Στο πλαίσιο του προγράμματος του Tipping Point και της ενημέρωσης των μαθητών για τις σύγχρονες επαγγελματικές επιλογές, οι μαθητές του Α2 είχαν τη χαρά να πραγματοποιήσουν στις 11/4/2025 μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνάντηση με τον μέντορα κ. Σπύρο Μπαζίνα. Ο κύριος Μπαζίνας είναι πτυχιούχος της Νομικής σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο συγκριτικό εμπορικό δίκαιο. Εργάστηκε σε διεθνείς οργανισμούς και ως καθηγητής Πανεπιστημίου. Σήμερα είναι Ανεξάρτητος Σύμβουλος κρατών και διεθνών οργανισμών σε θέματα μεταρρύθμισης και εμπορικού δικαίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μπαζίνας παρουσίασε με σαφήνεια τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει η νομική επιστήμη στη σημερινή εποχή. Μέσα από την εμπειρία του, ανέδειξε τις πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει ένας πτυχιούχος Νομικής, αλλά και τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για να επιτύχει κανείς στον απαιτητικό αυτό χώρο.
Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών και τους ενέπνευσε να σκεφτούν πιο ουσιαστικά το μέλλον τους, όχι μόνο ως επαγγελματίες αλλά και ως ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες.
Νομική επιστήμη και επαγγελματικές προοπτικές
Για να γίνει κάποιος δικηγόρος, πρέπει να σπουδάσει στη Νομική Σχολή, η οποία απαιτεί επιτυχή εισαγωγή μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων και φοίτηση διάρκειας τεσσάρων ετών. Οι σπουδές στη Νομική είναι απαιτητικές, καθώς περιλαμβάνουν μεγάλο όγκο θεωρητικής γνώσης, πολύ διάβασμα και καλή κατανόηση νομικών εννοιών και διαδικασιών. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, ο απόφοιτος πρέπει να πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση διάρκειας περίπου δύο ετών για να ασκήσει επίσημα το επάγγελμα του δικηγόρου.
Το πτυχίο της Νομικής ανοίγει πολλές επαγγελματικές δυνατότητες. Κάποιος μπορεί να ασκήσει τη δικηγορία, να ανοίξει δικό του γραφείο ή να εργαστεί σε εταιρείες. Επιπλέον, μπορεί να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα ως καθηγητής σε πανεπιστήμιο ή να εργαστεί στο νομικό συμβούλιο του κράτους. Άλλες προοπτικές περιλαμβάνουν την καριέρα του δικαστή, του συμβολαιογράφου ή του διπλωμάτη, αρκεί να πληρούνται οι αντίστοιχες προϋποθέσεις για κάθε ρόλο. Ο σύγχρονος δικηγόρος δεν αρκεί να γνωρίζει μόνο τους νόμους. Χρειάζεται να συνεχίσει τις σπουδές του με μεταπτυχιακά προγράμματα και να εξειδικευτεί σε επίκαιρα θέματα, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι νέες τεχνολογίες. Η γνώση ξένων γλωσσών, η κατανόηση των διεθνών συνθηκών και της ιστορίας, αλλά και η άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας είναι απαραίτητα προσόντα για έναν ολοκληρωμένο νομικό.
Όσον αφορά τις χρηματικές απολαβές, στην αρχή μπορεί να είναι περιορισμένες, αλλά με τον καιρό, την εμπειρία και την εξειδίκευση, μπορούν να αυξηθούν σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά, ο μέντορας τόνισε στους μαθητές ότι οι σπουδές και η επαγγελματική πορεία δεν πρέπει να έχουν ως μοναδικό στόχο το οικονομικό όφελος. Η μάθηση είναι μέσο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να αναπτύξουμε την κριτική μας σκέψη και να συμβάλλουμε θετικά στην κοινωνία..
Ο μέντορας έκλεισε τη συζήτηση τονίζοντας πως η νομική παράδοση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η χώρα μας διαθέτει πλούσιο νομικό και πολιτιστικό υπόβαθρο. Δεν είναι τυχαίο που σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου υπάρχουν Έλληνες επιστήμονες, συνεχίζοντας μια μεγάλη ιστορική διαδρομή στο χώρο της γνώσης και του δικαίου.
Ο κύριος Μπαζίνας προέτρεψε τα παιδιά να χαρούν τη σχολική ζωή , να αποκτήσουν γνώσεις και να ετοιμαστούν για το μέλλον τους με βάση τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά τους.


