Εργαστήρια Δεξιοτήτων: 1ος θεματικός κύκλος-Ζω καλύτερα Ευ Ζην
Με τη φετινή εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, το βασικό όραμα της Σχολικής μας Μονάδας διαμορφώνεται σύμφωνα με το θεωρητικό πλαίσιο που διατρέχει το σύνολο του συγκεκριμένου αυτού προγράμματος. Στο επίκεντρο του οράματός μας βρίσκεται η επιδίωξη επιτυχούς καλλιέργειας των Δεξιοτήτων του 21ου αιώνα στις 3 βασικές κατηγορίες, στις οποίες αυτές διακρίνονται: α. δεξιότητες μάθησης (κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία και επικοινωνία) , β. δεξιότητες αλφαβητισμού (ιδιαιτέρως ψηφιακού εγγραμματισμού) και γ. δεξιότητες ζωής (ευελιξία, ηγεσία, ανάληψη πρωτοβουλίας, αυτομέριμνα, ενσυναίσθηση και ευαισθησία). Παράλληλα, στο επίκεντρο του οράματός μας βρίσκεται η ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων. Θεωρούμε ότι ο δυναμικός συνδυασμός όλων των προαναφερθέντων στοιχείων αποτελεί για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο για την προσωπική τους ευημερία και ευεξία αλλά και για τη μελλοντική εξέλιξή τους σε αυτόνομα, ενεργά και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας.
Με λίγα λόγια το όραμά μας είναι να μεγαλώσουμε παιδιά που αγαπούν και σέβονται τον εαυτό τους, τον συνάνθρωπό τους , το περιβάλλον και τα ζώα, παιδιά που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο, ενός κόσμου χαράς και αγάπης.
Επίσης στόχος μας είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο από το πρώτο σκαλί της εκπαίδευσης. Να είναι χαρούμενα, να μάθουν να εργάζονται, να συνεργάζονται, να παίρνουν πρωτοβουλίες. Να μαθαίνουν ακολουθώντας δημοκρατικές, σύγχρονες και βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας. Τα παιδιά να αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς γνωστικά, συναισθηματικά, ψυχοκοινωνικά. Το σχολείο να καλλιεργεί αρμονικές σχέσεις και συνεργασία με τους γονείς. Να είναι ένα ζωντανό και δραστήριο κύτταρο της γειτονιάς.
Έτσι στο Σχέδιο Δράσης του Σχολείου μας δώσαμε τον τίτλο:
«Ένα σχολείο για όλους»
Σε άμεση συνάρτηση με το όραμα της Σχολικής μας Μονάδας, όπως αυτό περιγράφηκε στην προηγούμενη ενότητα του παρόντος Σχεδίου Δράσης, οι στόχοι του σχολείου σε σχέση με τις τοπικές και ενδοσχολικές ανάγκες θα εστιάσουν στα εξής:
-στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και γόνιμης συνεργασίας τόσο μεταξύ των νηπίων όσο και μεταξύ των εκπαιδευτικών
-στην καλλιέργεια των βασικών δεξιοτήτων του προγράμματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», όπως αυτές περιγράφηκαν στην προηγούμενη ενότητα, με απώτερο στόχο την ολιστική ανάπτυξη της προσωπικότητας των νηπίων
-στην ευαισθητοποίηση των νηπίων για θέματα ζωτικής σημασίας, που αφορούν τόσο το ανθρωπογενές και το φυσικό μας περιβάλλον όσο και την προστασία του πλανήτη μας
-συνειδητοποίηση της ανάγκης μετάβασης από το «εγώ» στο «εμείς» καθώς και στη συνακόλουθη κινητοποίηση των μαθητών και μαθητριών και την ανάληψη δράσης για το κοινό καλό
-στην ανάπτυξη και εδραίωση αξιών όπως η συνεργασία, ο σεβασμός στη γνώμη του άλλου, η αγάπη για τον πλησίον, η αλληλεγγύη και η αποδοχή της διαφορετικότητας.
-στην εξοικείωση των νηπίων με τις Νέες Τεχνολογίες και τα ψηφιακά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα
1ος Θεματικός κύκλος: Ζω καλύτερα-Ευζήν
Στον πρώτο θεματικό κύκλο αποφασίσαμε και τα δύο τμήματα να ασχοληθούμε με το πρόγραμμα:
Ο «Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο νηπιαγωγείο»
Ο «Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο νηπιαγωγείο» είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας που σχεδιάστηκε από το Κέντρο Πρόληψης Πυξίδα με στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στην προσχολική ηλικία σύμφωνα με την ελληνική πραγματικότητα. Διαπραγματεύεται 4 θεματικές ενότητες, που αναπτύσσονται σε 10 συναντήσεις (10 Εργαστήρια): ομαδικότητα, υγιείς συνήθειες, αυτοεκτίμηση, συναισθήματα.
Το πρόγραμμα συμβάλει στην εκπαίδευση των παιδιών σε δεξιότητες επικοινωνίας, στην ένταξής τους στην ομάδα της τάξης,
στην απόκτηση υγιών συνηθειών. Επιπρόσθετα στοχεύει στην καλλιέργεια της αυτογνωσίας και της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών (αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων)
Στοχευόμενες δεξιότητες
Δεξιότητες Μάθησης
Κριτική σκέψη (Critical thinking)
Επικοινωνία (Communication)
Συνεργασία (Collaboration)
Δημιουργικότητα (Creativity
Δεξιότητες Ζωής
Aυτομέριμνα
Κοινωνικές Δεξιότητες
Ενσυναίσθηση και ευαισθησία
ΜΙΤ: Δεξιότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης
Ψηφιακός γραμματισμός (digital literacy)
Δεξιότητες του Νου
Κατασκευές
Παρακάτω ακολουθούν 2 pdf αρχεία με τις δραστηριότητες του προγράμματος, όπως τις δουλέψαμε στα δύο τμήματα:
Η αυλή μας.
«Με τι πέτρες τι αίμα και τι σίδερο
Και τι φωτιά είμαστε καμωμένοι
Ενώ φαινόμαστε από σκέτο σύννεφο
Και μας λιθοβολούν και μας φωνάζουν
Αεροβάτες
Το πως περνούμε τις μέρες και τις νύχτες μας
Ένας Θεός το ξέρει…
…Κι όμως του πόθου τ’ όραμα ξυπνάει μια μέρα σάρκα
Κι εκεί όπου πριν δεν άστραφτε παρά γυμνή ερημιά
Τώρα γελάει μια πολιτεία ωραία καθώς τη θέλησες
Κοντεύεις να τη δεις σε περιμένει…
Πάμε μαζί κι ας μας λιθοβολούν
Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες.
Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!» Οδυσσέας Ελύτης «Ήλιος ο Πρώτος» XVI
Το Νηπιαγωγείο Πετρούσας άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά στα τέλη του 2007. Η αυλή του εξαρχής διέθετε ξύλινα παιχνίδια ( τσουλήθρα, τραμπάλα, σκάλα αναρρίχησης), τα οποία με το πέρασμα των ετών καταστράφηκαν λόγω φθοράς του υλικού τους.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 η αυλή πλέον δεν είχε κανένα παιχνίδι.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018
Τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων, με τις Νηπιαγωγούς: Πραφτσιώτου Αργυρούλα και Καραγιάννη Παναγιώτα, απευθύνθηκαν στο Ίδρυμα Βασιλείου Μελά (το οποίο μέχρι σήμερα έχει χτίσει πάνω από 192 νηπιαγωγεία και έχει εξοπλίσει περισσότερα από 1538. Έχει δημιουργήσει 43 παιδικές χαρές σε όλη την χώρα και έχει προμηθεύσει με βιβλία περισσότερα απο 665 νηπιαγωγεία) για την δωρεά τσουλήθρας και προστατευτικού δαπέδου. Το Ίδρυμα αποδέχθηκε το αίτημα και τον Ιούνιο του 2019 ολοκληρώθηκε το έργο, υπό την εποπτεία του Δήμου Προσοτσάνης. Η χαρά των παιδιών ήταν απερίγραπτη!
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Πετρούσας μεγιστοποίησε αυτή την χαρά προχωρώντας στη δωρεά μιας τραμπάλας και ενός ελατηρίου τεσσάρων θέσεων.
Τον Ιανουάριο του 2021, ύστερα από πρόταση της Νηπιαγωγού Καραγιάννη Παναγιώτα, ο Σύλλογος Διδασκόντων με Νηπιαγωγούς: Πραφτσιώτου Αργυρούλα, Ταρασιάδου Μαρία, Καραγιάννη Παναγιώτα, απευθύνθηκε στο Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούση ( το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας, δημόσιας υγείας, εκπαίδευσης έρευνας, κοινωνικής ανάπτυξης και πολιτισμού) για τον εξοπλισμό της αυλής και αιτήθηκε: κιόσκι εξάγωνο με ασφαλτικό κεραμίδι, αμμοδόχο με σύστημα σκίασης, τρενάκι με βαγόνια, παιχνίδια ψυχοκινητικής αγωγής, κάδο απορριμάτων, σταθμό ποδηλάτων, αναρρίχηση, παιχνίδι ελατήριο. Η δωρεά ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2021. Τον εξοπλισμό ανέλαβε η εταιρεία SiriosPlaySport, η οποία με τη σειρά της μας δώρισε επιπλέον υλικό για ψυχοκινητικό παιχνίδι.
Τα όνειρα μας για το Νηπιαγωγείο μας, μετά από πολλές προσπάθειες, χάρη στη συμβολή του Ιδρύματος Αγγελικούση απέκτησαν σάρκα και οστά. Ευχόμαστε όλοι να θυμόμαστε πάντα τα λόγια του Επίκουρου:
Εγκαίνια Νηπιαγωγείου 2008.
Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008.
«Μέσα στη λιακάδα, μες στην ομορφιά
το μικρό σχολειό μας, μοιάζει ζωγραφιά.
Διάπλατα στον ήλιο, παραθύρια ανοιχτά,
σαν γυρνώ το μάτι, φτάνει στα βουνά.
Πάντα με τραγούδια, του μιλάει η ψυχή
κι η χαρά μας όλη, γύρω του αντηχεί.
Κι όταν τραγουδάμε, όλα τα παιδιά
τραγουδούν μαζί μας κι όλα τα πουλιά.»
Σ.Σπεράντσα.
Το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Πετρούσας
εύχεται ολόψυχα όλα τα παιδιά του κόσμου
να έχουν ένα σχολείο σαν και το δικό μας.
Τα νήπια και οι Νηπιαγωγοί: Σαπουντζή Δήμητρα, Καραγιάννη Παναγιώτα.
Ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.
Ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρούσας.
“Η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά.” |