Πρόγραμμα Comenius: Επίσκεψη στην Ιταλία

Γράφει: η Εύα Αγαλοπούλου, Φυσικός

Όπως ξέρετε το σχολείο μας έχει την τιμή να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο διετές πρόγραμμα «Intercultural Travelling European Road-crossing» που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή-συνεργασία επτά ακόμα χωρών [Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Τουρκίας, Ρουμανίας, Ισπανίας, Πολωνίας] στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων COMENIUS.

Η διοργανώτρια χώρα και χώρα υποδοχής των εκπροσώπων των χωρών που συμμετέχουν, είναι η Ιταλία. Εκεί, λοιπόν, έγινε και η πρώτη μας επίσκεψη, 13-17 Οκτωβρίου 2011.

Πιο συγκεκριμένα, επισκεφτήκαμε μια πόλη στο μέσον περίπου της απόστασης μεταξύ Ρώμης και Νάπολης που λέγεται Cassino, και ακόμα πιο συγκεκριμένα, επισκεφτήκαμε το : Liceo Classico Statale “G.Carducci” (Δημόσιο Κλασικό Λύκειο “G. Carducci”).

Το όνομα της πόλης … μάλλον δεν σας λέει πολλά, δεν είναι από τους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς. Είναι μια μικρή ήσυχη κωμόπολη, που… όμως, η ιστορία δεν την ξέχασε. Γιατί στις παρυφές της πόλης βρίσκεται ένας βραχώδης λόφος ο Monte Cassino, ύψους 520m, που στην κορυφή του είναι το ομώνυμο μοναστήρι εξαιρετικής σπουδαιότητας, ιστορικής και πολιτισμικής.

Το πρώτο μοναστήρι στη θέση αυτή ιδρύθηκε, περίπου το 529 μ.Χ, από τον Άγιο Βενέδικτο, απ΄ όπου έχει και την προέλευσή του το Τάγμα των Βενεδικτίνων. Τη σημερινή του μορφή το μοναστήρι την απόκτησε από τον 11ο αιώνα και μετά. Εξ αιτίας της θέσης του και των θησαυρών του έγινε μάρτυρας σημαντικών γεγονότων στην ιστορία της Ιταλίας, γι’ αυτό και το 1866 ανακηρύχθηκε από το ιταλικό κράτος ‘Εθνικό Μνημείο’.

Στους νεότερους χρόνους, στο τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου, το μοναστήρι έγινε θέρετρο σκληρών μαχών όταν το 1944 (Ιανουάριος – Μάιος) οι συμμαχικές δυνάμεις μετακινούμενες προς τη Ρώμη συνάντησαν την αντίσταση των γερμανών που είχαν οχυρωθεί στο μοναστήρι. Το μοναστήρι βομβαρδίστηκε και σχεδόν καταστράφηκε. Οι γερμανοί αποσύρθηκαν στις 16 Μαΐου 1944. Οι πολωνοί κατέλαβαν το ερειπωμένο μοναστήρι στις 17 του ίδιου μήνα. Προς αναγνώριση της προσφοράς των πεσόντων πολωνών στο πεδίο της μάχης, το ιταλικό κράτος διέθεσε τόπο, στις παρυφές του λόφου, για τη δημιουργία πολωνικού νεκροταφείου. Η ανοικοδόμηση του μοναστηριού έγινε το 1964.

Χιλιάδες κόσμος επισκέπτεται το μοναστήρι κάθε χρόνο. Θα ήταν μεγάλη παράλειψή μας αν δεν το επισκεπτόμασταν και εμείς. Οι εικόνες που θα δείτε στο photostory νομίζουμε ότι θα σας πείσουν….

Όσο για το Λύκειο ‘G. Carducci’ έχει και αυτό την ιστορία του στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται και η ελληνική γλώσσα. Θεωρείται ‘δραστήριο’ σχολείο από την τοπική κοινωνία, και όσον αφορά στα Comenius…. είναι η έκτη συμμετοχή του! Η ‘μουντή’ εξωτερική του όψη δεν πρέπει να σας ξεγελάσει. Το σχολείο σφύζει ζωής και οι χώροι δουλειάς εντός του σχολείου είναι, όπως θα δείτε στο photostory, ζηλευτοί.

Η υποδοχή μας έγινε στο Δημαρχείο της πόλης με όλες τις τιμές, όπως θα δείτε, από τον ίδιο τον Δήμαρχο και τα παιδιά του σχολείου, τα οποία είχαν οργανώσει μια εξαιρετική παράσταση!!!

Αλλά… νομίζω είπαμε αρκετά. Σας αφήνω να απολαύσετε τη γιορτή και την επίσκεψη στο MONTECASSINO! Καλή ψυχαγωγία.

[local /files/2012/01/PhotoStory-END-.wmv]

**Και κάτι ακόμα….

Ξέρετε γιατί έχει επιλεγεί το όνομα ‘Comenius’ από την ευρωπαϊκή επιτροπή για τις δραστηριότητες που αφορούν στην εκπαίδευση;

Ο Jan Amos Comenius (1592-1670) ήταν Τσέχος δάσκαλος, συγγραφέας. Υπήρξε πρωτοπόρος διακινητής της ιδέας περί ‘παγκόσμιας εκπαίδευσης’. Οι απόψεις του αναπτύσσονται στο βιβλίο του Didactica Magna. Για τον λόγο αυτό και θεωρείται πατέρας της σύγχρονης εκπαίδευσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Έζησε και εργάστηκε σε πολλές διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων είναι [σύμφωνα με τη σημερινή τους εικόνα στο χάρτη] η Σουηδία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αγγλία.