Κάθε μνημείο μια ιστορία στο Ναύπλιο

Στις 29/10/2013 το ΣΤ2 τμήμα επισκέφτηκε τα ιστορικά μνημεία της πόλης του Ναυπλίου για να κάνει μια ιστορική διαδρομή μαζί με το δάσκαλό τους κ. Δωροβίνη Δημήτριο.

Αδριάντας Καποδίστρια
Ο ανδριάντας του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια είναι έργο του γλύπτη Μ. Τόμπρου και τοποθετήθηκε στην ομώνυμη πλατεία το 1933, μετά από απόφαση με το ΙΖ’ ψήφισμα της “εν Αθήναις Εθνικής Συνελεύσεως” της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.
Ιστορική Ελιά Ηλία Μηνιάτη
Βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Αναστασίου, κάτω από την οποία δίδασκε συχνά ο Ηλίας Μηνιάτης (1708-1714).
Μνημείο Δημητρίου Υψηλάντη
Το μνημείο κατασκευάστηκε στη Βιέννη με παραγγελία του Γεωργίου Υψηλάντη για να χρησιμεύσει σαν οστεοφυλάκειο του αδελφού του, Δημητρίου, και τοποθετήθηκε το 1843 στην πλατεία Πλατάνου (πλατεία Συντάγματος), μπροστά από το αλληλοδιδακτικό σχολείο (τζαμί). Το 1951 το μνημείο μεταφέρθηκε στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.
Προτομή Μπουμπουλίνας
Η προτομή της Μπουμπουλίνας, που με τα πλοία της βοήθησε τον αποκλεισμό του Ναυπλίου τον Απρίλιο του 1821, βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία.
Μνημείο Νικηταρά
Βρίσκεται στο νότιο άκρο της ομώνυμης πλατείας. Ο Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς ο Τουρκοφάγος) διετέλεσε αρχηγός της πολιορκίας του Ναυπλίου (1821-1822)
Προτομή Άγγελου Τερζάκη
Ο Άγγελος Τερζάκης γεννήθηκε στο Ναύπλιο και ο πατέρας του χρημάτισε δήμαρχος της πόλης. Παρότι εγκαταστάθηκε νωρίς στην Αθήνα, έγραψε μία σειρά από σηαμντικά έργα με ναυπλιακό περιεχόμενο. Τα τελευταία του χρόνια έδειχνε ιδιαίτερα ανήσυχος με την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της πόλης για χάρη της τουριστικής αξιοποίησης.
Οθωμανική κρήνη Α’
Κρήνη στην Πλατεία Συντάγματος από την Οθωμανική εποχή
Οθωμανική κρήνη Β’
Οθωμανικής εποχής κρήνη ενσωματωμένη στον τοίχο σπιτιού στην οδό Καποδιστρίου απέναντι από τον Αγ. Σπυρίδωνα.
Οθωμανική κρήνη Γ’
Οθωμανικής εποχής κρήνη ενσωματωμένη στον τοίχο σπιτιού στην οδό Καποδιστρίου, στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα.
Οθωμανική κρήνη Δ’
Κρήνη (από την Οθωμανική εποχή) στην οδό Σταϊκοπούλου πίσω από το τζαμί.
Μνημείο Φιλελλήνων
Βρίσκεται στην πλατεία Φιλελλήνων και ανεγέρθηκε το 1903 με φροντίδα του εφέτη Νικολάου Κωτσάκη.
Αδριάντας Σταϊκόπουλου
Ο ανδριάντας του Στάϊκου Σταϊκόπουλου, του εκπορθητή του Παλαμηδίου, έχει φιλοτεχνηθεί από το γλύπτη Νικόλα το 1966, και βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία.
Πύλη της Ξηράς
Ήταν το σημείο εισόδου στην τειχισμένη πόλη από την ξηρά. Κατεδαφίστηκε (πιθανότατα) το 1897, λίγα χρόνια μετά την κατεδάφιση του ανατολικού τείχους (1894-95). Από την Πύλη σώθηκε μία φωτογραφία και ελάχιστα αρχιτεκτονικά μέλη (το οικόσημο των Grimani με χρονολογία 1708 και των Montcenigo, καθώς και το πέτρινο λιοντάρι – επίστεψη της Πύλης). Τα θεμέλια της Πύλης εντοπίστηκαν το 1973, και 25 χρόνια περίπου αργότερα αναστηλώθηκε με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η Πλατεία Συντάγματος, η ιστορικότερη πλατεία του Ναυπλίου, ήταν η βασική πλατεία της πόλης σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της. Ήδη από την Πρώτη Ενετοκρατία εδώ δημιουργήθηκε με επίχωση ο Φόρος (Forum, αγορά-πλατεία) και χτίστηκε το παλάτι του Ενετού διοικητή. Κατά την Πρώτη Τουρκοκρατία (1540-1686) ήταν κέντρο της πόλης, αφού σε αυτή φαίνεται ότι βρισκόταν το Σαράι του τούρκου διοικητή της Πελοποννήσου καθώς και δύο τζαμιά. Επίσης, έχει συμπεριληφθεί στη «Χάρτα των Ευρωπαϊκών Πλατειών» και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πλατείες παγκοσμίως.

 

Κατηγορίες: Δράσεις, ΣΤ' τάξη. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.