ERASMUS+

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS

 

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ που εκπονεί το σχολείο μας με τίτλο          « Δεξιότητες Ζωής και Αξίες για τους μαθητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης»  σε συνεργασία με σχολεία από την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Πολωνία και τα Κανάρια Νησιά, οι μαθητές του τμήματος ΣΤ2 υλοποίησαν στο μάθημα των Αγγλικών μια σειρά δραστηριοτήτων με θέμα «ΣΕΒΑΣΜΟΣ» ( “RESPECT”) σε τέσσερες υποενότητες:

Σεβασμός στα συναισθήματα

Σεβασμός στη διαφορετικότητα

Σεβασμός στους κανόνες

Αυτοσεβασμός

Οι στόχοι αυτών των δραστηριοτήτων είναι:

Οι μαθητές να διερευνήσουν την έννοια του σεβασμού και γιατί είναι σημαντικός στη ζωή μας

Να κατανοήσουν ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του

Να διακρίνουν ανάμεσα σε συμπεριφορές που δείχνουν σεβασμό ή όχι

Να δείχνουν ευαισθησία για τα συναισθήματα των άλλων

Να αναπτύξουν το σεβασμό για τις ατομικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων

Να καταλάβουν ότι για να αποκτήσει κάποιος αυτοσεβασμό πρέπει να συμπεριφέρεται με τρόπους που θα τον κάνουν να αισθάνεται περήφανος για τον εαυτό του

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ολοκλήρωσαν ποικίλες ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες σε φύλλα εργασίας στα Αγγλικά, έπαιξαν παιχνίδια και έκαναν αφίσες και χειροτεχνίες. Συγχρόνως, στο μάθημα της Μουσικής, έμαθαν τραγούδια που μελοποίησε η εκπαιδευτικός κ. Μαρίλη Κυριακοπούλου, στους στίχους των οποίων συμπυκνώνεται η έννοια και η αξία του σεβασμού στις διάφορες μορφές του.

Οι εντυπώσεις και τα σχόλια των ίδιων των μαθητών για το πρόγραμμα:

« Αυτό το πρόγραμμα με το “Respect” πιστεύω θα μας ωφελήσει, γιατί μάθαμε πολλά πράγματα. Έτσι θα βγούμε στην κοινωνία καλοί και σωστοί άνθρωποι.»

« Στο πρόγραμμα Erasmus έμαθα τους λόγους που υπάρχουν κανόνες. Ακόμη έμαθα ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει αυτοσεβασμό.»

« Είμαι χαρούμενη, γιατί απ΄ αυτό το πρόγραμμα έμαθα πολλά καινούρια πράγματα που θα μας χρειαστούν όταν μεγαλώσουμε.»

« Πιο πολύ στο πρόγραμμα για το σεβασμό μου άρεσε η ενότητα « Αυτοσεβασμός», γιατί αν δεν έχεις σεβασμό στον εαυτό σου είναι σαν να μην υπάρχεις.»

« Αυτό το project μου άρεσε, γιατί είναι ένα καλό μάθημα ζωής.»

« Το πρόγραμμα “Respect” μου άρεσε πολύ, γιατί διασκεδάσαμε και περάσαμε καλά. Μου άρεσε ειδικά το Self-Respect που είναι ο αυτοσεβασμός. Περισσότερο όμως μου άρεσαν τα τραγούδια που μάθαμε. Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι πέρασα τέλεια και έμαθα πολλά πράγματα που θα μου χρησιμεύσουν.»

« Αυτό το πρόγραμμα είναι σημαντικό, γιατί μαθαίνεις να καλλιεργείς τον αυτοσεβασμό σου, το σεβασμό στους κανόνες και το σεβασμό στους συνανθρώπους μας. Πιστεύω ότι θα με βοηθήσει πολύ στο μέλλον.»

« Πιο πολύ μου άρεσε το “Respect for Rules”. Έμαθα το «χρυσό κανόνα» του σεβασμού: Συμπεριφέρομαι στους άλλους όπως θέλω να μου συμπεριφέρονται.»

« Το project μου άρεσε, γιατί μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να αλλάξουμε συμπεριφορά, να έχουμε περισσότερους φίλους.»

« Αυτό το πρόγραμμα μου έμαθε πολλά πράγματα, μου έδωσε ιδέες και πληροφορίες. Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε τους άλλους και ό,τι υπάρχει γύρω μας και πρώτα απ΄όλα να σεβόμαστε και να αγαπάμε τον εαυτό μας. Αν όλοι το κάνουμε, ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Σύμφωνα με τον Golden Rule: Treat the others the way you want to be treated.»

 

Κατερίνα Ματάκια

Εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση