Σικελία, η αλυσίδα των πολιτισμών

Γράφει: η Έλενα Τσίκιζα, φιλόλογος.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ενδο-υπηρεσιακής κατάρτισης (In-service Training) Comenius παρακολούθησα σεμινάριο μιας εβδομάδας στο Παλέρμο με θέμα: «Σικελία, η αλυσίδα των πολιτισμών».

Νησί

Νησί γεννήθηκα, νησί θέλω να πεθάνω
νησί, όπως ο Κύριος μ’ έπλασε
μ’ όλα του τα βάσανα και τους πόνους
κι όμως αγκαλιασμένη πάντα απ’ τη θάλασσα
κόρη αγαπημένη του ήλιου.
Καλλονή μέσα στα κάλλη
στεφανωμένη καλοκαίρι και χειμώνα.
Πληβεία, περήφανη, μυρωδική
ντύνομαι χιλιάδες χρώματα
και με το δέρμα από μέλι και ρόδα
μαγεύω τ’ αρσενικά μελίσσια κάθε φυλής και χώρας.

Lina La Mattina

Η Σικελία, σταυροδρόμι λαών και των πολιτισμών τους, πατήθηκε είτε από κατακτητές είτε από αποίκους. Οι απαρχές του αποικισμού της ίσως να ανάγονται στον τρωικό πόλεμο, στους Ελύμους και την αποικία τους Εγέστη ή Έγεστα (Segesta). Η αλυσίδα των εγκαταστάσεων έχει τους ακόλουθους κρίκους: Έλληνες, Ετρούσκους, Φοίνικες, Ρωμαίους, Άραβες και Νορμανδούς. Για τη νεότερη ιστορία της Ιταλίας, το 1860 ο Γκαριμπάλντι αποβιβάστηκε στη Μαρσάλα (το Λιμάνι του Θεού στα αραβικά), στη δυτική Σικελία, συνεχίζοντας τον αγώνα του για την Ένωση της Ιταλίας σε ενιαίο κράτος. Από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η Μαφία ταλάνισε τη Σικελία με εγκληματικές ακρότητες.

Τα κείμενα που ακολουθούν σχετίζονται με την ιστορία της Σικελίας:

«Trinacria/ Sicily: The Land of Cyclopes and Laestrygonians». Απόσπασμα από την Οδύσσεια του Ομήρου που αναφέρεται στη γη των Κυκλώπων, η οποία ταυτίζεται με τη Σικελία, σύμφωνα με ορισμένους μελετητές.

«Hybris: Athenians’ Arrogance». Άρθρο που έγραψα σχετικά με τη σικελική εκστρατεία των Αθηναίων κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Ibn Jubayr. Μονόλογος που έγραψα με βάση τη ζωή του Άραβα περιηγητή Ibn Jubayr.

Βλ. επίσης: Sikelia_Alysida_politismon_2012
Η παρουσίαση αναφέρεται γενικά στην ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Comenius και ειδικότερα στο πρόγραμμα της συγκεκριμένης επιμόρφωσης.