Πλανήτες και χρόνος

κατασκευή το διάστημα

Οι πλανήτες είναι το αγαπημένο θέμα των παιδιών.

Μάθαμε τα τραγούδια των πλανητών, συζητήσαμε για το διάστημα, διαβάσαμε τα “επιστημονικά” βιβλία για τους πλανήτες και μάθαμε την τροχιά τους. Διαβάσαμε τα ονόματα των πλανητών, τα γράψαμε , είδαμε από που πήραν το όνομά τους και γιατί. συγκρίναμε τα διάφορα μεγέθη των πλανητών και μιλήσαμε για τον ήλιο, τη ζωή που μας δίνει και το ρόλο που έχει στο διάστημα.

Γνωρίσαμε επίσης τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το διάστημα, καθώς επίσης και τα μηχανήματα και εργαλεία τους .

Έτσι καταλάβαμε καλύτερα το δικό μας πλανήτη γη σε σχέση με τους άλλους πλανήτες. Μάθαμε επίσης ότι η γη χρειάζεται έναν ολόκληρο χρόνο για να γυρίσει μια φορά γύρω από τον ήλιο και  ότι έτσι δημιουργούνται οι εποχές.

Καταλάβαμε επίσης ότι η ημέρα και η νύχτα σχετίζονται με την τροχιά της γης γύρω από τον ήλιο, όπου στη διάρκεια της  ημέρας η γη – και συγκεκριμένα ο τόπος που ζούμε – βλέπει τον ήλιο, ενώ κατά τη νύχτα του γυρίζει την πλάτη!

Όλα τα παραπάνω τα δραματοποιήσαμε- παίξαμε και αναπαραστήσαμε την τροχιά των πλανητών, τη μέρα και τη νύχτα- και τα αποτυπώσαμε σε φύλλα εργασίας καθώς και σε ομαδική χειροτεχνία.

ζωγραφίζω το διάστημα
ζωγραφίζω το διάστημα

(περισσότερα…)

Ο κύκλος του νερού

 

Ο κύκλος του νερού

Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, βιωματικό θεατρικό και ομαδική συνεργασία τα παιδιά έμαθαν για τον κύκλο του νερού.

Κάθε ομάδα αποτύπωσε με διαφορετική τεχνική σε  φύλλο εργασίας ένα στάδιο:

  • Εξάτμιση
  • Συμπύκνωση
  • Βροχή
  • συγκέντρωση
ομαδική έργασία εξάτμιση
εξάτμιση
ομαδική εργασία συγκέντρωση
συγκέντρωση
ομαδική εργασία συμπύκνωση
συμπύκνωση
ομασιή εργασία βροχή
βροχή
ο κύκλος του νερού