16. Γενικές Δράσεις του σχολείου

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 51η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Οι μαθητές των δύο τμημάτων της Ε τάξης του Σχολείου μας τίμησαν την Εξέγερση του Πολυτεχνείου ανεβάζοντας τη θεατρική παράσταση “Το καφενείο η Ελλάς”.

Οι μικροί μας μαθητές συγκίνησαν όλους τους παριστάμενους στην εκδήλωση.

Τίμησαν τη Δημοκρατία!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ε΄ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ “ΟΧΙ”

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Οι μαθητές της Ε1 και της Στ΄ τάξης του Σχολείου μας με τις δασκάλες τους κα Μάχη Αντωνάτου, δασκάλα Μουσικής, κα Πόπη Κουμεντάκου, δασκάλα Στ τάξης και κα Μαργαρίτα Λαμπαδαρίδου, δασκάλα της Ε1 τάξης τιμούν την Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 με τη διασκευή του Θεατρικού Έργου “Το Μεγάλο μας Τσίρκο”. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2ο24 στις 8:30 π.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου.

  1. Το Σεπτέμβριο, ένα πρωινό, ξαφνικά οι μαθητές στο υπόστεγο του σχολείου υποδέχθηκαν εκπροσώπους από το Εθνικό Ωδείο Πειραιά και έπαιξαν, άκουσαν και τραγούδησαν σε μια προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά σε μουσικά όργανα, μουσικά έργα και να αισθανθούν την ομορφιά της μουσικής.

E2E8EBC7 D06B 4A7A A440 92C001A9FB2B 1 105 c26ADBA3B A840 4969 B514 7D7FE8139496 1 105 c 2A9B47AA FB95 48C5 8892 C7C4CE378AF6 1 105 c 581E5B90 FE78 4076 BB3D 255AE9A50F8E 1 105 c 2. Στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, στις 7 Οκτωβρίου 2022, όλο το σχολείο επισκέφθηκε στο ΟΑΚΑ το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων.

3. Στις 20 Οκτωβρίου 2022, μαθητές της Α, Δ και Στ συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων της cosmoclinics και οι μαθητές της Στ παρακολούθησαν ομιλία για την Υγιεινή Διατροφή.

4. Στις 27 Οκτωβρίου 2022, μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου τίμησαν το ηρωικό ΟΧΙ των προγόνων μας δημιουργώντας και μαθαίνοντας μέσα από τις δημιουργίες τους. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.

9 18 111 125 124 123 122 121 119 118 116671510291096 1166715122730317 214 113 1161516671512639051667151244737thumbnail 1 1321 2 11 2

5. Οι μαθητές του σχολείου μας με τους δασκάλους τους τίμησαν την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη 1973.

49 χρόνια μετά…

6. “Ω! Έλατο! Ω! Έλατο! Μ΄ αρέσεις, πώς μ΄ αρέσεις!…”

Οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου έφτασαν και στο σχολείο μας. Μαθητές και δάσκαλοι στόλισαν το σχολείο , την ώρα που οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες ακούστηκαν σε όλη τη γειτονιά.

Καλές γιορτές!

7.  Φέτος, όπως και κάθε χρόνο οι μαθητές και οι δάσκαλοι του σχολείου μας πήραν μέρος στο πρόγραμμα ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΕΛΛΑΔΟΣ. Το ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΕΛΛΑΔΟΣ εκπληρώνει ευχές παιδιών 3 – 18 ετών που νοσούν από σοβαρές ασθένειες. Η εκπλήρωση της ευχής των παιδιών με σοβαρές ασθένειες μπορεί να αποτελέσει ορόσημο  για τη ζωή τους. Αντικαθιστά το φόβο με την αυτοπεποίθηση, τη θλίψη με τη χαρά, το άγχος με την ελπίδα. Δεν πρόκειται απλά για μια ευχή ή ένα δώρο, αλλά για τον τρόπο να ξαναγίνει ένα παιδί, παιδί, ξαναβρίσκοντας την παιδικότητα και την αθωότητα που χάθηκαν απότομα λόγω της ασθένειας.

8. Οι μαθητές της Ε τάξης με τη συνοδεία της διευθύντριας Έλενας Ελληνιάδου, της δασκάλας της μουσικής Μάχης Αντωνάτου και της δασκάλας τους Πόπης Κουμεντάκου, επισκέφτηκαν το γηροκομείο του Πειραιά για να πουν τα κάλαντα και να σκορπίσουν χαρά και χαμόγελα στους αγαπημένους παππούδες και γιαγιάδες που βρίσκονται εκεί. Γλύκαναν τις ψυχές των ηλικιωμένων αλλά και τις δικές τους ψυχούλες με την προσφορά τους.

9. Μια ωραία έκπληξη περίμενε το πρωί τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά “Ουρουγουάη”. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης με την καθοδήγηση της κας Μάχης είπαν κάλαντα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και στη συνέχεια χόρεψαν σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς κάτω από την καθοδήγηση της κας Βιβής.

10. Οι μαθητές  του σχολείου μας με τη βοήθεια της κας Πολυξένης έφτιαξαν όμορφα και νόστιμα μπισκοτόσπιτα.

11. Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας παρακολούθησαν τη συναυλία της ALCEDO FOLK BAND “Του κόσμου οι μουσικές”.

Η ALCEDO FOLK BAND είναι μια νέα ομάδα καταξιωμένων μουσικών που ιδρύθηκε το 2018 από τον Κώστα Κωνσταντάτο (ιδρυτικό έλος των encardia) με σκοπό να παρουσιάσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό μια συλλογή λαϊκών μουσικών  απ΄ όλο τον κόσμο.

Τα λαϊκά τραγούδια όλων των λαών της γης μιλούν απλά και άμεσα για όλες τις στιγμές της ανθρώπινης καθημερινής ζωής, τον κόπο και το μόχθο, τον έρωτα και τη χαρά, τη θλίψη και τον πόνο. Οι άνθρωποι πάντα τραγουδούσαν όταν δούλευαν, όταν νανούριζαν τα παιδιά τους, όταν ήθελαν να φωνάξουν, να αντιδράσουν, να διαμαρτυρηθούν. Η παράσταση ταξιδεύει τα παιδιά μέχρι τις άκρες του κόσμου για να καταλάβουν και να βιώσουν πώς οι άνθρωποι σε όλους τους τόπους της γης ζούσαν και πλούτιζαν με τη μουσική τις απλές καθημερινές τους στιγμές, αλλά και ξεπερνούσαν πιο εύκολα τις δυσκολίες της ζωής, που πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Μέσα από αυτή την παράσταση οι μουσικοί προτείνουν στα παιδιά τη μουσική σαν ένα στήριγμα και τρόπο έκφρασης στη δική τους προσωπική ζωή.

12. Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές και οι δάσκαλοι του σχολείου μας γιόρτασαν τις Απόκριες. Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων πρόσφερε σουβλάκια σε όλους. Και του χρόνου!

14. Η αγαπημένη μας κυρία Πολυξένη, η δασκάλα των εικαστικών του σχολείου μας, κατασκεύασε μάσκες με τους μαθητές του σχολείου μας.

15. ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Είναι η πρώτη ημέρα του Μαΐου και η γιορτή της Άνοιξης. Ο Μάιος, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), η οποία ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός και μητέρα.

Η Μάγια ταυτίστηκε με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία, τη μητέρα του Ερμή στον οποίο αφιερώθηκε ο μήνας Μάιος. Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου, ο οποίος αντιστοιχεί στον αρχαίο μήνα Θαργηλίωνα που γιορταζόταν με τα περίφημα Ανθεοφόρια.

Ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, που τον μήνα αυτόν βγαίνει από τον Άδη κι έρχεται στη γη. Γιορτές γίνονταν και στην αρχαία Ρώμη που τις έλεγαν «ροσύλλια» τις οποίες διατήρησαν και οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες.

Για τη λαϊκή αντίληψη, στο μήνα Μάιο συνυπάρχουν οι ιδιότητες του καλού και του κακού, της αναγέννησης και του θανάτου και συγκεντρώνονται την πρώτη του ημέρα, την Πρωτομαγιά. Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί την τελική νίκη του καλοκαιριού απέναντι στον χειμώνα, την κατίσχυση της ζωής επί του θανάτου και έχει ρίζες που ανάγονται σε προχριστιανικές αγροτικές λατρευτικές τελετές για τη γονιμότητα των αγρών και, κατ’ επέκταση, και των ζώων και των ανθρώπων. Η αρχαιότατη γιορτή της Πρωτομαγιάς συνεχίστηκε στο διάβα των αιώνων με επισημότητα και με διάφορες μορφές και εκδηλώσεις.

Μία από τις παλαιότερες γιορτές ήταν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών, η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων. Τα Ανθεστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων πομπές με κανηφόρες που έφερναν άνθη βάδιζαν με μεγαλοπρέπεια προς τα ιερά, ιδρύθηκαν πρώτα στην Αθήνα και έπειτα πήραν πανελλήνια μορφή, αφού διαδόθηκαν και σ άλλες πόλεις της Ελλάδος. Σύμφωνα με το μύθο, στα Ανθεστήρια «ανασταινόταν» ο… σκοτωμένος θεός Ευάνθης, επίθετο του Διόνυσου, από το χυμένο αίμα του οποίου φύτρωσε η άμπελος. Όταν οι Ρωμαίοι κατάκτησαν την Ελλάδα, η γιορτή της Πρωτομαγιάς, δεν έπαψε να υπάρχει αλλά εμπλουτίστηκε γιατί και οι δύο λαοί πίστευαν, ότι τα λουλούδια αντιπροσωπεύουν την ομορφιά των θεών και φέρνουν δύναμη, δόξα, ευτυχία και υγεία. Με το πέρασμα των αιώνων, η αρχική έννοια της Πρωτομαγιάς αλλοιώθηκε και επιβίωσαν έθιμα ως απλές λαϊκές γιορτές (περιφορά δέντρων, πράσινων κλαδιών ή στεφάνων με λουλούδια, ανακήρυξη του βασιλιά ή της βασίλισσας του Μάη, χορός γύρω από ένα δέντρο ή ένα στολισμένο κοντάρι-γαϊτανάκι). Η Πρωτομαγιά είναι μία από τις ελάχιστες γιορτές, χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο, με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών, οι οποίες έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας.

ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συνδέεται με την ανθρώπινη χαρά για την άνοιξη και τη βλάστηση. Απότοκο των δοξασιών αυτών είναι το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνεται από διάφορα άνθη και καρπούς και κρεμιέται στην πόρτα των σπιτιών.

Το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει στη σημερινή εποχή τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί λόγω του τρόπου ζωής των σύγχρονων πόλεων. Στα μέρη της Μικράς Ασίας, σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά.

Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Αϊ – Γιαννιού του Θεριστή και τότε, το καίγανε στις φωτιές του αγίου. Στα Δωδεκάνησα, μαζεύουν ένα λουλούδι που το λένε «ανοιχτομάτη» και πιστεύουν πως όποιος το έχει είναι πάντα γερός και τυχερός.

Το αμίλητο νερό

Σε νησιά του Αιγαίου την Πρωτομαγιά, τα κορίτσια σηκώνονταν την αυγή και έπαιρναν μαζί τους τα λουλούδια, που είχαν μαζέψει από την παραμονή και πήγαιναν στα πηγάδια να φέρουν το «αμίλητο νερό» (αμίλητο γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν). Όταν το έφερναν στο σπίτι, πλένονταν όλοι με αυτό.

Η Πρωτομαγιά των αγροτών

Οι αγρότες φτιάχνουν το Μάη τους με πρασινάδες, καρπούς, σκόρδο για τη βασκανία και αγκάθι για τον εχθρό. Στις περιοχές της Σμύρνης, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, οι αγρότες πήγαιναν στην εξοχή, για να κόψουν οτιδήποτε είχε καρπό: σιτάρι, κριθάρι, σκόρδα, κρεμμύδια, κλαδιά συκιάς με τα σύκα, κλαδιά αμυγδαλιάς με τα αμύγδαλα, κλαδιά ροδιάς με τα ρόδια. Στην Αγιάσο της Λέσβου, φτιάχνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα «δαιμοναριά», άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί. Στη Σέριφο, από το βράδυ της παραμονής, κρεμούν στην πόρτα ένα στεφάνι από λουλούδια τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο.

Το Μαγιόξυλο

Σε χωριά της Κέρκυρας, οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά. Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη.

Το Πήδημα της φωτιάς

Νέοι και γυναίκες μεγάλης ηλικίας μαζεύονται την παραμονή της Πρωτομαγιάς, μόλις δύσει ο ήλιος και ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά που έχουν συγκεντρώσει αρκετές μέρες πριν. Όσο η φωτιά είναι αναμμένη οι γυναίκες χορεύουν κυκλικούς χορούς γύρω από τη φωτιά και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά. Τα νέα παιδιά, αφού βρέξουν τα μαλλιά και τα ρούχα τους, πηδούν πάνω από τις φωτιές σαν μία συμβολική πράξη που αποσκοπεί στο να διώξει τον χειμώνα και την αρρώστια.

Στην συνέχεια όλοι παίρνουν έναν δαυλό από φωτιά και την πηγαίνουν στο σπίτι τους για να φύγουν όλα τα κακά. Υπάρχουν και άλλα πολλά έθιμα της Πρωτομαγιάς που γιορτάζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας: το Μαγιόπουλο, το οποίο ονομάζουν ακόμα Φουσκοδένδρι ή Ζαφείρη, γιορτάζεται στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, το έθιμο του Κλήδωνα (είδος λουλουδιού) στο δήμο Κόζιακα, το έθιμο της πιπεργιάς στην Εύβοια, τα Ξόρκια της Πρωτομαγιάς για το διώξιμο των φιδιών στην Ήπειρο, κ.λπ.

Τα έθιμα της Πρωτομαγιάς