Η 17η Νοεμβρίου είναι μια ημερομηνία που παραμένει χαραγμένη στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς σηματοδοτεί την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, όταν οι Έλληνες φοιτητές, με την υποστήριξη του λαού, αντιστάθηκαν στη δικτατορία των συνταγματαρχών. Στην μνήμη αυτών των αγώνων και των θυσιών που έγιναν για τη δημοκρατία και την ελευθερία, πραγματοποιήθηκε η φετινή γιορτή στο σχολείο μας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση του μηνύματος του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη για την επέτειο του Πολυτεχνείου (link) , ο οποίος χαρακτήρισε την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως σύμβολο ενότητας απέναντι στον διχασμό και κάλεσε τους πολίτες να θυμούνται τις θυσίες που έγιναν κατά την εξέγερση και να αναγνωρίζουν τη σημασία της για τη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.
Η γιορτή περιλάμβανε μια σειρά από αφηγήσεις για τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην εξέγερση, προσφέροντας στους μαθητές και τις μαθήτριες την ευκαιρία να αναλογιστούν τις συνθήκες εκείνης της περιόδου και να κατανοήσουν το θάρρος και την αφοσίωση των νέων εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Ακολούθησαν ηχητικά ντοκουμέντα, που μετέφεραν ζωντανά την ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών και θύμισαν τη θυσία και τον πόνο του ελληνικού λαού στον αγώνα του για τη δημοκρατία.
Μαθητές διάβασαν ποιητικά αποσπάσματα από έργα μεγάλων Ελλήνων ποιητών, όπως του Ν. Βρεττάκου, του Γ. Ρίτσου και άλλων, οι οποίοι με τις λέξεις τους αποτύπωσαν την αγωνία και την ελπίδα του λαού κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Τα ποιήματα αυτά, με την έντονη συναισθηματική τους φόρτιση, συγκίνησαν όλους τους παρευρισκόμενους και επανέφεραν στη μνήμη την ανάγκη να υπερασπιστούμε τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Η χορωδία του σχολείου μας τραγούδησε τραγούδια που έχουν συνδεθεί με τους αγώνες για τη δημοκρατία του Μ. Λοΐζου, του Μ. Θεοδωράκη και του Π. Σιδηρόπουλου. Μέσα από τις νότες και τους στίχους αυτών των τραγουδιών, οι μαθητές και οι καθηγητές θυμήθηκαν τη δύναμη της μουσικής και του τραγουδιού ως μέσο αντίστασης και έκφρασης του αγώνα για ελευθερία.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του Υποδιευθυντή του σχολείου μας, κ. Βελέντζα Ιωάννη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της διαφύλαξης της δημοκρατίας και πως οι ελευθερίες και τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε σήμερα δεν είναι δεδομένα και χρειάζεται να τα υπερασπιστούμε. Στη συνέχεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ως ένδειξη σεβασμού και τιμής για όλους εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους, ώστε εμείς να μπορούμε σήμερα να επιλέγουμε το μέλλον μας.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στις καθηγήτριες κα. Παπατζανάκη Ευτυχία και την Δρ Σκουρολιάκου Παναγιώτα, οι οποίες ανέλαβαν και υλοποίησαν την άψογη οργάνωση της γιορτής για την 17η Νοεμβρίου και κατάφεραν να φέρουν κοντά σε όλους μας τα γεγονότα του Πολυτεχνείου με τον πιο συγκινητικό και διδακτικό τρόπο.
Ευχαριστούμε επίσης τη καθηγήτρια Μουσικής του σχολείου μας κα. Οικονόμου Κωνσταντίνα, η οποία ανέλαβε την οργάνωση της χορωδίας. Με τη δική της καθοδήγηση, οι μαθητές μας απέδωσαν τραγούδια που έγιναν σύμβολα αντίστασης και αγώνα για τη δημοκρατία, ενώ η μουσική τους συνέβαλε στο να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα γεμάτη συγκίνηση και σεβασμό.
Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα. Φιλάνδρα Αικατερίνη για την εξαιρετική εικαστική επιμέλεια της γιορτής. Μέσα από τα εντυπωσιακά έργα και την αισθητική που δημιούργησε, κατάφερε να αποδώσει οπτικά την ένταση και τη σημασία της επετείου, προσφέροντας μια ακόμα διάσταση στη γιορτή μας.