ζουμ, ζουμ, ζουμ μέλισσες τριγύρω

Καλησπέρα! Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 σήμερα και  είμαστε  στην Άνοιξη …

Όλοι τις έχουμε δει , όλοι τις έχουμε ακούσει. Κάποιοι τις φοβούνται πολύ κι όταν τις δουν τρέχουν μακριά! Μήπως όμως αυτό το μικρό φτερωτό έντομο, ενώ εμείς το φοβόμαστε , εκείνο κάνει μια πολύ σπουδαία δουλειά και προσφέρει σε μας μια πολύ υγιεινή λιχουδιά; Μήπως ξέρετε ποια είναι αυτή; Μα φυσικά, η μέλισσα.

Η μέλισσα θεωρείται από όλα γενικά τα έντομα το πιο σπουδαίο για τον άνθρωπο αλλά και για τη φύση. Οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για την αναπαραγωγή των φυτών και η συνεχής μείωση του πληθυσμού τους τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει τους επιστήμονες, καθώς η εξαφάνισή τους θα ήταν απειλή για μεγάλο μέρος της ζωής στον πλανήτη. Η μέλισσα ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλαιούς κατοίκους της Γης, που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Τι θα λέγατε να παρακολουθήσετε το παρακάτω  βίντεο, από το οποίο  θα γνωρίσουμε  πολλά για την μέλισσα;

Η οργάνωση της κοινωνίας των μελισσών είναι εντυπωσιακή!

 

Η βασίλισσα, ο κηφήνας και η εργάτρια ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά μεταξύ τους. Η εργάτρια είναι πιο μικρή και από τον κηφήνα και από τη βασίλισσα, και πιο αδύνατη. Η βασίλισσα έχει μεγαλύτερο μήκος, ενώ ο κηφήνας είναι κοντός, χοντρός και πιο σκούρος. Ο κηφήνας δεν έχει κεντρί, σε αντίθεση με τις εργάτριες και τη βασίλισσα που έχουν. Οι βασίλισσες το χρησιμοποιούν μόνο ενάντια σε άλλες βασίλισσες και αυτό δεν αποκολλάται από το σώμα τους, όπως συμβαίνει με τις εργάτριες. Ο καθένας τους όπως είδαμε στο βιντεάκι έχει διαφορετική αποστολή στην κυψέλη.

Παρατηρείστε τη μέλισσα 

Όπως όλα τα έντομα , έχει 6 πόδια. Το σώμα της επίσης χωρίζεται σε τρία μέρη : το κεφάλι , το θώρακα και την κοιλιά.

Έντομα πετούν και εμείς ακούμε τον ήχο τους. Για να δούμε τώρα αν μπορείς να ξεχωρίσεις και τον ήχο της μέλισσας…

Δείτε στο LearningApps.org

Οι μέλισσες παράγουν μέλι , βασιλικό πολτό , κερί και πρόπολη. Το μέλι είναι μια πολύ  υγιεινή τροφή και πρέπει να την εντάξουμε στην διατροφή μας. Σε εσάς αρέσει το μέλι;

Η κυψέλη

Οι μέλισσες  ζουν σε μια κυψέλη. Μέσα σε κάθε κυψέλη οι μέλισσες φτιάχνουν τις κηρήθρες. Μια κηρήθρα είναι γεμάτη εξάγωνα, το ένα δίπλα στο άλλο όπως βλέπουμε στη φωτογραφία.Το εξάγωνο είναι σχήμα με έξι πλευρές και έξι γωνίες και θα προσπαθήσουμε να το φτιάξουμε με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι εσείς έχετε στο σπίτι για να το φτιάξετε. Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες ιδέες. Ας φτιάξουμε ένα εξάγωνο με:

 

Και αν προσπαθήσουμε να ενώσουμε πολλά εξάγωνα μαζί θα φτιάξουμε μια κηρήθρα. Θα περιμένουμε φωτογραφίες από τις προσπάθειές σας.
Μπορείτε τώρα να το σχεδιάσετε σε ένα χαρτί; Να κάπως έτσι

Κι επειδή μέχρι εδώ είπαμε πολλά , ας ξεκουραστούμε ακούγοντας ένα παραμύθι:

Ας ακούσουμε  και ένα υπέροχο τραγουδάκι!

Άκουσε το τραγούδι

Πόσες μελισσούλες ζούσαν στην κυψέλη; Ζωγράφισέ τες και γράψε τον αριθμό

Σας στέλνουμε γλυκά φιλιά σαν μέλι!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *