ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Γιώργος Λάζογλου και Ζήσης Δάινας (6η τάξη)

Φώκια  μονάχους

Ζει και αναπαράγεται στη Μεσόγειο. Υπάρχουν πολύ λίγες και αυτές ζουν σε σπηλιές. Έχει καφέ χρώμα, μήκος  2,5 μέτρα και ζυγίζει 250 ως 300 κιλά. Γεννάνε ένα μικρό κάθε 2 χρόνια.n Στην Ελλάδα προστατεύονται από τον νόμο η φώκια επίσης εξαφανίζετε από έλλειψη τροφής.

Θαλάσσια χελώνα

Υπάρχει στη γη από την εποχή των δεινοσαύρων ενώ υπήρχαν 50.000  σήμερα υπάρχουν μόνο 4.000. Στη Ζάκυνθο υπάρχει παραλία που πηγαίνουν οι χελώνες και γενούν τα αυγά τους. Από τους 1.000  νεοσσούς επιζεί μόνο ένας.

Λευκός καρχαρίας

Είναι γνωστοί ως ένα από τα πιο θανάσιμα πλάσματα στη γη. Αλλά με μια συγκλονιστική νέα μελέτη, οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες είναι επίσης ένα από το πιο διακινδυνευμένα προς εξαφάνιση ζώα.Οι εμπειρογνώμονες άγριας φύσης λένε ότι  υπάρχουν τώρα λιγότεροι από 3.500 μεγάλοι καρχαρίες στους ωκεανούς, πράγμα που τους καθιστά σπανιότερους και από τις τίγρεις.

Πρόσφατα, οι θαλάσσιοι βιολόγοι απαίτησαν ένα τέλος στη μακροχρόνια μάχη της ανθρωπότητας με τους καρχαρίες και απαίτησαν την άμεση δραστηριοποίηση να αποτρέψουν την έκλειψή τους. Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες έχουν μια δίκαια φήμη ως άσπλαχνοι δολοφόνοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις τεχνικές ενέδρας για να επιτεθούν στα ψάρια, τα δελφίνια και τις φώκιες από κάτω.

Μπορούν να φτάσουν τα 20 πόδια (6,5) στο μήκος, να ζυγίζουν μέχρι 5.000 λίβρες (2.500 κιλά) και βρίσκονται σε όποια θερμά πρακτικά ύδατα – από τη μεσόγειο στη νέα Ζηλανδία. Οι περισσότεροι εντούτοις, ζουν στις ακτές Καλιφόρνιας, του Μεξικού, της Αυστραλίας και της Νότιας Αφρικής.

Δράκος Κόμοντο

Ζει στα νησιά του Πάσχα είναι απειλούμενο είδος επειδή καταστρέφουν το περιβάλλον του. Φτάνει τα 3 μέτρα και είναι η μεγαλύτερη σαύρα στο κόσμο. Το σάλιο του είναι τοξικό και,όταν δαγκώνει τη σάρκα του ζώου που θέλει να φάει (γιατί είναι σαρκοφάγο), το κρέας σαπίζει και το ζώο πεθαίνει.

ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Αθηνά Γκιόκα (6η τάξη)

ΠΑΝΤΑ

Ένα ζώο υπό εξαφάνιση είναι και το πάντα. Με την ονομασία αυτή είναι γνωστά δύο διαφορετικά είδη ζώων. Το μεγάλο πάντα, που ανήκει στην οικογένεια της αρκούδας, και το μικρό ή κόκκινο πάντα στην οικογένεια του ρακούν.

Το μεγάλο πάντα είναι από τα πιο εντυπωσιακά ζώα στον κόσμο και ταυτόχρονα και ένα από τα σπανιότερα ζώα. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν αυτά τα ζώα από φωτογραφίες. Λίγοι είναι αυτοί που τα έχουν δει από κοντά και ζωντανά. Υπάρχουν σε ελάχιστους ζωολογικούς κήπους.

Το μεγάλο πάντα ζει αποκλειστικά μόνο του στα απομονωμένα βουνά της Κίνας. Το συναντάς σε ομάδες μόνο την περίοδο αναπαραγωγής. Τρώει συνήθως σκληρούς βλαστούς και μπαμπού, που είναι η κύρια τροφή. Εκτός από αυτά, τρώει και άλλα φυτά και κυνηγά μικρά θηλαστικά και πουλιά.

Το μικρό ή αλλιώς κόκκινο πάντα το συναντάμε στα ψηλά δάση της Κίνας και στα Ιμαλάια. Συχνά ζει μοναχικά, μπορεί επίσης να σχηματίσει και οικογενειακή ομάδα. Την ημέρα κοιμάται στα δέντρα και την νύχτα αναζητά την τροφή του. Τρέφεται με βλαστούς, καρπούς και μερικές φορές με έντομα και μικρά σπονδυλόζωα.

ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

ΑΝΝΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ  ΚΑΙ   ΣΩΤΗΡΙΑ  ΞΑΝΘΟΥΛΗ (6η τάξη)

ΠΙΓΚΟΥΪΝΟΙ

Ένα από τα  είδη προς εξαφάνιση είναι οι πιγκουΐνοι. Zoυν στο νότιο ημισφαίριο. Έχουν μικρό κεφάλι  και ογκώδες σώμα. Οι πιγκουΐνοι τρέχουν πολλή γρήγορα. Υπάρχουν  πολλά διαφορετικά είδη πιγκουΐνων, όπως  ο αυτοκρατορικός πιγκουΐνος , ο πιγκουΐνος  της Αδελίας , ο χαζός πιγκουΐνος και ο άλτης των βράχων . Τα είδη των πιγκουΐνων  σήμερα μοιάζουν πολύ στην  εμφάνιση. Τα χρώματα τους είναι μπλε ή γκρίζα  ράχη και άσπρο στήθος . Είναι πολύ βαριά πουλιά και αυτό τους βοηθάει να καταδύονται . Είναι ένα από τα προστατευμένα είδη αλλά είναι και είδη προς εξαφάνιση. Τα θηλυκά γενούν ένα ως δυο αυγά .

ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

ΑΣΠΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑ ΑΡΓΥΡΙΟΥ  (6η τάξη)

ΦΩΚΙΕΣ

Οι φώκιες  και οι συγγενείς τούς, τα θαλάσσια λιοντάρια και οι θαλασσιοί ίπποι, δεν διαθέτουν άκρα, αλλά πτερύγια αντί για αυτά. Με τα πτερύγια τους κολυμπούν γρήγορα στη θάλασσα, ενώ στην στεριά περπατούν αδέξια, με αποτέλεσμα να μπορούν να στρίβουν με εκπληκτική ταχύτητα και να κολυμπούν. Οι θαλασσιοί ίπποι κολυμπούν κωπηλατώντας με τα πίσω πτερύγια. Ο κίνδυνος για τις φώκιες είναι ότι από μικρές τις παίρνουν στο τσίρκο. Επίσης,  ψαράδες τις σκοτώνουν για να μην φαν τα ψάρια τους .Έχει συνήθως μήκος 2,20μ. και μπορεί να φτάσει τα 3,80μ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση