H ζωή στη Μινωική Κρήτη. Εντυπωσιακή αναπαράσταση του BBC

Το εντυπωσιακό βίντεο, παραγωγής του BBC, δείχνει πτυχές από τον μινωικό πολιτισμό που άκμασε ως ναυτική δύναμη περίπου από τον 27ο αιώνα έως τον 15ο αιώνα π.Χ.

Η Δύση του Μινωικού πολιτισμού ξεκινάει με την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (που μέχρι τότε λεγόταν Στρογγύλη) περίπου το 1600 π.Χ.

Τεράστια κύματα σάρωσαν τις ακτές της Κρήτης. H καταστροφή της Θήρας και του Μινωικού πολιτισμού περιγράφεται πολύ παραστατικά στο παραπάνω βίντεο. Αποδυναμωμένες πλέον οι Μινωικές μητροπόλεις έπεσαν εύκολα αργότερα από τους εισβολείς Μυκηναίους.

 

πηγή

Το εργαλείο Piclits για διδασκαλία δημιουργικής γραφής

Το εργαλείο Piclits
Είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο νέας γενιάς  για τη διδασκαλία της δημιουργικής γραφής. Συνδυάζει εικόνες που εμπνέουν το χρήστη και λίστες από κατάλληλες
λέξεις-κλειδιά που συνοδεύουν αυτές τις εικόνες. Στόχος του χρήστη είναι με αφόρμηση την εικόνα να δημιουργήσει μια φράση, μια πρόταση, ένα πεζό κείμενο ή ποίημα, χρησιμο-
ποιώντας δημιουργικά είτε τις λέξεις που του δίνονται από το εργαλείο (drag-n-drop) είτε λέξεις της δικής του επιλογής (freestyle writing). Οι λίστες των λέξεων που συνοδεύουν τις
εικόνες περιλαμβάνουν ουσιαστικά, ρήματα, επίθετα, επιρρήματα και άλλες βασικές λέξεις, όπως προθέσεις, αντωνυμίες και συνδέσμους.

11111111111111

Δεν υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα αλλά τα αγγλικά. Θα μπορούσε με κατάλληλη προετοιμασία από τον εκπαιδευτικό να χρησιμοποιηθεί και για τα ελληνικά, π.χ.

11111111111111

11111111111111

 

Η ιστοεξερεύνηση «Ηφαίστεια»

11111111111111

 

Θέμα του σεναρίου είναι η αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τα ηφαίστεια που υπάρ-
χουν στον ελλαδικό χώρο, αλλά και τους τρόπους προστασίας του πολίτη από το ενδεχόμε-
νο μιας έκρηξης. Το σενάριο σχετίζεται κυρίως με τη Γεωγραφία της Στ’ τάξης του Δημοτι-
κού, χωρίς αυτό να αποκλείει την υλοποίηση του και σε άλλες τάξεις ή γνωστικά αντικείμε-
να.
πηγή

Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένας περιηγητής επισκέπτεται μια απομονωμένη ορεινή περιοχή της Γαλλίας. Ανακαλύπτει ένα τόπο παρατημένο, με τους λιγοστούς κατοίκους του να οδηγούνται από τις κακουχίες στο μίσος και την τρέλα. Εκτός από τον Ελζεάρ Μπουφιέ, έναν μεσήλικα βοσκό που γαλήνια ξεδιάλεγει σπόρους βελανιδιάς και τους φυτεύει στις άγονες πλαγιές. Ενώ ο έξω κόσμος περνάει δύο παγκόσμιους πολέμους, ο Ελζεάρ θα καλλιεργήσει, σπόρο-σπόρο, ένα ατελείωτο δάσος, μετατρέποντας την περιοχή σε έναν φυσικό παράδεισο.

Το σκασιαρχείο: Μια μοναδική ταινία για την εκπαίδευση

Το σκασιαρχείο: Μια μοναδική ταινία για την εκπαίδευση

Θα μπορούσε ποτέ ένα «σκασιαρχείο» να ήταν παιδαγωγικά πιο χρήσιμο από ένα τυπικό μάθημα; Η απάντηση σε αυτό το παράδοξο υπάρχει σε μια μόνο κινηματογραφική ταινία!
Το Σκασιαρχείο, η οποία γυρίστηκε το 1949, έχει πάρει 30 διεθνή βραβεία (στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι ΒάριΚαλύτερη ξένη ταινία στην Αμερική κλπ) ενώ πρόσφατα υιοθετήθηκε  από την Κινηματογραφική Επιτροπή του  ΟΗΕ «ως έργο τέχνης που αποτελεί ύμνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».Το σενάριο της ταινίας στηρίζεται στη ζωή του μεγάλου γάλλου παιδαγωγού και μεταρρυθμιστή της παιδείας Σελεστέν Φρενέ (Celestin Freinet 1896-1966). Καταγράφει βασικά τον πρώτο χρόνο της εκπαιδευτικής του πορείας, γύρω στο 1920, στην πόλη Bar-sur-Loup, τότε που έθετε για πρώτη φορά τις βάσεις μιας νέας εκπαιδευτικής αντίληψης.

Καταγραφή

Read more: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/2013/04/blog-post_2.html#ixzz2XJAklfqc

32 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό της Google στην τάξη σας

Ψάχνετε να βρείτε πώς να αξιοποιήσετε το λογισμικό της Google στην τάξη σας? Η Julia Stiqlitz σας παρουσιάζει πώς να το κάνετε. Η παρουσίαση που ακολουθεί παρέχει αρκετά παραδείγματα για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα της Google στην τάξη σας.

Google Docs 
• Συνεργατικός σχεδιασμός μαθήματος
• Σημειωματάριο
• Κοινόχρηστος χώρος αποθήκευσης των μαθημάτων
• Βελτίωση του γραπτού λόγου
• Ανάγνωση εκθέσεων των μαθητών
• Παρακολούθηση της προόδου των ασκήσεων για το σπίτι και ενημέρωση των γονέων
• Επιστημονικά πειράματα

Google Forms
• Χρησιμοποιήστε το Google Forms για εκπαιδευτικές αξιολογήσεις
• Δημιουργήστε έρευνες
• Καταγράψτε τις παρατηρήσεις – σχόλια των μαθητών ή των γονέων
• Δημιουργήστε τεστ ορθογραφίας ή μαθηματικών

Google Calendar
• Δημιουργήστε και μοιραστείτε ημερολόγια με τους μαθητές σας ή τους συναδέλφους σας
• Οργανώστε καλύτερα τα ραντεβού σας/ τα μαθήματά σας
• Δημιουργήστε εκδηλώσεις και επισυνάψτε έγγραφα: έτσι οι μαθητές σας θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά και τον απαραίτητο χρόνο για να τα επεξεργαστούν

Gmail
• Επικοινωνήστε με τους γονείς των μαθητών

Google talk
• Χρησιμοποιήστε το Google talk για να προσκαλέσετε έναν φιλοξενούμενο καθηγητή στην τάξη σας

Google Sites
• Δημιουργήστε websites για την τάξη σας ή το σχολείο σας
• Δημιουργήστε e-Portofolios για τους μαθητές σας
• Ανακοινώστε το πρόγραμμα των μαθημάτων
• Χρησιμοποιήστε την συνομιλία και την δημιουργία ανακοινώσεων τόσο για να επικοινωνήσετε με την τάξη σας όσο και το σχολείο σας

Blogger και Youtube
• Χρησιμοποιήστε το Youtube για να μοιραστείτε video, ταινίες ή ακόμα για την προβολή video που έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους τους μαθητές
• Χρησιμοποιήστε το Blogger για να δομήσετε και να παρουσιάσετε τα μαθήματά σας
 

Μεταφρασμένη αναδημοσίευση: Educational Technology and Mobile Learning, educatorstechnology.comhttp://www.educatorstechnology.com/2014/06/32-ways-to-use-google-apps-in-your.html

πη

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές – Το Παιχνίδι   Το ηλεκτρονικό παιχνίδι «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές»  είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με θέμα τους πρόσφυγες που έχει σχεδιαστεί για να παιχτεί μέσα στη σχολική τάξη ή με τους γονείς στο σπίτι.

 

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δημιούργησε ένα ψηφιακό παιχνίδι που ονομάζεται «Ταξίδι φυγής». Είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης βασισμένο στην πραγματικότητα. Ένα παιχνίδι για το τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ένας νεαρός πρόσφυγας ο οποίος αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του και αντιμετωπίζει μία σειρά από δυσκολίες και διλήμματα τόσο κατά τη διάρκεια της φυγής όσο και κατά την άφιξή του στη χώρα ασύλου. Υπεύθυνη για τη μεταφορά του παιγνιδιού στην Ελληνική γλώσσα είναι η Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το παιχνίδι απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 13 μέχρι 16 ετών. Με αυτόν το βιωματικό τρόπο, οι μαθητές ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται για το τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας.

Διώξε τη βία-πιάσε φιλία! Online σταυρόλεξο με θέμα την ενδοσχολική βία

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ:ΟΛΟΙ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΟΥΡΑΝΟ, ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΝΝΕΦΑ;   Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα την ενδοσχολική βία, παραγωγής του σχολείου μας.

 

Νεολαία υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 

Υγιεινή Διατροφή:  Ένα βίντεο από την Ε’ Τάξη του Δ.Σ. Πυλίου

 

ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ-ΜΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ, ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΕΞΕΙΣ

 

Τα παιδιά της νέας γενιάς είναι πιο αδύναμα και αγύμναστα από τα παιδιά της προηγούμενης δεκαετίας καθώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα βιντεοπαιχνίδια και τα κινητά τηλέφωνα έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά τους, «κλέβοντας» χρόνο από τις υπαίθριες και φυσικές δραστηριότητες….. >>ΕΡΕΥΝΑ

 

Τρία έντυπα του Π.Ι. για την επιθετικότητα στο σχολείο

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ

Πηγές και υλικό για περιβαλλοντικά θέματα  

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡ/ΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΜΑΤΙΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ,  Το υλικό, με τις οποιεσδήποτε αναγκαίες τροποποιήσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες περιπτώσεις σχεδιασμού προγράμματος περ/κής εκπ/σης για υγρότοπους. Μίτσης Παναγιώτης.
GREENPEACE Eλλάδας    Η επίσημη ιστοσελίδα της διεθνούς οργάνωσης με πληροφορίες για τη δράση της στην Ελλάδα και τις εκστρατείες της απέναντι στα τοξικά, τα μεταλλαγμένα και την παράνομη θήρευση σπάνιων ειδών.
 Οικοσκόπιο WWF  Eλλάδας   Συγκεντρωτική απεικόνιση πληροφοριών για το ελληνικό περιβάλλον. Στόχος του είναι να προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα άμεση, έγκυρη και κατανοητή πληροφορία για το περιβάλλον της χώρας μας.
WWF – Περιβαλλοντική εκπαίδευση  Υλικό δραστηριοτήτων από την WWF για τα σχολεία της χώρας. Πρόκειται για εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος. Όλο το υλικό είναι ελεύθερο για εκτύπωση και χρήση στην τάξη.
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς