2025-2026
Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ξεκίνησαν στο νηπιαγωγείο μας!
Πρώτο μας θέμα: ” Αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα”, αξίες πολύτιμες για τη ζωή και τη συνύπαρξη μέσα στην τάξη μας, στη Θεματική: Ενδιαφέρομαι και ενεργώ -Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη, Υποθεματική: Συμπερίληψη, αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα.
Ξεκινήσαμε με κινητικά παιχνίδια γνωριμίας, παίζοντας με το όνομά μας και το αρχικό του. Κάποιες ομάδες πλάσαμε το αρχικό μας γράμμα με πλαστελίνη, άλλες το ζωγραφίσαμε με τον ξεχωριστό μας τρόπο! Έτσι, παρατηρήσαμε μια από τις διαφορές μας (αλλά και ομοιότητά μας). Κάθε μέρος του εργαστηρίου μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να συνεργαστούμε και να νιώσουμε ομάδα.
Μέσω ψυχοκινητικών δραστηριοτήτων ήρθαμε κοντά και αρχίσαμε να χτίζουμε τους κανόνες της ομάδας μας.
Φτιάξαμε το δέντρο της τάξης μας, γεμίζοντάς το με τις παλάμες μας, τις οποίες ζωγραφίσαμε ατομικά σε τι είμαστε καλοί και που εμπιστεύομαστε περισσότερο τον εαυτό μας. Στη συνέχεια ενώσαμε τις δημιουργίες μας και βγήκε ένα υπέροχο παλαμοδεντρο.
Διαβάσαμε τα παραμύθια «Ο πάπιος ο Ευγένιος και οι ευγενικές λέξεις» και “Ας πούμε αυτή τη λέξη…” και συζητήσαμε για τη σημασία της ευγένειας στην καθημερινότητά μας. Καταγράψαμε όλες τις “ευγενικές λέξεις” που μάθαμε — λέξεις που μας βοηθούν να επικοινωνούμε με σεβασμό και αγάπη. Καταλάβαμε ότι, ακόμη κι αν κάποιες μέρες δεν έχουμε καλή διάθεση, οι ευγενικές λέξεις είναι πάντα εκεί· τις ξέρουμε, τις θυμόμαστε και μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε μόλις ξαναβρούμε το κέφι μας! Κι έτσι, μπορούμε να χρωματίσουμε την καθημερινότητά μας με τη δύναμη των λέξεων. Έπειτα, συζητήσαμε για τη φιλία και την οικογένεια, τον σεβασμό και την αγάπη στις σχέσεις μας.
“Το παγκάκι της φιλίας” και “Το σύνναιφο που κατάπινε τα Ναι” μας έδωσαν την ευκαιρία να αναρωτηθούμε για τη δύναμη του όχι και του ναι, για τα παιδιά που είναι μόνα τους στο διάλειμμα αλλά και τη δική μας στάση. Έτσι, φτιάξαμε την αλυσίδα της τάξης μας.
Μια αλυσίδα με τους κανόνες μας, τα πιστεύω μας και τόσο δυνατή που δεν μπορεί να σπάσει.

Τα παιδιά συνεργάστηκαν σε ομαδική εικαστική εργασία, όπου συνέθεσαν ένα κοινό έργο με γεωμετρικά σχήματα, ευθείες και καμπύλες γραμμές και χρώματα, μαθαίνοντας να συνεργάζονται, να σέβονται και να αποδέχονται ο ένας τον άλλον μέσα στην τάξη και την κοινωνία. Τα γεωμετρικά σχήματα ενώθηκαν και μας παρακίνησαν να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε ομαδικά έργα τηρώντας τα όρια μας αλλά με συνεργασία και δημιουργικότητα.
Με προτροπή από το εργαστήριο ζωγραφίσαμε τι είναι “διαφορετικότητα” ακούγοντας αυτή τη λέξη. Μια δραστηριότητα ανίχνευσης προτού ανακαλύψουμε τη μοναδικότητα της διαφορετικότητας στη ζωή.
Διαβάζοντας τα βιβλία «Η Τελεία», το “Ασχημόπαπο” και το “Κουμπί είμαι κι εγώ”, αρχίσαμε να μιλάμε για τη διαφορετικότητα και πως αξίζει να προσπαθούμε, ακόμη κι όταν πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε. Μεταμορφωθήκαμε σε μοναδικά κουμπιά που το καθένα έχει τη δική του ιστορία, επιθυμίες και ανάγκες. Αλλά, πάνω απ’ όλα, την ανάγκη να συνδεθεί. Με αφορμή το παραμύθι «Το Ασχημόπαπο», συζητούν για τη διαφορετικότητα, τον σεβασμό και τα συναισθήματα, συνδέοντας το φανταστικό με την καθημερινή ζωή.
Ταυτόχρονα, φτιάξαμε τον δικό μας πίνακα με “τις τελείες μας”, που συμβολίζουν την ένωση της ομάδας μας. Κάθε παιδί πρόσθεσε τη δική του μοναδική τελεία, δημιουργώντας έναν πολύχρωμο καμβά γεμάτο διαφορετικότητα και φαντασία!
Η τεχνική μας ήταν αποτύπωμα με φελλό και τέμπερα, και το αποτέλεσμα ήταν μαγικό!
Μπορεί να θέλει κόπο (ή άλλες φορές να είναι εύκολο) να ανακαλύψουμε ομοιότητες και διαφορές, αλλά παρατηρούμε πως μαζί δημιουργούμε κάτι μοναδικό!
Οι πίνακες ζωγραφικής ανέδειξαν συναισθήματα που μιμηθήκαμε, συνδέσαμε με εικόνες, με μουσική και κίνηση.
Τα παιδιά συμμετείχαν σε παιγνιώδεις και βιωματικές δραστηριότητες που καλλιεργούν τον αλληλοσεβασμό, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κοινωνική ενσυναίσθηση. Ήρθαν σε επαφή με βασικά συναισθήματα, όπως η χαρά, η λύπη και ο φόβος, τα οποία αναγνώριζαν και εξέφρασαν μέσα από συζήτηση, παιχνίδι και τέχνη.
Παρατηρήσαμε και επεξεργαστήκαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τους πίνακες του Πικάσο και μιλήσαμε για τον τρόπο που αποτυπώνει τα πρόσωπα — άλλοτε από μπροστά, άλλοτε από το πλάι, με έντονα χρώματα και διαφορετικές φόρμες. Βάλαμε τους δικούς μας τίτλους στα έργα του και δημιουργήσαμε και τα δικά μας. Μέσα από τα έργα του, ανακαλύψαμε πως η διαφορετικότητα είναι ομορφιά! Κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό, όπως και κάθε άνθρωπος γύρω μας. Μέσα από την τέχνη του κυβισμού και τα έργα του Πικάσο, παρατήρησαν σχήματα, ευθείες και καμπύλες γραμμές και δημιούργησαν ατομικές αυτοπροσωπογραφίες, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και τη μοναδικότητά τους.
Έπειτα, τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους πρωτότυπες προσωπογραφίες, εμπνευσμένα από τον Πικάσο, δίνοντας σε κάθε έργο μια ξεχωριστή, προσωπική πινελιά. Πολύχρωμα πρόσωπα, φαντασία και δημιουργικότητα γέμισαν την τάξη μας!
Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, τα παιδιά έμαθαν πως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα ξεκινά από την αποδοχή του εαυτού μας και των άλλων, με όλα τα μοναδικά μας χαρακτηριστικά. Ο Πικάσο μάς έμαθε πως η τέχνη, όπως και οι άνθρωποι, δεν έχει έναν μόνο τρόπο να είναι όμορφη. Έτσι, δημιουργήσαμε και τις αυτοπροσωπογραφίες μας με διάφορες τεχνικές.
Προς την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, διαβάσαμε το παραμύθι “Το Κάτι Άλλο” και κουβεντιάσαμε για την αποδοχή και τη μοναδικότητα του καθένα μας.
Κι έτσι, φτάσαμε να μιλάμε για αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, σεβασμό στον εαυτό και σεβασμό προς τους άλλους, ενσυναίσθηση.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου δεξιοτήτων, μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τη συμπερίληψη με τη βοήθεια της ημέρας σχολικού αθλητισμού, την παγκόσμια ημέρα νοηματικών γλωσσών, την παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού και της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία. Αυτό έδωσε και το έναυσμα να συνδεθεί το εργαστήριό μας με τη δράση ενεργού πολίτη: “Συμπερίληψη και προσβασιμότητα στη γειτονιά μας”.
Η “Φένια των λέξεων” μας βοήθησε να αντιληφθούμε τον κόσμο από όλες τις αισθήσεις. Παίξαμε βιωματικά παιχνίδια και μπήκαμε στη θέση τυφλών, κωφών αλλά και με κινητική αναπηρία ατόμων. Ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε τραγούδια και φράσεις στη νοηματική. Βρίσκαμε συχνά αφορμές για να μπούμε στη θέση τους και να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση με καλές πρακτικές. Δημιουργήσαμε μια ομαδική αφίσα “Αυτό που μας ενώνει… πάει πάρκο” με κάλεσμα του Υπουργείου και του ΕΕΕΚ Ξάνθης.
Τέλος, πήραμε μέρος στη δράση “Μπες στη Θέση μου-Παίξε, Μάθε, Νιώσε! – ένα challenge ενσυναίσθησης” https://sites.google.com/view/mpesstithesimou-challenge/home?authuser=0


Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!
Το εργαστήριο δεξιοτήτων “Η οικογένεια δεν έχει αριθμητική, είναι απλώς μοναδική!”, της Θεματικής Ενότητας: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ εστιάζει στη γνωριμία με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989), το δικαίωμα για οικογένεια είναι αδιαμφισβήτητο. Η σημασία και ο ρόλος της οικογένειας στη ζωή ενός παιδιού είναι η πρώτη κοινωνική δομή που γνωρίζει. Με την είσοδό του στο νηπιαγωγείο αρχίζει να αναγνωρίζει και άλλες μορφές οικογένειας και να θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς.
Το εργαστήριο δεξιοτήτων που αφορά στην “Μοναδική μας Οικογένεια” έχει ήδη ολοκληρωθεί, δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά να εξερευνήσουν, να προβούν σε προβληματισμούς και συμπεράσματα αλλά και να ανακαλύψουν νέες γνώσεις! Οι μαθητές/τριες αναζητήσαν και παρουσίασαν σχετικό φωτογραφικό υλικό και όχι μόνο, συζητήσαμε για τις διάφορες των σύγχρονων και των παλαιότερων παραδοσιακών οικογενειών, αλλά και θαυμάσαμε έργα τέχνης που αναφέρονται στο θεσμό!

Ακόμη, γνωρίσαμε τα διάφορα είδη των οικογενειών που συναντούμε, εντοπίσαμε τις δυσκολίες αλλά και της δυνατότητες της καθεμιάς και φτιάξαμε το προσωπικό γενεαλογικό μας δέντρο! Αφού κατανόησαν πως κάθε οικογένεια είναι ίση, διαφορετική και διέπεται από αγάπη και σεβασμό, ζωγραφίσαμε τη δική μας μοναδική οικογένεια, και κλείσαμε σε βάζα τις πιο όμορφες αναμνήσεις με τους αγαπημένους μας!
Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό καθόλη τη διάρκεια της, εμπλουτίζοντας συνεχώς τη σχετική γωνιά που δημιουργήθηκε στην τάξη από οικογενειακές φωτογραφίες, βιβλία και δημιουργήματα τους!
2024 – 2025
«Τον Κ.Ο.Κ. αγαπώ, με ασφάλεια κυκλοφορώ»
Στο πλαίσιο της ενότητας Ευ Ζην, υλοποιήσαμε με τα παιδιά ένα πολυδιάστατο εργαστήριο δεξιοτήτων κυκλοφοριακής αγωγής με στόχο να ευαισθητοποιήσει, να ενεργοποιήσει και –κυρίως– να δώσει στα παιδιά το χώρο να ανακαλύψουν τη γνώση μέσα από δικές τους διαδρομές.
Η αρχή έγινε με μια ιδιαίτερη επίσκεψη στην τάξη μας: η Μέλου, η αρκουδίτσα, ήρθε ζητώντας τη βοήθεια των παιδιών για να μάθει πώς να κυκλοφορεί με ασφάλεια στην πόλη. Η αποδοχή της ήταν άμεση και τα παιδιά μοιράστηκαν μαζί της όσα ήδη γνώριζαν. Πολύ γρήγορα, όμως, προέκυψαν ερωτήματα και απορίες – σημάδι ότι υπήρχαν ακόμα πολλά να ανακαλυφθούν.
Από εκείνη τη στιγμή, η τάξη μεταμορφώθηκε: στηθηκε ένας «δρόμος» με φανάρια και διαβάσεις, όπου τα παιδιά, μέσα από παιχνίδια ρόλων και διερεύνηση, έκαναν υποθέσεις για τους κανόνες της οδικής ασφάλειας, δοκίμαζαν ιδέες και κατέληγαν στα συμπεράσματα που διαμόρφωναν τη δική τους, προσωπική κατανόηση των πραγμάτων.
Για να αποτυπωθεί με τρόπο δημιουργικό το πιο σημαντικό μήνυμα –πώς περνάμε σωστά το δρόμο– τα παιδιά κατασκεύασαν τον εαυτό τους σε χαρτί, να διασχίζει τη διάβαση, με ένα κεφαλάκι που περιστρέφεται για να θυμίζει τη σωστή σειρά ελέγχου και το σύνθημα:
«Αριστερά, δεξιά, αριστερά για οχήματα κοιτώ,
τα αυτιά μου τα τεντώνω, το χεράκι μου σηκώνω
και το δρόμο απ’ τη διάβαση περνώ!»
ενώ δεν έλειψαν και αυθόρμητες αποτυπώσεις των νεοπαποκτηθεισών γνώσεων των παιδιών κατά την ελεύθερη ζωγραφική.
Η περιπέτεια συνεχίστηκε όταν η Μέλου αποκάλυψε πως ήθελε να μάθει ποδήλατο! Ένα δέμα από φίλους της, τα ζώα του δάσους, γεμάτο με ποδηλατικό εξοπλισμό, αποτέλεσε αφορμή για νέα ανακάλυψη: ποια είναι η χρήση του κάθε αντικειμένου; Τα παιδιά βοήθησαν τη Μέλου να ερμηνεύσει το κάθε τι, να κατανοήσει τη χρήση του και – φυσικά – την «ετοίμασαν» κατάλληλα για ποδηλασία!
Η ανάγκη για κράνος και φωτεινά ρούχα έγινε περαιτέρω κατανοητή μέσα από δύο βιωματικά πειράματα:
Στο πρώτο, ένα αυγό, που ήταν ό,τι πιο ευαίσθητο και ευθραυστό μπορούσαν να σκεφτούν τα παιδιά, τοποθετήθηκε μέσα σε κράνος και δοκιμάστηκε σε πτώση, αποδεικνύοντας με απλό αλλά συνάμα εντυπωσιακό τρόπο την προστασία που παρέχει ο κατάλληλος εξοπλισμός.
Στο δεύτερο, τα παιδιά στάθηκαν πίσω από μαύρο, ημιδιαφανές πανί, παρατηρώντας ποια χρώματα ρούχων των συμμαθητών τους ξεχώριζαν κι έτσι, εμπειρικά κατανόησαν τι σημαίνει «ορατότητα» στο σκοτάδι.
Η διαδραστική κατασκευή του ποδηλάτη που κινείται γύρω από την πόλη, στην οποία είναι διακριτά στοιχεία ο δρόμος, ο ποδηλατόδρομος και το πεζοδρόμιο, ήταν μία ακόμα ευκαιρία για δημιουργική αποτύπωση της εμπειρίας αυτής.
Η έρευνα συνεχίστηκε και εκτός τάξης: στις καθημερινές μετακινήσεις τους, τα παιδιά φωτογράφιζαν ή ζωγράφιζαν πινακίδες σήμανσης που εντόπιζαν και τις ανέβασαν σε ψηφιακό συνεργατικό πάντλετ. Όταν συγκεντρωθηκαν όλα τα ευρήματα, τα παιδιά αναζήτησαν τη σημασία τους, παρατήρησαν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους και προχώρησαν στην καταγραφή και την ταξινόμησή τους σε κατηγοριες. Στη συνέχεια, παρουσίασαν την έρευνά τους –και τις ανακαλύψεις τους– στη Μέλου.
Η τελευταία θεματική του εργαστηρίου αφορούσε την οδηγική και συνοδηγική συμπεριφορά. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια, τα παιδιά έκαναν προτάσεις, τις δοκίμασαν και κατέληξαν σε συμπεράσματα για τις σωστές στάσεις: χρήση ζώνης και κατάλληλου καθίσματος, ηρεμία στο αυτοκίνητο, αποφυγή περισπασμών.
Η δράση ολοκληρώθηκε με μια κατασκευή-υπενθύμιση για να κρεμαστεί στο αυτοκίνητο με το σύνθημα «Η ζώνη σώζει ζωές!»
Το εργαστήριο δεξιότητων και η διαδικασία μάθησης εμπλουτίστηκε με επιτραπέζια παιχνίδια κυκλοφοριακής αγωγής, δημιουργία γωνιάς συμβολικού παιχνιδιού στην αυλή, δραστηριότητες ρομποτικής και προγραμματισμού
κι επαφή με το εκπαιδευτικό λογισμικό «Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη» στο πλαίσιο της ανεστραμμένης τάξης, όπου τα παιδιά μπορούσαν να εφαρμόσουν τις νέες γνώσεις και δεξιότητές τους με διασκεδαστικό τρόπο.
Τέλος, τα παιδιά αξιολόγησαν αυτόνομα τις νέες γνώσεις τους μέσα από ψηφιακά κουίζ και εκπαιδευτικά παιχνίδια.
«Κύκλος είναι και γυρίζει»
Το εργαστήριο Δεξιοτήτων που αφορά στην Υδροδυναμική ολοκληρώθηκε μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που αφορούν κυρίως πειράματα και ρομποτικη! Τα παιδιά προγραμμάτισαν και οδήγησαν το Beebot σε όλα τα στάδια του κύκλου του νερού, τα κατέγραψαν και στη συνέχεια τα τοποθέτησαν στην σωστή χρονική ακολουθία.
Ακόμη πειραματίστηκαν με το φαινόμενο της εξάτμισης και της υγροποίησης στην τάξη,οπου παρατήρησαν τις υποθέσεις τους και εξήγαγαν συμπεράσματα.
Παράλληλα, το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και η ανάγνωση παραμύθιων έδωσαν το έναυσμα για την εικαστική έκφραση των παιδιών αλλά και τη συμμετοχή τους στο θεατρικό δρώμενο, κατά το οποίο συμμετείχαν με ιδιαίτερο ζήλο!
Τέλος, τα παιδιά προέβησαν σε συνειδητά συμπεράσματα αναφορικά με τη σημασία της ύπαρξης του νερού στον πλανήτη ως πηγή ζωής για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς!
«Τους ήχους ερευνώ, παίζω και γελώ!»
Το εργαστήριο μας ξεκίνησε με μια δραστηριότητα ενσυνειδητότητας όπου τα παιδιά εξασκησαν την ακοή τους με τους περιβάλλοντες ήχους και στη συνέχεια σκέφτηκαν όσους περισσότερους ήχους μπορούσαν και τους ταξινομησαν σε κατηγορίες ανάλογα με την ηχογόνο πηγή τους.
Αυτη η ενασχόληση προκάλεσε το βασικό μας ερευνητικό ερώτημα «Γιατί διαφοροποιούνται οι ήχοι μεταξύ τους ακόμα κι όταν προέρχονται από την ίδια πηγη;» Προκειμένου να το απαντησουμε τα παιδιά ενεπλάκησαν σε ποικιλες δραστηριότητες διερεύνησης χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεια προσομοίωσης αλλά και διεξάγοντας εμπειρικά πειραματα. Με την εφαρμογή bouncy balls (https://bouncyballs.org/) οι μαθητές πειραματίστηκαν με την ιδιότητα της έντασης του ηχου. Συμπληρωματικά έπαιξαν το ψυχοκινητικό παιχνίδι «Μην ακουστεί το ντέφι/τα κουδουνάκια» με μεγάλη προσοχή!
Η εφαρμογή shared piano από το chrome music lab (https://musiclab.chromeexperiments.com/Shared-Piano/#FAZeUD9g6) βοήθησε τα παιδιά να αντιληφθούν τη διάρκεια ως χαρακτηριστικό των ήχων.
Περνώντας στις εφαρμογες οscillators από το chrome music lab (https://musiclab.chromeexperiments.com/Oscillators/). αλλά και blob opera από το google arts & culture (https://artsandculture.google.com/experiment/blob-opera/AAHWrq360NcGbw?hl=en) , τα παιδιά διερευνησαν την ιδιότητα της οξύτητας. Παράλληλα, έκαναν τα πρώτα βήματα στην εκμάθηση της μουσικης θεωρίας και αποτύπωσαν τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις τους εικαστικά χρησιμοποιώντας τρισδιάστατα υλικά.
Τη χροιά, το τελευταίο χαρακτηριστικό των ήχων, ανακαλυψαν τα παιδιά μέσα από το διαδραστικό αντικείμενο «Τα μουσικά όργανα και οι ήχοι τους» (http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/7997) και https://insidetheorchestra.org/musical-games/ όπου οι μαθητές συνέδεσαν τα μουσικά όργανα με τους μοναδικούς ήχους που παραγουν.
Προκειμένου να επέλθει η διάκριση μεταξύ του απλού ήχου και της μουσικής τα παιδια ενεπλάκησαν σε δραστηριότητες σχετικές με το ρυθμό και τη μελωδία, τα απαραίτητα δηλαδή στοιχεία για τη μουσική. Έπαιξαν ρυθμούς χρησιμοποιώντας το σώμα τους (body percussion) αλλά και απλά μουσικά όργανα, αρχικά αντιγραφοντας ρυθμικά μοτίβα με κλιμακούμενη δυσκολία και στη συνέχεια με τη βοήθεια εικονοκαρτών συνέθεσαν τα δικά τους!
Από τα ρυθμικά μοτίβα οδηγήθηκαν στις μελωδικές φράσεις τις οποίες άκουσαν και αναγνώρισαν σε διάσημες μουσικές συνθέσεις. Έμαθαν τα μουσικογράμματα, τον σχηματικό τρόπο αναπαράστασης των μελωδικών φράσεων και τα ακολούθησαν με ιδιαίτερη χαρά αναπτύσσοντας δεξιότητες οπτικοκινητικου συντονισμού και όχι μόνο! Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν και ολόκληρο το σώμα τους για να κινηθούν “πάνω” στις μελωδικές φράσεις συμμετέχοντας σε “μουσικές διαδρομες”.
Κατά το δεύτερο κύκλο διερεύνησης τα παιδιά προσεγγισαν τον ήχο μέσα από τη φυσική του διάσταση. Ξεκινώντας με τη διεξαγωγή ενός πειράματος ακουστικής αντιληψης (https://www.youtube.com/watch?v=qNf9nzvnd1k) παρατήρησαν ποιους ήχους μπορει να ακούσει το ανθρώπινο αυτί.
Όσον αφορά τη διάδοσή του ήχου στα στερεά, αλληλεπιδρώντας με την προσομοίωση από την πλατφόρμα cK-12 (
https://www.ck12.org/student/?_gl=1%2A1l2x65n%2A_ga%2AMTcyODkyODcyNS4xNjU1ODEzMzI1%2A_ga_7PBE4L0PZZ%2AMTY1NzEwODI5Ni42LjEuMTY1NzEwODMwNy4w), παρατηρησαν τις ταλαντώσεις που πραγματοποιούνται στις χορδές ενός βιολιού και προσεγγισαν την έννοια των ηχητικών κυμάτων. Ταυτόχρονα, δοκιμασαν να νιώσουν τη δόνηση που προκαλείται στις δικές τους φωνητικές χορδές όσο παράγουν ήχους αλλά και πειραματίστηκαν με αυτοσχέδια κατασκευή με χορδή από ένα ποτήρι και ενα λαστιχάκι. Τέλος, με τη βοήθεια ενός τυμπάνου και μερικών χαρτιών τα οποία αναπηδουσαν κάθε φορά που η μεμβράνη του παλλόταν, οπτικοποιήσαμε τη διάδοσή του ήχου.
Σχετικά με τη διάδοσή του ήχου στον αέρα, με την προσομοίωση του Phet (https://phet.colorado.edu/sims/html/waves-intro/latest/waves-intro_el.html) αλλά και του chrome music lab (https://musiclab.chromeexperiments.com/Experiments), τα παιδιά ήταν σε θέση να παρατηρήσουν τις μεταβολές των μορίων που πυκνώνονταν και αραιώνονταν, αλλά και την ιχνηλάτηση του ηχητικού κύματος που παραγοταν κάθε φορά που αλληλεπιδρούσαν με τα ψηφιακά εργαλεία.
«Θάλασσα SOS χωρίς… πλαστικά»
γαστήριο Δεξιοτήτων που αφορά στη ρύπανση της θάλασσας από τον ανθρώπινο παράγοντα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αιτίες που προκαλούν τη μείωση του πληθυσμού της Καρέτα καρέτα, ευαισθητοποιηθηκαν σχετικά και τέλος….έκαναν τη δική τους καμπάνια για τη προστασία του περιβάλλοντος!
Πιο συγκεκριμένα, ζωγράφισαν το βυθό βρώμικο από σκουπίδια και καθαρό, δημιούργησαν τα δικά τους ξεχωριστά πλακάτ με μαλλί πλεξιματος, ενώ ξεχώρισαν και ποια σκουπίδια ανακυκλώνονται και ποια όχι σε σχετικό επιτραπέζιο παιχνίδι!! Ο “Μπλε κάδος” έγινε φίλος μας και τα παιδιά τραγούδησαν μαζί του.
Ταυτόχρονα επέκτειναν τις καλές πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος σε συνέχεια ανάγνωσης σχετικού βιβλίου και πέραν της ομαδικής εργασίας όπου τα παιδιά ζωγράφισαν τη Γη και κατέγραψαν τις προτάσεις για την προστασία του, ηχογράφησαν όλα όσα θέλουν να ακούσουμε για να τον σώσουμε από τη ρύπανση!! Στην εκστρατεία ενημέρωσης που ανέλαβαν ο αέρας, η θάλασσα, γειτονιά μας και τα δέντρα (χλωρίδα) μας μιλούν με τις φωνές των παιδιών και είναι καλό όλοι μας να προσπαθήσουμε περισσότερο! Μπράβο παιδιά!! Για να δείτε το σχετικό βίντεο ευαισθητοποίησης πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο (https://drive.google.com/file/d/1cCBTQ96vQXj45N8c_UQBhcDkLrizlgdy/view)
«Υπέυθυνα παιδιά – Υπερασπιστές των ζώων»
Για να μάθουμε πώς μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τα ζώα, πρώτ’ απ’ όλα σκεφτήκαμε τις ανάγκες τους. Τα παιδιά χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία αποτύπωσαν τις ανάγκες των ζώων σε συννεφόλεξα με σχήματα ζώων και παρήγαγαν τα δικά τους κολλάζ με τίτλο «τι χρειάζονται τα ζώα».
Παράλληλα στήθηκαν και δύο καινούριες «γωνιές» στην τάξη μας για τα ζώα, μία που περιείχε βιβλία και παιχνίδια για τα ζώα και μία συμβολικού παιχνιδιού, αυτή του κτηνιατρείου.
Τα παιδιά σε ομάδες σκέφτηκαν και ζωγράφισαν τα ζώα και τα οικοσυστήματα που γνώριζαν και στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε αισθητηριακό παιχνίδι με τα «οικοσυστήματα» που στήθηκαν στην τάξη.
Σε επόμενο στάδιο, τα παιδιά προβληματίστηκαν σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ζώα σε κάθε περιβάλλον, αλλά και με τη στάση του ανθρώπου προς αυτά. Μέσα από την ανάγνωση και την επεξεργασία εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων, τη δημιουργία κατασκευών, τη συμμετοχή σε μουσικοκινητικά παιχνίδια και την εμπλοκή σε ψηφιακά περιβάλλοντα προσωμοίωσης, επαυξημένης πραγματικότητας και προγραμματισμού, τα παιδιά γνώρισαν τις απειλητικές για τα ζώα συμπεριφορές του ανθρώπου, ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από την προστασία των ζώων και «πραγματοποίησαν» δράσεις καθαρισμού του βυθού και αναδάσωσης.
Επίσης, έγινε ιδιαίτερη μνεία στο δικαίωμα των ζώων να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Έτσι, τα παιδιά, παρακολούθησαν και παρατήρησαν τα ζώα μέσα από κάμερες ζωντανής αναμετάδοσης από καταφύγια ζώων και τα «έφεραν» κοντά τους με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας. Στο τέλος, γνώρισαν την τέχνη των Αβορίγινων και έφτιαξαν τα δικά τους έργα με την ίδια τεχνική και επίκεντρο τα ζώα.
Στο τέλος, τα παιδιά, παίρνοντας αφόρμηση από το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο «Το ’πε το πουλάκι», αντέστρεψαν τους ρόλους ζώων και ανθρώπων σε μία προσπάθεια να φτιάξουν τη δική τους αφίσα ευαισθητοποίησης για την προστασία των ζώων, την οποία κοινοποίησαν στους γονείς και στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου.
«Το δεντρόσπιτο με τα ζωάκια των δικαιωμάτων»
Σε αυτό το εργαστήριο τα νήπια με τη βοήθεια χαρακτήρων – ζώων, που «επισκέπτονταν» την τάξη μας και μοιράζονταν μαζί μας τις ιστορίες και τα τραγούδια τους, γνώρισαν τα δικαιώματα των παιδιών.
Ο Ετσιμελέν μας βοήθησε να μάθουμε το δικαίωμα στο όνομα και να φτιάξουμε το ληξιαρχείο της τάξης μας. Γνωριστήκαμε καλύτερα παρουσιάζοντας τα ονόματά μας και την ιστορία τους και φτιάξαμε δικούς μας ήρωες, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που τους αποδώσαμε ταιριαστά ονόματα παίζοντας με τις σύνθετες λέξεις.
Τελος, συμπληρώσαμε τις δικές μας παιδικές ταυτότητες!
Το Μηπονάκι μας θύμισε όλα τα όμορφα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια μας και μας παρακάλεσε να μην τα χρησιμοποιούμε ποτέ για κακό.
Ο Ρώτα – πρώτα το χελωνάκι, μας έμαθε τα μυστικά της προστασίας της ιδιωτικότητας και τα παιδιά έφτιαξαν ένα κουτί για χάρη του στο οποίο θα τοποθετούν μυστικές ζωγραφιές, σκέψεις και ιδέες. Στη συνέχεια, έγιναν χελωνάκια κι αυτά και έπαιξαν σχετικά ψυχοκινητικά παιχνίδια.
Το Σιγουράκι μας έμαθε το δικαίωμα στο σπίτι, το νερό, το φαγητό και τα ρούχα κι εμείς, όχι μόνο δημιουργήσαμε ομαδικά κόλλαζ, αλλά του φτιάξαμε και το δικό του σπίτι με τα απαραίτητα!
Το Αγαπάκι, μιλώντας μας για το δικαίωμα στη φροντίδα, μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε, να ζωγραφίσουμε και να παίξουμε παντομίμα για αυτά που μας αρέσει να κάνουμε με την οικογένειά μας. Ακόμη, καταγράψαμε όλα εκείνα που μας θυμίζουν πόσο σημαντική είναι η φροντίδα.
Ο Τριλαριλαρό μας έμαθε καινούρια παιχνίδια, θυμίζοντάς μας το δικαίωμα στο παιχνίδι και την ξεκούραση. Σε αντάλλαγμα αυτού, τα παιδιά έφτιαξαν το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι και του το αφιερώσαμε.
Ο Ναπωκάτι μέσα από την ιστορία του, μας έδειξε πόσο σημαντικό είναι το δικαίωμα στη γνώμη και την ελεύθερη έκφραση της. Έτσι, τα παιδιά δεν έχασαν την ευκαιρία και δημιούργησαν τα δικά τους υπερρεαλιστικά έργα, εκφράζοντας σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα. Με αυτά, δημιουργήθηκε μια ψηφιακή gallery τέχνης προς τιμήν του Ναπωκάτι και του δικαιώματός του, που μπορείτε να επισκεφθείτε πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο https://www.artsteps.com/view/67335a6f4dc4a0d91a47b6c9?currentUser .
Παράλληλα, η ελεύθερη έκφραση της γνώμης μας, συνδυάστηκε με δραστηριότητες για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και με το παραμύθι “ το Ναι-Οχι στη χώρα των διαπραγματεύσεων” όπου τα παιδιά κατανόησαν βαθύτερα τις έννοιες.
H Κουκουβάκου μας έμαθε την ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι, Πακιστανής ακτιβίστριας που αγωνίστηκε για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της, μέσα από το βιβλίο «Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα». Τα παιδιά με τη σειρά τους, είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν ένα άλλο «μαγικό μολύβι», ένα στυλό τρισδιάστατης εκτύπωσης και να δημιουργήσουν τρισδιάστατα αντικείμενα από πράγματα που πιστεύουν πως θα κάνουν καλύτερο τον κόσμο μας. Ακόμη, ζωγράφισαν και τι θα αλλάζαν στον κόσμο μας…αν είχαν ένα μαγικό μολύβι!
Ο Πολυχρωμίξ μας μίλησε για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και τα παιδιά δημιούργησαν μια ομαδική εργασία με ανθρωπάκια για να μας θυμίζει ότι είμαστε «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».
Το Μπορούλι μας έμαθε τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία και έβαλε «δοκιμασίες» στις οποίες τα παιδιά ανταπεξήλθαν άψογα! Διάβασαν σε γραφή «Μπράιγ», τραγούδησαν νοηματίζοντας, έκαναν διαδρομές με αυτοσχέδιο μπαστούνι και κλειστά μάτια και ζωγράφισαν με τα πόδια.
Το Σεβαστάκι, ήταν το τελευταίο ζωάκι που μας επισκέφθηκε και μας παρακάλεσε να θυμόμαστε πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε τα διακαιώματα όλων και να τα διεκδικούμε! Τα παιδιά λοιπόν έφτιαξαν, σε ομαδική εργασία, το δεντρόσπιτο με τα ζωάκια των δικαιωμάτων για να του αποδείξουν ότι έμαθαν τα πάντα για τα δικαιώματα και του υποσχέθηκαν να μην τα ξεχάσουν ποτέ!
Σε μια άλλη προσέγγιση, το Σεβαστάκι συναντήθηκε με τον Έλμερ και το δικαίωμα στο σεβασμό των δικαιωμάτων πήρε μια άλλη μορφή μέσα από μια ομαδική εργασία!
2023 – 2024
ΤΡΩΩ ΣΩΣΤΑ- ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΚΑΛΑ!
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων για την υγιεινή διατροφή διαβάσαμε πολλά βιβλία! «Ο Μάκης ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι», «Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη», «Τροφούπολη», «Μια φορά ήταν η κολοτούμπα», «Καλή όρεξη!», «Μια δίαιτα για ελέφαντες».
Μάθαμε τις διαφορετικές οικογένειες τροφών και τα οφέλη μας δίνει η καθεμία. Κατηγοριοποιήσαμε τα τρόφιμα της τάξης μας, την ώρα του φαγητού μας ψάχναμε να βρούμε σε ποια οικογένεια ανήκει το φαγητό μας.
Με χαρτοκοπτική κατασκευάσαμε ομαδικές αφίσες και μια πυραμίδα διατροφής και τα βάλαμε στον πίνακα της τάξης για τα βλέπουμε και να θυμόμαστε να τροφοδοτούμε τον εαυτό μας με τα καλύτερα καύσιμα!
Αποφασίσαμε να τρώμε λίγα περισσότερα φρούτα και λαχανικά για να ενισχύσουμε τους στρατιώτες του σώματος μας και μπορούν να εμποδίζουν τα μικρόβια να μπουν στο σώμα μας.
Θέλουμε να εμπλέξουμε τα παιδιά στη διαδικασία ετοιμασίας ενός υγιεινού ποτού. Γι’ αυτό θα φτιάξουμε με τα παιδιά μια σπιτική λεμονάδα. Να δούμε πόσο νόστιμα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά! Τα παιδιά έφεραν λεμόνια από τους κήπους τους και όλοι μαζί απολαύσαμε το χυμό!
- Η δική μας Πυραμίδα Διατροφής
- Φρεσκοστυμμένη λεμονάδα από τα χεράκια μας!
- Μπόλικη βιταμίνη C…
Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Οικογένεια”
Στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων που αφορά την Οικογένεια είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους διάφορους τύπους της( πυρηνική, εκτεταμένη, μονογονεϊκή, θετή και ορφανά παιδιά) μέσα από παραμύθια, θεατρικό παιχνίδι αλλά και οπτικοακουστικό υλικό, και τις διαχωρίσαμε σε σύγχρονες και παραδοσιακές! Μεταξύ άλλων, παίξαμε με τις λέξεις και τα γράμματα, κλείσαμε σε βαζάκι την πιο γλυκιά στιγμή με την οικογένειά μας, δημιουργήσαμε τα δικά μας συμβολικά ξυλόγλυπτα με νερομπογιά, και στολίσαμε σε κορνίζες τις φωτογραφίες μας για να μας συντροφεύουν στην τάξη, στην γωνία της οικογένειας!
Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Κυκλοφοριακή Αγωγή”
Στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων που αφορά στην Κυκλοφοριακή αγωγή, γνωρίσαμε τα σήματα οδικής κυκλοφορίας και τη χρησιμότητα τους σε πεζούς, οδηγούς και ποδηλάτες! Τα ομαδοποιήσαμε, παίξαμε παιχνίδια μνήμης και τα χρησιμοποιήσαμε ώστε να οδηγήσουμε με ασφάλεια στον αύλιο χώρο ( ψυχοκινητικό παιχνίδι)! Ακόμη, φτιάξαμε πίνακα αναφοράς με τις σύνθετες λέξεις “-δρόμος”, αλλά και κινηθήκαμε στον πίνακα διπλής εισόδου που εξηγεί ποιο μέσο χρησιμοποιούμε για να μετακινηθεί κάθε παιδί στο σχολείο! Με ελεύθερα κολλάζ δημιουργήσαμε κατόψεις από τη γειτονιά κάθε παιδιού, τραγουδήσαμε την “Ποδηλάτισσα” και μάθαμε περισσότερα για τους κανόνες ασφαλείας όταν οδηγούμε τα ποδήλατα μας! Τέλος, το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του Τροχονόμου στην τάξη μας, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να του πάρουν συνέντευξη, και να συμμετέχουν στο ψυχοκινητικό παιχνίδι που σχεδιάστηκε από την Τροχαία Αττικής!
Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Πλανήτες”
Το τρίτο Εργαστήριο Δεξιοτήτων διήρκησε περισσότερο από τα υπόλοιπα, καθώς κέρδισε το ενδιαφέρον της ομάδας μας από την πρώτη στιγμή! Ανάμεσα σε άλλα, γνωρίσαμε τους πλανήτες, τη σειρά τους στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά και τα βασικά τους χαρακτηριστικά και τους σειραθετήσαμε παίζοντας! Κατανοήσαμε το φαινόμενο της εναλλαγής μέρας- νύχτας μέσα από πείραμα, και το αποτυπώσαμε στο χαρτί! Κατανοήσαμε τις φάσεις της Σελήνης με οδηγό μας τα μπισκότα…..και πατήσαμε στο φεγγάρι, ταξιδεύοντας στον ειδικά κατασκευασμένο πύραυλο! Φυσικά, συναντήσαμε τα δικά μας αυτοσχέδια εξωγήινα πλάσματα ενώ προγραμματίσαμε το beebot για πολλές βόλτες στο διάστημα!
Στην τάξη μας δημιουργήθηκε κάτι περισσότερο από μια απλή γωνία μάθησης…. Βιβλία, αφίσες, εικαστικές δημιουργίες και τρισδιάστατες κατασκευές, όλα συγκεντρωμένα από τα παιδιά και τους γονείς τους πλαισίωσαν τις δραστηριότητες που γίνονταν στην τάξη και εμπλούτισαν το εργαστήριο με κάθε μέσο! Γονείς ευχαριστούμε για την ενεργό συμμετοχή, τη συνεργασία και την υποστήριξη στην υλοποίηση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων!
Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Κι αν ήμουν εγώ;”
Κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο πραγματοποιήσαμε στην τάξη μας το 2ο εργαστήριο δεξιοτήτων που ανήκει στη θεματική ενότητα “Ενδιαφέρομαι και ενεργώ- Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη-Ανθρώπινα δικαιώματα, συμπερίληψη”. Ο τίτλος του “Κι αν ήμουν εγώ;”.
Έναυσμα για την έναρξη του εργαστηρίου αποτέλεσε το βιβλίο “Μαλάλα” με την ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι, Πακιστανής ακτιβίστριας που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της. Τα παιδιά μέσα από την ιστορία της Μαλάλα διαπίστωσαν ότι δυστυχώς σε κάποιες χώρες τα δικαιώματα των ανθρώπων καταπατώνται και δε ζουν όλοι όπως εκείνα. Εντοπίσαμε τις διαφορές με τη δική μας χώρα και τα παιδιά αποτύπωσαν στο χαρτί όσα δικαιώματα πιστεύουν ότι καταπατήθηκαν στην περίπτωση της χώρας της Μαλάλα.
Στη συνέχεια, αναλύσαμε την έννοια της λέξης “δικαίωμα”, συνειδητοποιήσαμε ότι μέσα της κρύβει μια σπουδαία λέξη, το δίκαιο, και έτσι, ξεκίνησε η αναζήτησή μας σε σχέση με το ποια είναι τελικά αυτά τα δικαιώματα που πρέπει όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως να έχουμε. Τα παιδιά μέσα από εικόνες των δικαιωμάτων των παιδιών έκαναν παρατηρήσεις, έδωσαν τη δική τους ερμηνεία για την αξία των δικαιωμάτων, προβληματίστηκαν και έφτιαξαν έναν πίνακα αναφοράς με τα βασικότερα δικαιώματα των παιδιών.
Έπειτα, ζωγράφισαν όποιο δικαίωμα ήθελαν στο χαρτί.
Παρατηρήσαμε φωτογραφίες από το site της unicef που σχετίζονται με τα δικαιώματα των παιδιών και δώσαμε τη δική μας ερμηνεία για το δικαίωμα που θεωρούμε ότι αποτυπώνεται σε καθεμία από αυτές
Παίξαμε ένα παιχνίδι ταύτισης με εικόνες των δικαιωμάτων και τα αρχικά τους γράμματα. Κάθε παιδί ένωνε το δικαίωμα με την αντίστοιχή του φωνούλα.
Επιπλέον, παίξαμε στον διαδραστικό πίνακα παιχνίδια με τα δικαιώματα των παιδιών σε μορφή κουίζ.
Βρήκαμε πολύ εύστοχες εικόνες στο Internet που αποτυπώνουν τα παιδικά δικαιώματα, τις κόψαμε, τις ζωγραφίσαμε και γράψαμε σε καρτέλες το κάθε δικαίωμα αντιγράφοντάς το.
Στο τέλος, οι εικόνες μας αποτέλεσαν τη σύνθεση μίας ομαδικής εργασίας με τα δικαιώματα των παιδιών.
Το βιβλίο του Έλμερ, του πολύχρωμου ελέφαντα, που έχουμε στην τάξη μας, αποτέλεσε την αφορμή για να εμβαθύνουμε στο δικαίωμα της αποδοχής της διαφορετικότητας. Αφού το διαβάσαμε, το κάθε παιδί ζωγράφισε τον δικό του Έλμερ όπως ήθελε.
Σειρά είχαν τα μουσικοκινητικά παιχνίδια. Χορέψαμε το τραγούδι των Burger Project “Έχω δικαιώματα γιατί είμαι παιδί”. Κάθε φορά που η μουσική σταματούσε, τα παιδιά “πάγωναν” δημιουργώντας με το σώμα τους όπως μπορούσαν ένα δικαίωμα.
Ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης, γνωστός για τους πίνακές του που αποτύπωναν παιδιά, μας κέντρισε το ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να παρατηρήσουμε κάποια από τα έργα του, να συζητήσουμε για τα δικαιώματα που θεωρούμε ότι απολαμβάνουν οι φιγούρες των πινάκων, και τέλος, να αναπαραστήσουμε με το σώμα μας τους πίνακες, δημιουργώντας tableaux vivants (ζωντανές εικόνες).
Τέλος, γίναμε μικροί ζωγράφοι και αποτυπώσαμε με μολύβι και νερομπογιά στο χαρτί μας τον πίνακα του Ιακωβίδη με τίτλο “Μητρική στοργή”, φτιάχνοντας τη δική μας μικρή έκθεση ζωγραφικής.
Το κλείσιμο του εργαστηρίου περιελάμβανε συζητήσεις γύρω από το θέμα των δικαιωμάτων και την καταπάτηση αυτών. Ήρθαμε νοερά στη θέση των παιδιών που δε ζουν κάτω από τις συνθήκες που ζούμε εμείς. Τι θα μπορούσαμε άραγε να πούμε στους μεγάλους αυτού του κόσμου, έτσι ώστε κανένα παιδί να μη στερείται των δικαιωμάτων του;
Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Μια σταγόνα…ταξιδεύει!”
Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θέμα “ο κύκλος του νερού” επισκέφθηκε την τάξη μας η μικρή σταγόνα! Κάναμε πείραμα για να δούμε από που έρχεται η βροχή; Πώς ο πάγος μετατρέπεται σε νερό; Πώς δημιουργούνται οι σταγόνες και οι υδρατμοί; Θα καταφέρουμε να ελευθερώσουμε τα παγωμένα ανθρωπάκια;
Τα παιδιά βοήθησαν τη μελισσούλα ΒΕΕ ΒΟΤ να ακολουθήσει τη μικρή σταγόνα, προγραμματίζοντας το ρομποτάκι να κάνει ταξιδάκι!
Και φυσικά μετά τη βροχή εμφανίζεται το ουράνιο τόξο!!!
Πώς εμφανίζεται το ουράνιο τόξο μετά τη βροχή και πού έχει τα χρώματα;;; Άραγε μπορεί να βοηθήσει το νερό ώστε να φέρουμε το ουράνιο τόξο στην τάξη μας;;; Μέσα από τον πειραματισμό μας ανακαλύψαμε ότι το ουράνιο τόξο κρύβεται είτε στο χαρτί είτε στο cd!
Μάθαμε τα χρώματα του ουράνιου τόξου και τη σειρά τους!
Παίξαμε και χορέψαμε με τα χρώματα του ουράνιου τόξου…
…και το όνομά μας έγινε ένα λαμπερό ουράνιο τόξο!
Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Τη διατροφή μου εγώ προσέχω, καλή υγεία για να έχω!”
Τον Δεκέμβριο πραγματοποιήσαμε στην τάξη μας το εργαστήριο δεξιοτήτων με θέμα τη διατροφή. Ο τίτλος που του δώσαμε είναι “Τη διατροφή μου εγώ προσέχω, καλή υγεία για να έχω!”
Αρχικά, μιλήσαμε για τις διατροφικές συνήθειες του καθενός και αποτυπώσαμε στο χαρτί το αγαπημένο μας φαγητό.
Στη συνέχεια, τονίσαμε τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής, παρατηρήσαμε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, τη συνθέσαμε όλοι μαζί στην τάξη μας και ο καθένας τη σχεδίασε με τον δικό του τρόπο.
Μιλήσαμε για τη σημασία της ένταξης των φρούτων και των λαχανικών στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες και επιχειρήσαμε να τα κατηγοριοποιήσουμε στις δύο μεγάλες ομάδες, με οδηγό το αρχικό γράμμα της κάθε ομάδας.
Δημιουργήσαμε λαχανανθρωπάκια και φρουτανθρωπάκια με πολλή φαντασία!
Έπειτα, διαβάσαμε πολλά παραμύθια με θέμα τη διατροφή. Περισσότερο ασχοληθήκαμε με την “Πολύ πεινασμένη κάμπια” του E. Carl. Αφού διαβάσαμε την ιστορία, προσπαθήσαμε να βάλουμε στη σωστή χρονολογική σειρά τις εικόνες και να την αφηγηθούμε ξανά.
Πήραμε τις νερομπογιές μας και φτιάξαμε με πολλά ωραία χρώματα τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, την κάμπια!
Το παραμύθι αυτό μας έδωσε αφορμή να φτιάξουμε ξανά την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, αυτή τη φορά με όλα τα φαγητά που έφαγε η πεινασμένη κάμπια.
Επιπλέον, συζητήσαμε για τις υγιεινές και τις ανθυγιεινές τροφές, παίξαμε παιχνίδια ομαδοποίησης και αποτυπώσαμε στο χαρτί όσα είναι καλό να τρώμε και όσα πρέπει να τρώμε σε μικρότερη ποσότητα.
Τέλος, συνθέσαμε το διατροφικό πιάτο και μιλήσαμε για την αξία του να τρώμε ένα πλήρες γεύμα















































































































































































































































































































