Ετήσια Έκθεση Αξιολόγησης Σχολικής Μονάδας
Καλοκαίρι -Καλοκαιρινή γιορτή
Το καλοκαίρι έφτασε και αρχίσαμε τις τελικές προετοιμασίες για το κλείσιμο της σχολικής μας χρονιάς. Λίγα λόγια για το καλοκαίρι και τον μήνα Ιούνιο ,ζωγραφική των φακέλων που θα φιλοξενήσουν τις εργασίες μας, κάρτες, προσκλήσεις, παραμύθια καλοκαιρινά, κατασκευές και πρόβες για τη γιορτή μας με θέμα: “Ο παππούς και η γιαγιά όλοι μαζί μια αγκαλιά. Το θέμα προερχόταν από το πρόγραμμα του Ενεργού Πολίτη που πραγματοποιήθηκε τη φετινή χρονιά” και ολοκλήρωνε αυτό το κύκλο. Ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης και συμπερίληψης για την τρίτη ηλικία που έφερε τα παιδιά σε επαφή με τη παράδοση αλλά και με τη ζωή των παππούδων εκείνα τα χρόνια που ήταν στη δική μας ηλικία. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί το απόλαυσαν και το ευχαριστήθηκαν.
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!
4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων
Το τελευταίο εργαστήριο που πραγματοποιήσαμε στη τάξη μας φέτος λεγόταν: “Οι Νεροεξερευνητές” in action for a better world. Μέσα από αυτό το εργαστήριο τα παιδιά γνωρίζουν τις σπουδαίες ιδιότητες του νερού, ανακαλύπτουν τον κύκλο του, πειραματίζονται και βρίσκουν τρόπους για την εξοικονόμησή του, μέσα από δραστηριότητες κινητικές, ομαδοσυνεργατικές και θεατρικό παιχνίδι. ακολουθούν ορισμένες από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στη τάξη.
Εισαγωγή στο θέμα – δέσιμο ομάδας
Αρχικά κρατώντας τη γη και περνώντας χέρι χέρι παρατηρούμε αν έχει νερό ή στεριά πάνω στην υδρόγειο σφαίρα. Ποιο είναι περισσότερο;
Ο Κύκλος του Νερού
Στόχος ήταν να γνωρίσουν τη διαδρομή και τις μορφές του νερού.
Αφού ακούσαμε και είδαμε το νερό που κυλάει δίπλα στο ποτάμι, διαβάσαμε σχετικό παραμύθι με το κύκλο του νερού, βάλαμε σε σειρά τις εικόνες και το περιγράψαμε αλλά και το κολλήσαμε σε φύλλο εργασίας. Στη συνέχεια κάναμε το πείραμα με το γκαζάκι στη τάξη μας αλλά είδαμε και τις μορφές που μπορεί να έχει το νερό: υγρή, στερεή και αέρια. Τέλος κάναμε αναγνώριση και ταύτιση λέξεων που σχετίζονται με τα διάφορα είδη του νερού πχ.(πηγάδι, ρυάκι, θάλασσα, ποτάμι, λίμνη)
Γινόμαστε σταγόνες
Στόχος ήταν να αντιληφθούν με διασκεδαστικό τρόπο τον κύκλο του νερού.
Με παιγνιώδη τρόπο αναπαριστούμε τις σταγόνες και χορεύουμε μ αυτές. Επίσης δραματοποιούμε το κύκλο του νερού με υφάσματα.
Ψαρεύουμε; (Οι ιδιότητες του νερού)
Στόχος ήταν να γνωρίσουν τις ιδιότητες του νερού που το κάνουν τόσο πολύτιμο
Ψαρεύουμε στη θάλασσα ανάλογα με τις οδηγίες που δίνονται κάθε φορά. Είτε βγάζοντας υλικά που βρωμίζουν τη θάλασσα , είτε βγάζοντας ζώα της θάλασσας.
Ρύπανση νερού-Πείραμα
Στόχος ήταν να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα της ρύπανσης του νερού δεν είναι τοπικό και επηρεάζει άμεσα σημαντικές ποσότητες νερού και ζωντανών οργανισμών.
Κάναμε πειράματα σχετικά με τη ρύπανση του νερού μέσα από ένα βάζο με νερό μολυσμένο πόσο μπορεί να διαπεράσει το βρώμικο νερό στο πυθμένα και να μολύνει όλη τη θάλασσα.
Εξοικονόμηση νερού- Χειροτεχνία
Στόχος ήταν να γνωρίσουν τρόπους εξοικονόμησης του νερού, να αντιληφθούν τη σημασία της εξοικονόμησης και να δημιουργήσουν και να χαλαρώσουν.
Αφού παρατηρήσαμε σχετικό βίντεο με την λειψυδρία και τρόπους εξοικονόμησης νερού κατασκευάσαμε αφίσα για ενημέρωση του κόσμου.
Άνοιξη
Άνοιξη και πάλι και χαρά μεγάλη
λούλουδα και αρώματα και χιλιάδες χρώματα
λιώσανε τα χιόνια ήρθαν χελιδόνια
λούλουδα και αρώματα και χιλιάδες χρώματα.
Η Άνοιξη έφτασε αφού ζέστανε ο καιρός και στη Φλώρινα. Για λίγο διάστημα που μας έμεινε μετά το Πάσχα, καθώς πραγματοποιούνταν και η πρακτική άσκηση των φοιτητών, κάναμε μερικές δραστηριότητες για την άνοιξη, τη Πρωτομαγιά, τα λουλούδια, τη μέλισσα και τις πεταλούδες ..
Ξεκινώντας από την Πρωτομαγιά μάθαμε το μήνα με αναγραμματισμούς, φτιάξαμε τη λέξη πρωτομαγιά και τη γράψαμε σε φύλλο εργασίας, γνωρίσαμε και ζωγραφίσαμε σχετικό πίνακα ζωγραφικής και κατασκευάσαμε στεφάνια για το κεφάλι από λουλούδια που έκοψαν τα παιδιά. Τις επόμενες ημέρες φυτέψαμε λουλούδια σε ζαρντινιέρες που τα μεταφυτέψαμε στις ρόδες της αυλής όταν ήταν έτοιμες. Καθημερινά τα παιδιά είχαν τη φροντίδα των λουλουδιών και την υποχρέωση του ποτίσματος.
Τις επόμενες ημέρες μιλήσαμε για τη πεταλούδα. Αφού διαβάσαμε παραμύθι για το κύκλο ζωής της πεταλούδας , κάναμε αναγραμματισμό τη λέξη και τη γράψαμε σε φύλλο εργασίας, βάλαμε σε σειρά εξέλιξης το κύκλο ζωής της πεταλούδας και φτιάξαμε πεταλούδες.
Στη συνέχεια μιλήσαμε για τη ζωή της μέλισσας. Αφού καταγράψαμε όσα ξέραμε για τη μέλισσα είδαμε βίντεο με αυτά που παράγει , κάναμε αναγραμματισμούς, βάλαμε τα στάδια παραγωγής στη σωστή σειρά, γράψαμε τα μέλη του σώματος της μέλισσας, γνωρίσαμε τα είδη των μελισσών και γράψαμε στίχους για τη μέλισσα και το ζωγραφίσαμε ενώ ταυτόχρονα χωρισμένοι σε ομάδες κατασκευάσαμε τη δική μας κυψέλη.
Σχέδιο δράσης-Υλοποίηση Προγράμματος
Το φετινό Σχέδιο Δράσης της σχολικής μας μονάδας αφορούσε τη διαμόρφωση του εσωτερικού και εξωτερικού αύλειου χώρου . Αφού οι μαθητές παρατήρησαν τις γωνιές της τάξης αλλά και την αυλή , τράβηξαν φωτογραφίες και στη συνέχεια κατέγραψαν σ ένα χαρτί αυτά που μας αρέσουν πιο πολύ εντός και εκτός σχολείου. Ταυτόχρονα αφού είδαν στον υπολογιστή εικόνες από άλλα σχολεία τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά ζωγράφισαν αυτό που θα ήθελαν να έχει και το δικό μας σχολείο καταγράφοντας έτσι και τις δικές τους προτιμήσεις. Το ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση γονέων όπου ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα και δόθηκε ερωτηματολόγιο για να μας πουν τη γνώμη τους και τις αντιλήψεις τους σχετικά με το σχολείο.
Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα στάλθηκαν αρκετά αιτήματα σε διάφορα ιδρύματα για δωρεές βιβλίων και παιδαγωγικού υλικού. Το ίδρυμα Χατζηγάκη απάντησε θετικά στο αίτημά μας και μας απέστειλε 20 βιβλία για τη βιβλιοθήκη του σχολείου. Εκμεταλλευτήκαμε τα βιβλία και κάναμε ομαδοποιήσεις , απαριθμήσεις, εντοπίσαμε τίτλους, κατασκευάσαμε, κάναμε ρομποτική οδηγώντας το bee bot στο αγαπημένο μας βιβλίο και δανειστήκαμε κάθε Παρασκευή στη δραστηριότητα της δανειστικής βιβλιοθήκης. Το σχολείο μας απέστειλε και το αντίστοιχο ευχαριστήριο στο Ίδρυμα Χατζηγάκη.
Το νηπιαγωγείο μας κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα απο διάφορες δωρεές ιδιωτών και γονέων και τοποθέτησε στο ταβάνι το βιντεοπροβολέα αλλά και πανί προβολής. Έτσι τα μαθήματά μας γίνονται πιο εκσυγχρονισμένα σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες.
Όταν το επέτρεψε ο καιρός και μας διέθεσε χρώματα ο Δήμος Φλώρινας , όλοι μαζί, γονείς , εκπαιδευτικοί, παιδιά και ιδιώτες σχεδιάσαμε τους τοίχους αλλά και τα παιχνίδια και ζωγραφίσαμε τον χώρο. Η βοήθεια τους ήταν πολύτιμη. Επιπλέον βάψαμε ρόδες και φυτέψαμε λουλούδια που ήταν δωρεά από το γραφείο εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας και στο τέλος κρεμάσαμε πλαστικά λουλούδια που βάφτηκαν από τα παιδιά για διακόσμηση των σιδερένιων κάγκελων. Ήταν μια μεγάλη προσπάθεια που ομόρφυνε τον αύλειο χώρο.
Τα παιχνίδια πρώτα επιλέχθηκαν και σχεδιάστηκαν από τα παιδιά στη τάξη και στη συνέχεια αποτυπώθηκαν στην αυλή.
Ευχάριστη και καθημερινή υποχρέωση των παιδιών ήταν πλέον η φροντίδα των λουλουδιών που φυτέψαμε στο χώρο.
Πάσχα
Οι άγιες ημέρες του Πάσχα πλησιάζουν και στο νηπιαγωγείο μας αρχίσαμε να μπαίνουμε σε Πασχαλινό κλίμα. Ξεκινήσαμε με την ανάγνωση της Ιστορίας του Πάσχα και την γνωριμία με τα πάθη του Χριστού που εορτάζουμε αυτές τις άγιες ημέρες. Η δημιουργία ενός Πασχαλινού βιβλίου με τα πάθη του χριστού αλλά και ο τροχός με τα γεγονότα που συνέβησαν ήταν οι πρώτες μας δημιουργίες. Η κατασκευή πασχαλινής κάρτας με ευχές αλλά και του πασχαλινού λαγού με μορφή καλαθιού που θα φιλοξενούσε τα αυγουλάκια μας ήταν απο τις όμορφες κατασκευές μας. Στη συνέχεια γνωρίσαμε τα έθιμα που συμβαίνουν την Μεγάλη εβδομάδα όπως: Τα λαζαράκια, τις λαζαρίνες, τα κόκκινα αυγά, τα τσουρέκια, τα κουλουράκια, τον επιτάφιο κ.α. Μετά επισκεφτήκαμε μέσω υπολογιστή όλη την Ελλάδα για να δούμε έθιμα που συμβαίνουν σ όλη τη χώρα όπως: Οι μπότηδες στη Κέρκυρα, ο ρουκετοπόλεμος στη Χίο, τα αερόστατα στο Λεωνίδιο κ.α. Μάθαμε τις ιστορίες των λουλουδιών του Πάσχα κ μέσα απο πίνακες ζωγραφικής δημιουργήσαμε τους δικούς μας πίνακες χωρισμένοι σε ομάδες. Κάναμε αναγραμματσμούς, προανάγνωση λέξεων, λύσαμε την ακροστοιχίδα του Πάσχα, παιχνίδια με λέξεις αλλά και πασχαλίτσες με σχήματα.. Διαβάσαμε πασχαλινά παραμύθια και ιστορίες, συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας , μάθαμε τα γράμματα Π,π απο το Πάσχα και Λ,λ απο τη λαμπάδα, ενώ το μελισσάκι bee bot μας οδήγησε στα σωστά γράμματα αλλά και στις σωστές εικόνες των γεγονότων του Πάσχα. Φτιάξαμε ένα ομαδικό αυγό-παζλ με τα έθιμα του Πάσχα αλλά συγχρόνως μάθαμε και ποίημα πασχαλινό δημιουργώντας παζλ με εικόνες που ζωγράφισαν τα παιδιά ανά ομάδες και αναφέρονταν σε κάθε στροφή του ποιήματος. Ταυτόχρονα με όλα αυτά παίξαμε κ πολλά παιχνίδια στη τάξη αλλά και έξω απο αυτή όπως: κρυμμένα αυγά, το μαντηλάκι πέρασε(το αυγουλάκι πέρασε), αυγοδρομίες κ.α. Τα παιδιά απόλαυσαν την πασχαλινή εμπειρία συμμετέχοντας με ενθουσιασμό στις δραστηριότητες.
Χελιδόνια
Τέλος του μήνα και τα χελιδόνια έκαναν την εμφάνισή τους στη γειτονιά μας.
Ήρθε, ήρθε χελιδόνα,
ήρθε κι άλλη μεληδόνα,
κάθισε και λάλησε,
και γλυκά κελάηδησε:
«Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ,
κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις*,
καλοκαίρι θα μυρίσεις.
Κι αν χιονίσεις, κι αν κακίσεις,
πάλιν άνοιξη θ’ ανθίσεις».
Αρπάξαμε την ευκαιρία και μάθαμε λίγα πράγματα για το υπέροχο ταξίδι των χελιδονιών. Μάθαμε τα χελιδονίσματα , βρήκαμε τη διαδρομή που κάνουν στην υδρόγειο σφαίρα, μάθαμε τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά αλλά και τα είδη των χελιδονιών που υπάρχουν στη χώρα μας, ταιριάξαμε πόσα χελιδόνια μπαίνουν στη κάθε φωλιά, κάναμε φύλλα εργασίας σχετικά και κατασκευάσαμε χελιδόνια για να πούμε τα κάλαντα του Μάρτη .Στο τέλος παίξαμε κινητικό παιχνίδι με τα χελιδόνια και τις φωλιές τους.
Πρόγραμμα Ενεργού Πολίτη
Τη φετινή χρονιά για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα για τον ενεργό πολίτη όπου θα συνοδεύει τα παιδιά μέχρι την αποφοίτησή τους απο το λύκειο. Ο τίτλος του δικού μας προγράμματος είναι : Ο παππούς και η γιαγιά όλοι μαζί μια αγκαλιά”.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως βασικούς στόχους:
- Την ανάπτυξη ενσυναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας
- Την αναγνώριση της σημασίας της τρίτης ηλικίας στη κοινωνία
- Τη καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας, ακρόασης και διαλόγου
- Τον αναστοχασμό για τους τρόπους που μπορούν να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους παππούδες και τις γιαγιάδες
- Τον προβληματισμό για το ρόλο των επαγγελματιών που εργάζονται σε δομές υποστήριξης ηλικιωμένων
Το πρόγραμμα ξεκίνησε μέσα απο συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με την ύπαρξη παππούδων και γιαγιάδων στη ζωή τους και κατά πόσο είναι σπουδαία η συνύπαρξη μαζί τους. Το κάθε παιδί έφερε ένα αγαπημένο αντικείμενο των παππούδων του και μια φωτογραφία τους και μας τα παρουσίασε στη τάξη μιλώντας για τον παππού ή τη γιαγιά του αντίστοιχα. Στη συνέχεια καταγράψαμε ό,τι κάνουμε με τους παππούδες μας καθημερινά και πόσο συμβάλλουν στη ζωή μας. Αποφασίσαμε να καλέσουμε το παππού ενός μαθητή στη τάξη μας, για να μας μιλήσει για τα δικά του παιδικά χρόνια, τα βιώματα, τα παιχνίδια, τα τραγούδια και τα παραμύθια που άκουγε στην ηλικία μας. Για την επίσκεψη προετοιμάσαμε ερωτήσεις για τον προσκεκλημένο μας , φτιάξαμε ένα βιβλίο με ζωγραφιές για να τον ευχαριστήσουμε αλλά και μια κατασκευή για να τη χαρίσουμε στο δικό μας παππού ο καθένας . Μετά αποφασίσαμε να μάθουμε για τους παππούδες που ζουν ή επισκέφτονται κάποιο γηροκομείο ή κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων. Είδαμε βίντεο στον υπολογιστή με τρόπους διασκέδασής τους στα ιδρύματα και μετά αποφασίσαμε να επισκεφτούμε ένα απο αυτά. Ετοιμάσαμε ευχαριστήριες ζωγραφιές για το Κ.Η.Φ.Η και μια επιστολή προς τους υπεύθυνους που ζητούσαμε να μας δεχτούν για επίσκεψη . Γράψαμε ερωτήσεις για τους εργαζομένους αλλά και για τους παππούδες που θα επισκεφτόμασταν, ετοιμάσαμε επιτραπέζια παιχνίδια που θα παίζαμε μαζί τους, μάθαμε ένα τραγούδι και ένα χορό που θα κάναμε μαζί τους ώστε να διασκεδάσουμε όλοι μαζί και φτιάξαμε μία αφίσα με ευχές για να μας θυμούνται. Στο τέλος δωρίσαμε και ένα λουλούδι που φύτεψαν τα παιδιά ώε ένδειξη ευχαρίστησης για τη φιλοξενία στο χώρο τους. Όταν τελείωσε η επίσκεψη ζωγραφίσαμε αυτό που μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση σε ένα χαρτί.
25η Μαρτίου – Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Η πιο σημαντική γιορτή του Μαρτίου θεωρείται η γιορτή της 25ης Μαρτίου. Διπλή γιορτή, διπλή χαρά για το έθνο μας ,για το λόγο αυτό ασχοληθήκαμε και συζητήσαμε για τα γεγονότα του 1821. Είδαμε την ιστορία μέσα απο σχετικό βίντεο ,εντοπίσαμε σε φύλλα εργασίας που αναγράφεται 25η Μαρτίου 1821, κάναμε συλλαβισμό με λέξεις όπως σημαία, τσαρούχια, Ελληνοπούλα, τσολιάς κ.α. Επίσης δημιουργήσαμε και σχετικές κατασκευές αλλά μιλήσαμε και για τους ήρωες της επανάστασης. Αφού είδαμε σχετικό βίντεο και διαβάσαμε το παραμύθι “Μαντώ Μαυρογένους και Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα” το συζητήσαμε και το ζωγραφίσαμε κάναμε αναφορά στα ρούχα που φορούσαν οι ήρωες και φτιάξαμε αντίστοιχο φύλλο εργασίας. Μάθαμε τον Θούριο μέσα από ένα εικονόλεξο, χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς και αναπαραστήσαμε το χορό του Ζαλόγγου όπου έπεφταν οι γυναίκες στο γκρεμό με τα παιδιά τους γιατί δεν θέλανε να ζούν σκλαβωμένες . Στο τέλος μιλήσαμε για τον Ευαγγελισμό της θεοτόκου και φτιάξαμε αντίστοιχες κατασκευές. Την παραμονή της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήσαμε μικρή παρέλαση σε κοντινό ηρώο του σχολείου για κατάθεση στεφάνου απο τους μικρούς μας μαθητές.
Σχολικός Εκφοβισμός
Κάθε 6 Μαρτίου έχει καθιερωθεί να πραγματοποιούνται δραστηριότητες για τον σχολικό εκφοβισμό σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας μας. Εκείνη η ημέρα αποτελεί μια ωραία ευκαιρία να μιλήσουμε για τις μεταξύ μας σχέσεις αλλά και πως αισθάνεται ένα παιδί που δέχεται bullying ακόμη και στο νηπιαγωγείο. Στη τάξη μας διαβάσαμε το παραμύθι “τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε”συζητήσαμε και ζωγραφίσαμε το παραμύθι. Είδαμε σχετικό βίντεο με περιστατικό bullying και το σχολιάσαμε,σχετικό εποπτικό υλικό που μιλήσαμε για το πως νοιώθει το κάθε παιδί στην εκάστοτε περίπτωση , φτιάξαμε μια ομαδική εργασία με ένα θλιμμένο παιδάκι που έχει ραγισμένη καρδιά λόγω του bullying και ένα παιδάκι με υγιή καρδιά που είναι ευτυχισμένο και χαρούμενο χωρίς περιστατικά bullying. Στο τέλος κατασκευάσαμε ένα ατομικό χεράκι που μεταφέρει το μυνημα: ” stop bullying”.