Οι πρώτες μέρες λειτουργίας του Ολοήμερου Τμήματος πέρασαν παίζοντας με το όνομα μας. Και φυσικά η αρχή έγινε με το αρχικό γράμμα του κάθε ονόματος. Βρήκαμε το αρχικό γράμμα και προσπαθήσαμε να πούμε λέξεις που αρχίζουν με το ίδιο γράμμα, μετρήσαμε πόσα γράμματα έχει το όνομα κάθε παιδιού το κόψαμε και το συνθέσαμε από την αρχή. Στη συνέχεια αποφασίσαμε να βάψουμε το αρχικό μας γράμμα με την τεχνική της Zentagle Art και το μετατρέψαμε σε ένα γραμματανθρωπάκι.
Στο τέλος, κάναμε αλατοζύμη, την χρωματίσαμε και το κάθε παιδί σχημάτισε το αρχικό του γράμμα. Έπειτα τα ψήσαμε και έτοιμα!!!
Και μιας και το φθινόπωρο είχε μπει για τα καλά σειρά είχαν οι φθινοπωρινές μας δραστηριότητες. Αρχικά μιλήσαμε για το φθινόπωρο και τις αλλαγές που παρατηρούμε γύρω μας. Μιλήσαμε για τις αλλαγές που βλέπουμε στο καιρό και γενικότερα στη φύση. Στη γωνιά του υπολογιστή είδαμε και σχολιάσαμε πίνακες ζωγραφικής με φθινοπωρινά τοπία και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε και εμείς τους δικούς μας. Έτσι πήραμε σφουγγάρια, πινέλα και τέμπερες και ξεκινήσαμε….
Και επειδή μας αρέσουν τα πινέλα και οι μπογιές στη συνέχεια βάψαμε φύλλα στα χρώματα του φθινοπώρου ώστε να δημιουργήσουμε την φθινοπωρινή μας αφίσα.
Στη συνέχεια μιλήσαμε για τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά. Τα είδαμε, αναγνωρίσαμε πολλά από αυτά και συζητήσαμε για τη διατροφική τους αξία. Παίξαμε παιχνίδια αρίθμησης, απαρίθμησης και σειροθέτησης με βάση το μέγεθος των φρούτων.
Και επειδή με όλα αυτά μας άνοιξε η όρεξη είπαμε να κάνουμε μια φθινοπωρινή φρουτοσαλάτα στην τάξη μας..
Έπειτα μιλήσαμε για το αρχικό γράμμα του φθινοπώρου. Μάθαμε το γράμμα Φ, σκεφτήκαμε και γράψαμε λέξεις που αρχίζουν με το ίδιο γράμμα. Συνεχίσαμε παίζοντας παιχνίδια όπου τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες προσπαθούσαν να ταυτοποιήσουν τις καρτέλες με τα ονόματα των φρούτων και των λαχανικών με τη σωστή εικόνα.
Φθινόπωρο χωρίς ελιά δεν γίνεται. Στο τέλος λοιπόν, μιλήσαμε για την ελιά. Μάθαμε για τον πολύτιμο καρπό που μας δίνει αυτό το ευλογημένο δέντρο και την διαδικασία που χρειάζεται για να γίνει το ελαιόλαδο, είδαμε που χρησιμοποιείται η ελιά και το λάδι της, μάθαμε τις ποικιλίες της ελιάς, είδαμε στο χάρτη τις περιοχές που είναι γνωστές για την παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου και μιλήσαμε για την διατροφική τους αξία.
Έπειτα είδαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα την ελιά και το λιομάζωμα, διαβάσαμε παροιμίες και αινίγματα και ακούσαμε το Παραμύθι της Ελιάς. Στη συνέχεια συζητήσαμε για το πως συνδέεται η ελιά και το ελαιόλαδο με τη θρησκεία μας κάτι που στάθηκε αφορμή να ακούσουμε και να μάθουμε το παραδοσιακό τραγούδι Ντήλι ντήλι το καντήλι.
Εδώ στον ίσκιο μ’ αποκάτου ήρθε ο Χριστός ν’ αναπαυτεί
κι ακούστηκε η γλυκιά λαλιά του λίγο πρωτού να σταυρωθεί
Το δάκρυ του δροσιά αγιασμένη έχει στη ρίζα μου χυθεί
είμαι η ελιά η τιμημένη.
Κωστής Παλαμάς