Στα πλαίσια του θέματος οικγένεια διαβάσαμε το παραμύθι “Ο καλόκαρδος λύκος” του Geoffrey de Pennard , από τις εκδόσεις “Παπαδόπουλος”.
Το παραμύθι αυτό αναφέρεται στην ιστορία του νεαρού λύκου Λουκά που μεγάλωσε και αφήνει την οικογένειά του για να ζήσει μόνος του πια. Πριν φύγει αποχαιρετά όλα τα μέλη της οικογένειάς του: μαμά, μπαμπά, αδέλφια, γιαγιά, παπού . Όλοι κάτι έχουν να του πουν και ο μπαμπάς του στο τέλος του δίνει ένα κατάλογο που περιέχει “…όλα όσα μπορεί να φάει”.
“Έτσι, ο Λουκάς, ο νεαρός λύκος ξεκίνησε το ταξίδι του.” Στην πορεία του συνάντησε διαδοχικά ήρωες γνωστών παραμυθιών με πρωταγωνιστή τον “κακό λύκο’. Κάθε φορά εξέταζε αν αυτοί που συναντούσε υπήρχαν στον κατάλογό του. Όταν διαπίστωνε ότι όντως υπήρχαν και ετοιμαζόταν να τους φάει, εκείνοι τον παρακαλούσαν να τους αφήσει να ζήσουν. Ο Λουκάς ήταν πολύ καλόκαρδος και έτσι τους άφηνε να ζήσουν! Όμως πεινούσε πολύ!
… Η συνέχεια στο βιβλίο!

Διαβάσαμε το βιβλίου στην παρεούλα. Γγράψαμε σε χαρτί τον κατάλογο του Λουκά “ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ”, με όλα όσα μπορούσε να φάει.
Αφού τελειώσαμε την ακρόαση του παραμυθιού, έγινε μια πρώτη προσπάθεια οι μικροί μαθητές να συνεργαστούν ανά δύο ή τρεις και να ζωγραφίσουν σκηνές από το παραμύθι. Η κάθε ομάδα διάλεξε ποιά σκηνή θέλει να ζωγραφίσει. Στη συνέχεια τα μέλη κάθε ομάδας συζήτησαν τί ακριβώς θα ζωγραφίσουν στη ζωγραφιά τους και μοίρασαν τί θα κάνει ο καθένας.
Στόχος αυτής της δραστηριότητας ήταν τα παιδιά να κατανοήσουν τί σημαίνει “συνεργάζομαι”. Μια και είναι η πρώτη φορά, ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν δυσκολίες στο να συνεργαστούν. Όμως έγινε μια πρώτη προσέγγιση του τί σημαίνει “συνεργάζομαι”. Μέσα από συζήτηση καταλήξαμε ότι συνεργάζομαι σημαίνει: κάνω κάτι μαζί με κάποιο φίλο μου, δουλεύουμε για να ολοκληρώσουμε μαζί την ίδια εργασία, κ.α.
Ακολουθούν φωτογραφίες από τη διαδικασία:
[slideshow]