ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ: Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη , επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη και ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
Στο Νηπιαγωγείο μας τηρήσαμε και φέτος δεόντως το έθιμο της Τσικνοπέμπτης!!!
Ο δραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου & 1ου Νηπιαγωγείου Καρπενησίου, πρόσφερε σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες σουβλάκια και λουκάνικα και απογείωσαν στην κυριολεξία τη διάθεση και την όρεξη όλων μας.
Ευχαριστούμε θερμά τα Μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας και τους γονείς που στήριξαν και οργάνωσαν όλο αυτό το γλέντι!!Με σύμμαχο τον καιρό και με αποκριάτικη διάθεση χορέψαμε, παίξαμε, διασκεδάσαμε και φυσικά …φάγαμε, βάζοντας χρώμα στη μέρα μας και αντλώντας δύναμη και αισιοδοξία από τα παιδικά χαμόγελα. Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές όλοι μαζί, μια χαρούμενη παρέα!!!
ΑΠΟΚΡΙΕΣ: (ἀπόκρεως < ἀπό + κρέως < κρέας) ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα οπότε και αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.
Οι Απόκριες μπορεί να πέρασαν όμως οι αναμνήσεις μας από αυτές θα μείνουν για ακόμα μια χρονιά στις καρδιές μας!!!
Στο νηπιαγωγείο μας παίξαμε, φτιάξαμε ινδιάνικα καπέλα, μάσκες, κλόουν για να μπούμε ακόμα περισσότερο στο αποκριάτικο κλίμα!
Επίσης, για να είμαστε έτοιμοι για την Καθαρά Δευτέρα φτιάξαμε τους χαρταετούς μας και λαγάνες τις οποίες απολαύσαμε σ’ ένα μεγάλο σαρακοστιανό πικ νικ με χαλβά και ελιές!!!
Σας ευχόμαστε καλή Σαρακοστή!!!










