Αρχική » 2021
Αρχείο έτους 2021
24 Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους- «Πάμε σινεμά»
Στα πλαίσια του 24 Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ ΄τάξεων παρακολούθησαν δυο αξιόλογα ντοκιμαντέρ.
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ ΄τάξεων παρακολούθησαν δυο αξιόλογα ντοκιμαντέρ.
Amira/ Αμιρά
Είναι μόλις 10 ετών αλλά έχει ήδη στεφθεί τέσσερις φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο kickboxing. Η Amira δίνει για πρώτη φορά πρόσβαση στην προσωπική της ζωή μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που παρακολούθησε το υπερταλαντούχο κορίτσι για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα της ζωής της, δίνοντας ένα πρότυπο στους συνομηλίκους της να θέτουν στόχους στη ζωή τους και να προσπαθούν να τους κατακτήσουν.
« Το παιδί και το άλογο» Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν μια αληθινή ιστορία ενός αυτιστικού αγοριού που ζει σ’ ένα αγρόκτημα στο Βέλγιο μαζί με τον πατέρα του, το οποίο προσπαθεί να βρει πατήματα ζωής με τη βοήθεια ενός αλόγου, όπου γίνεται ο καλύτερος φίλος του. Μια συγκινητική ιστορία και ένα μάθημα ζωής, όπου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους δυο σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ, να τους θέσουν ερωτήματα και μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για τα παιδιά αυτά. Συναισθήματα και σκέψεις που περιέχουν αξίες ζωής, όπως την ενσυναίσθηση για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, την κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, τη θέληση να τα βοηθήσουν, την αποδοχή και τη συνύπαρξη.
“Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ!” Συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ήλιδας για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Η εξέγερση των φοιτητών, των νέων και του απλού λαού το Νοέμβρη του 1973 στο χώρο του Πολυτεχνείου ήταν η κορύφωση της αντίστασης ενάντια στην δικτατορία.
Με αφορμή την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου, οι μαθητές/τριες του σχολείου μας τίμησαν τον αγώνα των φοιτητών και τη θυσία τους, για να επιστρέψει η δημοκρατία και η ελευθερία στην πατρίδα μας. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο, ζωντανό και οδηγός για όλους μας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά που έρχεται αντιμέτωπη με προκλήσεις που απαιτούν ιδανικά, όραμα, αξίες και ενεργούς πολίτες.
Τα ποιήματα που απήγγειλαν οι μαθητές/τριες του σχολείου μας, στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ήλιδας στην πλατεία ηρώων προς τιμήν της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, «1050 χιλιόκυκλοι» και « Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος», εκφράζουν διαχρονικά τον αγώνα του λαού μας για τις αξίες αυτές.
Εργαστήριο “Πρόληψη και Αντιμετώπιση έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας σε ευάλωτες ομάδες μαθητικού πληθυσμού”
Στα πλαίσια του Προγράμματος Athena Begin στις 25 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ένα εργαστήριο ευαισθητοποίησης με θέμα: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας σε ευάλωτες ομάδες μαθητικού πληθυσμού». Στο εργαστήριο συμμετείχαν 16 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Online καλεσμένοι ομιλητές ήταν ο κος Φώτης Σκουράς, υπεύθυνος του προγράμματος και η κα Σοφία Μορφωνιού, ψυχολόγος σε δομή ειδικής αγωγής. Το εργαστήριο οργανώθηκε και συντονίστηκε από τις εκπαιδευτικούς του 2ου Δ.Σ. Αμαλιάδας κα Αλμπάνη Δήμητρα και Ζέγλη Ελένη.Μέσα από τις παρουσιάσεις και τις δραστηριότητες του εργαστηρίου, έγινε προσπάθεια οι εκπαιδευτικοί να αναγνωρίζουν τα σημάδια βίας (σωματικά, σεξουαλικά, ψυχολογικά) στους μαθητές τους και με όπλο την εκπαίδευση να προλαμβάνουν φαινόμενα βίας, αλλά και να τα αντιμετωπίζουν παρεμβαίνοντας στοχευμένα και αποτελεσματικά.
Το εργαστήριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Διευθυντή μας κ. Κλειδέρη Παναγιώτη και στη συνέχεια με τη βοήθεια της τεχνολογίας ο κος Φώτης Σκουράς παρουσίασε το πρόγραμμα Athena Begin, τι είναι και ποιος είναι ο στόχος του. Ακολούθησε παρουσίαση του υλικού του προγράμματος σε διαφάνειες από τις εκπαιδευτικούς Δήμητρα Αλμπάνη και Ζέγλη Ελένη.
Στο ενδιάμεσο της παρουσίασης αναπτύχθηκε η δραστηριότητα του «παγόβουνου». Οι εκπαιδευτικοί σε ομάδες κλήθηκαν να κατατάξουν μορφές βίας, μέσα από λίστα λέξεων σε «ορατή ή αόρατη κακοποίηση» και παρουσίασαν τις επιλογές τους. Το εργαστήριο έκλεισε με μία τελευταία δραστηριότητα, όπου οι εκπαιδευτικοί μέσα από μία μελέτη περίπτωσης έπρεπε να καταγράψουν ένα σχέδιο δράσης (πρόληψης και αντιμετώπισης). Στο σημείο αυτό ως ανατροφοδότηση η κυρία Σοφία Μορφωνιού παρουσίασε τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός και που πρέπει να απευθυνθεί.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους καλεσμένους μας για την υπέροχη παρουσίαση ενός θέματος τόσο ευαίσθητου στον χώρο της εκπαίδευσης.
Παγκόσμια Ημέρα Οράσεως – Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού
Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/98
© SanSimera.gr
Την 14η Οκτωβρίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης με αφορμή μία εικόνα τυφλού ατόμου συζήτησαν με τους δασκάλους τους και κατέθεσαν τις απόψεις τους. Στη συνέχεια παρακολούθησαν ένα βίντεο «How a blind girl sees the world» και έπαιξαν ένα παιχνίδι αφής, στο οποίο με κλειστά μάτια προσπάθησαν να αναγνωρίσουν διάφορα αντικείμενα της καθημερινότητάς τους.
Στους μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης παρουσιάστηκαν 2 διαφάνειες με πληροφορίες για τον τρόπο κίνησης των τυφλών (μπαστούνι και σκύλοι οδηγοί) και για τον κώδικα Braille. Στη συνέχεια ζωγράφισαν το όνομά τους στη γραφή Braille και με τη βοήθεια των pop it οι μαθητές με κλειστά μάτια προσπάθησαν να αναγνωρίσουν γράμματα από τον κώδικα Braille.
Οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης χωρισμένοι σε ομάδες μελέτησαν κομμάτια από το βιβλίο της σχολικής βιβλιοθήκης «Μέσα από τα μάτια μου» και παρουσίασαν το περιεχόμενο στις υπόλοιπες ομάδες. Στη συνέχεια οι μαθητές σε δυάδες εξασκήθηκαν μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι κινητικότητας και προσανατολισμού στον χώρο του σχολείου, παίρνοντας τον ρόλο του συνοδού και του συνοδευόμενου. Τέλος, κατέγραψαν την εμπειρία τους με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου.
ErasmusDays2021-O τοίχος μιλάει… και εμείς ακούμε!
Το σχολείο μας και συγκεκριμένα οι τάξεις Β ΄ και ΣΤ ΄ με την εκπαιδευτικό των Αγγλικών, έλαβαν μέρος στη δράση “Erasmus Day 2021-O τοίχος μιλάει…” που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας.
Πρόκειται για έναν ψηφιακό τοίχο στον οποίο υπάρχει εκπαιδευτικό υλικό και ηχητικές εμπειρίες εκπαιδευτικών ή/και μαθητών από τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα Erasmus+.
Το σχολείο μας συμμετέχει με 4 αναρτήσεις που επιβεβαιώνουν το όραμα και την προσήλωσή του σε πρακτικές που ενισχύουν τον πολυπολιτισμικό του χαρακτήρα. O ψηφιακός τοίχος είναι διαθέσιμος και προσβάσιμος σε όλους καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Ειδικά το τριήμερο 15, 16 και 17 Οκτωβρίου 2021 θα μπορεί όποιος επιθυμεί να τον επισκεφθεί και να αναρτήσει το δικό του σχόλιο, σκέψη, ιδέα, αντίδραση.
Επισκεφτείτε το link που οδηγεί στον online τοίχο δείτε τις αναρτήσεις του σχολείου μας καθώς και τις αναρτήσεις των άλλων σχολείων
https://padlet.com/pdedeerasmusdays2021/trrfs3a3krcb8ok
ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Ο σύλλογος διδασκόντων του Σχολείου μας με βάση την υπ.αρ.Πρωτ.1909 /6-10-21 ανακοίνωση-κάλεσμα της ΔΟΕ συμμετέχει καθολικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία-αποχή, σήμερα 11 Οκτωβρίου 2021, ενάντια στις διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης.
Το διδακτικό προσωπικό
Πρώτη Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2020-2021)
Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Καταγράφονται συνοπτικά τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας, που κρίνονται
σημαντικά για την αποτύπωση της εικόνας του σχολείου
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας είναι ένα 12/θ δημοτικό σχολείο με μαθητικό
πληθυσμό που ανέρχεται στους 200 μαθητές. Με δεδομένο ότι το 1/3 του
συγκεκριμένου πληθυσμού είναι αλλοδαποί και Ρομά μαθητές αναδεικνύεται ο
πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του και σηματοδοτείται ο προσανατολισμός του
Σχολείου σε συμπεριληπτικές πρακτικές. Στο σχολείο λειτουργούν υποστηρικτικές
δομές όπως Τμήμα Ένταξης, Τμήμα Υποδοχής, Παράλληλη Στήριξη ενώ διαθέτει
θέση Ψυχολόγου και Κοινωνικό Λειτουργό. Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται
από το 13 εκπαιδευτικούς ΠΕ70, 1 εκπαιδευτικό ΠΕ71, 3 εκπαιδευτικούς ΠΕ70.50,
2 εκπαιδευτικούς ΠΕ11, 2 εκπαιδευτικούς ΠΕ06, 1 εκπαιδευτικό ΠΕ08, 1
εκπαιδευτικό ΠΕ 91.01, 1 εκπαιδευτικό ΠΕ86, 1 εκπαιδευτικό 79.01, 1 εκπαιδευτικό
ΠΕ05, 1 εκπαιδευτικό ΠΕ07.
Συστεγάζεται με το 2ο Νηπιαγωγείο Αμαλιάδας σε ένα αρκετά παλιό αλλά
αναβαθμισμένο κτηριακό συγκρότημα. Βασικό στοιχείο της οργανωσιακής
κουλτούρας αποτελεί η συνειδητοποίηση ότι ένα σχολείο προκειμένου να
ανταποκριθεί, με όρους βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας, στις σύγχρονες
προκλήσεις οφείλει να μετασχηματίζεται σε μανθάνοντα οργανισμό,
υποστηρίζοντας την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών
και προωθώντας καινοτόμες δράσεις και συνεργατικές στρατηγικές.
Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία
Θετικά σημεία
Θετικό σχολικό κλίμα με συνεργασία και αμοιβαία αποδοχή και εμπιστοσύνη.
Διάθεση για πειραματισμό και καινοτόμες προσεγγίσεις.
Σημεία προς βελτίωση
Απαιτείται πιο οργανωμένο πλαίσιο για ατομικό και συλλογικό αναστοχασμό,
ενδυνάμωση και ανατροφοδότηση
Διοικητική λειτουργία
Θετικά σημεία
Η διαμόρφωση θετικού κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συνεργασίας και
αλληλεγγύης.
Η ανάδειξη ηγετικών ικανοτήτων μέσα από την διάχυση ηγετικών ρόλων και
λειτουργιών.
Σημεία προς βελτίωση
Μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου μέσω της ψηφιοποίησης των διοικητικών
λειτουργιών του σχολείου (Επέκταση της ψηφιακής υπογραφής, ηλεκτρονικό
πρωτόκολλο).
Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών
Θετικά σημεία
Υψηλό ενδιαφέρον για αξιοποίηση ευκαιριών επαγγελματικής ανάπτυξης και
τόνωσης της επαγγελματικής ταυτότητας.
Σημεία προς βελτίωση
Διαμόρφωση δικτύου επιμορφωτικών δραστηριοτήτων σε ενδοσχολικό, τοπικό ,
περιφερειακό και εθνικό επίπεδο με την ενεργητική συμμετοχή όλων των
εκπαιδευτικών.
“Μένει μυστικό”
Οι μαθητές/τριες των Γ ΄ και ΣΤ ΄ τάξεων του σχολείου μας με την καθοδήγηση των δασκάλων τους έλαβαν μέρος στα βιωματικά εργαστήρια που υλοποιήθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Αμαλιάδας την Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2021 στα πλαίσια της καμπάνιας «Μένει μυστικό» για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας και το Χαμόγελο του Παιδιού.
Στόχος είναι η κατάκτηση των απαιτούμενων δεξιοτήτων ώστε τα παιδιά να μάθουν τρόπους επικοινωνίας και να λαμβάνουν υπεύθυνα αποφάσεις που αφορούν τη μετέπειτα ζωή τους.
Βασικά μηνύματα πρόληψης της κακοποίησης:
Η έννοια του μυστικού: Δεν υπάρχει κανένα μυστικό που να με κάνει να ντρέπομαι, να φοβάμαι και να μην μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια
Η έννοια του ΌΧΙ: Έχω κάθε δικαίωμα να αρνηθώ κάτι που με κάνει να νιώθω άβολα.
Αντιδρώ – Φωνάζω: Συζητάμε με τα παιδιά, εναλλακτικές φράσεις που μπορούν να φωνάξουν σε περίπτωση που κάποιος αποπειραθεί να τα κακοποιήσει.
«Δεν έχει κανένας δικαίωμα να σε αγγίξει» αντί για «Μην αφήνεις κανένα να σε αγγίζει»: Μπορεί να μπερδέψει τα παιδιά, και αν κάποιος τα αγγίξει να πιστεύουν ότι είναι δικό τους λάθος.
«Ο κακός άγνωστος»: Μπορεί να εκληφθεί από τα παιδιά ότι κινδυνεύουν μόνο από άγνωστα άτομα
Κακό άγγιγμα: Όταν πονάει, μας αγγίζουν κάπου που δε θέλουμε ή νιώθουμε άβολα, αν μας κάνει να νιώθουμε φόβο ή άγχος, αν μας ζητήσουν να μείνει μυστικό ή απειλεί ότι θα βλάψει εμάς ή κάποιον που αγαπάμε να το πούμε.
Ζητώ βοήθεια: «Δεν υπάρχει κανένα μυστικό από τη μαμά, τον μπαμπά ή το δάσκαλο μου, τη δασκάλα μου». Λέω σε κάποιον που εμπιστεύομαι τι έχει συμβεί.
Καλώς ορίσατε!
Αξιότιμοι επισκέπτες και αγαπημένα μας παιδιά!
Μέσα από το νέο ιστολόγιο του σχολείου μας θα μπορείτε να ενημερώνεστε άμεσα και υπεύθυνα για εκπαιδευτικά θέματα, δράσεις-δραστηριότητες, προγράμματα που υλοποιούν οι μαθητές/τριες του σχολείου μας με την καθοδήγηση των δασκάλων τους αλλά και για τρέχοντα θέματα λειτουργίας του σχολείου.
Με εκτίμηση!
Ο Δντής του σχολείου το διδακτικό προσωπικό
Κλειδέρης Παναγιώτης
Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού
Πηγή εικόνας: https://www.sportstonoto.gr/panileiakos-o-athlitismos-einai-pantote-dipla-mas-gia-na-mas-enonei-quot/
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, η σχολική μας μονάδα προέβη στην οργάνωση και υλοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με κοινό σύνθημα: «Το Σχολείο σε Κίνηση: Αθλούμαστε δημιουργικά». Στις δραστηριότητες συμμετείχαν όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολικής μονάδας.
Πραγματοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες στον προαύλιο χώρο για την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας, προβολή οπτικοακουστικού υλικού στον χώρο εκδηλώσεων για την ενημέρωση των μαθητών/τριών της πορείας του αθλητισμού στον χρόνο. Τέλος, οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς εντός της τάξης πραγματοποίησαν δημιουργικές δραστηριότητες για την προώθηση της δημιουργικότητας και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων στα πλαίσια του αθλητισμού.