ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στο πέρασμα των αιώνων οι γυναίκες άφησαν το στίγμα τους στους αγώνες, στην επιστήμη, στην πολιτική και σε αναρίθμητους άλλους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής μας. Στην Ελληνική Επανάσταση η γυναικεία συμμετοχή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποφασιστική. Αυτοί που συγκροτούν τη σιδερένια γροθιά της Επανάστασης είναι οι άνδρες. Όμως, η σποραδική έστω παρουσία των γυναικών σε κρίσιμες περιόδους πολέμου είναι ενδεικτική των δυνατοτήτων του γυναικείου φύλου, το οποίο έτσι ενέγραψε στο κεφάλαιο των δικαιωμάτων του μια μακροπρόθεσμη υποθήκη. Όσες γυναίκες ξεχώρισαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 επέβαλαν άτυπα την ισοτιμία των φύλων στα πεδία των μαχών. Με το απαράμιλλο θάρρος τους, την αξιοθαύμαστη γενναιότητα, τις περιπέτειες και τις θυσίες τους αποτελούν αξεπέραστα σύμβολα δυναμισμού και πατριωτισμού που συνεχίζουν να εμπνέουν σε εθνικά κρίσιμες περιόδους. Στον εθνικό ξεσηκωμό του 1821 εναντίον των Τούρκων λοιπόν,  θα ήταν αδύνατον να λείψει η ενθουσιώδης και ηρωική συμμετοχή τους. Γυναίκες ανώνυμες και γυναίκες επώνυμες. Γυναίκες της Ελλάδας!

“Γνωστές και άγνωστες γυναικείες μορφές της ελληνικής επανάστασης, που έδωσαν ακόμα και την ζωή τους για την ελευθεριά της πατρίδας μας”.

ΣΤ Τάξη 2ο Δ. ΣΧ. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ»

Την εργασία εκπόνησαν οι μαθητές:

Θοδωρής Καλλιτσάρης – Ηλίας Ρηγόπουλος -Αγγελική Τζουμαΐδη – Γιώργος Χαβελές – Έλλη ΧότιΧριστίνα – Μιροτάτζε – Γκαμπριέλα Καρβάλιο Μπίκου – Λία Ζούρα – Ριάννα Κατσάναη – Κωνσταντίνος Λεοντακιανάκος – Γιάννης Μπέης – Θάνος Κατσίμπας – Νικόλας Βαφειάδης Ντεντιδάκης – Ανδρέας Κοσμόπουλος – Βασίλης Σιουρδάκης – Βαγγέλης Χριστοδούλου – Ριάννα Κατσάναη – Χριστίνα Μιροτάτζε – Αμαλία Μαυρομανωλακη – Ζωή Σαραβάνου – ΆγγελοςΑντωνάκος  – Ξενοφών  Τσιλιβάκος – Αναστασία Ελευθερίου – Γεωργία Γεωργιάδου – Ντιάνα Ανταμιάν – Κατερίνα Ρεζκάλα

Και η δασκάλα του τμήματος Καλλιόπη Ν. Κουμεντάκου

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 – Αντιγραφή.pptx

Νεότερα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ για την επιθετικότητα και τον εκφοβισμό στους εφήβους

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ), συνεχίζει τη δημοσιοποίηση των Αποτελεσμάτων της «Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων-μαθητών» (Έρευνας HBSC/WHO) που διεξήχθη την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022 σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Σήμερα, 6 Μαρτίου, και με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού, δημοσιοποιείται τεύχος με τίτλο «Βίαιοι καυγάδες και εκφοβισμός (bullying) στους εφήβους».

Τα αποτελέσματα για τις επόμενες ενότητες που αφορούν, μεταξύ άλλων, το σχολικό περιβάλλον, την οικογενειακή ζωή, τις φιλικές σχέσεις, τη σεξουαλική υγεία, τη φυσική δραστηριότητα, την παχυσαρκία, τον ελεύθερο χρόνο και άλλα θέματα που καλύπτουν όλες τις πτυχές της ζωής των εφήβων και θα αναρτώνται σταδιακά στο σύνδεσμο https://www.epipsi.gr/index.php/research/97-ereunahbscwho  κάτω από τον τίτλο “2022”.

Ευελπιστώντας ότι τα ευρήματα θα φανούν ενδιαφέροντα και χρήσιμα σε εσάς προσωπικά, στους συνεργάτες σας και στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, θα θέλαμε να σας δηλώσουμε τη διαθεσιμότητα της ομάδας μας για ενδεχόμενη συνεργασία σε δράσεις που θα αφορούν την περεταίρω αξιοποίηση των ερευνητικών δεδομένων που το ΕΠΙΨΥ συλλέγει από τη δεκαετία του 1980 και αποτελούν, κατά τη γνώμη μας, πολύτιμο εργαλείο για την χάραξη πολιτικής στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Δημόσιας Υγείας.

Με εκτίμηση,

Άννα Κοκκέβη, Ομοτ. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, 

Επιστ. Υπεύθυνη του ελληνικού σκέλους του ερευνητικού προγράμματος HBSC/WHO στην Ελλάδα

Αναστάσιος Φωτίου, PhD,

Κύριος ερευνητής του ελληνικού σκέλους του ερευνητικού προγράμματος HBSC/WHO στην Ελλάδα

Πληροφορίες: Μυρτώ Σταύρου| Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής»

ΕΠΙΨΥ | Τομέας Επιδημιολογικών & Ψυχοκοινωνικών Ερευνών

Σωρανού του Εφεσίου 2 | Τ.Θ. 66517 | Παπάγου | Αθήνα
Τηλ. 210. 61.70.834 | mstavrou@epipsi.gr | www.epipsi.gr



Λήψη αρχείου