιά κάποια βήματα διαχείρισης του θυμού με την βοήθεια ενός φαναριού που έχουμε κατασκευάσει. Παρομοιάζουμε, λοιπόν το κόκκινο του φαναριού με μια στάση που θα ήταν καλό να κρατάμε την ώρα που είμαστε θυμωμένοι και σε ένταση μπροστά σε μια σύγκρουση.

Εικόνα19 2 Εικόνα30 Εικόνα31

7ο εργαστήριο

Κλείνουμε το πρόγραμμα – Ας δούμε τι κερδίσαμε

Ομαδική Ζωγραφιά

Τοποθετούμε  στο κέντρο του κύκλου χαρτί του μέτρου.

Τα παιδιά κάθονται γύρω από το χαρτί έχοντας πάρει ένα(1) μαρκαδόρο ο καθένας.

Προτείνουν στα παιδιά να ζωγραφίσουν αυθόρμητα ότι τους έρχεται στο μυαλό, με θέμα «Εγώ και Εσύ, δυναμώνουμε μαζί!!!»»

Δίνονται 2-3 λεπτά και στη συνέχεια οι δίνουμε μια οδηγία για να αλλάξουν θέσεις: π.χ. όλοι τρεις θέσεις δεξιά. Έτσι όλα τα παιδιά θα πρέπει να μετακινηθούν στην αντίστοιχη θέση και να συνεχίσουν να ζωγραφίζουν την εικόνα που βρίσκεται σε εκείνη τη θέση.

Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζεται η ζωγραφική ώστε όλα τα παιδιά να περάσουν από τις περισσότερες θέσεις.

Εικόνα32 Εικόνα33 Εικόνα34

 

οι εργασίες μας


Δείτε στο video.sch.gr