20 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού .
Είναι παιδιά, είναι το μέλλον και σήμερα γιορτάζουν.
Είναι τα παιδιά που θα έπρεπε να αγαπούν και να αγαπιούνται, να χαίρονται τους φίλους και το παιχνίδι, να πηγαίνουν στο σχολείο, να μεγαλώνουν αθώα.
Αντ’ αυτών, πολλά παιδιά γίνονται θύματα ανείπωτης βίας που κυμαίνεται από τον ενδοοικογενειακό εκφοβισμό, την παραμέληση και τη σεξουαλική κακοποίηση, την εκπόρνευση έως την παιδική εργασία, τις διακρίσεις, τους εξαναγκασμένους γάμους, τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, τη στρατολόγηση τους σε τάγματα ανηλίκων, το τράφικινγκ ( ανθρώπινη εμπορία), την ακραία φτώχεια.
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού που θεσπίστηκε το 1954 από τα Ηνωμένα Έθνη και γιορτάζεται την 20η ημέρα του Νοέμβρη, στόχο έχει την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δημιουργία των συνθηκών εκείνων που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα του κάθε παιδιού, όπως αυτά ορίζονται από τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ.
Αυτή την μέρα στα πλαίσια του σχεδίου δράσης μας με τίτλο :
Μια ιστορία θα σας πω
για τις γυναίκες που αγαπώ
γυναίκες διαφορετικές
υπέροχες … μοναδικές
αλλά και καθημερινές…
τα Μαργαριτάκια μαθαίνουν για μια ακόμη σπουδαία γυναίκα, την Μαλάλα Γιουσαφζάι.
Η Μαλάλα ήταν μόλις έντεκα χρονών όταν ξεκίνησε τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση και κατά του εξτρεμισμού των Ταλιμπάν στο Πακιστάν.
Συνέχισε να μάχεται ακόμη και μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον της το 2012.
Η Μαλάλα με την στάση της απέναντι σε ένα καθεστώς απέδειξε ότι ένα παιδί μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και να διεκδικήσει τα δικαιώματα του σε μία κοινωνία που το περιορίζει και το προδικάζει να κάνει συγκεκριμένα πράγματα στη ζωή του. Με τη φωνή της και το μολύβι της διεκδίκησε ώστε τα κορίτσια της χώρας της να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να κάνουν αυτά που θέλουν με αυτοπεποίθηση.
Το 2014 της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το θάρρος και τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
Μετά από μια δολοφονική επίθεση εναντίον της, από έναν Ταλιμπάν, γεννημένη αγωνίστρια, πάλεψε για τη ζωή της και μετά από πολύμηνη νοσηλεία κατάφερε να ξεφύγει τον κίνδυνο.
Με τη σειρά μας, χρησιμοποιήσαμε τα μολύβια μας για να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα για τα δικαιώματα των παιδιών και όλων των ανθρώπων, όπως του δικαιώματος στην εκπαίδευση, στην ειρήνη, στο παιχνίδι, στις όμορφες στιγμές με την οικογένεια μας και τόσα άλλα.