ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου. Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο “κώδικας δεοντολογίας” των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και ποιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η “1η Απριλίου”. Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο.

Πηγή:  Wikipedia

 Αγαπητοί γονείς,

Μια πρώτη προσέγγιση για την Πρωταπριλιά μπορεί να γίνει με  την ανάγνωση των παρακάτω βιβλίων (αν υπάρχει κάποιο από αυτά στο σπίτι) ή με την παρακολούθηση των παρακάτω βίντεο.

Με αφορμή λοιπόν την ιστορία, που διαβάσατε ή είδατε, συζητήστε με τα παιδιά  για το ψέμα που προσβάλλει ή πληγώνει κάποιον. Δώστε στα παιδιά αρκετά παραδείγματα, ώστε να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα τέτοιο ψέμα και σε ένα «ανώδυνο».

Π.χ. Αποκαλύπτουμε τα δικά μας ψέματα. Πότε τα είπαμε και γιατί; Με τη σειρά τους λένε και τα παιδιά τα δικά τους ψέματα. Είναι όμορφο να λέμε ψέματα; Γιατί; Τι συμβαίνει; Πώς θα ένιωθαν τα ίδια  αν τους λένε συνεχώς ψέματα;

Τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν τα ωραία αθώα ψεματάκια τους , κι εσείς να καταγράψετε τις σκέψεις τους πάνω στη ζωγραφιά.

Ακολουθούν και άλλες δραστηριότητες σχετικές με το θέμα.

Μπορείτε να μας στείλετε τις εργασίες των παιδιών στο email του Νηπιαγωγείου.

Και παιδιά μην ξεχνάτε

“Ένα ψέμα την ημέρα, την αλήθεια κάνει πέρα

κι αν δεν θέλεις σαν τον βοσκό να την πατήσεις

την αλήθεια να αγαπήσεις”

                               Οι δασκάλες σας

Υλικό για την Πρωταπριλιά

Βιβλία

Πινόκιο  (διάφορες εκδόσεις)

Ο ψεύτης βοσκός  (διάφορες εκδόσεις)

Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη, Ψέμα με ουρά, εκδόσεις Σαββάλας

Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη, Ο ψεματούρης, εκδόσεις Σαββάλας

Παραμύθια (youtube)

Πινόκιο

Ο ψεύτης βοσκός

Κική Καψάσκη – Ο ψεύτης βοσκός και ο λύκος (αφήγηση, μουσική, τραγούδι)

Τραγούδια

Βατσιτσέλο – Βατσιτσό (Λουκιανός Κηλαηδόνης)

Πινόκιο

Παζλ

ΠΑΖΛ 1

ΠΑΖΛ 2

ΠΑΖΛ 3

Εικαστικά

Τα παιδιά εκτός από τα αθώα ψεματάκια τους μπορούν να ζωγραφίσουν ό, τι τους έκανε εντύπωση από τις ιστορίες που διαβάσατε ή είδατε.

Ψυχοκινητική

The Pinocchio

Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Μαθαίνουμε για την 25η Μαρτίου

και γιορτάζουμε μένοντας σπίτι

Αγαπητοί γονείς

Μένουμε σπίτι μαθαίνοντας για τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου έστω και μέσω του υπολογιστή. Σας προτείνουμε ορισμένες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε, βοηθώντας τα παιδιά να καταλάβουν τη σημασία της.

           Στην ιστοσελίδα του Νηπιαγωγείου μας

  •  Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν σχετικά με την 25η Μαρτίου 1821 και τον Ευαγγελισμό και συζητήστε μαζί τους
  • Τα παιδιά μπορούν να παίξουν με τα οn line παιχνίδια
  • Να παίξουν με τα on line παζλ
  • Να μάθουν να τραγουδάνε κάποιο από τα τραγούδια
  • Να ζωγραφίσουν ποιος ήρωας της επανάστασης θα ήθελαν να ήταν, αν ζούσαν εκείνη την εποχή
  • Να γράψουν, με τη βοήθειά σας, λέξεις όπως: 25η Μαρτίου 1821, Ελευθερία ή Θάνατος, Ευαγγελισμός
  • Να δούνε βίντεο με σχετικό παραμύθι και να ζωγραφίσουν ό, τι τους έκανε εντύπωση.
  • Να κάνουν μιαν ελληνική σημαία, έναν τσολιά, μια ελληνοπούλα, ένα τσαρούχι, ένα στεφάνι, με όποιον τρόπο θέλουν.

Θα χαρούμε να μας στείλετε τις εργασίες σας στο email του Νηπιαγωγείου:    mail@1nip-vront.pie.sch.gr 

Οι δασκάλες σας    

ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Βίντεο

 

Τραγούδια