«Μάλτα γιοκ»



Γράφει: η Ευαγγελία Αγαλοπούλου, φυσικός.

Η φράση αυτή που κατάντησε διεθνής, βγήκε από την εποχή που κάποιος Τούρκος πλοίαρχος ταξίδευε, με εντολή να πάει στη Μάλτα (νησιωτικό κράτος της Μεσογείου νοτίως της Σικελίας), και δεν μπορούσε να τη βρει ούτε στο χάρτη.

Τι είχε συμβεί;

Όταν βρέθηκε στην ανάγκη να χαράξει πορεία στον χάρτη, ο Τούρκος πλοίαρχος πήγε στο δωμάτιο χαρτών, όπου πριν ο καμαρότος του είχε σερβίρει καφέ. Την ώρα που έπινε τον καφέ του, μετακινήθηκε το φλιτζάνι πάνω στον χάρτη και κάλυψε τη Μάλτα. Αφού μάταια έψαξε ο κυβερνήτης για να βρει το νησί, απελπισμένος τελικά, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, γράφοντας: «Μάλτα γιοκ».

Πίσω από αυτή τη διήγηση, πιθανότατα κρύβεται το εξής πραγματικό γεγονός: τη φράση αυτή την είπε ο Ναύαρχος Πίρι Ρέις, όταν προσπάθησε κάποτε να βρει το γνωστό νησί της Μεσογείου. Αυτή, όμως, είναι η μία εκδοχή. Υπάρχει και δεύτερη, αυτή των Μαλτέζων, που επιμένουν ότι τη φράση αυτή την είπε ο Μπαρμπαρόσα. Πριν πάνε στην Μάλτα οι Τούρκοι κατέλαβαν την Gozo, το δεύτερο σε έκταση νησί, συνέλαβαν τους κατοίκους του και τους πούλησαν δούλους στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Τότε ο Jean-Batiste de la Vallete (ο οποίος έδωσε και το όνομά του στην πρωτεύουσα του νησιού) αποφάσισε να πολεμήσει μέχρις εσχάτων τους Τούρκους. Κάλεσε σε βοήθεια τη Γαλλία και με τη βοήθεια τού καθολικού κόσμου ρίχτηκε ακάθεκτος κατά των Τούρκων με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να πάθουν πανωλεθρία και να καταστραφεί όλος ο στόλος τους και όσοι έμειναν ετράπησαν σε φυγή μαζί με τον ναύαρχό τους Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα. Όταν ο Μπαρμπαρόσσα πήγε στον Σουλτάνο να αναφέρει το γεγονός και ο Σουλτάνος τον ρώτησε αν κατέλαβε τη Μάλτα ‘αυτόν το μικρό βράχο’, ο Μπαρμπαρόσσα απάντησε: «Μάλτα γιοκ». Σε ελεύθερη μετάφραση: «Δεν την βρήκα»!

Σήμερα, όμως, η Μάλτα αν και μικρή, είναι ευρύτατα γνωστή τόσο ως τουριστικός προορισμός για τη θάλασσά της, όσο και για την ιστορία της, γιατί η Μάλτα κατοικείται από το 5200 π.Χ. περίπου. Ένας σημαντικός προϊστορικός νεολιθικός πολιτισμός, χαρακτηριζόμενος από μεγαλιθικά κτίσματα, υπήρξε στα δύο νησιά.

Σε μένα έγινε γνωστή και για έναν ακόμα λόγο. Την επισκέφτηκα το καλοκαίρι του 2012 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης [In-Service Training] COMENIUS. Παρακολούθησα 2-7 Ιουλίου 2012 επιμορφωτικό σεμινάριο σχετικό με τη χρήση της τεχνολογίας των υπολογιστών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω σεμινάριο με θέμα: ‘Impowerment in ICT skills’ απετέλεσε τη συνέχεια της επιμόρφωσής μου στην εφαρμογή της τεχνολογίας των υπολογιστών στην εκπαιδευτική πρακτική [β΄επίπεδο Τ.Π.Ε.].

Η θεματική του σεμιναρίου αναλυτικά, ήταν η εξής:

1. Techno-Tools: Downloading – Editing Video clips and Animated Slide-Shows – Creating Video and Animated Slide-Shows Projects

2. Blogging – Designing a Blog – Creating Blog Projects

3. WIKIs: How they work – Learning Potential – Designing a WIKI – WIKI

4. Webquests: Designing a Webquest Project

5. How to design a website – Project work

6. Creating an Online Interactive Maze

7. Podcasting – Vodcasting – Project work

8. CMC: Computer Mediated Communication – Creating your Chat Room

9. Google Earth

10. Creating an Avatar, RSS Feeds – Google Reader

11. Techno-Tools: Recording a Voice-over plus Presentation from your computer screen

Η παρακολούθηση των μαθημάτων ήταν, βεβαίως, υποχρεωτική και το ωράριο 09.00 – 15.30 τηρείτο με ευλάβεια. Το επίπεδο διδασκαλίας ήταν εξαιρετικό.

Επιπλέον, χάρηκα την εμπειρία της επίσκεψης στη Μάλτα και για άλλους λόγους. Περιπλανήθηκα στο πλούσιο και ενδιαφέρον ιστορικό και προϊστορικό παρελθόν του τόπου.

Η Μάλτα διαθέτει κοιτίδες τόσο ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς [Valetta, Rabat, Mdina…]

όσο και μοναδικά προϊστορικά μνημεία [Tarxien, Hagar Qim…],

και συγχρόνως χαλάρωσα, αφού η μεσογειακή της όψη και κουλτούρα  κάνει τον τόπο τόσο οικείο.

Για όλα αυτά λοιπόν, σας λέω, «Μάλτα ναι»!

* Προτρέπω τους συναδέλφους να επιδιώξουν τη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COMENIUS / In-Service Training. Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για το 2013 είναι:

1η) μέχρι 16 Ιανουαρίου 2013

2η) μέχρι 30 Απριλίου 2013,

3η) μέχρι 17 Σεπτεμβρίου 2013.