2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ – ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ – Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΧΤΥΠΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ -ΠΑΙΔΙKA-KAΛΛΙΤΕΧΝΙΚA-ΑΘΛΗΤΙΚΑ-ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ-ΓΕΜΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, Α΄ ΤΑΞΗ, Β΄ ΤΑΞΗ, Γ΄ ΤΑΞΗ, Δ΄ ΤΑΞΗ, Ε΄ ΤΑΞΗ, ΕΚΤΗ - ΣΤ΄ΤΑΞΗ | 1 σχόλιο

Λαογραφική έκθεση στο σχολείο μας!

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | Γράψτε σχόλιο

Προσευχή μετά την Ανάσταση μέχρι την Ανάληψη

Προσευχή μετά την Ανάσταση μέχρι την Ανάληψη

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών,
θανάτω θάνατον πατήσας
και τοις εν τοις μνήμασιν,
ζωήν χαρισάμενος  (3)

Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι,
προσκυνήσομεν Άγιον, Κύριον,
Ιησούν , τον μόνον αναμάρτητον.
Τον Σταυρόν Σου Χριστέ προσκυνούμεν
και την Αγίαν σου Ανάστασην
υμνούμεν και δοξάζωμεν
Συ γαρ ει ο Θεός ημών,
εκτός Σου άλλον ουκ οίδαμεν,
το όνομά Σου ονομάζομεν.
Δεύτε, πάντες οι πιστοί, προσκυνήσωμεν
την του Χριστού Αγίαν Ανάστασην.
Ιδού γαρ ήλθε δια του Σταυρού
χαρά εν όλω τω κόσμω.
Δια παντός ευλογούντες τον Κύριον,
υμνούμεν την Ανάστασην Αυτού.
Σταυρόν γαρ υπομείνας δι’ ημάς,
θανάτω, θάνατον ώλεσεν.

Αναστάς ο Ιησούς από του τάφου

καθώς προείπεν,

Έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν

και το μέγα έλεος.


Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ | Γράψτε σχόλιο

Ο παντεσπάνιους και εγώ

Ο Παντεσπάνιους στον αγώνα κατά του παδικού διαβήτη

παντεσπανιους

«To ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» θα ξεφυλλίσουν οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί στα δημοτικά σχολεία όλης της…

Παντεσπάνιους – Βιβλίο – KaliKardia.gr

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, Ε΄ ΤΑΞΗ, ΕΚΤΗ - ΣΤ΄ΤΑΞΗ | Γράψτε σχόλιο

Σοφά λόγια για την φιλία

 
Φίλος είναι εκείνος που ξέρει τα πάντα για εσένα και εξακολουθεί να σε αγαπάει.Οι μόνοι φίλοι που μπορούμε να τους εμπιστευτούμε είναι εκείνοι που δεν μας το ζητούν

Επέπληξε τον φίλο σου όταν είστε οι δυο σας,αλλά να τον επαινείς πάντοτε μπροστά στους άλλους
Οι πραγματικοί φίλοι μας επισκέπτονται όταν ευημερούμε μόνο εάν τους καλέσουμε,όταν όμως αντιμετωπίζουμε πρόβλημα έρχονται χωρίς πρόσκληση.Η απόσταση κρατά την φιλία πάντα φρέσκια.
 
Με τις υποσχέσεις μπορεί να κάνει κανείς φίλους,αλλά για να τους κρατήσει πρέπει να τις πραγματοποιεί.Λίγοι φίλοι έχουν τη δύναμη να επαινέσουν την επιτυχία του φίλου τους,χωρίς να νιώσουν φθόνο. Εάν γνωρίζεις την θλίψη του φίλου σου, θεώρησε την δική σου.Αν ψάχνεις φίλο χωρίς ελαττώματα, θα μείνεις χωρίς φίλο.Ο αληθινος φιλος ειναι θησαυρος ανεκτιμητος!   Η Αγάπη ρωτά τη Φιλία «τι κάνεις εκεί ?»και η Φιλία της απαντά «Κάνω να γελούν αυτούς που εσύ κάνεις να δακρίζουν»…

Η φιλία είναι σαν το χρήμα, πιο εύκολο να την αποκτήσεις, πιο δύσκολο να τη διατηρήσεις.
Άνθρωπος που δεν έχει φίλους ή ειναι θεός ή αγρίμι.  

Η φιλία βελτιώνει την ευτυχία και μετριάζει τη δυστυχία, διπλασιάζει τη χαρά μας και κόβει στα δύο τον πόνο μας.Για τους φίλους σου στην ανάγκη να μπαίνεις μπροστά. Και αν σε προδώσουν, να μη στενοχωρηθείς που σε πρόδωσαν. Να τους λυπάσαι που δεν είχαν τη δική σου δύναμη.

Ο καλύτερος φίλος είναι αυτός με τον οποίο μπορείς να ξαπλώσεις στην πολυθρόνα σου στη βεράντα, να μην ανταλλάξεις ούτε μια λέξη και μετά να φύγεις αισθανόμενος ότι ήταν η καλύτερη συζήτηση που έχεις κάνει ποτέ.
Οι φίλοι είναι άγγελοι που μας σηκώνουν ψηλά στον ουρανό, όταν τα δικά μας φτερά ξεχνούν πώς πετάνε.
Μη βιάζεσαι να αποκτήσεις φίλους και, όσους αποκτήσεις, μη βιάζεσαι να τους διώξεις.
Δύσκολο δεν είναι να αποκτήσεις φίλους, αλλά να τους διατηρήσεις.
Πηγή : dromeas-zois.blogspot.com
Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | Γράψτε σχόλιο

Επαναληπτικες ασκήσεις για το Πάσχα

7 Ασκήσεις Α΄Τάξης Από το ένα στα πολλά(1)

Από το ένα στα πολλά(2)

7 Ασκήσεις Β΄Τάξης

7 Ασκήσεις Γ΄Τάξης

7Ασκήσεις Δ΄Τάξης

7 Ασκήσεις Ε΄Τάξης

7 Ασκήσεις ΣΤ΄Τάξης ενημερώθηκε

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, Α΄ ΤΑΞΗ, Β΄ ΤΑΞΗ, Γ΄ ΤΑΞΗ, Δ΄ ΤΑΞΗ, Ε΄ ΤΑΞΗ, ΕΚΤΗ - ΣΤ΄ΤΑΞΗ | Γράψτε σχόλιο

Το Πάσχα του Πασχάλη

«Το Πάσχα του Πασχάλη»

της Μαρίας Ανδρικοπούλου
Εικονογράφηση: Δήμητρα Αδαμοπούλου
Εκδόσεις Τετράγωνο
Διαβάζει ο ηθοποιός Σπύρος Περδίου

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, Α΄ ΤΑΞΗ, Β΄ ΤΑΞΗ, Γ΄ ΤΑΞΗ, ΠΟΙΗΣΗ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΒΙΒΛΙΑ | Γράψτε σχόλιο

Πασχαλινά έθιμα

Την Ανάσταση υπάρχουν διάφορα ήθη και έθιμα  και επειδή συμπίπτει ο εορτασμός της με τον ερχομό της Άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης γιορτάζεται πολύ έντονα στην Ελλάδα.

Λεωνίδιο: Στο Λεωνίδιο, γίνεται κάτι μοναδικό. Το βράδυ της Ανάστασης, οι πιστοί των ενοριών, κατασκευάζουν φωτεινά «αερόστατα» τα οποία και αφήνουν να πετάξουν ψηλά στον ουρανό. Με το «Χριστός Ανέστη» εκατοντάδες αερόστατα αφήνονται στον αέρα, δημιουργώντας ένα μοναδικό και φαντασμαγορικό θέαμα. Ο ουρανός γεμίζει φωτάκια, ενώ ταυτόχρονα βαρελότα και πυροτεχνήματα κάνουν το θέαμα ακόμα πιο εντυπωσιακό!!

Ύδρα: Στην Ύδρα, έχουν ένα ξεχωριστό έθιμο την Μεγάλη Παρασκευή. Εκεί στην συνοικία Καμίνι, ο Επιτάφιος μπαίνει στην θάλασσα και διαβάζεται η ακολουθία του. Ξεχωριστή θέση έχουν και τα πολύχρωμα βαρελότα που φωτίζουν στην συνέχεια τον ουρανό.

Οι άντρες που τον κρατούν βουτούν στη θάλασσα κρατώντας τον Επιτάφιο ψηλά για προστασία καθώς διαβάζεται η Ακολουθία. Πλήθος κόσμου συρρέει κάθε χρόνο στην περιοχή για να ζήσει από κοντά αυτό το μοναδικό θέαμα μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Αράχωβα: Σημαντικό έθιμο στην Αράχωβα, είναι η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου. Ανήμερα του Πάσχα, ντόπιοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, περιφέρουν την εικόνα του Άγιου, ενώ την επόμενοι ημέρα πραγματοποιείται ο αγώνας των γερόντων. Διάφοροι άνδρες μεγάλης ηλικίας, ξεκινούν έναν αγώνα σε ανηφορικό δρόμο, από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, έως τον λόφο. Πίσω τους ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα που τους συνοδεύουν, ενώ ακολουθούν και άλλες δοκιμασίες και αγωνίσματα που ονομάζονται «κλέφτικα».

Κύθνος: Στην Κύθνο, έχουν ένα ιδιαίτερο πασχαλινό έθιμο, το έθιμο της «κούνιας». Σύμφωνα μ’ αυτό, την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία του χωριού, στήνεται μια κούνια στην οποία κουνιούνται εναλλάξ αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιο αγόρι κουνήσει ένα κορίτσι και το αντίθετο, δεσμεύεται ενώπιων Θεού και ανθρώπων, για γάμο!

Πάτμος: Στο νησί της Πάτμου, έχουν ένα μοναδικό έθιμο, που κάθε χρόνο έχει την τιμητική του στην χώρα του νησιού και αυτό είναι το έθιμο του «νιπτήρα». Αυτός λοιπόν στολίζεται με βάγια και πολύχρωμα ανοιξιάτικα λουλούδια. Την Μεγάλη Πέμπτη οι κάτοικοι του νησιού, αναπαριστούν τον Μυστικό Δείπνο.

Ζάκυνθος: Στο νησί της Ζακύνθου, ο Επιτάφιος, γίνεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εκεί , σύμφωνα με ένα πανάρχαιο έθιμο, η περιφορά του Επιταφίου, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση.

Χίος: Στην Χίο, έχουμε το γνωστό σε όλους μας πια έθιμο, του «ρουκετοπόλεμου». Αυτό είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, δύο εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν παλιά, αυτοσχέδια κανονάκια, που με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες. Ο ρουκετοπόλεμος, αποτελεί ένα ιδιαίτερο έθιμο στην Χίο, γι’ αυτό και η προετοιμασία των ρουκετών ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες τον επόμενο χρόνο.

Ρόδος: Στην Ρόδο, τα παιδιά το Μεγάλο Σάββατο γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τον «Λάζαρο». Το αντίτιμο είναι χρήματα ή αυγά, τα οποία και συγκεντρώνουν για να τα δώσουν αργότερα στους ιερείς. Ένα ακόμα έθιμο της ημέρας είναι και τα λεγόμενα «Λαζαράκια». Αυτά, είναι πασχαλινά κουλούρια που φτιάχνουν οι νοικοκυρές του νησιού σε στριφτό σχήμα. Τα «Λαζαράκια» συμβολίζουν το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο σε σάβανο.

Στα Γιαννιτσά και στην Πιερία, αλλά και σε κάθε άλλη περιοχή της χώρας, όπου δραστηριοποιούνται ποντιακοί σύλλογοι,υπάρχει  το έθιμο της αυγομαχίας που κατάγεται από τις πατρίδες του ποντιακού ελληνισμού.

«Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους το έθιμο που αναπτύχθηκε ευρύτατα και διαδόθηκε γρήγορα πιθανότατα λόγω του διαγωνιστικού του χαρακτήρα»  Εχει μείνει και μια χαρακτηριστική παροιμία: «όταν έχει κακοκαιρία, αν δεν πέσει του Χριστιανού το τσόφλι στη γη δεν ανοίγει ο καιρός».

Στην Νέα Κίο Αργολίδας καίγεται το ομοίωμα του Βαραββά , τη Μεγάλη Παρασκευή.     Η περιφορά του Επιταφίου σταματά στην πλατεία του χωριού όπου ο Ιερέας τελεί τη  δέηση και συγχρόνως καίγεται  το ομοίωμα του Βαραββά.

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ | Γράψτε σχόλιο

ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | Γράψτε σχόλιο

Μέγα Σάββατο


Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο μεγάλος Εσπερινός και ακούγεται για πρώτη φορά το «Ανάστα ο Θεός,κρίναι την γην«. 


Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ | Γράψτε σχόλιο

Μεγάλη Παρασκευή


glitter-graphics.com

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια μέρα πένθους για τη Χριστιανοσύνη. Απ’ τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείτε στον Επιτάφιο όπου θα γίνει περιφορά του το βράδυ. Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά απαγορεύεται κάθε  εργασία και γίνεται  νηστεία . Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εκείνη τη μέρα, φτιάχνεται ένα ομοίωμα του Ιούδα.

Eδώ στην Αργολίδα γίνεται η καύση του Ιούδα στην Άσίνη ενώ στη Νέα Κίο φτιάχνουν ομοίωμα του Βαραββά το οποίο είτε καίγεται είτε πυροβολείται και στη συνέχεια καίγεται. Παλιά το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής τα παιδιά με ένα εικόνισμα στο χέρι γύριζαν στις γειτονιές και έψαλαν το: Σήμερον Μαύρος Ουρανός (μοιρολόγι της Παναγιάς)

Σήμερον μαύρος ουρανός, σήμερον μαύρη μέρα                                                                               σήμερον όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται
σήμερον βάλανε βουλή οι άνομοι Εβραίοι,
οι άνομοι  παράνομοι και τρισκαταραμένοι
για να σταυρώσουν το Χριστό των Πάντων Βασιλέα.
Ο Κύριος ηθέλησε να μπει σε περιβόλι,
να λάβει δείπνον μυστικόν να τον συλλάβουν όλοι.

Η Παναγιά η Δέσποινα καθόταν μοναχή της,
τας προσευχάς της έκανε για το μονογενή της.
γιατί είχε Γιό μονογενή και κείνον Σταυρωμένο.
Φωνή της ήρθε εξ ουρανού και απ΄ Αρχαγγέλου στόμα.
Πάψε Κυρά μ΄τας προσευχάς, πάψε τας μετανοίας,
τον Γιό σου τον επιάσανε και στον Χαλκιά τον πάνε
και στου Πιλάτου τας αυλάς εκεί τον τυραγνάνε.

Χαλκιά-Χαλκιά φκιάσε καρφιά, φκιάσε τρία περόνια
και κείνος ο παράνομος βαρεί και φκιάνει πέντε.
Συ Φαραέ  μ΄  που τάφκιασες να ρθείς να μας διατάξεις.
Τώρα που με ρωτήσατε, εγώ θα σας διατάξω.
Βάλτε τα δύο στα χέρια του, τ΄άλλα τα δύο στα πόδια,
Το πέμπτο το φαρμακερό βάλτε το στην καρδιά Του.
Να βγάλει αίμα και νερό να  λιγωθεί η καρδιά Του.

Η Παναγιά σαν τ΄ άκουσε έπεσε και λιγώθει.
Στάμνες νερό της ρίξανε και τρία κανάτια μόσχο,
και τρία μυροδόσταμνα για να της έρθει ο νους της.
Όταν της ήρθε ο λογισμός όταν της ήρθε ο νους της,
ζητάει μαχαίρι να σφαγεί, φωτιά να πάει να πέσει,
Ζητάει γκρεμό να γκρεμιστεί για τον Μονογενή της.

Η Μάρθα η Μαγδαλινή και του Λαζάρου η μάνα
και του Ιακώβου η αδελφή, οι τέσσερις αντάμα.
Επιάσαν το στρατί στρατί , στρατί το μονοπάτι,
Το μονοπάτι τις έβγαλε μες του ληστή την πόρτα.
Άνοιξε πόρτα του ληστή και πόρτα του Πιλάτου.
Κι η πόρτα από το φόβο της ανοίγει μοναχή της.

Κοιτά δεξιά κοιτά ζερβά  κανέναν δεν γνωρίζει,
κοιτά και δεξιότερα και βλέπει τον Αϊ – Γιάννη.
Αϊ-Γιάννη, Αϊ-Γιάννη πρόδρομε και βαπτιστή του Γιού Μου
μην είδες τον Υγιόκα μου και τον Διδασκαλό σου;
Δεν έχω στόμα να σου πω, γλώσσα να σου μιλήσω,
δεν έχω χειροπάλαμα να Σου Τον εδείξω.
Βλέπεις Εκείνον τον γυμνόν στο ξύλο  σταυρωμένο;
όπου φορεί πουκάμισο στο αίμα βουτηγμένο;
όπου φορεί στην κεφαλή αγκάθινο στεφάνι;
Εκείνος είναι ο γιόκας σου και μένα ο Δάσκαλός μου.

Η Παναγιά πλησίασε, γλυκά τον ερωτάει.
Δε μου μιλάς παιδάκι μου δεν μου μιλάς παιδί μου.
Τι να σου πω μανούλα μου, διάφορο δεν έχεις .
το Μέγα Σάββατο να΄ρθείς κατά το μεσονύχτι,
όταν λαλήσει ο πετεινός, Σημάνουν οι καμπάνες,
Σημάνει ο Θεός σημάνει η γη, Σημάνουν τα επουράνια
Σημάνει κι η Αγιά Σοφιά  το μέγα μοναστήρι,
με τετρακόσια σήμαντρα και εξήντα δυό καμπάνες
Κάθε καμπάνα και παπάς Κάθε παπάς και Διάκος.
Τότε και συ μανούλα μου Πάλι θα μ΄ανταμώσεις.

Περιοχή Δενδρών Δήμου Ναυπλιέων

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΑΙΝΙΕΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ | Γράψτε σχόλιο

Μεγάλη Πέμπτη

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη το Θείο Δράμα κορυφώνεται  με την υμνογραφία να σχετίζεται με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του. Η Εκκλησία τιμά τον Μυστικό Δείπνο, τον Νιπτήρα και την προδοσία στον Κήπο της Γεσθημανή.

Το βράδυ διαβάζονται τα περίφημα 12 Ευαγγέλια. Ανάμεσα στο 5ο και 6ο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.

Την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε κόκκινα αβγά, η χριστιανική παράδοση τα θέλει να τοποθετήθηκαν από τη μητέρα του εσταυρωμένου Ιησού στα πόδια του και να βάφτηκαν με το αίμα που έτρεχε από τις πληγές του. Αυτή είναι και η πλέον κυρίαρχη δοξασία που επικρατεί στη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κροατία και γενικότερα στα Βαλκάνια.

Μια άλλη παράδοση των Χριστιανών θέλει μια γυναίκα να περπατούσε στο δρόμο, λίγες ώρες μετά τη Σταύρωση του Ιησού, κρατώντας ένα καλάθι με αβγά. Της είπαν ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Κι εκείνη απάντησε ότι μόνον εάν τα αβγά κοκκινίσουν θα το πιστέψει. Λίγα λεπτά αργότερα τα αβγά κοκκίνισαν.

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΑΙΝΙΕΣ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ | Γράψτε σχόλιο

Μεγάλη Τετάρτη

Την Μεγάλη Τετάρτη το πρωί γίνεται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ή το βράδυ γίνεται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου, όπου ο παπάς διαβάζει επτά Ευαγγέλια κι επτά ευχές για να ευλογήσει λάδι που το χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών.

Μετά την ακολουθία του Ευχελαίου ο ιερέας σταυρώνει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια.

Το ευχέλαιο, μπορεί να γίνει και στο σπίτι. Στα αντικείμενα που ευλογούνται στη διάρκεια αυτής της τελετής, αποδίδεται ξεχωριστή θεία ιδιότητα και δύναμη.

Τη Μεγάλη Τετάρτη παλιά έφτιαχναν τη νέα ζύμη, το προζύμι της χρονιάς.

Έτσι στην Παλιά Αθήνα, τη Μεγάλη Τετάρτη, η εκκλησάρισσα, πήγαινε από σπίτι σε σπίτι και μάζωνε αλεύρι και το ζύμωνε χωρίς προζύμι. Ο παπάς, ακουμπούσε απάνω το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το ζυμάρι ανέβαινε. Αυτό θα ήταν το προζύμι της χρονιάς. Η εκκλησάρισσα το μοίραζε κατόπιν στα σπίτια. Με αυτό, ζυμώνουν και τις κουλούρες της Λαμπρής.

Το λάδι ήταν ανέκαθεν ένα από τα σπουδαιότερα θεραπευτικά μέσα της ιατρικής. Αυτό το εντοπίζουμε σε πολλά αρχαία ελληνικά συγγράμματα αλλά και οι χριστιανοί από τα χρόνια του Χριστού έκαναν χρήση του λαδιού κατά την λατρεία προσδίδοντας όμως σ’ αυτό το λάδι μια πνευματική συμβολική διάσταση, συμβόλιζε το «θείον έλεος», την πνευματική δύναμη και την προσφορά των δωρεών του θεού.

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ | Γράψτε σχόλιο

Μεγάλη Τρίτη – Κουλουράκια πασχαλινά

Μεγάλη Τρίτη

Η Εκκλησία θυμάται την παραβολή των 10 Παρθένων. Το βράδυ στην υμνολογία κυριαρχεί το γεγονός της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια αμαρτωλή γυναίκα, ενώ ψάλλεται ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας: Το τροπάριο της Κασσιανής. «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή………»

Συνήθως την ημέρα αυτή φτιάχνουν κουλούρια ή τσουρέκια

Κουλουράκια πασχαλινά

Υλικά:

 • 300 γρ.  ζάχαρη
 • 4 αυγά
 • 250 γρ. φυτίνη (λιωμένη)
 • 3 βανίλιες
 • 1 φλιτζάνι γάλα
 • χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
 • 1 κουταλάκι αμμωνία
 • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ μέσα στο αλεύρι
 • αλεύρι όσο πάρει ,  για πολύ πολύ μαλακή ζύμη

Εκτέλεση:

 • Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια.
 • Χτυπάτε τα ασπράδια σε χαλαρή μαρέγκα (μέχρι να αφρίσουν, περίπου 5′ στο μίξερ) και τους κρόκους χωριστά.
 • Δουλεύετε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (ασπρίζει το μίγμα). Προσθέτετε σταδιακά τους χτυπημένους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς.
 • Ενσωματώνετε και τη  μαρέγκα στο μίγμα.
 • Προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και τις βανίλιες (ανακατεύετε, ανακατεύετε, ανακατεύετε).
 • Διαλύετε την αμμωνία στο γάλα και προσθέτετε το διάλυμα στο μίγμα (πάντα τελευταίο).
 • Ζυμώνετε προσθέτοντας το αλεύρι ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή, ίσα που να πλάθεται. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20′-30′ (ώρα για καφεδάκι) και στη συνέχεια ξεκινάτε να πλάθετε τα κουλούρια. Μην ξεθαρρέψετε στο μέγεθος γιατί φουσκώνουν (το πρώτο ταψί λειτουργεί ως τεστ).
 • Χτυπάτε 2 κρόκους και ένα ασπράδι και με το μίγμα αυτό αλείφετε τα κουλουράκια χρησιμοποιώντας πινέλο (αν θέλετε).
 • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15′-20′ μέχρι να πάρουν χρώμα.
Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ | Γράψτε σχόλιο

Μεγάλη Δευτέρα

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας,  ψάλονται τα τροπάρια «Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται» και το «Τὸν Νυμφῶνὰ σου βλέπω»

Έπειτα από τη «μετά βαΐων και κλάδων» είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και την απήχηση των λόγων του στο λαό, οι Αρχιερείς και Φαρισαίοι αποφασίζουν να παγιδεύσουν τον Ιησού με συζήτηση. Ο Κύριος τους αποστομώνει και ελέγχει την υποκρισία των Φαρισαίων. Το κατηγορητήριό του ξεκινά με τις φράσεις: «Ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί…»

Ρήσεις από το Ευαγγέλιο της ημέρας, που χρησιμοποιούμε και σήμερα στον καθημερινό μας λόγο:

«Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν».

«Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες».

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ | Γράψτε σχόλιο

Κυριακή των Βαΐων

Την Κυριακή των Βαΐων, γιορτάζουμε τη θριαμβευτικής είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. Μετά τη λειτουργία μοιράζονται βάγια στους πιστούς.

Τα παλιότερα χρόνια τα βάγια τα προμήθευαν τα νιόπαντρα ζευγάρια της χρονιάς ή και μόνο οι νιόπαντρες γυναίκες, για το καλό του γάμου τους. Πίστευαν πως η γονιμοποιός δύναμη που κρύβουν τα φυτά αυτά θα μεταφερόταν και στις ίδιες και η μια χτυπούσε την άλλη με τα βάγια.

Τα “βαγιοχτυπήματα” σιγά-σιγά άρχισαν να γίνονται και από τις άλλες γυναίκες και τα παιδιά τις μιμούνταν και όπως χτυπιούνταν μεταξύ τους εύχονταν: “Και του χρόνου, να μη σε πιάν’ η μυίγα”. Δυνάμεις ιαματικές και αποτρεπτικές, μαζί με τις γονιμοποιές, αποδίδονταν στα βάγια και γι αυτό έπρεπε μετά την εκκλησία όλα να τα “βατσάσουν” για το καλό. Τα δέντρα, τα περβόλια, τα κλήματα, τις στάνες, τα ζώα, τους μύλους, τις βάρκες.

Από ένα κλαδάκι κρεμούσαν στα οπωροφόρα, για να καρπίζουν και στα κηπευτικά, για να μην τα πιάνει το σκουλήκι. “Μέσα βάγια και χαρές, όξω ψύλλοι, κόριζες !”

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, Δ΄ ΤΑΞΗ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ | Γράψτε σχόλιο

Καλώς τον Απρίλη τον ξανθό

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

 • Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη.
 • Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε. Διονύσιος Σολωμός
 • Κάθε σταλαματιά νερό τ’ Απρίλη είναι ένα βαρέλι λάδι.
 • Ο Απρίλης είναι ο σκληρότερος μήνας. Τ. Σ. Έλιοτ
Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ | Γράψτε σχόλιο

Οι μαθητές της Στ1΄ τάξης του σχολείου μας μαζί με τη δασκάλα τους έφτιαξαν «Λαζαράκια»

Ένα παραδοσιακό  πασχαλινό έθιμο αναβίωσαν οι μαθητές της Στ1΄τάξης του σχολείου μας μαζί με τη δασκάλα τους Κατερίνα Κονίδα πλάθοντας » Λαζαράκια» στην τάξη τους. Σύμφωνα με αυτό το έθιμο για την ψυχή του Λάζαρου ( του φίλου του Χριστού) οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια, τα οποία τα ονόμαζαν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και «Λαζαρούδια». Στα «Λαζαράκια»  έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα «Λαζαράκια» έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.

Συγχαρητήρια στα παιδιά και στη δασκάλα τους που πάντα πιστή στην παράδοση τους μαθαίνει  να προχωρούν στη ζωή σεβόμενοι τις αξίες και το παρελθόν τους.

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | Γράψτε σχόλιο

Συλλογή πλαστικών πωμάτων από τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου

Οι μαθητές του σχολείου μας έδειξαν ακόμα μια φορά την κοινωνική  ευαισθησία τους συλλέγοντας πλαστικά πώματα με σκοπό την αγορά αμαξιδίου, για να βοηθήσουν άτομα με κινητικά προβλήματα. Από την άλλη η ενέργεια αυτή εκτός από την κοινωνική της προσφορά έχει στόχο και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης,  αφού οι μαθητές ασκούνται μέσω της ανακύκλωσης να προστατεύουν και να διατηρούν καθαρό το περιβάλλον. Μπράβο σας παιδιά!

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | Γράψτε σχόλιο

Κάλαντα Λαζάρου στην Αργολίδα

Το Σάββατο το πρωί,τα παιδιά   καλαντίζουν τον Λάζαρο  στη γειτονιά τους.

                                Κάλαντα του Λαζάρου

Σήμερον έρχεται ο Χριστός, ο επουράνιος Θεός
Εν τη πόλει Βηθανία, Μάρθα κλαίει και Μαρία
Λάζαρον τον αδερφό της , τον πολύ αγαπητό της
Τρεις ημέρες τον θρηνούσαν ,και τον εμοιρολογούσαν
Την ημέρα την τετάρτην , κίνησε ο Χριστός για να’ ρθειΚαι βγήκε κι η Μαρία έξω από τη Βηθανία.
Σκύβει εμπρός γονατιστή και τους Πόδες του φιλεί.        
-Αν εδώ ήσουν Χριστέ μου, δεν θα πέθαινε ο αδερφός μου.
Μα κι εγώ τώρα πιστεύω, και καλότατα εξεύρω
Ότι δύνασαι αν θέλεις και νεκρούς να ανασταίνεις.
   Λέγε, πίστευε, Μαρία άγωμεν εις τα μνημεία

Τότε κι ο Χριστός δακρύζει και τον Άδη φοβερίζει:
-Άδη, Τάρταρε και Χάρε Λάζαρε μου θα σε πάρω:
Δεύρο έξω Λάζαρε μου, φίλε και αγαπητέ μου
Παρευθύς από τον Άδη ως εξαίσιο σημάδι.
Λάζαρος απενεκρώθη, ανεστήθη και σηκώθη.
Λάζαρος σαβανωμένος και με το κηρί ζωσμένος

-Λάζαρε πες μας τι είδες εις τον Άδη που επήγες;
-Είδα φόβους, είδα τρόμους, είδα βάσανα και πόνους.
Δώστε μου λίγο νεράκι, να ξεπλύνω το φαρμάκι
Της καρδίας, των χειλέων και μη με ρωτάτε πλέον.

                    περιοχή Δενδρών Δήμου Ναυπλιέων

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΠΟΙΗΣΗ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΒΙΒΛΙΑ | Γράψτε σχόλιο

Πασχαλινές ζωγραφιές

 

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, Β΄ ΤΑΞΗ, Γ΄ ΤΑΞΗ | Γράψτε σχόλιο

Εκπαιδευτικό υλικό για το Πάσχα

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Υλικό για τη γιορτή του Πάσχα ΕΔΩ
 (Πηγή: Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών)
 

Υλικό για το Πάσχα ΕΔΩ (Πηγή: mathima.gr)

 

Υλικό για το Πάσχα (κάρτες, έθιμα, ζωγραφιές ποιήματα)  ΕΔΩ  (Πηγή: blog Παιδικά)

Υλικό για το Πάσχα ΕΔΩ (Πηγή: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πειραιά, Η Πρόοδος)

Υλικό για το Πάσχα ΕΔΩ(Πηγή: Προδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών)

  Πάσχα, ιστορία εποπτικό υλικό ΕΔΩ (Πηγή: blog Παρεούλα)

Εποπτικό υλικό για το Πάσχα ΕΔΩ (Πηγή: blog Hartaetoi)

Πασχαλινές κατασεκευές ΕΔΩ(Πηγή: blog Πράσινη Πρίζα)

Πίνακες αναφοράς ΕΔΩ  

Δραστηριότητες με αφορμή το Πάσχα ΕΔΩ

Καρτούλες για το Πάσχα ΕΔΩ

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | Γράψτε σχόλιο

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα με ΚΠΕ Δραπετσώνας

entypo_2010_to_limani_tou_peiraia

Η Ε΄τάξη πραγματοποίησε περιβαλλοντικές δράσεις στο ΚΠΕ Δραπετσώνας και στο χώρο του παλιού εργοστασίου λιπασμάτων,  με θέμα «το χθες και το σήμερα του λιμανιού του Πειραιά».

Κατηγορίες: Ε΄ ΤΑΞΗ | Γράψτε σχόλιο

Λιμάνι Ναυπλίου

Το λιμάνι του  Ναυπλίου είναι τεχνητό και σχηματίζεται μεταξύ δύο  μόλων. Ο βόρειος μόλος στην κατεύθυνση στον άξονα Α-Δ έχει μήκος περίπου 1090 m και ο νότιος στην κατεύθυνση στον άξονα ΒΔ-Ν Α έχει μήκος 150  m. Ο βόρειος μόλος έχει κατασκευασθεί από λιθορριπές για την προστασία από προσαμμώσεις και ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους. Ο νότιος μόλος αποτελείται από λιθορριπές στη δυτική εξωτερική πλευρά του, ενώ στην ανατολική (εσωτερική) διαθέτει κρηπίδωση και έχει διαπλατυνθεί τμήμα αυτού μήκους 80 m και πλάτους 38 m. Το υπόλοιπο τμήμα έχει μήκος 70 m και πλάτος 8 m στο άκρο του δε, λειτουργεί φάρος.Ο νότιος μόλος προστατεύει το λιμάνι από τους δυτικούς ανέμους. Μεταξύ των δύο μόλων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης έχουν  αναπτυχθεί κρηπιδώματα, τα οποία εξυπηρετούν την εμπορική κίνηση του λιμένα, την τουριστική κίνηση και την αλιευτική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, στην ανατολική πλευρά του λιμανιού έχει κατασκευασθεί προβλήτας (νεότερος) μήκους περίπου 410 m με βάθος έδρασης 7,5 m που εξυπηρετεί την εμπορική κίνηση του λιμανιού. Μπροστά από το τελωνείο εκτείνεται παλαιό κρηπίδωμα σχήματος «Π» διαστάσεων περίπου 65 m x 75 m που εξυπηρετεί κυρίως σκάφη αναψυχής και λίγα αλιευτικά.
Μεταξύ του νότιου μόλου και του κρηπιδώματος «Π» εκτείνεται κρηπίδωμα μήκους περίπου 270 m και βάθους έδρασης περίπου 2 m στο οποίο αγκυροβολούν αλιευτικά και τουριστικά σκάφη. Στο κεντρικό μέτωπο του λιμανιού μεταξύ του «Π» και του νεότερου εμπορικού προβλήτα εκτείνεται κρηπίδωμα μήκους περίπου 350 m στο οποίο αγκυροβολούν σκάφη αναψυχής, κρουαζιερόπλοια, θαλαμηγοί και άλλα σκάφη αναψυχής. Η είσοδος του λιμένα είναι στραμμένη προς τα δυτικά, σχηματίζεται μεταξύ των δύο μόλων και έχει άνοιγμα 640 m.

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | Γράψτε σχόλιο

παρέλαση 25ης Μαρτίου 2018

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | Γράψτε σχόλιο

Βίντεο για 1821

Κατηγορίες: AAA!!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΑΙΝΙΕΣ | Γράψτε σχόλιο