Αρχική » 2023 » Σεπτέμβριος

Αρχείο μηνός Σεπτέμβριος 2023

Kατηγορίες

European Radio Logo
Σεπτέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Σκακιστική άσκηση

10η Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

  • IMG 0de9aedfb344877fcac723dcc21528ef V

Στα πλαίσια του εορτασμού της «10ης ημέρας  Σχολικού Αθλητισμού» που εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή ημέρα αθλητισμού  οι  δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας σε συνεργασία με τους  εκπαιδευτικούς της Φυσικής Αγωγής  και τη σχολική βιβλιοθήκη υλοποίησαν αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες  καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου με σύνθημα:

11

προκειμένου να αναδειχθεί η θεμελιώδης σημασία της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία και την ευημερία των μαθητών/τρών μας.

Συγκεκριμένα  οι μαθητές/τριες  με την καθοδήγηση και βοήθεια των εκπαιδευτικών δημιούργησαν

  • θεματική αφίσα

IMG 0de9aedfb344877fcac723dcc21528ef V

Σχεδιασμό και υλοποίηση σχετικών σχεδίων εργασίας (πρότζεκτ)

  • αθλητικές δραστηριότητες: τρέξιμο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ,

4 5 7 8

  • συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, όπου έγινε παρουσίαση και  διδασκαλία παραδοσιακών χορών από την πρόεδρο του συλλόγου

3 2 1

  • συνεργασία με εγκεκριμένο φορέα, όπου διδάχθηκαν μοντέρνοι χοροί

314166

88

  • χρήση των διαδραστικών εργαλείων, όπου έγινε Προβολή της ταινίας με θέμα τη ζωή του «Η ζωή των Αντεντοκούμπο»

1212

  • παρουσίαση  τελετής  έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 2004
  • διαδραστικά παιχνίδια  – κουίζ  με θέμα τον αθλητισμό

image1 2image31image49DSCN7733

 

 

 

 

Έκθεση βιβλίου συγγραφέων Δήμου Ήλιδας

Εορτασμός για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 22-3-24

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την επανάσταση του «1821»,τίμησαν τον αγώνα των ηρώων του “21”  παρουσιάζοντας θεατρικά δρώμενα, τραγούδια , μουσικοχρορευτικά δρώμενα και δημοτικούς χορούς στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου την Παρασκευή 22–3-24 . Την  εκδήλωση παρακολούθησαν οι γονείς των μαθητών/τριών και οι μαθητές/τριες του σχολείου.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 25Ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Ημέρα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό    8-3-24

εικόνα Viber 2024 03 06 09 25 57 055

 

Στα πλαίσια της ημέρας ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό  οι μαθητές/τριές μας με τη βοήθεια της δασκάλας τους Αλμπάνη Δήμητρας, Νικολούτσου Χρήστου  και παράλληλης στήριξης Μπερούκα Σοφία, υλοποίησαν ένα project με το συγκεκριμένο θέμα.

 

Τα παιδιά είδαν αντίστοιχα βίντεο με κακοποιητικές συμπεριφορές, προβληματίστηκαν, εκφράσανε τις ανησυχίες τους και τον προβληματισμό τους μέσα από εποικοδομητική συζήτησηγια τη διαφορετικότητα , τη συμπερίληψη και την ενσυναίσθηση. Παράλληλα έγινε συζήτηση και με την Κοινωνική Λειτουργό, όπου ανέλυσε το θέμα μαζί με τη δασκάλα κ. Αλμπάνη Δήμητρα η οποία βοήθησε τα παιδιά να εκφραστούν μέσα από θεατρικά, και μουσικοκινητικά δρώμενα  και εικαστικές δημιουργίες.

 

Έκθεση βιβλίου συγγραφέων Δήμου Ήλιδας

 

DSCN7721

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης με τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν τον Πολυχώρο του Δήμου Ήλιδας, την Τρίτη, 19-9-23, και ξεναγήθηκαν  στην έκθεση αφίσας βιβλίου που διοργανώθηκε για τους συγγραφείς του Δήμου Ήλιδας.

1

Συγκεκριμένα,  διαπίστωσαν ότι  στον Δήμο μας έχουν εκδώσει συγγραφικό έργο πάνω από 220 συγγραφείς με πλούσια θεματολογία. Οι μαθητές/τριες  ξεναγήθηκαν στις θεματικές ενότητες των βιβλίων και συζήτησαν με την υπεύθυνη της έκθεσης κ. Νομικού εκφράζοντας τις απορίες, τις σκέψεις και τις ιδέες τους.

1 3Οι μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ετοίμασαν τα δικά τους “Μικρά Βιβλία” .Πρόκειται για μία τεχνική που βασίζεται στις αρχές της Παιδαγωγικής Φιλοσοφίας του Célestin Freinet.

Με την τεχνική αυτή, οι μαθητές/τριες δεν εκτελούν πια μια σχολική εργασία που προορίζεται να διαβαστεί από τον/την εκπαιδευτικό, αλλά δημιουργούν έργα που έχουν νόημα, γράφουν για να διαβαστούν από πραγματικό κοινό. Το σχολείο ανοίγει τις πόρτες του στη ζωή και την κοινωνία. Αυτό είναι που δίνει ξεχωριστό νόημα στο έργο των μαθητών/τριών, καθώς και κίνητρο για μάθηση.

Οι μαθητές/τριες με ένα απλό χαρτί Α4 παράγουν  μικρά 8σέλιδα βιβλιαράκια για να διαβαστούν από τους συμμαθητές τους, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους και από άλλες ομάδες συνομήλικων άλλων τάξεων. Οι μαθητές/τριες αυτενεργούν, ερευνούν και συνεργάζονται για να δημιουργήσουν έργαμε θέματα όπως: η φιλία, η αλληλεγγύη, η ειρήνη, τα οποία αντλούν κυρίως από τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στη σχολική τάξη.

Το Μικρό Βιβλίο είναι ένα εργαλείο για την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, της γραφής και ανάγνωσης, της έκφρασης και επικοινωνίας, της φαντασίας και της δημιουργικότητάς των παιδιών, τα οποία με φυσικό και βιωματικό τρόπο μαθαίνουν μέσα από τα ίδια τους τα έργα, κατανοούν τι μαθαίνουν και γιατί το μαθαίνουν.

Ενδεικτικά, θα σας παρουσιάσουμε δύο από τα δημιουργήματά των μαθητών/τριών μας. Το ένα αναφέρεται στην 16η ενότητα του σχολικού εγχειριδίου της Γλώσσας και συγκεκριμένα στο μάθημα ‘Το άγαλμα που κρύωνε’ και το άλλο στο προεπαναστατικό τραγούδι που διδάχθηκαν οι μαθητές/τριες με τίτλο:«Μέσ’ στον Πύργο, μέσ’ στον κάμπο…» (Του Σεΐντ αγά).

IMG 20220606 102603IMG 20220606 103047IMG 20220606 103236

 

 

11 1

Οι μαθητές μας συνοδεία των δασκάλων τους και σε συνεργασία με τη  Β΄ τάξη  πραγματοποίησαν μια εκπαιδευτική επίσκεψη στην πρότυπη βιομηχανία γάλακτος «Φάρμα», στο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων ντομάτας «Κύκνος»  και στο λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας, στα πλαίσια του εργαστηρίου που υλοποιούν με θέμα: «Επαγγέλματα από το χθες στο σήμερα, Ο καθημερινός μόχθος».

Με την επίσκεψη στις βιομηχανίες «Φάρμα» και » Κύκνος» γνώρισαν τα επαγγέλματα του σήμερα και τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής μεταποιητικών προϊόντων με βασική ύλη  τα προϊόντα της Ηλειακής γης.

Με την επίσκεψη στο λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας ήρθαν σε επαφή και γνωριμία με παραδοσιακά επαγγέλματα, βρέθηκαν μπροστά σ’ έναν κόσμο από το μακρινό ή κοντινό παρελθόν διαπιστώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι  εκείνης της εποχής.

 

3 22 21 24 15 16 178 111 1121318 119 11416

 

7

Κατά την υλοποίηση του 3ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων της θεματικής ενότητας Ενδιαφέρομαι και Δημιουργώ , η οποία αναφέρεται στη συμπερίληψη, τον αλληλοσεβασμό και τη διαφορετικότητα και με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού , οι μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης, με απώτερο σκοπό την ενημέρωση, την κατανόηση και την πρόληψη της εκφοβιστικής συμπεριφοράς μεταξύ των μαθητών/τριών στο σχολικό περιβάλλον πήραν μέρος σε ποικίλες δραστηριότητες.

Επεξεργάστηκαν την ιστορία «Τρέχει, τρέχει ο Ορφέας…»  του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ΔΑΦΝΗ ΙΙΙ- Διδάσκοντας μέσα από ιστορίες» για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς στο σχολείο.

.jpg
Έγραψαν το τέλος της ιστορίας και ζωγράφισαν

.jpg

.jpg
Πραγματοποίησαν παιχνίδια δραματοποίησης, υποδύοντας διάφορους ρόλους

.jpg.jpg

 

18

19και Εμμανου΄ήλ νεο

   Ο “Θεράπων και ο Εμμανουήλ” αποτελούν τα δυο διηγήματα του ομώνυμου βιβλίου που συνέγραψαν  οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης, με τη βοήθεια των δασκάλων τους Νικολούτσου Χρήστου και Αλμπάνης Δήμητρας και το οποίο εκδόθηκε και διατίθεται από βιβλιοπωλείο της πόλης μας. Την εικαστική επιμέλεια είχε ο εκπαιδευτικός Σπυρόπουλος Θεόδωρος και στην ψηφιακή παρουσίαση η εκπαιδευτικός Τζάννε Ιωάννα. Το διήγημα “Θεράπων” απέσπασε το 1ο βραβείο της δημόσιας βιβλιοθήκης Πύργου στον διαγωνισμό που συμμετείχε για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι συλλογικό και ομαδικό με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του “21”. Οι μαθητές/τριες εργάστηκαν ομαδικά πάνω στην κεντρική ιδέα αναλαμβάνοντας η κάθε ομάδα να γράψει πάνω σε μια ή δυο ενότητες του διηγήματος. Λόγω των έκτακτων μέτρων της πανδημίας οι ομάδες λάμβαναν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και απόστασης. Ιδιαίτερα, η ομάδα των παιδιών που ασχολήθηκε με το δεύτερο διήγημα «Εμμανουήλ», λειτούργησε περισσότερο μέσω mail και κοινωνικών δικτύων. Σημαντική πηγή άντλησης πληροφοριών και εισαγωγής των παιδιών στο πνεύμα του «21» στάθηκε ο χρόνος που αφιέρωσε η εκπαιδευτικός της πληροφορικής δείχνοντάς τους στοχευμένα video με  θέμα την επανάσταση. Επιπλέον, το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης  και ιστορικές πηγές που αναφέρονται σε γεγονότα της Ηλείας (Χρυσανθακόπουλος. Γ., Η Ηλεία επί Τουρκοκρατίας) κατά την περίοδο της Μεγάλης Επανάστασης ήταν πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης.

Ας τιμήσουμε τους απλούς καθημερινούς ήρωες της επανάστασης  και τους αγώνες τους μέσα από τις ιστορίες του Θεράποντα και του Εμμανουήλ, οι οποίοι πρόσφεραν ένα σημαντικό λιθαράκι  στον αγώνα για τη λευτεριά.

 

εκδήλωση 25 Μαρτίουκαι Εμμανου΄ήλ νεο

23-3-2022

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την επανάσταση του «1821», παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Θεράπων»,  βασισμένο στο διήγημα  με τίτλο «Θεράπων και Εμμανουήλ», το οποίο έγραψαν οι ίδιοι οι μαθητές/τριες της ΣΤ ΄τάξης του σχολείου μας αφιερωμένο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης και το οποίο απέσπασε το 1ο βραβείο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου. Την παράσταση παρακολούθησαν λόγω των αυξημένων μέτρων προστασίας κατά του covid-19, μόνον οι μαθητές/τριες των υπόλοιπων τάξεων του σχολείου, αφού πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στους γονείς εστάλη ψηφιακό υλικό από την εκδήλωση.

61 12 13 14 15789101112 112 21314151617

 

2726

22-3-2022.  Εκπαιδευτική δράση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

“Λουνάνα: Ένα γιακ μες την τάξη” από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου, την οποία θα προβάλλετε ψηφιακά και online μέσω της πλατφόρμας του Φεστιβάλ Ολυμπίας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας,  από την Δευτέρα 21 έως την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Τα παιδιά παρακολούθησαν την εκπαιδευτική ταινία    «Λουνάνα», όπου διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένας άλλος κόσμος διαφορετικός από τον δικό τους. Υπάρχουν φτωχά παιδιά που περικλείουν με αγάπη και σεβασμό τον δάσκαλό τους, όπου μέσα από αντίξοες συνθήκες και για τον ίδιο τον δάσκαλο αλλά και για τα παιδιά, προσπαθεί να τα διδάξει και αυτά να μάθουν. Για τους κατοίκους και τα παιδιά της Λουνάνα ο δάσκαλος θεωρείται «ότι αγγίζει το μέλλον τους».  Μια συγκινητική ταινία προτεινόμενη για όσκαρ με πολλά μηνύματα για όλους μας.

Ακολούθησε συζήτηση με βάση τις ερωτήσεις .

Βόλτα στη γειτονιά της Ευρώπης-Ξενάγηση στη Λισαβόνα

Πάμε μια βόλτα στη “γειτονική Πορτογαλία” και στην εντυπωσιακή Λισαβόνα να αισθανθούμε λίγο Ευρώπη…

 

ΤΟΙΧΟΣ ΜΙΛΑΕΙ 1

τοίχος μιλάει   QR tablet ο τοιχος μιλάει

Μαζί με τους μαθητές μας δημιουργήσαμε  έναν ψηφιακό τοίχο που
είναι διαθέσιμος και προσβάσιμος σε όλους τους μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και ο οποίος περιέχει αναρτήσεις που σχετίζονται με τα δικαιώματα του παιδιού, καθώς και θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Μπορείτε κι εσείς με τους μαθητές/τριές σας να κάνετε τις αναρτήσεις σας, να σχολιάσετε ή ό,τι δημιουργικό σκέφτεστε. Με μεγάλη χαρά περιμένουμε όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας, να εκφραστούμε, να ζωγραφίσουμε, να ονειρευτούμε, γιατί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο, υπερασπίζοντας και διεκδικώντας τα δικαιώματά μας.

Πρόκειται για μια ψηφιακή συμμετοχική δράση με αναρτήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας όλων των τάξεων και από άλλα σχολεία της ευρύτερης περιοχής.  Το εκπαιδευτικό υλικό που θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της δράσης θα ωφελήσει τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς, γιατί η έμπνευση, εφαρμογή και διάχυση  της καινοτόμου δράσης, ο αντίκτυπος στη σχολική κοινότητα διαμορφώνει συνεργατική κουλτούρα, τροποποιεί τη συμπεριφορά των παιδιών, τα ενδυναμώνει ψυχικά, καλλιεργεί την κριτική τους σκέψη, καθώς εκφράζουν σκέψεις συναισθήματα, στάσεις ζωής.

https://el.padlet.com/2dimotikoamaliadas/Bookmarks

 

Εργαστήρια δεξιοτήτων ” Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση”

Ολοκληρώνοντας τον α’ κύκλο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με υποθεματική τη  ‘Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση’ , οι μαθητές/τριες  της ΣΤ’ τάξης συγκέντρωσαν όλο το υλικό και δημιούργησαν το thinglink που ακολουθεί.

thinglink_ Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση                      12

Έμφαση δόθηκε στις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, στη σύναψη σχέσεων σε διάφορες ηλικίες, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης κατά την εφηβεία και σε θέματα που αφορούν την εγκυμοσύνη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Οι μαθητές της Στ’ τάξης αρχικά παρακολούθησαν ένα βίντεο με θέμα την κινητική αναπηρία “Ο Νικόλας ένα αλλιώτικό αγόρι και η Μαρία γίνονται φίλοι”. Στη συνέχεια ασχολήθηκαν με τα φύλλα εργασίας από το ιστολόγιο “τάξη μαγική” που αφορούσαν τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Νοητική Αναπηρία, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω.

                          1 2

“Διαφημίζω και επιχειρώ”

https://www.youtube.com/watch?v=djCrRVn4WL8

“Προστατεύω το σώμα μου, φροντίζω τον εαυτό μου”

 

3
ο ιατρός κ. Συριόπουλος ενημερώνει τους μαθητές/τριες

DSCN6484

 

 

 

 

4

 

 

 

 

Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων και με θέμα τη «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», επισκέφτηκε το σχολείο μας ο γυναικολόγος- μαιευτήρας κ. Κ. Συριόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές/τριες της ΣΤ ΄  τάξης  μέσα από διαφάνειες και παραστατικό τρόπο για την υγιεινή του σώματος, την προστασία από μολύνσεις και βλαβερούς οργανισμούς, τις βιολογικές λειτουργίες της αναπαραγωγής και τις σχέσεις των φύλων. Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από πλευράς μαθητών να πληροφορηθούν, να μάθουν, να ρωτήσουν όχι μόνον για την προστασία του σώματός τους, αλλά και για θέματα  της προστασίας και του σεβασμού της γενετήσιας αξιοπρέπειας, της  ενσυναίσθησης και της καλλιέργειας σχέσεων εμπιστοσύνης.Στόχος ήταν η κατάκτηση  δεξιοτήτων, ώστε οι μαθητές/τριες να μάθουν τρόπους επικοινωνίας και να λαμβάνουν υπεύθυνα αποφάσεις που αφορούν τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή τους.

Έκθεση βιβλίου συγγραφέων Δήμου Ήλιδας

 

DSCN7721

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης με τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν τον Πολυχώρο του Δήμου Ήλιδας, την Τρίτη, 19-9-23, και ξεναγήθηκαν  στην έκθεση αφίσας βιβλίου που διοργανώθηκε για τους συγγραφείς του Δήμου Ήλιδας.

1

Συγκεκριμένα,  διαπίστωσαν ότι  στον Δήμο μας έχουν εκδώσει συγγραφικό έργο πάνω από 220 συγγραφείς με πλούσια θεματολογία. Οι μαθητές/τριες  ξεναγήθηκαν στις θεματικές ενότητες των βιβλίων και συζήτησαν με την υπεύθυνη της έκθεσης κ. Νομικού εκφράζοντας τις απορίες, τις σκέψεις,τις ιδέες και τις εντυπώσεις τους.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς