ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας από τους βασικούς παιδαγωγικούς στόχους του φετινού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα: «Το σώμα μου φροντίζω» είναι να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά την αξία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής για τη γενικότερη υγεία του σώματος και να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ποια είναι η προέλευση των τροφών. Ποια η θρεπτική τους αξία. Τι επιπτώσεις έχει η διατροφή στην υγεία. Ποιες τροφές καταναλώνει ο άνθρωπος σήμερα. Ποια ήταν η διατροφή του σε άλλες εποχές. Πόσο υγιεινή είναι η διατροφή σήμερα. Πώς θα εξασφαλιστεί η σωστή διατροφή. Καθιέρωση υγιεινών στάσεων στην καθημερινότητα.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Δραστηριότητα 1η

Οι τροφές που τρώει ο άνθρωπος περιέχουν πολλά είδη από θρεπτικές ουσίες που είναι όλες απαραίτητες στον οργανισμό. Κάθε τροφή όμως δεν περιέχει όλες αυτές τις ουσίες. Άλλες περιέχουν περισσότερα λευκώματα, άλλες άμυλο, άλλες βιταμίνες, άλλες λίπη.

Οι τροφές μας χωρίζονται σε 5 μεγάλες ομάδες – οικογένειες.

Στην Α΄ οικογένεια ανήκουν το κρέας, το ψάρι, η κότα, τα αβγά, και περιέχει λευκώματα

Στη Β’ οικογένεια ανήκουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, η κρέμα, το παγωτό, και έχουν ασβέστιο.

Στην Γ’ οικογένεια ανήκουν τα λάδια, τα βούτυρα, που περιέχουν λίπη.

Στην Δ’ οικογένεια ανήκουν το ψωμί, τα μακαρόνια, το κριθαράκι, οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια, δηλαδή τα ζυμαρικά και τα όσπρια, που έχουν άμυλο.

Στην Ε’ οικογένεια ανήκουν τα φρούτα, τα λαχανικά, που έχουν πάρα πολλές βιταμίνες.

Επειδή ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από πολλές θρεπτικές ουσίες, πρέπει να τρώμε κάθε μέρα απ΄ όλες τις ομάδες των τροφών, για να παίρνουμε απ’ όλες τις θρεπτικές ουσίες.  Αποφεύγουμε τις μη υγιεινές τροφές.

(παρακολούθησε τα παρακάτω βίντεο)

Ομάδες τροφίμων

Τόσο λάθος διατροφή!

Τρώμε υγιεινά

Η πυραμίδα των τροφών

Δραστηριότητα 2η

Υγιεινές και μη υγιεινές τροφές – ποιες είναι αυτές;  Μπορείτε να κόψετε εικόνες προϊόντων από διαφημιστικά των σούπερ μάρκετ.  Στη συνέχεια μπορείτε να χωρίσετε ένα χαρτί Α4 σε δύο μέρη. Στο ένα κολλήστε τις εικόνες με τις υγιεινές τροφές και στο άλλο μέρος τις μη υγιεινές τροφές.

Προέλευση των τροφών. Από πού παίρνουμε τις τροφές; Ομαδοποίηση των τροφών (ΖΩΑ, ΦΥΣΗ, ΘΑΛΑΣΣΑ). Ένα χαρτί Α4 το χωρίζετε σε 3 μέρη. Στο ένα κολλάτε εικόνες προϊόντων που προέρχονται από ΖΩΑ. Στο άλλο κολλάτε εικόνες αυτών που προέρχονται από τη ΦΥΣΗ και στο τρίτο αυτών που προέρχονται από τη ΘΑΛΑΣΣΑ.

Δραστηριότητα 3η

Παραμύθια

Το παραμύθι της Υγιεινής Διατροφής  (Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου – Τάξη Δ1)

Σοφία Ζαραμπούκα, Ο ωραίος Δαρείος, εκδόσεις Πατάκης

Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, Πώς να κακαβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο, εκδόσεις Καστανιώτης

Παραμύθι της υγιεινής διατροφής

Δραστηριότητα 4η

Τραγούδια

Μίλα μου για μήλα

Ο Πρίγκιπας Λεμόνης

Tα ναι και τα όχι της σωστής διατροφής

Τόσο λάθος διατροφή

Ο χορός των μπιζελιών

Φρούτα και Λαχανικά – Παιδικό Τραγουδάκι Εκπαιδευτικό

Tο καρότο και η αγκινάρα

Το καρότο και η αγκινάρα (στίχοι)

Ο μάγειρας

Δραστηριότητα 5η

On line παιχνίδια

Διατροφή

Παιχνίδι μνήμης: “Τα λαχανικά και η σκιά τους”

Κατηγοροποίηση φρούτων-λαχανικών

Υγιεινό δεκατιανό (αινίγματα)

Παιχνίδι μνήμης: Τα φρούτα της άνοιξης

Δραστηριότητα 6η

Διαδραστικές δραστηριότητες

ΓΛΩΣΣΑ

Γράψε κάτω από κάθε φρούτο το όνομά του (κοιτάμε και πληκτρολογούμε τις λέξεις που μας έχουν γράψει σε ένα χαρτί ο μπαμπάς ή η μαμά)

Πληκτρολόγησε  τα  σωστά γράμματα μέσα στη λέξη

Γράψε τη λέξη με μικρά και κεφαλαία γράμματα

Μικρά – Κεφαλαία γράμματα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Μοτίβα 1

Μοτίβα 2

Ένωσε τους αριθμούς με τις ποσότητες των φαγώσιμων

Πόσα λαχανικά έχω;

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΗΠΙΩΝ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Εγγραφές νηπίων και προνηπίων για το Σχολικό έτος 2020 – 2021

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής, θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής.
Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής θα υποβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας για το Νηπιαγωγείο που ανήκει, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

 

Για το σχολικό έτος 2020-2021 οι ηλεκτρονικές εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν από   15 έως 30 Μαΐου 2020.
Εγγραφές μετά την 30η Μαΐου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-21,
μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016 και  τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται
να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί
αυτά τα έτη, εφόσον η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.

 

  • Τα προνήπια που ήδη φοιτούσαν στο Νηπιαγωγείο και θα είναι νήπια την επόμενη σχολική χρονιά (2020-2021) εγγράφονται αυτεπάγγελτα. Εντούτοις όσοι γονείς ενδιαφέρονται να εγγράψουν το παιδί τους στο Ολοήμερο τμήμα να επικοινωνήσουν μαζί μας ώστε να προσέλθουν στο σχολείο για να υποβάλουν αίτηση φέρνοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία αναφέρονται πιο κάτω (Βλέπε Ενότητα Γ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ).

 

  • Οι Βεβαιώσεις Φοίτησης των παιδιών που πρόκειται να εγγραφούν στην Α΄ Τάξη θα προωθηθούν υπηρεσιακά στο Δημοτικό σχολείο Βροντούς.

 Α. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Ι. ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία
«Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.
Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:
α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή
β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,
γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον Διευθυντή/ντρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.
δ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής,
ε) τα στοιχεία των  ενηλίκων συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα .
στ) επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

Β.ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ

α) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή,(Α.Δ.Υ.Μ.)
β) Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας,
γ) Βεβαίωση Φοίτησης άλλου τέκνου από τον Διευθυντή/ντρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.

δ) Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής. (βλ. παρακάτω: Γ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ)

ε) Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα.

Γ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
α. Προϋποθέσεις εγγραφής στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα (13:00 – 16:00)
Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται:
1.Μαθητές/τριες των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς/κηδεμόνες, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα/κηδεμόνα και κάρτα ανεργίας από τον άλλο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους.
2.Μαθητές/τριες, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως:
Ι) Πολύτεκνοι / τρίτεκνοι / μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς/κηδεμόνες με χρόνιες παθήσεις /ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης / φυλακισμένοι.
II) Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

 

β. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής
Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
1. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.
2. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.

Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.

 Επισημαίνεται ότι, κατά την περίοδο των εγγραφών, είναι υποχρεωτική η τήρηση των απαιτούμενων μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) (https://eody.gov.gr/loimoxi-apo-to-neo-koronoio-covid-19-odigies-profylaxis-gia-to-koino/

https://eody.gov.gr/covid-19-odigies-gia-ti-chrisi-maskas-apo-to-koino/).

 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 18/05/2020 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΩΡΑ 08.30΄ ΕΩΣ 12.00΄

ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 2351055333

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

 

ΕΝΤΟΜΑ

Τώρα την Άνοιξη  εμφανίστηκαν και τα κάθε λογής έντομα . Πετούν, πηδούν, περπατούν, σέρνονται, ζουζουνίζουν. Γι’ αυτό και τα ονομάζουμε και ζουζούνια.  Ας δούμε έντομα μερικά κι ας τα αναγνωρίσουμε παίζοντας παιχνίδια.

Δραστηριότητα 1η

Μελέτη Περιβάλλοντος

Τι γνωρίζετε για τα έντομα; Τι είναι τα έντομα; Πώς είναι το σώμα τους; Πώς κινούνται; Πώς τρέφονται; Πού ζουν; Είναι ωφέλιμα, βλαβερά, ενοχλητικά; Προσφέρουν κάτι στον άνθρωπο κι αν ναι, τι;

(Δείτε το παρακάτω βιντεάκι για τα έντομα και μάθετε χρήσιμες πληροφορίες)

Ο κόσμος των ζώων – Τα έντομα

Στη συνέχεια ¨μεταμορφωθείτε”  σε εντομολόγους (έτσι λένε τους επιστήμονες που ασχολούνται με τα έντομα) και παρατηρείστε τα έντομα που ζούνε στην αυλή σας, στον κήπο, στο μπαλκόνι ή στο πάρκο και στο δρόμο.

Δραστηριότητα 2η

Τραγούδια

Μια ωραία Πεταλούδα

Η μικρή αράχνη

Δραστηριότητα 3η

Παραμύθια

 Ούπι Το Κουνούπι

Λίτσα η Πασχαλίτσα

Μηνάς ο κηφήνας

Λούλα η Πεταλούδα

Δραστηριότητα 4η

Παζλ

ΠΑΖΛ 1

ΠΑΖΛ 2

ΠΑΖΛ 3

ΠΑΖΛ 4

Δραστηριότητα 5η

Διαδραστικές δραστηριότητες

Γλώσσα

Η ανατομία μιας πεταλούδας

Ένωσε κάθε έντομο με το σωστό λουλούδι

Πόσες είναι οι συλλαβές;

Από ποια φωνούλα αρχίζει το όνομα του εντόμου;

Αντιστοίχιση λέξεων

Βάλε κάτω από κάθε εικόνα τη σωστή λέξη

Μαθηματικά

Διάταξη ως προς το μέγεθος

Επανάληψη αριθμών 1-4

Διατάξεις ως προς το χρόνο

Τι λείπει σε κάθε σειρά;

Δραστηριότητα 6η

Εικαστικά

Φτιάξτε τις δικές σας πεταλούδες…

…και άλλα έντομα

Δραστηριότητα 7η

Μαθαίνω το γράμμα Ζ, ζ  (όπως ζουζούνια)

Βίντεο «Ένα γράμμα μια ιστορία – Το Ζηλιάρικο Ζουζούνι»

Βρείτε λέξεις (ονόματα, ζώα, φυτά, πράγματα, φαγητά κλπ) που αρχίζουν από τη φωνούλα Ζ, ζ

(παρακολούθησε και το παρακάτω βίντεο)

Το γράμμα “Ζζ” – Μαθαίνω την αλφαβήτα

Ζωγραφίστε ζώα, φυτά, πράγματα, φαγητά κλπ, που αρχίζουν από Ζ,ζ

Ζητήστε από τους γονείς να σας γράψουν λέξεις που αρχίζουν ή περιλαμβάνουν το γράμμα Ζ,ζ και μετά κυκλώστε μόνο τα γράμματα (Ζ,ζ)

 

Παίξτε με το γράμμα Ζ, ζ (Πηγή:https://www.kindergartenstories.com/2016/10/blog-post_21.html)

Παίζω με το γράμμα Ζ, ζ

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζεται η Γιορτή της Μητέρας. Με αφορμή λοιπόν την γιορτή  της μητέρας στις 10 Μαΐου θα μιλήσουμε για αυτό το μοναδικό και αναντικατάστατο  πρόσωπο.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

4 μόνο γράμματα, αν μπουν το ένα δίπλα στο άλλο, φτιάχνουν την πιο γλυκιά, την πιο όμορφη λέξη στον κόσμο     ΜΑΜΑ

Μ, όπως Μοναδική. Γιατί η ΜΑΜΑ μας είναι μία και μοναδική. Μας φροντίζει και μας δίνει ό, τι λαχταράμε στη Γη.

Α, όπως Άνοιξη. Γιατί η ΜΑΜΑ μας, είναι σαν την Άνοιξη, στολισμένη με λουλούδια, πολύχρωμα και ευωδιαστά.

Μ, όπως Μέλι. Γιατί η ΜΑΜΑ μας, είναι πάντα εκεί, για να μας χαρίζει τις πιο γλυκιές στιγμές, τις πιο γλυκιές αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας.

Α, όπως Αγκαλιά. Γιατί είναι η ΜΑΜΑ μας, μια αγκαλιά, μια φωλιά, που μέσα της κουρνιάζουμε, σαν μικρά πουλάκια και πάντα θα μας αγαπά ότι κι αν γίνει….

Πηγή: http://louloudoparea.blogspot.com/2020/

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Δραστηριότητα 1η

Παραμύθια

Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει – Συγγραφέας: Gliori Debi

Στη συνέχεια μπορούμε να παίζουμε τα παρακάτω παιχνίδια με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά.

Μόνο εσένα αγαπώ τόσο πολύ

Δραστηριότητα 2η

Τραγούδι

Η καλύτερη μαμά του κόσμου

Μπορείτε να το χορέψετε και να το τραγουδήσετε μαζί με τη μαμά

Δραστηριότητα 3η

Διαδραστικές δραστηριότητες

Γλώσσα

Ενώνω την κάθε εικόνα με το αρχικό της γράμμα

Σύρε την εικόνα στη σωστή θέση

Αντιστοίχισε την κάθε εικόνα με ένα γράμμα

Σύρε και άφησε τα γράμματα στη σωστή θέση

Συμπληρώνω-πληκτρολογώ με κεφαλαία

Σύρε μόνο τη λέξη “μαμά” μέσα στα κουτιά

Η γιορτή της μητέρας

Η λέξη “μαμά” αρχίζει από “μα”

Αντιστοιχίζω τις ίδιες λέξεις

Μαθηματικά

Πόσα φιλάκια δίνεις στη μαμά κάθε μέρα;

Ένωσε τα λουλούδια με το σωστό αριθμό

Μετρώ και γράφω το σωστό αριθμό

Ένωσε κάθε εικόνα με το σωστό αριθμό

Πόσα φιλάκια θα χαρίσεις στη μαμά;

Δραστηριότητα 4η

Εικαστικά

Ζωγράφισε σε ένα χαρτί τη μαμά  και από κάτω προσπάθησε να γράψεις πως φωνάζεις την δική σου μαμά (μανούλα, μάνα, μαμά, μαμακούλα, μητέρα κ.ο.κ)

Μπορείς να κάνεις μια ζωγραφιά με ό, τι θέλεις εσύ και να τη χαρίσεις στη μαμά.

Λουλούδια

Ένωσε τους πίνακες ζωγραφικής με τις λεπτομέρειές τους

Η ΑΝΟΙΞΗ 3

ΠΟΙΗΜΑ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ    «Γεια σου, κύριε Mενεξέ»

Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης

Μουσική: Δημήτρης Λάγιος

Πρώτη ερμηνεία: Ελένη Βιτάλη

Δίσκος: Ο ήλιος ο ηλιάτορας (1982, MINOS-EMI)

(Δείτε το παρακάτω βίντεο)

Γεια σου, κύριε Μενεξέ

Οι στίχοι έχουν ως εξής:

Δύο συ και τρία γω

πράσινο πεντόβολο

μπαίνω μέσα στον μπαξέ

γεια σου κύριε μενεξέ (δις)

 

Συντριβάνι και νερό

και χαμένο μου όνειρο.

Τζίτζιρας τζιτζίρισε

το ροδάνι γύρισε.

 

Χοπ αν κάνω δεξιά

πέφτω πάνω στη ροδιά.

Χοπ αν κάνω αριστερά

πάνω στη βατομουριά (δις)

 

Το ‘να χέρι μου κρατεί

μέλισσα θεόρατη

τ’ άλλο στον αέρα πιάνει

πεταλούδα που δαγκάνει.

 

Δύο συ και τρία γω

πράσινο πεντόβολο μπαίνω

μέσα στον μπαξέ

γεια σου κύριε μενεξέ.

Επεξεργασία ποιήματος

  • Διαβάζουμε το ποίημα και εντοπίζουμε τις άγνωστες λέξεις.
  • Περιγράφουμε τις εικόνες που φέρνει στο νου μας και ζωγραφίζουμε με μαρκαδόρους.
  • Με αφορμή το ποίημα προσεγγίζουμε την πράξης της πρόσθεσης.
  • Μαθαίνουμε το + και το = όπως κάνουν στην Α  Δημοτικού.

Πηγή:  44ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου

  • Ακούμε ξανά το τραγούδι και εκφραζόμαστε με ελεύθερη κίνηση στο χώρο
  • Τραγουδάμε το τραγούδι
  • Αντιγράφουμε τον τίτλο του ποιήματος
  • Ζωγραφίζουμε τι θα θέλαμε να έχει ο δικός μας μπαξές
  • Συζητάμε γιατί τα λουλούδια επιλέγουν την άνοιξη για να ανθίσουν. Αν έχουμε σπόρους, βολβούς ή φυτώρια λουλουδιών μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρα. Θυμόμαστε από τη θεματική για τη σπορά τι είναι απαραίτητο για να μεγαλώσει ένα φυτό. Ποια είναι τα μέρη του;
  • Πως μεγαλώνει ένα σποράκι
  • Τραγούδι “Λουλουδόκοσμος”

Οι στίχοι έχουν ως εξής

Να ‘ταν ο κόσμος μας περβόλι κι εμείς αδελφωμένοι όλοι,

σαν τα λουλούδια πλάι-πλάι, ο ένας τον άλλο να αγαπάει.

 

Να μην υπάρχει περηφάνια, τι μενεξέδες, τι γεράνια,

συντροφιασμένοι εμείς και φίλοι, περικοκλάδες και τριφύλλι(2)

 

Να ‘ρθει μια αυγή να μας φωτίσει, δίχως πολέμους, δίχως μίση,

να ‘ρθει μια μέρα να χαράξει κι όλο τον κόσμο ν’ αλλάξει.

 

Να μην υπάρχει περηφάνια, τι μενεξέδες, τι γεράνια,

συντροφιασμένοι εμείς και φίλοι, περικοκλάδες και τριφύλλι(2)

Ακούμε το τραγούδι εδώ

Η ΑΝΟΙΞΗ 2

Δραστηριότητα 1η

Μαθαίνω το γράμμα Α, α  (όπως Άνοιξη)

Βίντεο «Ένα γράμμα μια ιστορία – Η Αχτένιστη Αγελάδα»

Βρείτε λέξεις (ονόματα, ζώα, φυτά, πράγματα, φαγητά κλπ) που αρχίζουν από τη φωνούλα Α, α

Ζωγραφίστε ζώα, φυτά, πράγματα, φαγητά κλπ, που αρχίζουν από Α,α

Ζητήστε από τους γονείς να σας γράψουν λέξεις που αρχίζουν ή περιλαμβάνουν το γράμμα Α,α και μετά κυκλώστε μόνο τα γράμματα (Α,α)

Παίξε το on line παιχνίδι για το γράμμα Α,α «Τα υλικά από τα γλυκά»

Δραστηριότητα 2η

Μέτρησε τα λουλούδια

Πηγή: http://natalinaeton5.blogspot.com/

Δραστηριότητα 3η

Παιχνίδι μνήμης

Πηγή: http://natalinaeton5.blogspot.com/

Δραστηριότητα 4η

Παραμύθι

Τα Άσχημα Λαχανικά – Παραμύθια για παιδιά

Δραστηριότητα 5η

Παιχνίδια On Line

Παιχνίδι σωστού λάθους

Αναγραμματισμός με Ανοιξιάτικες Λέξεις 

Ψάχνω την Άνοιξη να βρω μέσα από ένα αίνιγμα μικρό

Δραστηριότητα 6η

Τραγούδια

Η άνοιξη προβάλει

Να η άνοιξη (Παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου)

Η άνοιξη (Παιδική χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου)

Δραστηριότητα 7η

Εικαστικά

BIRD NEST CRAFT

Δραστηριότητα 8η

Παζλ

ΠΑΖΛ 1

ΠΑΖΛ 2

Η ΑΝΟΙΞΗ 1

Δραστηριότητα 1η

Η ΑΝΟΙΞΗ. Με αφορμή  πίνακες ζωγραφικής με θέμα την άνοιξη, που μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο, συζητήστε με τα παιδιά για την όμορφη αυτή εποχή. Ποιοι είναι οι τρεις μήνες της άνοιξης; Πώς είναι ο καιρός; Πώς είναι η φύση (δέντρα, λουλούδια, γρασίδι) τώρα την άνοιξη; Τι διαφορετικό έχει από το χειμώνα; Τι συμβαίνει με τα ζώα, τα πουλιά και τα έντομα; Φρούτα και λαχανικά της εποχής. Δουλειές που κάνουν οι γεωργοί. Τι ρούχα φοράμε. Μεγάλες γιορτές της άνοιξης.

Μπορείτε να βγείτε στην αυλή, στον κήπο και να δείτε την πραγματική άνοιξη, τα χρώμα τα και τις μυρωδιές που υπάρχουν γύρω μας.

Πίνακες ζωγραφικής για την άνοιξη

(παρακολουθήστε και το παρακάτω βίντεο)

Άνοιξη – 5ο Νηπιαγωγείο Σερρών

Δραστηριότητα 2η

Μαθαίνω το γράμμα Λ, λ  (όπως λουλούδια)

Βίντεο «Ένα γράμμα μια ιστορία – Το Λαχανιάσμενο Λεωφορείο»

Διαβάστε με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά το ποιηματάκι για το γράμμα Λ,λ , στο  «Αλφαβητάρι με γλωσσοδέτες» του Ευγένιου Τριβιζά, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Παρατηρήστε το.  Στη συνέχεια απαντήστε στις ερωτήσεις με λέξεις που αρχίζουν από λ.  Μετά δείτε την εικόνα. Βρείτε 4 μικρότερες εικόνες που συμπεριλαμβάνονται στη μεγάλη και η λέξη τους αρχίζει από λ.

Βρείτε λέξεις (ονόματα, ζώα, φυτά, πράγματα, φαγητά κλπ) που αρχίζουν από τη φωνούλα Λ,λ

Ζωγραφίστε ζώα, φυτά, πράγματα, φαγητά κλπ, που αρχίζουν από Λ,λ

Ζητήστε από τους γονείς να σας γράψουν λέξεις που αρχίζουν ή περιλαμβάνουν το γράμμα Λ,λ και μετά κυκλώστε μόνο τα γράμματα (Λ,λ)

Παίξε το on line παιχνίδι για το γράμμα Λ, λ «Το κυνήγι του θησαυρού»

Δραστηριότητα 3η

Παραμύθια

Κώστας Στοφόρος, Το κόκκινο παραμύθι, εκδόσεις Σαΐτα

Η πριγκίπισσα Άνοιξη

Δραστηριότητα 4η

Παιχνίδια On Line

Παιχνίδι μνήμης – Άνοιξη

Ομαδοποιήσεις εικόνων

Αντιστοίχιση εικόνων με το σωστό αριθμό

Δραστηριότητα 5η

Τραγούδια

Έφτασε η Άνοιξη

Τα κάλαντα της άνοιξης

Πετούν τα πεταλούδια

Δραστηριότητα 6η

Παζλ

ΠΑΖΛ 1

ΠΑΖΛ 2

Δραστηριότητα 7η

Εικαστικά

Ζωγραφική λουλούδια

PAPER FLOWERS