Μηνιαία αρχεία: Οκτώβριος 2022
Χωρικές έννοιες “Δεξιά – Αριστερά”
Οι χωρικές έννοιες αποτελούν σημαντικό αντικείμενο γνώσης και εφαρμογής στην προσχολική ηλικία. Ιδίως οι έννοιες του δεξιά και του αριστερά, χρειάζεται να εφαρμόζονται διαρκώς τόσο μέσω οργανωμένων δραστηριοτήτων όσο και μέσω καθημερινών συνηθειών στην τάξη έως ότου κατακτηθούν. Στο ολοήμερο τμήμα, φτιάξαμε διαδρομές στο πάτωμα με χαρτοταινία. Τα παιδιά σε ζευγαράκια έπρεπε να οδηγηθούν σε έναν προορισμό-φρούτο. Έτσι, ο ένας έκλεινε μάτια και ο άλλος του έδινε προφορικές εντολές (π.χ. πήγαινε μπροστά, στοπ, στρίψε αριστερά), βοηθώντας τον με το χεράκι του ώστε να μην αποκλίνει από τη διαδρομή.
Όπου τα παιδιά μπερδεύονταν, παρενέβαινε είτε κάποιο μέλος της ομάδας είτε η νηπιαγωγός ώστε να τους βοηθήσουν να βρουν τη σωστή εντολή! Και φυσικά, τα κατάφεραν!!!
Η δύναμη της φιλίας!
Το δικαίωμα στη φιλία είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, μεγάλους και μικρούς! Οι φίλοι μας είναι εκείνοι που μας κάνουν να περνάμε όμορφα, μας καταλαβαίνουν και μας υποστηρίζουν! Και, φυσικά, η φιλία είναι σαν μια αλυσίδα που δε σπάει εύκολα… Αυτό θελήσαμε να αποδώσουμε με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα! Τα παιδιά κινούνταν ελεύθερα με τον ήχο της μουσικής…
Μόλις η μουσική σταματούσε, έπρεπε γρήγορα να φτιάξουν μια πολύ γερή αλυσίδα! Η νηπιαγωγός προσπαθούσε με διάφορους τρόπους να σπάσει αυτήν την αλυσίδα…
χωρίς όμως να καταφέρει τίποτα!
Στο τέλος, συζητήσαμε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε γερές φιλίες, τόσο γερές όσο η αλυσίδα μας που δεν έσπαγε με τίποτα. Και, φυσικά, είναι πολύ λογικό μεταξύ φίλων να γίνονται παρεξηγήσεις οι οποίες όμως μπορούν να επιλύονται με διάλογο, αγάπη και μια αγκαλιά!!
Τη σπουδαιότητα της φιλίας μας βοήθησαν να την κατανοήσουμε και τα 3 ακόλουθα βιβλία :
και καταλήξαμε ότι φιλία σημαίνει : αγάπη, σεβασμός, βοήθεια, αποδοχή, προστασία, παιχνίδι, αγκαλιά και γνώση. Έτσι σε μικρές ομαδουλές των 2 ατόμων, συνεργαστήκαμε για να απεικονίσουμε αυτές τις σημαντικές λέξεις.
Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας!
Με μία λέξη !!
Είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί !!
Αφού μιλήσαμε για τον εαυτό μας και τις προτιμήσεις μας ως προς το αγαπημένο μας παιχνίδι , το χρώμα , το φαγητό και το τραγούδι ασχοληθήκαμε με την εξωτερική μας εμφάνιση . Παρατηρήσαμε προσεχτικά το σώμα μας και επισημάναμε τα μέρη του.
Επίσης, προσπαθήσαμε να χορέψουμε ακουμπώντας ο ένας με τον άλλο τα κοινά μας μέρη του σώματος.
Στη συνέχεια, αναζητήσαμε μέσα στην ομάδα, τα παιδιά εκείνα με τα οποία έχουμε κάποια κοινά εξωτερικά χαρακτηριστικά,
αλλά και τα παιδιά εκείνα με τα οποία έχουμε κάποιες κοινές επιλογές ως προς τα ρούχα μας .
Μετά την κάθε παρατήρηση η ερώτηση ήταν πάντα η ίδια : Παρόλο που έχουμε αρκετά κοινά εξωτερικά χαρακτηριστικά και αρκετές κοινές επιλογές ως προς το τι φοράμε , είμαστε ίδιοι ή μοναδικοί ; Το συμπέρασμα των παιδιών ήταν ότι είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί .
Δεν μείναμε όμως μόνο στην εξωτερική εμφάνιση.
Συγκρίναμε εκείνα τα έργα μας , στα οποία είχαμε κληθεί να ζωγραφίσουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια , κάποια παιχνίδια των φίλων μας και τα ονόματά μας με τα αγαπημένα μας χρώματα . Πρώτα εστιάσαμε στα παιχνίδια που ζωγραφίσαμε . Κανένα δεν ήταν ίδιο με τον άλλο. Κάθε παιδί είχε ζωγραφίσει το ίδιο παιχνίδι, με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Στη συνέχεια αναζητήσαμε ποιοι είχαμε κοινό αγαπημένο χρώμα και διαπιστώσαμε ότι παρόλο που έχουμε κάποιες κοινές προτιμήσεις όπως το χρώμα και πάλι τα έργα μας είναι μοναδικά και διαφορετικά, γιατί ακόμα και αν έχουμε την ίδια επιλογή , σκέψη ή προτίμηση , καθένας δημιουργεί και εκφράζεται διαφορετικά και μοναδικά .
Θυμηθήκαμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια , που είχαν έρθει σχολείο
και καταλήξαμε πόσο ωραία ήταν που φέραμε διαφορετικά αγαπημένα παιχνίδια και περάσαμε πολύ ωραία μαζί τους , από το να είχαμε φέρει όλοι το ίδιο .
Επιπλέον παρατηρήσαμε πολλές εικόνες ανθρώπων και παιδιών από πολλά σημεία του πλανήτη, με κοινά και διαφορετικά χαρακτηριστικά και συζητήσαμε για το πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τη δική μας μοναδικότητα και διαφορετικότητα αλλά και των άλλων.
Το θέμα αυτό το προσεγγίσαμε και μέσα από την επίσκεψή μας στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, όπου παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα : Μόνος ή μοναδικός ,Διαφορετικότητα και ρατσισμός και δημιουργήσαμε 4 διαφορετικά πορτρέτα με διαφορετικά υλικά .
Με αφορμή αυτήν την διδακτική επίσκεψη όταν επιστρέψαμε στην τάξη, δημιουργήσαμε ένα ακόμη πορτρέτο με την τεχνική του κολλάζ, κοινά υλικά και κοινή οδηγία (κεφάλι, λαιμός, μάτια, μύτη, στόμα, αυτιά, μαλλιά). Όλα μεταξύ τους διαφορετικά και μοναδικά πανέμορφα !!!
Τέλος τη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα, τις προσεγγίσαμε και μέσα από τα συναισθήματά μας . Ζωγραφίσαμε τι μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι, λυπημένοι , θυμωμένοι και τρομαγμένοι. Διαπιστώσαμε ότι έχουμε κοινά και διαφορετικά συναισθήματά. Αλλά ακόμα και αυτά που έχουμε κοινά, ο τρόπος που τα ζωγραφίζουμε είναι μοναδικός, γιατί ο καθένας μας έχει διαφορετικό και μοναδικό τρόπο να εκφράζεται.
Φόβος
Θυμός
Χαρά
Λύπη
Επίσης συνεργαστήκαμε σε μικρές ομαδούλες και απεικονίσαμε τα συναισθήματά μας πάνω στα δέντρα των συναισθημάτων. Το κάθε κλαδί αντιπροσώπευε και ένα συναίσθημα. Έτσι, τα μέλη της ομάδας έπρεπε να συζητήσουμε τι είναι αυτό που προκαλεί το κάθε συναίσθημα (π.χ. χαρά, λύπη, φόβος, θυμός) και να τα ζωγραφίσουμε στο ανάλογο κλαδί. Έπειτα, και τα παρουσιάσαμε στην ολομέλεια και απαντήσαμε στις ερωτήσεις όλων των μελών της τάξης.
Σε όλη αυτήν τη διαδρομή, καταλήγαμε στη διαπίστωση , πόσο σημαντικό είναι να είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί , για εμάς , για τους άλλους , για τη ζωή και την καθημερινότητά μας, για τις γνώσεις μας , για την ευτυχία μας. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν αυτές οι σημαντικές έννοιες να μην μπουν μέσα στο σπίτι των δικαιωμάτων , μαζί, με τα δικαιώματα στο παιχνίδι, στην οικογένεια ,στο σπίτι, στην τροφή και στο νερό . Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλα.
Δραστηριότητα για τα συναισθήματα
Η ενασχόληση με τα στοιχεία του εαυτού μας δε θα μπορούσε να μην εμπεριέχει και δραστηριότητες σχετικά με τα συναισθήματά μας! Ο τρόπος που τα εκδηλώνουμε και ο βαθμός που τα βιώνουμε αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας! Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, διαβάσαμε το παραμύθι “Τα μαλλιά του Όλιβερ” του Θοδωρή Τσεκούρα.
Στο παραμύθι αυτό, ο κεντρικός ήρωας, ο Όλιβερ, είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Τα μαλλιά του ήταν από φύλλα και κάθε φορά που άλλαζε συναίσθημα, τα μαλλιά-φύλλα άλλαζαν κι εκείνα. Αφού συζητήσαμε σχετικά με την ιστορία αυτή και αναλύσαμε τους ήρωες και τα γεγονότα, συμπληρώσαμε ένα ατομικό φύλλο εργασίας. Εκεί τα παιδιά έπρεπε να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους και να σκεφτούν ένα φανταστικό στοιχείο που θα ήθελαν να είχαν πάνω τους και το οποίο θα άλλαζε κάθε φορά ανάλογα με τα συναισθήματά τους.
Κάποιες από τις ιδέες που εξέφρασαν τα παιδιά ήταν το να έχουν μαλλιά, μύτες ή και κοιλίτσες που άλλαζαν χρώμα ανάλογα με τα συναισθήματά τους. Δεν έλλειψαν και οι υπερφυσικές δυνατότητες όπως το να βγάζουν από τα χέρια τους χρωματιστές φλόγες, λέιζερ ή και πάγους ανάλογα με το κάθε συναίσθημα!
Δικαίωμα στην οικογένεια
Η ενασχόλησή μας με τα δικαιώματα των παιδιών συνεχίζεται! Ασχοληθήκαμε αρκετά με το δικαίωμα στην οικογένεια καθώς πρόκειται για κάτι το οποίο όλα μας τα παιδάκια έχουν ως βίωμα και, κατά συνέπεια, μπορούν να εκφραστούν σχετικά με αυτό. Σε μία από τις δράσεις μας, παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με τη στέρηση του δικαιώματος της οικογένειας…
Τα παιδιά προβληματίστηκαν αρκετά και εξέφρασαν διάφορα συναισθήματα που τους προκλήθηκαν από την προβολή του βίντεο. Επίσης, εντόπισαν τα αρνητικά συναισθήματα που είχε το παιδί που μεγάλωνε χωρίς οικογένεια αλλά και πώς αυτά μετατράπηκαν σε θετικά όταν εκείνο μεγαλώνοντας έκανε τη δική του οικογένεια. Έπειτα, συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας στο οποίο έπρεπε να ζωγραφίσουν ποιο δικαίωμα στερούνταν το παιδάκι της ιστορίας.
Το δικαίωμα αυτό ήταν, φυσικά, η οικογένεια!
Ο εαυτός μου
Οι πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο είναι αφιερωμένες στη μεταξύ μας γνωριμία. Ασχοληθήκαμε, λοιπόν, αρκετά με το να μιλήσουμε για διάφορα στοιχεία του εαυτού μας και δε χάσαμε ευκαιρία να τα παρουσιάσουμε κιόλας. Έτσι, ο καθένας μας έφτιαξε ένα κομμάτι παζλ σχετικά με τον εαυτό του.
Αυτό το κομμάτι μας έδινε διάφορα στοιχεία για τον εαυτό του και συγκεκριμένα το όνομά του, το αγαπημένο του χρώμα, το αγαπημένο του φαγητό, παιχνίδι και άθλημα. Έπειτα, τα κομμάτια αυτά ενώθηκαν μεταξύ τους αλλά όχι τυχαία. Έπρεπε το κάθε παιδί, αφού παρουσιάσει το κομμάτι του, να το ταιριάξει πλάι σε κάποιο άλλο που είχε ένα κοινό στοιχείο με το δικό του (π.χ. κάποιος που του αρέσει το κόκκινο έπρεπε να βάλει το κομμάτι του δίπλα σε κάποιον άλλο που του αρέσει το κόκκινο).
Ακόμα, επειδή σε όλους μας αρέσει να ακούμε καλά πράγματα για τους εαυτούς μας, αποφασίσαμε στο ολοήμερο τμήμα, να κάνουμε μια ομαδική συζήτηση. Έτσι, όλα τα παιδιά έλεγαν ποια καλά στοιχεία έχουν οι φίλοι τους (π.χ. είναι καλό παιδί, είναι έξυπνη, παίζει όμορφα στην αυλή, τρώει όλο του το φαγητό). Αυτά τα καλά λόγια, σημειώθηκαν από τη νηπιαγωγό. Έπειτα, τα παιδιά ανέλαβαν να ζωγραφίσουν τους εαυτούς τους και να κόψουν μόνα τους πολύχρωμα χαρτονένια μπαλόνια. Στο κάθε μπαλόνι, η νηπιαγωγός έγραψε τα καλά λόγια που είπαν οι φίλοι του για το κάθε παιδί. Η δημιουργίες μας ήταν αυτές:
Και γιατί κόψαμε μπαλόνια; Μα γιατί άλλο! Γιατί τα καλά λόγια πάντα μας ανεβάζουν!!
Το ουράνιο τόξο
Το ουράνιο τόξο είναι ένα από τα φυσικά φαινόμενα που εντυπωσιάζουν πολύ τα παιδιά. Τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενασχόλησής μας με τα χρώματα και τις αναμείξεις των χρωμάτων ασχοληθήκαμε με αυτό το φυσικό φαινόμενο. Παρακολουθήσαμε το βίντεο του Dr Binoc…
και συζητήσαμε τα όσα είδαμε σε αυτό.
Έπειτα παίξαμε κινητικά παιχνίδια όπου τα παιδιά καλούνταν να παίξουν ρόλους όπως εκείνος του ήλιου, των σταγόνων και των χρωμάτων του ουράνιου τόξου. Έτσι, κάθε φορά που σηκωνόταν ψηλά το παιδί-ήλιος και ταυτόχρονα εμφανίζονταν και τα παιδιά-σταγόνες βροχής, εμφανίζονταν τα παιδιά-χρώματα ουράνιου τόξου. Όταν κάποιος παράγοντας (ήλιος ή βροχή) εξαφανιζόταν, ταυτόχρονα χανόταν και το ουράνιο τόξο. Παίξαμε αυτό το παιχνίδι εναλλάσσοντας ρόλους ώστε όλοι να κατανοήσουν τη σημασία του καθενός στοιχείου στη δημιουργία αυτού του φαινομένου.
Τέλος, πραγματοποιήσαμε πείραμα με σκοπό τη δημιουργία του ουράνιου τόξου μέσα στην τάξη. Χρειαστήκαμε νερό, καθρέφτη, φακό και σκοτάδι. Και να το αποτέλεσμα…
Τα αγαπημένα μας παιχνίδια ήρθαν στο σχολείο !!
Με αφορμή το βιβλίο: Η Θάλασσα είδε, του Tom Percival (Εκδόσεις Ίκαρος)
τα παιδιά, έφεραν στο σχολείο τα αγαπημένα τους παιχνίδια.
Αφού τα παρουσίασαν και εξήγησαν για ποιους λόγους είναι τα αγαπημένα τους , στη συνέχεια τα τοποθέτησαν στη μέση της τάξης. Χωρίστηκαν σε μικρές ομαδούλες και κάθε παιδί καλούνταν να θυμηθεί και να να πάρει στην αγκαλιά του, το παιχνίδι εκείνου του παιδιού , που η δασκάλα έλεγε το όνομά του. Στη συνέχεια η ομαδούλα κινούταν γύρω από τα υπόλοιπα παιχνίδια, με συνοδεία τα παλαμάκια των άλλων παιδιών. Όταν γινόταν παύση , τα παιδιά τοποθετούσαν το παιχνίδι, σε διάφορα μέρη του σώματός τους, σύμφωνα με την οδηγία της δασκάλας. Μέσω αυτής της δραστηριότητας, τα παιδιά δούλεψαν τον συντονισμό του σώματος τους, σε σχέση με την παρουσία των άλλων και σε σχέση με τα αντικείμενα .
Τα παιχνίδια μας, έκατσαν στο σχολείο και τις επόμενες μέρες και οι δραστηριότητες, που κάναμε μαζί τους συνεχίστηκαν. Μία από αυτές ήταν να τοποθετούμε τα παιχνίδια πολύ κοντά , σύμφωνα με τις χωρικές έννοιες.
Μπροστά, Πίσω
Δίπλα,
Μέσα , Έξω
Πάνω , Κάτω
Στη συνέχεια, σηκωθήκαμε και χορέψαμε μαζί με τα παιχνίδια μας, συνοδευόμενοι από τα αγαπημένα μας τραγούδια και αξιοποιώντας τις χωρικές έννοιες σε σχέση με το σώμα μας.
Την τελευταία μέρα παραμονής των παιχνιδιών στο σχολείο μας ,
αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο έμπνευσης και δημιουργίας.
Και στο τέλος πριν αυτά αποχωρήσουν από το σχολείο μας, παίξαμε ακόμα ένα παιχνίδι μαζί τους , αυτό της ομαδοποίησης . Τα παιχνίδια μας ομαδοποιήθηκαν με κριτήριο , τα χρώματά τους , το μέγεθος τους και την κατηγορία που ανήκουν.
Τέλος τα παιχνίδια μας, μπήκαν στη μέση του κύκλου,
για να τα ευχαριστήσουμε για τις πολύ όμορφες στιγμές που μας πρόσφεραν,
να τα χαιρετίσουμε
και να τους στείλουμε πολλά φιλάκια!!!
Η παρουσία των αγαπημένων μας παιχνιδιών μας βοήθησε να κατανοήσουμε
την έννοια και την αξία ενός από τα δικαιώματα των παιδιών : αυτό του παιχνιδιού.
Άραγε ποια ακόμα δικαιώματα των παιδιών θα ακολουθήσουν ; Παραμείνετε συνδεδεμένοι.