Δραστηριότητα 1:




Το λευκό δωμάτιο μας έδωσε την έμπνευση να δημιουργήσουμε κι εμείς μια λευκή γωνιά στην τάξη μας .
Στο χώρο της συζήτησης -ολομέλειας, σχεδιάζουμε και να προγραμματίζουμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να πραγματοποιήσουν το έργο που έχει συμφωνηθεί.
Χωρίζονται σε τρεις ομάδες «την ομάδα των κατασκευαστών», «την ομάδα των φωτογράφων» και «την ομάδα των παρουσιαστών ».
Η 1η ομάδα μεταφέρεται στο κέντρο του υπολογιστή, για την αναζήτηση πληροφοριών (βίντεο & εικόνες) στο διαδίκτυο. Το στήσιμο της «λευκής γωνιάς» γίνεται μπροστά από το κουκλοθέατρο με την προσθήκη μικρού τραπεζιού, καρεκλών, λευκών χάρτινων πιάτων και ποτηριών. Τα παιδιά τα ντύνουν όλα με λευκό χαρτί του μέτρου.
Η 2η ομάδα φωτογραφίζει την εντυπωσιακή λευκή γωνιά αρχικά αλλά και στο τέλος , όταν η γωνιά έχει μεταμορφωθεί.
Η 3η ομάδα αναλαμβάνει να παρουσιάσει στους μαθητές του διπλανού τμήματος καθώς και της Α΄τάξης, το video του project “The Obliteration Room” και να τους προσκαλέσει με τον τρόπο τους να συμμετέχουν στην μεταμόρφωση της γωνιάς αυτής μετατρέποντάς την σε μια πολύχρωμη ανατίναξη χρώματος.
Σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό της Α΄ τάξης του συστεγαζόμενου Δημοτικού Σχολείου στο πλαίσιο της μετάβασης προκειμένου να βοηθηθούν τα παιδιά να γίνουν μικροί καλλιτέχνες, να δουλέψουν σε ομάδες και να συμμετέχουν σε μια μεγάλη αποστολή, μεταφέρεται ένα σημαντικό μήνυμα γι αυτά με την κούκλα Μασκώτ που στοχεύει στη συνεργασία και την ομαδικότητα των παιδιών μεταξύ τους για την εύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, σε θέματα σχετικά με μεταμόρφωση της γωνιάς που τα αφορά, ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις και να μπορέσουν να απαντήσουν στο ερώτημα: «Μπορούμε ένα λευκό δωμάτιο με γωνίες να το κάνουμε καμπυλωτό και χρωματιστό;»
Μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων, δώσαμε στους μικρούς μαθητές και των δύο τμημάτων του σχολείου μας, καθώς και στα παδιά της Α’ Δημοτικού πολύχρωμα αυτοκόλλητα και τους προσκαλέσαμε με τον τρόπο τους να συμμετέχουν στην μεταμόρφωση της γωνιάς αυτής μετατρέποντάς την σε μια πολύχρωμη ανατίναξη χρώματος.

Μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας δημιουργήσαμε ένα «μινι- λευκό δωμάτιο» , το γεμίσαμε με χρώμα και δημιουργήσαμε ένα διαφορετικό δημιουργικό παιχνίδι φαντασίας.
Δραστηριότητα 2:
Οι ομάδες επιστρέφουν στην περιοχή της συζήτησης-ολομέλεια, όπου η καθεμιά παρουσιάζει τα αποτελέσματα των δράσεών της στις υπόλοιπες ομάδες. Γίνεται συζήτηση για τα αποτελέσματα και εντοπίζουν κοινά σημεία και διαφορές μεταξύ των ευρημάτων τους. Στη συνέχεια η νηπιαγωγός για να δημιουργήσει γνωστική σύγκρουση (ή για να επιβεβαιώσει τα ευρήματα των παιδιών ) θέτει το ερώτημα:
« Πιστεύετε πως ένας καλλιτέχνης μπορεί να δημιουργήσει ένα έργο, ζωγραφίζοντας ή κατασκευάζοντας μόνο κύκλους;»