Άρθρα ανά μήνα: Φεβρουάριος 2025
Το πιάτο της Τσικνοπέμπτης
Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα και το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», τη μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη. Αφού συζητήσαμε γι αυτό το έθιμο με τα παιδιά,φτιάξαμε το δικό μας πιάτο για την Τσικνοπέμπτη.
Καλό τσίκνισμα σε όλους!!!
Επίσκεψη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης στο Νηπιαγωγείο Βροντούς
Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων από τον Θεματικό Κύκλο “Φροντίζω το περιβάλλον” και της Υποθεματικής «Οικολογία-Παγκόσμια και τοπική φυσική κληρονομιά» καθώς και των “Δράσεων του ενεργού πολίτη” και της προγραμματισμένης άσκησης σεισμού πραγματοποιήθηκε στις 17-2-2025 διδακτική επίσκεψη από την Πυροσβεστική υπηρεσία στο χώρο του σχολείου μας. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για το έργο των πυροσβεστών και έμαθαν τι πρέπει να κάνουν σε περιπτώσεις φωτιάς και σεισμού.
Οι μαθητές μας, τους προσέφεραν μια κορνίζα με την ομαδική ζωγραφιά που έφτιαξαν τις προηγούμενες μέρες και ένα καλάθι με κρασιά, ως συμβολικό δώρο από το νηπιαγωγείο μας.
Ευχαριστούμε πολύ το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης για την παρουσία τους και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο τους!
Ζώα των πόλων
Σε αντίθεση με τα ζώα που το χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη γιατί δεν αντέχουν το κρύο και δεν βρίσκουν τροφή υπάρχουν και τα ζώα που ζουν στους πάγους. Αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτά τα ζώα και βρήκαμε πληροφορίες, εικόνες και βίντεο στον Η/Υ.
Μάθαμε ποια είναι τα ζώα αυτά, μιλήσαμε για τις συνήθειες τους, για το πως ζουν, τι τρώνε και γιατί έχουν άσπρο χρώμα!
Διαβάσαμε το παραμύθι “Ο μεγάλος Χνουδωτός” της Γ. Τσορώνη- Γεωργιάδη και φτιάξαμε τις δικές μας πολικές αρκούδες.
Επίςης, μιλήσαμε για τα πιο διάσημα ζώα της Ανταρκτικής, τους πιγκουίνους! Διαβάσαμε το βιβλίο του Oliver Jeffers «Πιγκουίνος χάθηκε, πιγκουίνος βρέθηκε» και φτιάξαμε τους δικούς μας πιγκουίνους. Τέλος, συμπληρώσαμε τον πίνακα διπλής εισόδου, τοποθετώντας στη σωστή θέση τους πιγκουίνους.
Φλεβάρης, Γλεντζοφλέβαρος
Ήρθε ο Φλεβάρης και στο σχολείο μας μιλήσαμε για το νέο μήνα. Διαβάσαμε το βιβλίο της Γ. Τσορώνη Γεωργιάδη «Ο Γλεντζοφλέβαρος». Ζωγραφίσαμε όλα όσα φέρνει ο Φλεβάρης και επικεντρωθήκαμε στα καλά και σε όσα θα τον έκαναν να νιώθει υπερήφανος για τον εαυτό του. Τέλος, «βρήκαμε» τον Φεβρουάριο, ανάμεσα στους υπόλοιπους μήνες και γράψαμε το όνομά του.
Εργαστήριο δεξιοτήτων: ΔΙΑ-SOS-ΤΕ τον Όλυμπο..!!!
Για τον θεματικό κύκλο των εργαστηρίων “Φροντίζω το περιβάλλον” αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το όμορφο βουνό μας, τον Όλυμπο..!!!!
Από το σχολείο μας καθημερινά θαυμάζουμε την ομορφιά του και όλοι μας έχουμε επισκεφτεί το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας..
- Αρχικά είπαμε τι ξέρουμε, τι μας προσφέρουν τα δάση μας και πού υπάρχουν στην χώρα μας.
- Δώσαμε Ζωή στο καμένο δάσος..!
- Μιλήσαμε για την μεγαλύτερη απειλή του δάσους και την πυροσβεστική.
- Γίναμε εμείς δέντρα και δώσαμε το δικό μας μήνυμα.
- Κάναμε το δικό μας δέντρο
- “Κρατήσαμε” τα δάση στα χέρια μας
- Τέλος, κάναμε μία βόλτα στην αυλή του σχολείου μας, είδαμε από κοντά τα δέντρα μας και τους δείξαμε την αγάπη μας.!!!
Χειμερινά σπορ..
3 Ιεράρχες..!!
Ο κύκλος του νερού.
Πού πάει το νερό;;;;
Με αφορμή τις βροχερές μέρες του χειμώνα ασχοληθήκαμε με τον κύκλο του νερού και μέσα από διάφορα πειράματα μάθαμε τις έννοιες ΕΞΑΤΜΙΣΗ, ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ, ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ. Επίσης, παρατηρήσαμε τις μεταβολές του πάγου σε διάφορες συνθήκες και μάθαμε τι σημαίνει ΥΓΡΟ, ΣΤΕΡΕΟ, ΑΕΡΙΟ.