«

»

Δεκ 29 2012

Τι τα θέλεις τα βιβλία;

Καθόταν στο σκαλοπάτι δεξιά από την είσοδο στο βιβλιοπωλείο «Πολιτεία» της οδού Ασκληπιού. Στο πρόσωπό του ήταν γραμμένη η μακρά διαδρομή από τον τόπο του, κάπου στην Αφρική, έως εδώ. Μεγάλος σε ηλικία, αν και δύσκολο να την προσδιορίσει κανείς, σίγουρα πάνω από 65, ψηλός και κάποτε γεροδεμένος. Μαλλιά γκρίζα, κάνουν αντίθεση με το σκούρο δέρμα του. Μάτια κόκκινα (δακρυσμένα άραγε;). Ρούχα ταλαιπωρημένα από τη μακρόχρονη χρήση, ένα παντελόνι και ένα μπουφάν, κάποτε μπλε, απροσδιόριστης απόχρωσης πλέον.

Καθόταν δεξιά από την είσοδο του βιβλιοπωλείου, απλώνοντας διακριτικά, σαν να ντρεπόταν γι’ αυτό που έκανε, το χέρι σε όσους έμπαιναν και έβγαιναν στο βιβλιοπωλείο. Μέρες γιορτών, το βιβλιοπωλείο είχε αυξημένη κίνηση, όπως κάθε φορά άλλωστε.

Αγνόησα το βλέμμα και το σιωπηρό αίτημά του μπαίνοντας. Προσπάθησα να το αγνοήσω επίσης βγαίνοντας.

«Βιβλία πήρες…»; Τον άκουσα να λέει χαμηλότονα, απλώνοντας πάλι διακριτικά το χέρι.

Βιβλία πήρα. Αλήθεια, γιατί; Τι τα θέλουμε τα βιβλία, και μάλιστα εκείνα που δεν μας ψυχαγωγούν, όταν ο κόσμος γύρω μας μαστίζεται από την ανέχεια; Τι νόημα έχουν τα χαρτιά και οι μελέτες, όταν χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για να επιβιώσουν; Πολύ περισσότερο, τι νόημα έχει η αγορά τους, όταν κάποιοι δεν έχουν να πληρώσουν γι’ αυτά τα στοιχειώδη;

Αναδημοσίευση από: http://paratheseis.wordpress.com/

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων