Νοέ 17
27

Θεατρική παράσταση στη Μονή Λαζαριστών

Κάτω από (Θέατρο) από στις 27-11-2017

20171124_103727 image image (1) 2320753

 

 

 

 

 

 

 

Tην Παρασκευή στις 24/11 η Β΄Τάξη παρακολούθησε στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών τo έργο «Σε μένα μιλάς;» (πρωτότυπος τίτλος: EINS AUF DIE FRESSE), του Ράινερ Χάχφελντ, που παρουσιάζεται από τη Νεανική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Η παράσταση, ενθουσίασε μαθητές και εκπαιδευτικούς από σχολεία της πόλης και της περιφέρειας που την παρακολούθησαν τόσο με την αμεσότητα όσο και με τον ρεαλισμό της.
Στο τολμηρό έργο «Σε μένα μιλάς;» (1996), ο Ράινερ Χάχφελντ, παρακολουθεί την καθημερινότητα τεσσάρων εφήβων μετά την αυτοκτονία του συμμαθητή τους.
Σε σύντομες και γεμάτες δράση σκηνές, ο Χάχφελντ, θίγει με σύγχρονο τρόπο, το ζήτημα του εκφοβισμού στο σχολείο και καλεί νέους και ενήλικες θεατές να προβληματιστούν πάνω σε θέματα όπως: βία, φιλία, προσωπική ευθύνη, φόβος, μοναξιά, σεξουαλικότητα, σχέσεις στο σχολείο και στην οικογένεια.
Το θέατρο, γράφει ο συγγραφέας, έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τα θέματα και –μέσα από το χιούμορ και τη δράση – να βοηθήσει παιδιά και εφήβους να αντιληφθούν τα προβλήματα και ίσως τα βοηθήσει στις επιλογές τους και στον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο.

Το έργο, που παραμένει για δύο δεκαετίες στο ρεπερτόριο του θρυλικού Γκριπς Τεάτερ, ενός από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά θέατρα για παιδιά και νέους, παρουσιάζεται στο ΚΘΒΕ σε πανελλήνια πρώτη.

Οι εντυπώσεις των μαθητών μας

Πρόσφατα σε μια εκπαιδευτική εκδρομή με το σχολείο στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος οι μαθητές της Β΄Γυμνασίου παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Σε μένα μιλάς;».  Πρόκειται για ένα έργο του συγγραφέα Ράινερ Χάχφελντ με θέμα το σχολικό εκφοβισμό.  Ένας μαθητής Γυμνασίου αυτοκτονεί και κανένας δεν ξέρει ποιός ευθύνεται και γιατί.  Ο Λάκι, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι μαζί με την Μίνι αποτελούν τους «εκφοβιστές» του σχολείου, που όμως κι αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με την προσωπική τους ζωή.  Στο σχολείο έρχεται ένας καινούργιος μαθητής, ο Σβεν, που δεν τα πάει και τόσο καλά με τους νέους τους συμμαθητές. Η έλλειψη εμπιστοσύνης και η παραμέληση των παιδιών από τους γονείς τους δημιουργούν συγκρούσεις και αδιέξοδα.

Το έργο είναι κοινωνικό και απευθύνεται σε ένα νεανικό κοινό. Τα ευρηματικά σκηνικά,  τα εντυπωσιακά εφέ, αλλά και η προσπάθεια των ηθοποιών να προσελκύσουν άτομα της ηλικίας μας με το χορό και τη μουσική έκαναν την παράσταση να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες που έχουμε δει, αλλά και να προκαλέσει τον θαυμασμό όλων μας. Το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των ηθοποιών είναι εξαιρετικό και προσωπικά λάτρεψα και την τελευταία σκηνή του έργου. Η θεατρική παράσταση «Σε μένα μιλάς;» είναι μια πραγματική υπερπαραγωγή που κατόρθωσε να ικανοποιήσει όλους όσους την παρακολούθησαν και είναι αναμφίβολα η καλύτερη παράσταση που παρακολούθησα ποτέ.  Θεοδωρίδου Παναγιώτα

 

Πιστεύω πως η παράσταση μας βοήθησε και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως ό,τι πεις ή κάνεις, πρέπει να το σκεφτείς καλά και να μάθεις να μιλάς σε γονείς, φίλους και δασκάλους, όπως έλεγε και το τραγούδι της παράστασης και να μην τα κρατάς όλα μέσα σου να σε πνίγουν.

Αβραμίδου Κική

Ευχαριστώ θερμά τους καθηγητές που επέλεξαν να μας πάνε να δούμε αυτό το έργο, γιατί πήρα πολλά μηνύματα, αλλά και σας προτείνω αν σας δοθεί η ευκαιρία να πάτε να δείτε αυτό το εξαίσιο έργο και να μην το χάσετε.

Ιωαννίδου Μαρίνα.

 

Θα σας πρότεινα να δείτε αυτή τη θεατρική παράσταση με τους γονείς σας, για να μπορέσουν κι αυτοί να κατανοήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και το πως πρέπει να στέκονται δίπλα στα παιδιά τους.

Παπαδοπούλου Αφροδίτη. 

 

 



Αφήστε μια απάντηση