1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ "ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΙΓΓΑ ΚΑΣΑΠΗ"

"Ένα Νηπιαγωγείο γεμάτο χαμόγελα"

21 Μαρτίου Μια μέρα γεμάτη Φως, Αγάπη και Ποίηση. Τμήμα 5, Τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)

Μαρ 202521

21 Μαρτίου  Μια μέρα γεμάτη Φως, Αγάπη και Ποίηση

Εαρινή Ισημερία της…  Παγκόσμια Ημέρας ποίησης και της Παγκόσμιας Ημέρας  χρωμάτων και ημέρας κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.

 

Αυτή η  «θέση των άστρων » σήμερα, έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα… Γιορτάζουμε δύο παγκόσμιες ημέρες τόσο σημαντικές.

Κατά την Εαρινή Ισημερία ο Ήλιος   λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της μέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Το φως απλώνεται περισσότερο χρόνο γύρω μας… Έχουμε πλέον τον ερχομό της άνοιξης…

Αυτό όμως το φως, ήταν και η αφορμή για να επιλέξουν την 21η Μαρτίου , την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μια και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους  , για Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η 21η Μαρτίου, όμως  έχει καθιερωθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Χρωμάτων αφού την ομορφιά της πολυχρωμίας και της πολυφωνίας δεν τη βρίσκουμε μόνο στη φύση αλλά και στις κοινωνίες μας, καθώς και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των κοινωνικών διακρίσεων  και ο  λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία από τον ΟΗΕ είναι όσα συνέβησαν στις 21 Μαρτίου 1960 στην μικρή πόλη Σάρπβιλ, της Νότιας Αφρικής.

Την ημέρα εκείνη, 69 μαύροι πολίτες της Νότιας Αφρικής σκοτώθηκαν, όταν, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στους ρατσιστικούς νόμους του Απαρτχάιντ, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους.

Η συνύπαρξη στην ίδια ημερομηνία ξύπνημα της φύσης με την επίσημη έναρξη της Άνοιξης, Ποίησης και Ρατσισμού δεν είναι τυχαία.

Όλοι οι Ποιητές υμνούν την Ειρήνη, την Ελευθερία την Ισότητα την Αλληλεγγύη, την Αγάπη και την Ομορφιά, τα χρώματα, την ποικιλία των συναισθημάτων όπως ακριβώς μας προτρέπει να υμνήσουμε κι εμάς τους θνητούς η Άνοιξη κάθε φορά που έρχεται..

Με το παραμύθι με τίτλο : « Το κουτί του Σιλάν» της Άλκηστης Χαλικιά και της Ντανιέλας Σταματιάδη μιλάμε στα Μαργαριτάκια για τον ρατσισμό , για την προσφυγιά και για όλα όσα βιώνουν αυτοί οι  «διαφορετικοί» άνθρωποι .

Ένα βιβλίο , από δύο βραβευμένες δημιουργούς που προσεγγίζει ένα καίριο ζήτημα των ημερών μας , με μεγάλη ευαισθησία και τρυφερότητα αφήνοντας μια γλυκιά αίσθηση αισιοδοξία.

Στην συνέχεια φοράμε τα στεφάνια μας με τις μαργαρίτες και τραγουδάμε τα κάλαντα  της Άνοιξης, τα γνωστά χελιδονίσματα καλωσορίζοντας με αυτό τον τρόπο τον ερχομό της .

Δημιουργούμε την κάρτα μας για να θυμόμαστε αυτές τις σημαντικές γιορτές αυτής της μέρας και ζωγραφίζουμε όσα φανταζόμαστε γι΄ αυτήν την ημέρα που είναι γεμάτη από Φως

( λόγω της Εαρινής Ισημερίας), Αγάπη ( λόγω της ημέρας κατά του ρατσισμού )

και Ποίηση  (λόγω της ημέρας της ποίησης) .

 

 



Λήψη αρχείου

από κάτω από: 4ο Τμήμα ΠΟΠ, 5ο Τμήμα ΒΥΠ & Τμήμα Ένταξης| με ετικέτα ,  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 21 Μαρτίου Μια μέρα γεμάτη Φως, Αγάπη και Ποίηση. Τμήμα 5, Τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αναρτήσεις

Μουσικό χαλί

Σήμερα είναι:

Μάρτιος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Ένα Ταξίδι στα Γιαννιτσά του Περασμένου Αιώνα

Γιαννιτσά – Μια ανάμνηση από παλιά

European Radio Logo

Σύνδεση με τα στοιχεία που διαθέτετε στο ΠΣΔ


Log in



 

Robert Fulghum «Όσα πραγματικά θα έπρεπε να ξέρω τα έμαθα στο νηπιαγωγείο»

images

Ο Γέροντας Παΐσιος για το νηπιαγωγείο

G Paisios 300x193 1

«Για μένα, ενώπιον του Θεού, το πιο υπεύθυνο επάγγελμα, που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι νηπιαγωγός. Αλλά και το πιο δύσκολο, γιατί πλάθει ψυχές. Και πλάθοντας ψυχές, πλάθεις ανθρώπους, οι οποίοι είναι κατ’ εικόνα του Θεού πλασμένοι. Και έτσι γίνεσαι συνεργός του Θεού, όπως γίνονται και οι γονείς, όταν τεκνοποιούν». Και συνέχισε: «Αν δεν έχεις τα κότσια να γίνεις νηπιαγωγός, να γίνεις δάσκαλος. Είναι το ίδιο υπεύθυνο. Κι αν δεν μπορείς ούτε δάσκαλος, τότε να γίνεις καθηγητής»!

Εξερευνήστε ψηφιακά το Μουσείο Ακρόπολης στο Google Art Project.

google art project thumbnail2 0

Διεύθυνση ΠΕ Πέλλας

banner1 CENTER

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

λήψη


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων