Πανελλήνιος διαγωνισμός Ρομποτικής WRO HELLAS
2η θέση η ομάδα του 2ου Δημοτικού Αμαλιάδας στον
8ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διεξήχθη στην Πάτρα
Υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕΔΕ) πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία ο 8ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα και στο Νέο λιμάνι στο κτίριο Β1 του Οργανισμού Λιμένος, το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης W.R.O™ Hellas,.
Ο 8ος Περιφερειακός Διαγωνισμός λειτούργησε ως προκριματικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού και τα στοιχεία που συνέθεσαν το διαγωνισμό περιλαμβάνουν τις παρακάτω καινοτομίες:
- Ενιαίο θέμα για όλες τις ηλικίες
• Η εισαγωγή των απλών μηχανών
• Η εισαγωγή μετρήσεων στο Δημοτικό.
Το σχολείο μας συμμετείχε στον διαγωνισμό και συγκεκριμένα στην κατηγορία open: Πρωτογενής τομέας- αγροτική παραγωγή με τους μαθητές της Έκτης τάξης: Αθανασόπουλο Σπύρο,
Βατσή Διονύση,
Λάγιο Αλέξη,
Σπηλιόπουλο Κωνσταντίνο
και τον μαθητή της Τετάρτης τάξης Βατσή Αντώνη,
με προπονητή τον δάσκαλο Μιχάλη Νέο
και συντονιστές τους δασκάλους Νικολούτσο Χρήστο και Αλμπάνη Δήμητρα.
Η ομάδα μας «Λέοντες» κατέκτησε τη 2η θέση (Αργυρό μετάλλιο) με 185 βαθμούς αφήνοντας στην 3η θέση το Πειραματικό Πατρών (με 145 βαθμούς) και με 1η θέση την ιδιωτική ομάδα (εξωσχολική φροντιστηριακή ομάδα) Met’s Robots.
Η τετραμελής εξεταστική επιτροπή ενθουσιάστηκε για τη σαφήνεια και τον τρόπο που παρουσίασαν οι μαθητές τους μηχανισμούς της κατασκευής τους, αλλά και για την αποτελεσματικότητά και αμεσότητα των προβλημάτων που επιλύει
Με το συγκεκριμένο progect στοχεύουμε στην ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές/τριες, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος με δομή ανοικτών, ζωντανών προγραμμάτων σπουδών και διαδικασιών.
Οι μαθητές μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική με τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Scratch δημιούργησαν και προγραμμάτισαν μια έξυπνη κατασκευή. Συγκεκριμένα το project σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα και με την εξεύρεση λύσεων και καλύτερων τρόπων λειτουργίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας/φάρμας που εκτρέφει μικρά ζώα-πρόβατα- με τη χρήση δυο αυτοματισμών. Ένα microbit που μέσω των αισθητήρων του ανιχνεύει φως και θερμοκρασία. Με την ανίχνευση του φωτός ο αυτοματισμός αντιλαμβάνεται την έναρξη μιας νέας ημέρας κατά την οποία θα ξεκινήσει η βόσκηση των ζώων. Ο δεύτερος αυτοματισμός ανιχνεύει την κίνηση και είναι τοποθετημένος δίπλα από την πόρτα που οδηγεί στο χώρο βόσκησης. Όταν γίνει αντιληπτή κίνηση των ζώων δίπλα από την πόρτα ενεργοποιείται άμεσα ο μηχανισμός ώστε να ανοίξει η πόρτα και να αποχωρήσουν τα ζώα από τη φάρμα με σκοπό να βοσκήσουν, χωρίς να παρεμβαίνει ο βοσκός ο οποίος έχει τη συγκεκριμένη στιγμή άλλη δραστηριότητα. Η πόρτα παραμένει αυτόματα ανοιχτή για χρονικό διάστημα περίπου 30΄(δευτερόλεπτα) έως ότου αποχωρήσει και το τελευταίο ζώο. Στη συνέχεια εφόσον για 20 δευτερόλεπτα δεν έχει ανιχνευθεί άλλο ζώο κοντά στην πόρτα, ο μηχανισμός κλείνει αυτόματα την πόρτα.
Το πρόβλημα που επιλύει: Με τους αυτοματισμούς του συγκεκριμένου project η κτηνοτροφική μονάδα λειτουργεί χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα εξοικονομώντας χρόνο για το εργατικό δυναμικό της μονάδας, ώστε να ασχοληθεί με άλλες εργασίες, αλλά και για να του προσφέρεται ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση ή για άλλες δραστηριότητες, μια και οι κτηνοτροφικές εργασίες είναι χρονοβόρες και απαιτητικές. Παράλληλα υπάρχουν οικονομικά οφέλη, μια και το εργατικό δυναμικό το αντικαθιστούν οι αυτοματισμοί.
Εκπαιδευτικά οφέλη
- Διερεύνηση, σχεδιασμός και κατασκευή λύσεων
- Εμπλοκή των μαθητών στις φυσικές επιστήμες μέσω της συσχέτισης και της πρακτικής εφαρμογής τους
- Συνεργατική μάθηση
- Βασικές δεξιότητες προγραμματισμού και καινοτοιμίας
- Δεξιότητες συνεργασίας και παρουσίασης
- Κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων
- Ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας
- Εξοικείωση στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων project
- Δεξιότητες επαγγελματικού προσανατολισμού
11ο Φεστιβάλ Ψηφιακής δημιουργίας
Οι μαθητές της Β΄και ΣΤ΄ τάξης Συμμετείχαν στο 11ο Φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας που διοργάνωσε το ΠΕΚΕΣ Δυτ. Ελλάδας και στη ψηφιακή επίσκεψη με τρία ψηφιακά περιοδικά και ένα project ρομποτικής σχετικά με τον πρωτογενή τομέα.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν:
με το διαδραστικό περιοδικό «Όταν τα παιδιά δημιουργούν»,
με το ThingLink: « Αμαλιάδα, η πόλη μας»
και με τη δημιουργία ψηφιακού βιβλίου στην Αγγλική Γλώσσα με το Book Creator (“Countries of the world”)
Συγκεκριμένα συμμετείχαν την Παρασκευή, 14-5-22 με ένα διαδραστικό περιοδικό με τίτλο: «Όταν τα παιδιά δημιουργούν», στο οποίο οι μαθητές της Β΄ και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας αλλά και μαθητές και εκπαιδευτικοί των άλλων τάξεων και από άλλα σχολεία αφήνουν το ψηφιακό τους αποτύπωμα.Είναι μια συνέργεια ανάμεσα στους μαθητές/τριες του σχολείου μας (Δημοτικού και Νηπιαγωγείου) και των μαθητών/τριών από σχολεία της Αμαλιάδας, του Πειραιά και ενός μικρού σχολείου της Ρουμανίας.
https://online.fliphtml5.com/kasdz/daxj/
Μέσα από το περιοδικό οι μαθητές εκφράζουν τις σκέψεις, εξωτερικεύουν τις ανησυχίες τους, τις επιθυμίες τους, επικοινωνούν και ανταλλάσσουν ιδέες και δίνουν με το δικό τους τρόπο ένα μήνυμα για τον κόσμο που ονειρεύονται και θέλουν να ζήσουν.
Το μεγαλύτερο μέρος της θεματολογίας που παρουσιάζουμε είναι αναρτημένο σε αντίστοιχο padlet https://el.padlet.com/2dimotikoamaliadas/Bookmarks που δημιούργησαν οι μαθητές μας σε συνεργασία με τους μαθητές/τριες από σχολεία της ευρύτερης περιοχής, και σχετίζεται με καινοτόμες πρακτικές οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των μαθητών/τριών του σχολείου μας, αλλά και των μαθητών/τριών των άλλων σχολείων που συμμετέχουν στη δράση.
Στα πλαίσια του 2ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, το οποίο αναφερόταν στη θεματική της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , καθώς και κατά τη διάρκεια υλοποίησης ανάλογου πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο:‘’Πολιτιστική κληρονομιά ως απόθεμα γνώσης και πηγή δημιουργικής έμπνευσης’’, οι μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης δημιούργησαν μία διαδραστική εικόνα, παρουσιάζοντας την πόλη τους, την Αμαλιάδα, με την οποία έλαβαν και μέρος στο11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.
Οι μαθητές/τριες αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο, έκαναν βόλτες στις γειτονιές της πόλης, ρώτησαν και ηχογράφησαν, ζωγράφισαν τις οδούς και τα διάφορα κτίσματα της Αμαλιάδας, αντάλλαξαν ιδέες, συνεργάστηκαν και συγκέντρωσαν εικόνα, κείμενο και ήχο με τη βοήθεια του εργαλείου δημιουργίας πολυμεσικού διαδραστικού υλικού Thinglink
Αξιοποιώντας το διαδικτυακό εργαλείο ψηφιακής αφήγησης Book Creator, οι μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης δημιούργησαν συνεργατικά πολυμεσικό βιβλίο στην Αγγλική Γλώσσα με θέμα “Χώρες του κόσμου” (“Countries of the world“). Η ιδέα βασίστηκε στο σχολικό εγχειρίδιο “Αγγλικά ΣΤ’ Δημοτικού” και συγκεκριμένα στο 1ο κεφάλαιο του Βιβλίου Μαθητή που είχε να κάνει με μια πολυπολιτισμική τάξη και με νέους μαθητές που περιέγραφαν τη χώρα από την οποία ήρθαν. Έχοντας, λοιπόν, ως πρότυπο τα κείμενα του βιβλίου, επέλεξε ο καθένας/η καθεμία από μια χώρα και έγραψε έκθεση.
Τα περισσότερα παιδιά διάλεξαν Ευρωπαϊκές χώρες και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν ανάμεσα σε Αμερική, Αφρική και Ασία. Συνεπώς, το βιβλίο χωρίστηκε ανά ήπειρο και ενώθηκαν όλες οι εργασίες τους. Στην έκθεσή τους αναφέρουν την τοποθεσία, τα σύνορα, το έδαφος, το κλίμα κάθε χώρας και πως είναι οι άνθρωποι εκεί. Επίσης, δεν επέλεξαν έτοιμες εικόνες αλλά ζωγράφισαν μόνοι τους τη σημαία και ένα πολιτιστικό μνημείο για το οποίο βρήκαν πληροφορίες. Επιπλέον, με τη βοήθεια της Καθηγήτριας της Μουσικής κας. Μαργαρίτας Μαργαρίτη, το έργο πλαισιώθηκε με μουσικές του κόσμου, αντίστοιχες των χωρών που περιλαμβάνονται.
Μέσω της εφαρμογής Book Creator, οι μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να πληκτρολογήσουν το κείμενό τους, να το επεξεργαστούν αλλάζοντας γραμματοσειρά και μέγεθος, να επιλέξουν φόντο και να κάνουν άλλες μορφοποιήσεις. Έμαθαν να ανεβάζουν εικόνες, τις ζωγραφιές τους δηλαδή, και ηχητικά αρχεία. Ανέπτυξαν ψηφιακές δεξιότητες και εξασκήθηκαν στην παραγωγή γραπτού λόγου στην Αγγλική Γλώσσα. Επίσης, το εργαλείο μπορεί να διαβάζει τα κείμενα και έτσι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να βοηθηθούν με την προφορά κάποιων λέξεων.
Όλα τα παιδιά συνεργάστηκαν και δούλεψαν για να πετύχουν τον κοινό τους στόχο. Επομένως, όταν ολοκληρώθηκε το βιβλίο, ένιωσαν ικανοποίηση και βίωσαν τη χαρά της δημιουργίας.
Τέλος, το έργο εντάχθηκε στο εργαστήριο δεξιοτήτων και στο πολιτιστικό πρόγραμμα που ανέλαβε η δασκάλα της τάξης κα. Δήμητρα Αλμπάνη με τίτλο “Πολιτιστική κληρονομιά ως απόθεμα γνώσης και πηγή δημιουργικής έμπνευσης”.
Για πρόσβαση στο βιβλίο πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://read.bookcreator.com/cGJQ85X1xCgKOyHKwYk5dG0LAVW2/BgoGJOLFQC-zVDtE6tTPlg