ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 

Δημιουργίες στα κέντρα δραστηριοτήτων.

1

2

.jpg

3

 

Μπήκαμε πια στο Φλεβάρη ,βάλτε τις μάσκες παιδιά!!!!!

έφτασε το Καρναβάλι, και η τρελή Αποκριά!!!!

 

 

Square 2x2

1

 

  Happy carnival !!!!

2

.png

 Aρλεκίνοι ,κλόουν μαριονέτες έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες!!! 

x

 

 

.png

Την Τσικνοπέμπτη ο Σύλλογος Γ& Κ ,έδωσαν δώρο στα νήπια και στις Νηπιαγωγούς ένα  κουδούνι  στον καθένα μας- χαρακτηριστικό της περιοχής μας.

Τους ευχαριστούμε πολύ!!!

 

DSC06152

Και λίγες πληροφορίες…

Ο πρόδρομος του… GΡS

Η ΤΕΧΝΗ του κουδουνοποιού γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση στην Αμφισσα και έγινε το σήμα κατατεθέν της πόλης από τον 19ο αιώνα. «Η μάνα των κουδουνιών είναι τα Σάλωνα με τα πολλά εργαστήρια. Οι Σαλωνίτες γιομίζουν όλη τη Ρούμελη με τα κουδούνια που βγάνουν απ τα χέρια τους», έγραφε το 1930 ο λαογράφος Δημήτριος Λουκόπουλος στα «Ποιμενικά της Ρούμελης». Τα παλιά χρόνια οι κουδονοποιοί ήταν γνωστοί ως κουδουνάρηδες ή λεράδες. «Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην παραδοσιακή αγροτική κοινωνία μέχρι και τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο ανέδειξε την τέχνη τους, καθώς το κουδούνι ήταν απαραίτητο εξάρτημα του κοπαδιού», λέει η Καίτη Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Το κουδούνι είναι ο… πρόδρομος του GΡS, αφού η κύρια χρησιμότητά του είναι ο εντοπισμός του κοπαδιού. «Τα ζώα που οδηγούσαν το κοπάδι φορούσαν μεγάλα κουδούνια και με τον ήχο τους ο βοσκός γνώριζε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται. Κουδούνια φορούσαν κυρίως όταν ήταν στα βουνά. Οταν κατέβαιναν στα χειμαδιά, οι ποιμένες τα απέφευγαν για να μη δίνουν στόχο τα κοπάδια», εξηγεί η κ. Καμηλάκη.

 

 

 

 

 

2 σχόλια

    • Σοφια στο 5 Μαρτίου 2022 στις 18:49

    Συγχαρητήρια!

    • Ανωνυμος στο 5 Μαρτίου 2022 στις 18:51

    Ευχαριστούμε για αυτά που προσφέρετε στα παιδιά μας.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση