Για μια φέτα ψωμί……..

 Γράφει η Δασκάλα της τάξης Β2 

Αικατερίνη Γαλάνη 

DSC00952

Μια ακόμη σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Στο τέλος του έφτασε και το πρόγραμμα που διαπραγματευτήκαμε, με τους μαθητές της δευτέρας τάξης, στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης με τίτλο «για μια φέτα ψωμί…».

Επιστέγασμα όλου του εκπαιδευτικού προγράμματος, ήταν η εκπαιδευτική εκδρομή που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου, στο Μουσείο Άρτου της Αμφίκλειας.

Το μουσείο ήταν στεγασμένο σε ένα κτίριο,  σε μια όμορφη πλακόστρωτη πλατεία. Μας υποδέχτηκε η υπεύθυνη του μουσείου κα. Φραντζέσκα, με ένα πλατύ χαμόγελο και αμέσως ξεκίνησε το «ταξίδι» μας στους χώρους του μουσείου. Η κα. Φραντζέσκα μας εξήγησε πως γεννήθηκε το όραμα της δημιουργίας ενός Μουσείου αφιερωμένου στο ψωμί, την ιστορία και τα έθιμα του λαού μας. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου απαρτίζεται από τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

–          Ο κύκλος του ψωμιού «από το σπόρο στο αλεύρι»

–          Καλλιέργεια, συλλογή, παραγωγή, μέτρημα, μεταφορά, αλεστική

Προετοιμασία, Παρασκευή, πλάσιμο, διάκοσμος, ψήσιμο  

–          Ο κύκλος του ψωμιού «από το αλεύρι στο ψωμί»

DSC00954

–          «Το ψωμί στον κύκλο της ζωής-από τη γέννηση μέχρι το θάνατο»

–          «Το ψωμί στον κύκλο του χρόνου»

 

Στον πρώτο χώρο είδαμε όλα όσα είχαν σχέση με το όργωμα, τη σπορά, το θέρισμα και το αλώνισμα των χωραφιών στα παλιά χρόνια. Εργαλεία, αντικείμενα εργασίας, όλα ήταν μπροστά μας και εμείς παρακολουθούσαμε και ακούγαμε.

 

Στο δεύτερο χώρο υπήρχαν τα όμορφα «κεντημένα ψωμιά». Ψωμιά για όλες τις εκδηλώσεις της ζωής: γάμο, βάφτιση, Χριστούγεννα, Πάσχα, τοπική γιορτή κ.ά. Στην άκρη υπήρχε το νυφικό δωμάτιο, στολισμένο με υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες, οικιακά σκεύη, άρτους.

DSC00958

Αλλάζοντας χώρο συναντήσαμε έναν πέτρινο χτισμένο φούρνο και δίπλα του την μυλόπετρα, την πινακωτή κ.ά.

Σε έναν τρίτο χώρο υπήρχαν αντικείμενα, φωτογραφίες και εικόνες από παλιά επαγγέλματα, επαγγέλματα που έχουν εξαφανιστεί.

DSC00996

Η επίσκεψη τελείωσε και φύγαμε αφού αποχαιρετίσαμε την «ξεναγό μας». Ήταν μια καλή εμπειρία για όλους μας. Από την επίσκεψη αυτή μάθαμε για μια ακόμη φορά τη σημασία του ψωμιού όχι μόνο στη διατροφή του λαού μας αλλά και την αξία του στην καθημερινή και όχι μόνο, ζωή μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα. Φραντζέσκα που με υπομονή μας έδειξε το «δρόμο του ψωμιού» και την αξία του.

Και τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας που βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδρομής. Τους ευχαριστούμε και για τη συμμετοχή τους και το ενδιαφέρον τους.Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μικρούς μαθητές που παρακολουθούσαν σαν μεγάλοι ακροατές και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Πριν πούμε καλό καλοκαίρι και χαρούμενες διακοπές θα ήθελα να ευχαριστήσω τη μαθήτρια Μπουρτζή Κωνσταντίνα που μας ζωγράφισε τις ποδιές.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση