Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωγραφίας – Γεωλογίας και με αφορμή τη θεματική ενότητα «Το νερό στη φύση», οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου του σχολείου μας προχώρησαν σε μια απλή αλλά ουσιαστική κατασκευή: το δικό τους αυτοσχέδιο βροχόμετρο.
Η ιδέα ξεκίνησε μέσα στην τάξη, με στόχο να κατανοήσουν οι μαθητές τη σημασία της παρακολούθησης του καιρού και ειδικότερα του ύψους της βροχής, ένα από τα πρώτα μετεωρολογικά στοιχεία που μετρήθηκαν στην ανθρώπινη ιστορία. Με απλά υλικά, ένα πλαστικό μπουκάλι 1,5 λίτρου και έναν πλαστικό χάρακα, κατασκευάστηκε ένα λειτουργικό όργανο μέτρησης της βροχόπτωσης.
Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε στο μάθημα της Τεχνολογίας με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Τεχνολογίας κας Γκάτση Αικατερίνης, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να εφαρμόσουν δημιουργικά γνώσεις και δεξιότητες. Κάθε τμήμα της Α΄τάξης έφτιαξε το δικό του βροχόμετρο.
Τα βροχόμετρα τοποθετήθηκαν στην αυλή του σχολείου, σε σημείο ανοιχτό, μακριά από εμπόδια όπως δέντρα και κτίρια.
Προστέθηκε λίγο νερό για σταθερότητα και σημειώθηκε η αρχική στάθμη. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, οι μαθητές κατέγραφαν καθημερινά τη στάθμη του νερού μετά από κάθε βροχόπτωση και με αφαίρεση υπολόγιζαν το ύψος της βροχής με ακρίβεια.
Η δραστηριότητα αυτή δεν ήταν μόνο μία εφαρμογή των φυσικών επιστημών, αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Οι μαθητές:
- κατέγραψαν επιστημονικά δεδομένα,
- παρατήρησαν, ανέλυσαν και σύγκριναν τις μετρήσεις,
- συσχέτισαν τα αποτελέσματα με θεωρητικές γνώσεις για τα Μετεωρολογικά φαινόμενα και το κλίμα.
Η εμπειρία αυτή αποδεικνύει ότι η επιστήμη μπορεί να γίνει πράξη με απλά μέσα και μεγάλη διάθεση.
Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την προσπάθειά τους!
Οι υπεύθυνες Καθηγήτριες
Τσακνάκη Δέσποινα
Γκάτση Αικατερίνη