Η μαγεία των Χριστουγέννων
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του σχολείου οι μαθητές/τριες της Β΄τάξης με τη βοήθεια και τον συντονισμό των δασκάλων τους Παναγιώταρου Νικολέττας , Παναγοπούλου Λένας, Ζέγλη Ελένης, της εκπαιδευτικού της Μουσικής Τράκα Ευθυμίας και της εκπαιδευτικού των εικαστικών Μερίκου Άννας δημιούργησαν και παρουσίασαν μια Χριστουγεννιάτικη παράσταση με τίτλο “Η μαγεία των Χριστουγέννων”.. Οι μικροί μαθητές/τριες παρουσίασαν με επιτυχία δυο θεατρικά δρώμενα, τη “Βαρυστομαχιά του Αι_ Βασίλη” και “Η Φρικαντέλα που μισούσε τα κάλαντα”.
Επίσκεψη στο Χριστουγεννιάτικο χωριό_Δέντρο των ξωτικών στην Πάτρα
ΟΙ μαθητές/τριε όλων των τάξεων συνοδεία των δασκάλων τους και των εκπαιδευτικών του σχολείου υλοποίησαν μια διδακτική επίσκεψη στο Χριστουγεννιάτικο χωριό-Δέντρο των ξωτικών στην Πάτρα.την Παρασκευή, 6-12-24..
Οι μαθητές έλαβαν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια, παρακολούθησαν κουκλοθέατρο και το Τσίρκο του Χωριού,επισκέφτηκαν τον Αι-Βασίλη, τους μάγους με τα δώρα, έπαιξαν, διασκέδασαν, περιηγήθηκαν στα χριστουγεννιάτικα κιόσκια και γενικά ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για όλους.
Παρακολούθηση ντοκιμαντέρ στα πλαίσια του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας
Στα πλαίσια του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας οι μαθητές/τριες των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων σε εκπαιδευτική επίσκεψη στον κινηματογράφο cine cinema της πόλης μας παρακολουθήσουν έξι (06) ντοκιμαντέρ διαγωνιστικού περιεχομένου και παράλληλα συζήτησαν με τους συντελεστές-σκηνοθέτες των ντοκιμαντέρ καλλιεργώντας την κριτική τους ικανότητα σε μια συνάντηση πολιτισμών. Συγκεκριμένα παρακολούθησαν τα ντοκιμαντέρ: Monsters, 7΄, Just like Me. Sophie Cruz’s story, 17΄ , Bourj Stories, 14΄, Touching Darkness 5΄, The Flower by the Road, 15΄, Martha , 7΄. Συνολικής διάρκειας 59 λεπτά., τα οποία αναφέρονταν σε πρόσφυγες από χώρες, όπως το Μεξικό, η Παλαιστίνη , Το Ιράκ., καθώς και στο τελευταίο μεταναστευτικό περιστέρι.
3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σε όλες τις τάξεις του σχολείου μας υλοποιήθηκαν δράσεις ευαισθητοποίησης για ζητήματα που αφορούν στην ισότιμη πρόσβαση των μαθητών/τριών με αναπηρία στην εκπαίδευση, όπου αξιοποιήθηκαν οι εικαστικές δημιουργίες των μικρών μαθητών/τριών. Παράλληλα έγινε συζήτηση στις μεγαλύτερες τάξεις ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών απέναντι στα άτομα με αναπηρία και παρουσιάστηκαν video αναφορικά με το θέμα
Παραθέτουμε το εγκεκριμένο video από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. παρουσιάζοντας τους καρπούς των συμπράξεων και των συνεργατικών πρακτικών μαθητών/τριών από διάφορα σχολεία
«Αυτό που μας ενώνει» Μαζί με το ΕΕΕΕΚ ΞΑΝΘΗΣ
Το «Αυτό που μας ενώνει» επιστρέφει για 3η συνεχόμενη
χρονιά, καλώντας μας να συμμετάσχουμε σε μια πρωτοβουλία
γεμάτη έμπνευση, δημιουργικότητα και… συμπερίληψη! Τι
πιο όμορφο από το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να
αποδείξουμε πως η ισότιμη πρόσβαση είναι δικαίωμα για
όλους;
Απελευθερώστε τη φαντασία σας και δημιουργήστε κάτι μοναδικό με θέμα την
Προσβασιμότητα! Ο Όμηρος, ένα παιδί με αναπηρία, ονειρεύεται να ταξιδέψει
και να γνωρίσει τις ομορφιές της Ελλάδας. Σας προσκαλούμε, μέσα από τις δικές σας δημιουργίες, να μας δείξετε τα αξιοθέατα της πόλης σας και πώς αυτά μπορούν να είναι προσβάσιμα για τον Όμηρο και όλα τα παιδιά με αναπηρίες. Ας κάνουμε τις πόλεις μας πιο φιλόξενες και ανοιχτές, γιατί η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα όλων!
Με βάση την πρόσκληση του διαγωνισμού δημιουργήσαμε ένα βίντεο βασισμένο σε ζωγραφιές των παιδιών που παρουσιάζουν τα αξιοθέατα της πόλης μας , καθώς και ένα project ρομποτικής που παρουσιάζει την ισότιμη πρόσβαση, επιτρέποντας σε όλους να απολαύσουν τα όσα προσφέρει η πόλη μας. Το video παρουσιάστηκε στη δράση που διοργάνωσε το ΕΕΕΕΚ Ξάνθης την Δευτέρα 02-12-2024 στις 10:00 link: https://minedu-secondary.webex.com/meet/psomakelis με χαιρετισμούς της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ., Της Περιφερειακής Επόπτριας Ποιότητας Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ., της Διευθύντριας ΔΔΕ Ξάνθης και των δυο Συμβούλων Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η δράση διήρκησε περίπου τρεις (3) ώρες.
Δράση Ευαισθητοποίησης_Save a Greek Stray
Aς ζήσουμε σε μια κοινωνία, στην οποία κανένα ζώο δεν θα υποφέρει αβοήθητο στους δρόμους!
Στα πλαίσια της προστασίας των αδέσποτων το σχολείο μας φιλοξένησε την Save a Greek Stray, μια φιλοζωική, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από την Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση με σκοπό την προστασία των ζώων, όπου έγινε ενημέρωση των μαθητών/τριών.
Συγκεκριμένα, παρουσίασαν στους μικρούς μαθητές ένα πρόγραμμα με θέμα” Σώζω ένα αδέσποτο”. Ένα πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας , καθώς φέτος καθιερώνεται η 4η Απριλίου ως «Πανελλήνια σχολική ημέρα φιλοζωίας», που έχει ως στόχο την σωστή πληροφόρηση, τον σεβασμό, την υπεύθυνη αντιμετώπιση των ζώων και εν κατακλείδι την αρμονική συμβίωση με αυτά.
Γνωριμία με τα ζώα συντροφιάς ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τις συνήθειές τους να εξοικειωθούν με τη γλώσσα των ζώων, να αντιληφθούν και τα κοινά στοιχεία και τη διαφορετικότητα στον κόσμο των ανθρώπων και το ζώων
Real Life Stories_ Με το ” Χαμόγελο του παιδιού”
Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων οι μαθητές/τριες της Ε΄τάξης συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση με θέμα «Real Life Stories»: Κακοποίηση-Παραμέληση Παιδιού στα πλαίσια των εγκεκριμένων δράσεων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.που υλοποιούνται από το «Χαμόγελο του παιδιού» σε συνεργασία με το Δήμο Ήλιδας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενάντια στην κακοποίηση του παιδιού.
Συγκεκριμένα η δράση υλοποιήθηκε από το κινητό εργαστήριο ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» στον χώρο στάθμευσης του Δημοτικού σταδίου Αμαλιάδας. στις 20-11-24, ημέρα Τετάρτη από 10:00π.μ. – 11:30μ.μ. Η υπεύθυνη ψυχολόγος από το «Χαμόγελο του παιδιού» αναφέρθηκε μέσα από μια ιστορία πραγματική στις μορφές εκφοβισμού, όπου έγινε διάλογος και εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές/τριες της τάξης.
Ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων με τις “Παρεμβάσεις”
Σε συνεργασία με το κέντρο πρόληψης «Παρεμβάσεις», υλοποιήθηκε βιωματική δράση με τους μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης με θέμα την ανάπτυξη των κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων τους.
Μέσα από την ομαδική δράση και την αξιοποίηση βιωματικών δραστηριοτήτων όπως είναι το παραμύθι, η ζωγραφική, το ομαδικό παιχνίδι, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν ομαδοσυνεργατικά και εποικοδομητικά και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Οι μαθητές/τριες με τη βοήθεια της κ. Χατζηκωνσταντίνου διαβάζοντας το παραμύθι» Πετρόσουπα» ήρθαν σε επικοινωνία, εκφράστηκαν για τη συνεργασία και συμπερίληψη, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τη λήψη αποφάσεων για έναν κοινό σκοπό.
Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ_Δ΄τάξη
Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την εξέγερση των ελεύθερα αγωνιζόμενων Ελλήνων, των ελεύθερα σκεπτόμενων φοιτητών του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973, οι μαθητές/τριες της Δ΄τάξης με τις δασκάλες τους Τριανταφυλλοπούλου Ελπίδα, Κοντοδιαμαντή Μαρία και την εκπαιδευτικό της Μουσικής Τράκα Ευθυμία
δημιούργησαν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα τιμώντας τους ήρωες που ύψωσαν ενάντια στο φασισμό το σύνθημα ” Ψωμί- Παιδεία – Ελευθερία” Οι μικροί μαθητές/τριες τραγούδησαν το ” ‘Αξιον Εστί”, έπαιξαν θεατρικά σκετς και απήγγειλαν ποιήματα.αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων
Θυμός_Βιωματικό εργαστήρι με τις Παρεμβάσεις
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου η Β’ τάξη σε συνεργασία με τις “ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ” και την ψυχολόγο κ. Μάσσαλα Κατερίνα πραγματοποιήσαμε στον χώρο του σχολείου βιωματικές δράσεις με θέμα το συναίσθημα του θυμού και τη διαχείρησή του, στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
Οι μαθητές/τριες δημιούργησαν την Αλφαβήτα των συναισθημάτων. Ρωτήθηκαν για το τι τους θυμώνει. Ζωγράφισαν σε χρωματιστά μπαλόνια πως αντιλαμβάνονται ένα θυμωμένο πρόσωπο. Ζωγράφισαν τι τους αποφορτίζει από τον θυμό τους. Άκουσαν την αφήγηση του παραμυθιού ” Ο μεγάλος θυμός” και απάντησαν σε ερωτήσεις κατανόησης και κριτικής σκέψης. Στο τέλος τους μοιράστηκε ατομικό “θυμόμετρο” και κρεμάσαμε κι ένα μεγαλύτερο στην τάξη για ομαδική χρήση. Τα παιδιά έπαιξαν, δημιούργησαν και χάρηκαν!