Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική η σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισής ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές, σωματικές αναπηρίες, νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (Δυσλεξία, κ.λπ.) και κάποιες ψυχιατρικές διαταραχές.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου διοργάνωσε ημερίδα με βιωματικές δράσεις σε όλους τους μαθητές του σχολείου. Μέρος των δράσεων της ημερίδας αποτέλεσε και το 1ο Νηπιαγωγείο Καρπενησίου, έτσι το σχολείο μας επισκέφθηκε η κα Γιαννουλάκου Βασιλική (εκπαιδευτικός Τμήματος Ένταξης) και υλοποιήθηκαν διάφορες δράσεις με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης στους μαθητές και τις μαθήτριες του νηπιαγωγείου.
Πρώτα η κα Γιαννουλάκου μίλησε στα παιδιά για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία και ύστερα οι μαθητές προσέγγισαν μορφές αναπηρίας μπαίνοντας για λίγα λεπτά στην θέση ενός ανάπηρου ατόμου. Τα παιδιά κλήθηκαν, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους, να τοποθετήσουν μικρά κομματάκια χαρτιού σε ένα πλαστικό δοχείο, έχοντας στο στόμα τους ένα βοηθητικό καλαμάκι. Επίσης, με δεμένα μάτια τα παιδιά ψηλάφισαν διάφορα παιχνίδια και προσπαθούσαν να τα αναγνωρίσουν. Τέλος, δόθηκε ένα χαρτί σε σχήμα πετάλου λουλουδιού και ζητήθηκε από κάθε παιδί, με κλειστά μάτια, να γράψει το όνομα του, να οδηγηθεί σε ένα σημείο της αίθουσας όπου ήταν αναρτημένο ένα χάρτινο λουλούδι και να κολλήσει εκεί το πέταλό του. Πόσο «ολοκληρωμένη» μπορεί να βγει μια κατασκευή αφίσας όταν δεν μπορούμε να δούμε; Οι μαθητές εξέφρασαν τις σκέψεις τους γύρω από τις δραστηριότητες.
Ευχαριστούμε πολύ την κα Γιαννουλάκου Βασιλική!!!