Physical computing και προγραμματισμός

Στο 2o Γυμνάσιο Βάρης  οι μαθητές της  Α΄  γυμνασίου  στο πλαίσιο της ενότητας “Διερευνώ, ανακαλύπτω και λύνω προβλήματα Προγραμματίζω υπολογιστικές συσκευές και ρομποτικά συστήματα”   εισάγονται  στον προγραμματισμό και στην εκπαιδευτική ρομποτική μέσω της διδακτικής προσέγγισης του physical computing(  «φυσικός προγραμματισμός», «εμπράγματος προγραμματισμός»).

computing1

Ο όρος Physical Computing αναφέρεται στη σύνδεση του πραγματικού κόσμου με τον ιδεατό του υπολογιστή και αποτελεί έναν χώρο με μεγάλη συμβολή στην εκπαίδευση επιτυγχάνοντας υψηλό βαθμό μάθησης. Οι νέες τάσεις στην  επιστήμη των υπολογιστών και της επικοινωνίας αξιοποιούν την χρήση φορητών ενσωματωμένων συστημάτων , όπου μια κάρτα περιέχει όλες τις μονάδες , ενώ παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας με τον φυσικό /πραγματικό κόσμο. Τέτοια συσκευή είναι το microbit  που είναι μια κάρτα με ενσωματωμένες  όλες τις μονάδες σε αυτή (επεξεργαστής,  αισθητήρες, ηχεία , μικρόφωνο, επιταχυνσιόμετρο, πυξίδα, 5×5 LED Matrix, δύο ενσωματωμένα κουμπιά, και bluetooth). Οι κύριοι δακτύλιοι εισόδου/εξόδου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έξοδοι για τον έλεγχο LED, μοτέρ και πολλά άλλα, καθώς και ως είσοδοι για τη σύνδεση εξωτερικών αισθητήρων και διακοπτών.

Με την χρήση αυτών των συσκευών που συνδέονται με τον υπολογιστή και δέχονται εντολές μέσω οπτικού προγραμματισμού (scratch, makecode) οι μαθητές συνδυάζουν ψηφιακά αντικείμενα με πραγματικές καταστάσεις  και έτσι εισάγονται ομαλά στον υπολογιστική σκέψη , βασικό ζητούμενο του μαθήματος της Πληροφορικής με το νέο Πρόγραμμα σπουδών.

Στην φωτογραφία μαθητές  της Α’ γυμνασίου κατά την διάρκεια του μαθήματος Πληροφορικής  (διδάσκουσα  Δρ Π. Σκουρολιάκου)