Comenius: Ταξίδι στη Νυρεμβέργη



Γράφει: η Εύα Αγαλοπούλου, φυσικός.

Με το ταξίδι στην Νυρεμβέργη [την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι: Δέσποινα Κυριακάκη, Τίτσα Καλόγρη και Εύα Αγαλοπούλου] ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες του προγράμματος Comenius: Intercultural Travelling European Road-crossing (I.T.E.R.). Το σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα και ως εκ τούτου μας υποδέχτηκε στην πόλη είναι το: ‘ΒΟΝ Nürnberg’. [www.bon.nuernberg.de]. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Νυρεμβέργης και είναι επαγγελματική σχολή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου των μαθητών της, είναι μαθητές από οικογένειες μεταναστών.

Οι παρουσιάσεις αφορούν αυτή τη φορά στην χρονική περίοδο 4ος – 14ος αιώνας μ.χ. Τα θέματα τα οποία επέλεξε η παιδαγωγική μας ομάδα να παρουσιαστούν είναι:

1) Στο πλαίσιο της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής, τη συμβολή του ελληνικού σταυρού στη διαμόρφωση της Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής και στη γέννηση του ρυθμού της ‘Βασιλικής’.

2) Στη συμβολή πόλεων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας [Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Μυτιλήνη κ.ά] στη διακίνηση βασικών προϊόντων μεταξύ Ανατολής και Δύσης

Σχετική με την επίσκεψή μας ανάρτηση μπορείτε να δείτε και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, στη διεύθυνση: http://2lyk-peir-athin.att.sch.gr/wp/?p=1136.

Επειδή βασικός στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία και η γειτνίαση μεταξύ των Ευρωπαίων Πολιτών και χωρίς γνώση αυτό δεν γίνεται, σας «προσφέρουμε» λίγη … σύγχρονη ιστορία:

• Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Αδόλφος Χίτλερ, η Νυρεμβέργη έγινε το επίσημο κέντρο των Ναζί, οι οποίοι οργάνωναν στην πόλη τα ετήσια συνέδρια του Κόμματος από το 1933 μέχρι το 1938.

• Οι πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδριάσεις των Ναζί απαθανατίστηκαν κινηματογραφικά από τη σκηνοθέτιδα Λένι Ρίφενσταλ (Leni Riefenstahl). Σήμερα μπορούμε να δούμε στην πόλη πολλά παραδείγματα της ναζιστικής αρχιτεκτονικής.

• Η πόλη ήταν η πατρίδα του σημαντικού ναζιστικού στελέχους Γιούλιους Στράιχερ (Julius Streicher) και έγινε κέντρο της αντισημιτικής προπαγάνδας.

• Οι βιομηχανικές περιοχές της πόλης βομβαρδίστηκαν σφοδρά κατά τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές των ετών 1943/1944.

• Στις 2 Ιανουαρίου 1945 το μεσαιωνικό κέντρο της πόλης βομβαρδίστηκε συστηματικά από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς και καταστράφηκε μεγάλο μέρος του.

• Η πόλη επανοικοδομήθηκε μετά από τον πόλεμο και αποκαταστάθηκε σε ορισμένο βαθμό η προπολεμική εμφάνισή της και ορισμένα από τα μεσαιωνικά κτίριά της.

• Μεταξύ του 1945 και του 1949 δηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης τα ανώτατα στελέχη των Ναζί που συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και στο Ολοκαύτωμα, στη δίκη που έγινε γνωστή ως Δίκη της Νυρεμβέργης. Η πόλη επιλέχτηκε συμβολικά για την διεξαγωγή της δίκης αλλά και επειδή το Δικαστικό της μέγαρο είχε υποστεί μικρές μόνον καταστροφές.

[Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%85%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B7]

Οι κάτοικοι της Νυρεμβέργης ζουν σε μια αναστηλωμένη υπέροχη πόλη. Και φέρουν βαριά το ναζιστικό της παρελθόν. Σημαντικό δείγμα της διάθεσης των κατοίκων να αποποιηθούν τη φασιστική αυτή βεντάλια που σκέπαζε την πόλη, είναι η πολυπολιτισμική διαμόρφωση του κοινωνικού ιστού της πόλης και η ενθάρρυνση από τη δημοτική αρχή για εξωστρέφεια και συνεργασία. Επίσημα αυτό δηλώνεται με την ‘αναστήλωση’ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτά που καταπάτησε ο φασισμός, στην ομώνυμη Οδό.